Last news in Fakti

11 Декември, 2020 17:25 1 422 5

Отпускат 3 млн. лв. за екскурзоводи и планински водачи

  • планински водачи-
  • екскурзоводи-
  • туризъм

Средствата са договорени по пилотен проект на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

Отпускат 3 млн. лв. за екскурзоводи и планински водачи - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова подписа анекса за получаване на 3 млн. лв., договорени по пилотен проект на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК) днес, съобщиха от Министерството на туризма.

Решението за откриване на мярката беше одобрено от Комитета за наблюдение на ОПИК на 1 декември 2020 г. С нея се осигурява възможността сумата в размер на 3 129 600лв. да бъде разходвана за „Подпомагане създаването и функционирането на организациите за управление на туристическите райони (ОУТР) за наемане на външни експерти“. Целта на финансирането е да бъдат подпомогнати специфични професии в туристическия сектор, пострадали от кризата, породена от COVID-19.

„Изключително съм доволна, че успяхме да договорим финансова подкрепа от над 3 млн. лв. за екскурзоводите и планинските водачи. Това са близо 1500 души, които очакваха нашата подкрепа. Благодаря на колегите от Министерството на икономиката, на Управляващия органи на ОПИК, както и на Министерството на финансите за съвместните усилия да ни подкрепят в този пилотен проект. Сектор туризъм е най-засегнатият от пандемията, причинена от COVID 19, a екскурзоводите и планинските водачи не попадат в обхвата на останалите мерки, които бяха въведени за подкрепа на отрасъла“, коментира вицепремиерът Николова.

Проектът на Министерството на туризма цели повишаване на капацитета на малките, средните и микро предприятия в сектора и се изпълнява по ОПИК. Предвижда се по него да бъдат наети голям брой експерти, в това число екскурзоводи и планински водачи, които ще бъдат ангажирани в онлайн презентации и турове. Чрез професионализма, знанията и опита си те ще представят местни забележителности и туристически продукти, обекти за настаняване, хранене и развлечение и др. За свършената работа специалистите ще получат възнаграждение, а дейността им ще бъде възлагана по реда на Закона за обществените поръчки.

Поводът този подход да бъде приложен в подкрепа на екскурзоводите и планинските водачи, е че същите ще могат в по-бързи срокове да се възползват от възможността да получат финансиране, каквото до момента не са имали. От друга страна, ще могат да допринесат със своите знания, умения и опит за насърчаване на вътрешния туризъм в страната.

Тази подкрепа е в отговор на множеството отворени писма, които Министерството е получавало и продължава да получава от експерти упражняващи тези професии, в които същите доброволно заявят желанието си да работят, за да подпомагат популяризирането на обекти и дестинации в страната като за целта получат съответно възнаграждение за свършена работа. Подходът е възприет за приемлив и от страна на туристически сдружения, представляващи тези професии в сферата на туризма.

Предстои допълнително да бъде публикувана информация с детайлите за начина, сроковете и документите за кандидатстване.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко

    5 0 Отговор
    Дайте неко лев и за труженичките по пътищата!Те ни прославят из цяла
    Европа а сега и те са зле!
  • 2 Всеки реве

    2 0 Отговор
    за пари, а файда никаква. В Царево има един център, който бълва такива кадри от години по европейски програми и след това никой не работи това. Чудят се само какви пари да усвоят.

    Коментиран от #3

  • 3 Боко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Всеки реве":

    Да откраднат!
  • 4 Милчо

    0 0 Отговор
    Пак едни пари да бъдат "усвоени" . А че народа се топи с всеки ден , - ами да си заминава .
  • 5 Екскурзовод

    0 0 Отговор
    Нали каза, че ще бъдат КОМПЕНСИРАНИ екскурзоводите за миналия вече сезон? Явно лъжа, то пък да връзкари възможност за парички е уредила!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове