Last news in Fakti

10 Декември, 2020 13:46 1 618 9

Министърът на икономиката подписа шест сертификата за инвестиции за над 110 млн. лв.

  • икономика-
  • министерство на икономиката-
  • лъчезар борисов-
  • инвестиции-
  • сертификати

Пет от инвестициите - на "Сенид" , ЕЛ БАТ, "Булпротеин", "Агромил България" и на "Блокс Груп България", получават сертификат клас "А", а шестата инвестиция - на "Матега"- сертификат клас "Б"

Министърът на икономиката подписа шест сертификата за инвестиции за над 110 млн. лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов подписа шест сертификата за инвестиции по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на обща стойност над 110 млн.лв., които ще разкрият близо 600 нови работни места, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Пет от инвестициите - на "Сенид" , ЕЛ БАТ, "Булпротеин", "Агромил България" и на "Блокс Груп България", получават сертификат клас "А", а шестата инвестиция - на "Матега"- сертификат клас "Б".

Министър Борисов е посочил, че от началото на 2020 г. до момента по ЗНИ са сертифицирани 32 проекта на обща стойност 854.322 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 4074 нови работни места. Инвестициите са предимно в секторите производство, информационни технологии, здравеопазване и автомобилостроене.

Икономическият министър е подчертал, че 13 проекта са за разширение на съществуваща вече инвестиция, а останалите 19 представляват нови инвестиционни проекти. Най-голям интерес има в сектор производство - 14 проекта, като 5 от тях осъществяват високотехнологично производство.

Инвестицията клас "А" на "Сенид" ООД e за инвестиционния проект "Медико и балнео рехабилитационен център" в Хисаря. Рехабилитационният център ще разполага с добре оборудвани лекарски кабинети, както и зали за физиотерапия и лечебна физкултура. Ще бъдат обслужвани над 55 000 посетители годишно, като за целта ще бъдат разкрити над 120 работни места за висококвалифицирани специалисти - медицински и немедицински персонал. Размерът на инвестицията възлиза на 41 500 000 лв.

Вторият проект, който ще получи сертификат за инвестиция клас "А", е за "Блокс Груп България" АД за инвестиционен проект, свързан с инвестиция в секторите "Здравеопазване" и "Социални услуги". В 3-годишен период се предвижда изграждане на интегриран център за обслужване на хора, които се нуждаят от рехабилитация, продължително лечение и палиативни грижи, както и домове за възрастни хора в София. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на 29 934 000 лв. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат открити 275 нови работни места.

Сертификат клас "А" получава и инвестиционният проект за изграждане на съвремененна фабрика за производство на растителни протеини на "Булпротеин" ООД в индустриална зона-Божурище.

Осъществяването на тази инвестиция ще допринесе за диверсификацията на производствения асортимент в границите на индустриалната зона, което ще създаде предпоставки за привличане на нови инвеститори от подобен високотехнологичен и нишов сектор. Размерът на инвестицията възлиза на 9 290 000 лв. и ще бъдат открити 35 нови работни места.

Четвъртият сертификат клас "А" е за "Агромил България" АД за инвестиционния проект за изграждане на силозно стопанство за съхранение на стока, състоящо се от шест силоза в Пловдив. Инвестиционният проект предвижда и изграждане на лаборатория, в която ще бъдат монтирани автоматични машини за взимане на проби, което ще спомогне за бързото приемане на зърното. Размерът на инвестицията, като обща стойност, е за 4 510 000 лв. и ще бъдат открити 12 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас "А" получава и инвестиционният проект на ЕЛ БАТ, който предвижда изграждане и експлоатация на инсталация за вторични продукти от олово в община Долна Баня, област София. Размерът на инвестицията е 23 937 000 лв., като ще бъдат открити 100 нови работни места.

Проектът на "Матега" ООД, който ще получи сертификат за инвестиция клас "Б" е за инвестиционния проект за изграждане на модерно предприятие на територията на Габрово за производство на метални и дървени компоненти за спортно оръжие. Размерът на инвестицията е 5 723 408 лв., ще бъдат открити 40 нови работни места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котито

    9 1 Отговор
    за шкафчето има, а за мене мур.
  • 2 Аз40

    10 0 Отговор
    Инвестиции или си раздават празнични бонуси? Трябва да се знае публично тези фирми кой стои зад тях и връзките им с "партията".
  • 3 Тоя

    11 0 Отговор
    наглее от ден на ден все повече и повече !
  • 4 Малии

    11 0 Отговор
    Не се ли Наинвестирахте вече????? Хората едвам смогат, безработица до дупка. Чси -та, банки, данъци нагоре, масов фалит на малки и средни фирми. Система здравеопазване, НОИ - пълна нула. Инвеститорите избягаха от България основно още преди 5 години. А това баце на снимката, става само да плаши Децата. Сори но е така.
  • 5 Баш инвест

    6 2 Отговор
    Тез проекти са за около 55 мил. Евро. Толкова струва една къща нормална в Швейцария..... Кога и кой ще инвестира тук в България, суми над 1 милиард... Тия хотели и силози са далавера.!!!
  • 6 А бе хора

    2 0 Отговор
    какво става с Горанов? Къде се покри?
  • 7 Варна

    3 0 Отговор
    Както се оказа, въпросните " итнеститори" се канат да оперират в сферата на медицинските грижи... - Сиреч да точат пари от здравната каса, щото там кражбата просто е колосална.
    А това, че си написал някакъв сертификат... - Не виждам причина да го съобщаваш по всички медии. - Това показва безхаберието и липсата на каквато и да е полезна дейност то страна на паразититие ( държавните чиновници).
    Да Ви припомня уважаеми читатели, че за държавнаа администрация и НПО-тата им за последните 10 години ГЕРБ са изхарчили 141 милиарда! - Не е грешка уважаеми! - Парите са точно толкова! 141 милиарда от нашите пари, като по- голямата част са изхарчени в София.
  • 8 е х о

    2 0 Отговор
    Нашите откраднати пари , се завръщат като инвестиции , за да ГРАБНАТ ОЩЕ милиони от ЗНИ / ЗАКОН ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ / ......... Никой не пита картелите , откъде са тези пари , което потвърждава мнението за схема !
  • 9 любопитен

    2 0 Отговор
    Пише се за проекти !!! Вземат се парите по линията на ЗНИ ! НО , ПРОЕКТЪТ НЕ ГАРАНТИРА ИЗПЪЛНЕНИЕ ! Именно затова е ПРОЕКТ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове