Last news in Fakti

17 Декември, 2020 18:35 2 332 29

Христо Иванов внесе сигнали до прокуратурата и Сметната палата за печатницата на Пеевски

  • христо иванов-
  • сигнал-
  • прокуратура-
  • печатница-
  • пеевски-
  • ипк родина

Активите на печатницата и машините са оценени на общо 110 млн. лв

Христо Иванов внесе сигнали до прокуратурата и Сметната палата за печатницата на Пеевски - 1
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подаде сигнали в Софийската градска прокуратура и в Сметната палата във връзка с начина на кредитиране и придобиването на печатница “ИПК Родина 1”, по-известна като печатницата на Пеевски до Летище София, съобщи Банкеръ.

През 2010 г. печатницата до Летище София е купена за 30 млн. лева с кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ) от “ИПК Родина 1” ЕАД. Дружеството е учредено от компания, в чийто съвет на директорите са собственикът на банката Цветан Василев и Ирена Кръстева. След това върху имотите се учредяват втора ипотека на стойност 40 млн. лева и залог на оборудването на стойност 53 млн. лева. В медиите е оповестена информация, че според експерти в бранша общото кредитиране от над 120 млн. лв. значително надвишава реалната цена на активите на печатницата.

През октомври 2013 г. активите на печатницата са прехвърлени на свързваното с Цветан Василев лизингово дружество “Партнер лизинг”. Към този момент активите на печатницата и машините са оценени на общо 110 млн. лв. След фалита на КТБ АД тези активи са придобити на минимална цена от дружество, свързано с Пеевски - по неизвестни причини се обезценяват с над 80%.

През 2016 г. ипотекираните сгради на печатницата са обявени два пъти за публична продажба. Първата обява е свалена след остри публикации в медиите заради стойността на началната цена от 2.3 млн. лева. След по-малко от месец при повторната процедура началната цена вече е 4.4 млн. лв. Без наддаване сградите на печатницата са купени от “София принт инвестмънт” ЕООД - придобито няколко месеца по-рано от фирма, свързана с Делян Пеевски. Не е известна съдбата на печатарското оборудване.

В сигнала си до прокуратурата Христо Иванов посочва, че историята на продажбата поражда основателни съмнения дали Фондът за гарантиране на влоговете в банките и синдиците на КТБ, които са отговорни за събиранията на вземанията на банката и организирането на публичните продажби, са положили добросъвестно всички усилия за защита на интереса на кредиторите.

Иванов настоява държавното обвинение да извърши пълна, всестранна и обективна проверка на изложените в сигнала обстоятелства и данни за размера и начина на кредитиране на “ИПК Родина 1” ЕАД и “Партнер лизинг” АД от вече фалиралата КТБ, както и действията на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и синдиците на КТБ по отношение на осребряването на активите на “Партнер лизинг”.

В сигнала си до Сметната палата Христо Иванов иска институцията да упражни правомощията си съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките и Закона за Сметната палата и да извърши одит на дейността на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Той настоява одитът да обхване включително и формирането на оценката, реда, начина, условията и мотивите, с които е одобрено извършване на публичните продажби на активите на “Партнер лизинг” АД, предоставени като обезпечение по договор за кредит, сключен с КТБ.

Христо Иванов посочва, че именно Фондът дава одобрение, а синдиците организират публичната продан на занижена цена и с подсигурена липса на интерес заради разделянето на активите на печатницата. Според него е основателен въпросът доколко компетентните длъжностни лица във Фонда са изпълнявали добросъвестно и законосъобразно своите правомощия, предвид основната му функция да защитава интересите на вложителите в обявената в несъстоятелност банка.

“През 2014 г., за да подсигури изплащането на вложителите на дължимите суми за гарантираните от закона влогове Фондът подписва договор за заем от държавата в размер до 2 млрд. лева. Вземането на този заем означава, че вместо добросъвестно събиране на необслужените задължения, част от които са и посочените по-горе към КТБ ЕАД (в несъстоятелност), за възстановяване на гарантираните влогове се използват държавни средства. Също така Фондът основно бива финансиран от търговските банки и за да изплати държавния заем, процентът, изискван от тях, бива увеличен, което съответно довежда и до увеличаването на таксите на техните клиенти”, посочва в сигнала си до Сметната палата Христо Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Тошо

    6 18 Отговор
    Ице как е Маджо ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БИВШИЯТ Шеф на Кабинета на ФАТМАКА:

    7 18 Отговор
    Радев се скри в най-тежкият Момент за Човечеството от 2-та СВЕТОВНА ВОЙНА, Дезертира!"

    ФАТ'МАКА е ЖАЛЪК СТР'АХЛ'ИВЕЦ И НИЩО'ЖЕСТВО

    Коментиран от #11

  • 5 Защо бре

    21 4 Отговор
    тролчета! Не ви ли хареса истината или заради жалките грошове не я харесвате! Не ви ли хареса, как някой е откраднал от ктб и всички му платихме имотите! Или ви харесва да му лижете......! Жалка работа сте!

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЪХЪ...

    4 9 Отговор
    РИСТЕ СМУКАЧА- БОЙКИКЕВ Е В АМОК.
    ЖАЛКАТА МУ Г-ЕЙ СБИРЩИНА ОТ БЕЗДЕЛНИЦИ, ДЖ'ЕНДЪР'ЛЯЦИ И СОРО'СПИИ ..ОТНОВО ОСТАВАТ ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА!
    НАЦИОНАЛНАТА ИЗМЯНА НА РА'ДКА ДЪЛБОКАТА,ПОЗИТАНСКИТЕ ХОМОСОЦИАЛИСТИ И ПЕН'ДЕЛ МУРАФЕТИТЕ ПО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ГИ.. ДОВЪРШИХА ОКОНЧАТЕЛНО.

    Коментиран от #12

  • 8 Защото

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Защо бре":

    са си лизачи.... по природа.
    При друга власт, те пак ще си лижат.
  • 9 име

    4 6 Отговор
    ицо , ще имаш още дълго да ближеш сладолед на росенец.....
  • 10 Трябва да

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Защо бре":

    има и такива жалки тролчета,
    за да мотивират още повече такива като мен и теб !
    Нека лижат !
  • 11 233

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "БИВШИЯТ Шеф на Кабинета на ФАТМАКА:":

    То щото Боцко е голем смелчага, за знаеш!Наедно с Пеевски и Цацата крадоха от КТБ! Да не питям що наливаха от бюджета пари в ликвидационния фонд на банките! И защо там нямаше пари?Да не питам ли още що наляха от бюджета в Първа инвестиционна 500 000 000 долара?!Да не питам ли още ,гиди крадци!Де си Гешефффф?! Нема го в кучи г ъ з се е наврял!
  • 12 898

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "ЪХЪ...":

    Боце е най-големия патриот да го е.....ва да знаеш! С филии с мас е раснал и пораснал такъв тулуп!
  • 13 Значи за грантовете знаеш

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    А как се пише плаШтат, не знаеш!?До там я докарахме, българите на цигани да се правят!!А по а темата ясно кражбА колко може!Хубава работа, ама българска!
  • 14 калоян

    8 2 Отговор
    Прав си Иванов, ето така забогатя прасето пеефски, благодарение на свинята майка, връзките и далаверите. има още много не е само тази сделка. С теб сме Иванов. затвор за мутрите крадливи.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мерингяс

    3 1 Отговор
    ОЧЕВАДЕН ПРИМЕР ЗА РАЗГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ. С ДЕЙНАТА ПОДКРЕПА НА ГЛАВНАТА ТИКВА И ГЕРБЕРАСТИТЕ. ЗАТВОР ЗА ТЕЗИ КРАДЛИВИ ДОЛНИ ИЗРОДИ.
  • 18 28март

    2 1 Отговор
    Спокойно Иванов, знаем че така се разграбва България, знаем че прокуратурата и каскета няма да си мръднат пръста, но идват избори, и ще дойдат други хора, честни, които ще ги пратят в затвора
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 станишев

    3 1 Отговор
    тo viwota cи знae рaбoтaтa, кoлкoтo и милиoнa дa имa лoйнaтa тoпкa пeeфcки, cи ocтaвa eдин лoecт тлъcтaк, пълeн c бoлecти кoйтo нe мoжe дa cи види микрocкoпичния фитил. и прeдвид тлъcтинитe му, диaбeт,рaк,инфaркт,инcулт,трoмби,вcички тeзи щe гo cтигнaт, нямa дa прecкoчи 45г. гaрaнтирaнo. тaкa чe и c тeзи милиoни,щe прeгърнe букeтa, и тo cъвceм cкoрo. oт cърцe му гo жeлaя

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ванче

    2 1 Отговор
    аахахах, вярно си е, къф мъж е тоя пеефски бе, топка лой, огледало няма ли? а му трябва, че без огледало вярно не може да си види миниатюрното пръскалце, аахахах
  • 25 Тролчетата

    3 3 Отговор
    докато плюха срещу ХИ, изведнъж започнаха срещу Пеевски! Получиха някакво нареждане явно! 😀 Това мирише на някакво разделение между Борисов и Пеевски! Ако Пеевските медии започнат компроматна война, значи се случва някаква вражда! Ако си е по старо му и защитават Борисов, просто чрез троловете разиграват цирк😀
  • 26 Стефан

    2 2 Отговор
    Поредният бръкнал и облажил от кацата с източени пари на Цветан Василев!
  • 27 Магда

    1 1 Отговор
    Христо - сигнала и Христо - оставката трябва да го кръстят този. Щото друго не прави освен да подава сигнали и да иска оставки.
  • 28 Виж

    1 1 Отговор
    Циркаджия! Освен да ставаш по-безсмислен в действията си всеки ден, друго не правиш!
  • 29 Ти си

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Главатаря на тъпаците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове