Last news in Fakti

31 Декември, 2020 12:10 3 210 35

Христо Казанджиев: Правителството отложи старта на „Балкански поток“ заради имиджов проблем

  • балкански поток-
  • христо казанджиев-
  • газопровод

Газова връзка между Стара Загора и Комотини няма да е готова пред 2022 г., прогнозира експертът

Христо Казанджиев: Правителството отложи старта на „Балкански поток“ заради имиджов проблем - 1
Снимка: бТВ

Откриването на газопровода „Балкански поток“ беше отложено за 1 януари 2021 г. Частта на газопровода в Сърбия е продължение на една от двете тръби на „Турски поток", открит в началото на тази година - на 8 януари. По него се доставя руски газ до Турция, а след това в България, Сърбия и Унгария.

Проектираната мощност е 13,9 милиарда кубични метра газ годишно. За да достигне газа до крайната точка, минава през компресорни станции в България.

Трасето у нас е през Провадия, Плевен и Кула. А политическите реакции в целия свят за този голям енергиен проект са полярни.

„Странно е, че няма официално съобщение от българските власти, въпреки че газопроводът има всички разрешителни и е загазен. Вероятно първо доставки имаше и за Гърция като опит. Имам обяснение на факта защо българските власти мълчат. Вероятно преди нова да се съобщи, че България доставя газ на Сърбия по „Турски поток“ вероятно не е добра новина относно имиджа на българското правителство, което достави газ на Сърбия, но не достави за Северозападна България“, заяви енергийният експерт Христо Казанджиев от „Български енергиен форум“ в „Тази сутрин“.

Общините в този регион очаква газификация от 10 години, но не са включени в 10-годишния план за разширяването на газопреносната мрежа, изготвян от „Булгартрансгаз“. Не са включени Лом, Оряхово и Видин, а кметовете и депутатите от тези общини са поставяли този въпрос, но министерството на енергетиката се е отнесло индиферентно, каза Казанджиев.

Технически няма пречка за газифицирането на Северозападна България, но изключването на региона, според Казанджиев, вероятно се дължи на някакви ограничения в споразумението между България и Русия от 2017 г. за развитието на газопреносната мрежа.

„Трудно мога да си представя наличието на задоволство при българите от осъществяването на проекта за газопровода. Той беше осъществен от чужди фирми и парите отидоха извън България“, заяви експертът.

„Що се отнася до системната газова връзка между Стара Загора и Комотини, тя стана историческа. Трябваше да се включи преди няколко години, а още се бави. Колко време ще се бави е въпрос с повишена трудност, но по мое мнение ще се бави до 2022 г.“, смята Казанджиев.

„Българите няма за какво да се радват, защото още сме 100% зависими от доставките на руски газ“, категоричен е експертът.

Според него цялата световна общественост е убедена, че това е „Турски поток“, независимо как го наричаме в България.

Казанджиев не мисли, че ще има санкции от страна на САЩ за България заради изграждането на газопровода. Експертът посочи, че американските санкции за „Северен поток 2“ са за неговата морска част, която се изгражда с част от американски компании.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 8 Отговор
    герб не им пука за НАРОДА

    Коментиран от #10

  • 2 езиков

    24 5 Отговор
    И този говори на "македонски" - имиджов???, стартира ит.н, пък после упрекваме македонците, че говорят есперанто. Родоотстъпници!
  • 3 Херо Мусака

    21 6 Отговор
    Бойко!Ще те направя на мусака за Нова година.
  • 4 ТаУмВзе

    33 5 Отговор
    Цял свят видя пълният имиджов блясък на чекмеджето.
  • 5 инересно

    23 6 Отговор
    И боко с белезниците ли ще го вадят от затвота за да реже лентата !
  • 6 Простотията

    17 3 Отговор
    Сред хората расте с пълна сила.Връщане няма.
  • 7 Оди пеша бе

    7 3 Отговор
    Пано с 50 ръждясали стрелички, забити в него. То е намерено в склад в дома на Бобоков, където той държи и други ненужни вещи.Но не е в чекмеджето
  • 8 СЕЛО ЧЕПИНЦИ

    19 4 Отговор
    Първи принцип на бойко :Мижи да те лажем
  • 9 oooo

    18 4 Отговор
    A знаете ли че договора е до март 2021 и ако не се пусне в експлоатация до тогава, русия и нейните консуматори на газ могат да поискат обезщетение, както реакторите за белене! Поредния безсмислен договор!

    Коментиран от #11

  • 10 карамфила

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За какво да му пука,ОПГ герп няма нищо общо с това стадо което блее доволно и дори има платени и безплатни фенове които също не са част от това стадо и се намират временно на тази местност.
  • 11 карамфила

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "oooo":

    Не е безсмислен,някой печели от това.
  • 12 димитър

    14 3 Отговор
    Г-да политици -станете хай-после---БЪЛГАРИ.
  • 13 тиквата

    4 6 Отговор
    е``патка в кълчища и му изпила акъла``.....
  • 14 Либераст реве

    17 5 Отговор
    че че газта тече за Европа и България ще я има на газовата карта.
    Този пишман експерт и серГей са на един и същи акъл, което е твърде показателно и до голяма степен обяснява защо не беше построен изключително печелившия за България Южен поток.

    Балкански поток е 100% български, част от българската газопреносна мрежа и по него ще тече по-евтината газ. А руската газ е по-евтина от американската.

    Коментиран от #22

  • 15 Ха ха ха

    11 1 Отговор
    Спокойн господа, сега ще се яви един разбирач, дето ще пише, че по тая тръба нямало да тече руска газ:))
  • 16 Жужа

    9 4 Отговор
    България е държава на парадоксите газ ще има ,но пак избирателно.За всичко се мисли само за хората не .
  • 17 Газовик

    10 1 Отговор
    Господа тук пишещи, като начало запознайте се с това: що е то природен газ, за да не го членувате с ....ТА. Второ, също толкова енергиен експерт е и този геолог Казанджиев, който допреди 15-на години като директор в Министерството на енергетиката се занимаваше с неодобрявани от масите концесионни чудесии, но не и с това, за което днес пледира. А връзката за Сърбия можеше и отдавна да е факт, доколкото в района на Дупница имаше оставен още през 80-те години спирателен кран като начална точка за такъв газопровод-отклонение от този за Гърция и Македония. Та той беше и в борда на директорите на същия този Булгартрансгаз- слабо вникващ, послушковец в министерството и към силните "бизнес-интереси" на деня, недопускащ истинските енергетици/газовици до вникване в енергийните в енергийните/газови български съвременни нужди и проблеми. Чудно е на много колеги що за Енергиен е Форумът, който не се представя именно от доказали се енергийни експерти/имена, участвали в проектиране-строителство-дългосрочно програмиране на основните ни енергийни/газови проекти.

    Коментиран от #18

  • 18 АНОНИМЕН

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Газовик":

    Аз също не резбирам какво правеше в БТВ! Нищо съществено важно и интересно не каза този пишман експерт с неизчеткан нафталин по реверите на сакото! Може би някой от"дълбоката държава" го е разбудил и му е дал"опорните точки", но докато стигне до студиото е забравил всичко и изплющя някаква неразбираема каша в ефир! Но какво пък, нека малко поразнообразят! Упражненията на тема КОВИД вече стават твърде еднообразни и не привличат толкова коментари, както беше в началото; даже и троленето не помага за събуждане на коментаторите!

    Коментиран от #19

  • 19 ГазДоДупка

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "АНОНИМЕН":

    Анонимен, не се опрощава така просто, защото такива хорица са навсякъде, изкараха си стажа за пенсия под крилцата на политици-изедници, самоназначаваха се на все по-високо платени длъжности и без да имат основни понтятия, особено по въпроса за газа и газовите дела, "усвояваха" тлъсти заплати, хонорари и чужбински доучвания, все за наша сметка, все за сметка на цената на газа.Защо обсъждания геолог ( по диплом!?!) не си обсъжда геоложките въпроси, защо и кой облажва пишман-експертите- да се чуди и мае човек. А таки в неговото директорско активно време се изредиха много- и по чисто българските перспективи, и по дъвкания десетилетия газопровод "Набуко"(където даже бе назначен и "комсомолският" СДС политик, едва ли чул/мирисал газ!?!), и по "несериозният" Южен поток, и по...Ще видим ли краят на такива недомислия и назначавания- съмнявам се.
  • 20 Kaiser Souze

    5 2 Отговор
    Фактът е, че отново северозападът не влиза в сметките на политиците. само комисинните важат. И после всичко тихомълком да се потули. А че хората няма какво работят, респективно да яда,т по тези места на никой не пу пука!
  • 21 chi

    1 0 Отговор
    Защото сте посерковци, за това!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    НАПА ЛМА ДЖИЯТА ОТ ВИЕТНАМ / НА ЦИ ГЕРОЙ НА САЩ-УМР ЕЛЯК / - СПРЯ "ЮЖЕН ПОТОК "-ЧРЕЗ БЪЛГАРСКИ -НАДУ ПЛЯЦИ !!!! ГА ЗЪТ ЗА СЪРБИЯ И УНГАРИЯ ВЕЧЕ СИ ВЪРВИ --- ВЪПРЕКИ ВЕСТ НИКАРИТЕ !!!!!!!!!!

    Коментиран от #28, #29

  • 26 Стома

    4 1 Отговор
    „Трудно мога да си представя наличието на задоволство при българите от осъществяването на проекта за газопровода. Той беше осъществен от чужди фирми и парите отидоха извън България“

    Че кой се интересува от задоволството на българите?
  • 27 Боримир

    2 0 Отговор
    С ГЕРБ само проблеми ...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сладур

    0 0 Отговор
    От тебе журналист не става
  • 32 Малкоданска

    0 0 Отговор
    Този никакъв не експерт, но само на него дават трибуна, щото защитава чужди интереси като ги представя за Български
  • 33 Джули

    0 0 Отговор
    Не стига, че парите от работата по проекта са извън България, но и газта остава извън България.
    Гласувайте пак за ГЕРБ да ви видим.
  • 34 тиквенсониада

    0 0 Отговор
    Искаме да видим как Бойчо реже лентата , Севда го снима , а няколко от слугите му да ръкопласкат със сълзи на очите !
  • 35 щИРЛИц

    0 0 Отговор
    Аз предлагам , за да е още по-паметно събитието по старта на този поток , ЛИЧНО БОЙКО да влезе и да мине по тръбите . А чак след него да пуснат газ ! Ще е брутално шоу и народа ще аплодири и после ще експодира от овации към ВождА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове