Last news in Fakti

5 Януари, 2021 16:55 1 139 13

Ритуали във всички гарнизони за Богоявление

  • богоявление-
  • христо ботев-
  • освещаване-
  • военнослужещи

Отбелязваме и 173-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

Ритуали във всички гарнизони за Богоявление - 1
Снимка: БГНЕС

Богоявленски ритуали във всички гарнизони и отбелязване на 173-ата годишнина от рождението на Христо Ботев ще се проведат в условията на противоепидемични мерки, съобщиха от Министерството на отбраната.

През тази година събитията са съобразени с противоепидемичните мерки. Поради противоепидемиологичната обстановка представителните знаменни групи ще са със символична численост. В знак на преклонение пред паметниците на Христо Ботев в различни населени места военнослужещи ще поднесат венци.

Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в Богоявленския водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената - светини на Българската армия в градовете Карлово, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Асеновград, Смолян, Белене и Пловдив. В Калофер, родното място на Христо Ботев, военнослужещи и духовият оркестър на 61-ва механизирана бригада - Карлово от състава на Сухопътните войски ще отбележат годишнината от рождението на Христо Ботев.

В Стара Загора военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада ще присъстват на богоявленския водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, и ще положат венци пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк "Митрополит Методи Кусев".

В Благоевград представителни подразделения от състава на Бригадно командване ще участват в богоявленския водосвет и ще отбележат годишнината от рождението на Ботев с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника му на площад "Народни будители".
В Шумен, Сливен, Хасково и Мусачево богоявленските ритуали ще се проведат в районите на военните формирования.

Във Варна водосветът и благославянето на частите и техните бойни знамена ще се състои в Пункта за базиране. Ще участват представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на Военноморските сили. Ще бъдат благословени бойните знамена на Пункт за базиране Варна, ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", военните формирования 26 800, 36 940 и 38 010. В Бургас водосветът ще се състои на площада пред храм "Св.Св. Кирил и Методий" с участието на представителни части от бургаски гарнизон. В двата града пред паметниците на поета-революционер Христо Ботев ще бъдат поднесени венци и цветя с участието на военнослужещи от ВМС.

В Пловдив водосветът на бойните знамена ще бъде отслужен пред катедралния храм "Успение Богородично" в присъствието на представителни военни подразделения от гарнизона. По-късно ще се състои и ритуалът пред паметника на Христо Ботев с участие на Представителния духов оркестър на ВВС, военнослужещи от 91-ви батальон за обща поддръжка.

В Кърджали в богоявленския ритуал ще участват военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции.

В Ямбол ритуалът по благославяне на бойните знамена на всички формирования от гарнизона ще се състои във военното формирование 26 030 - Безмер.

В Плевен пред Мавзолея костница "Св. Георги Победоносец" ще бъдат осветени бойните знамена на ВВВУ "Г. Бенковски", Единния център за начална подготовка, Военновъздушната учебна база и военно-патриотични организации.

Във Велико Търново Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи тържествен водосвет в храм "Свети Седмочисленици" на Националния военен университет "Васил Левски". На ритуалния плац на университета ще се проведе ритуалът по благославяне на частите и техните бойни знамена. Венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в града ще бъдат поднесени от курсанти от НВУ.

В София пред бюст-паметника на поета в Борисовата градина ще има венценосци и ще бъдат положени венци от името на министъра на отбраната и началника на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 8 Отговор
    Утре и ние от Протеста ще си осветим знамената.
  • 2 Анкетата

    6 9 Отговор
    Анкета
    Според Вас , ако Ботев бе жив щеше ли да търпи онуй нещо от Банкя?
    С плюс казвате не
    с минус да

    Коментиран от #8

  • 3 Монгола

    8 9 Отговор
    Молете се кравите да не ни забъркат в някоя каша с Руската армия, че тогава ритуалите няма да ни помогнат!
  • 4 Смех !

    3 8 Отговор
    Ритуали,ритуали и накрая -абдали !
  • 5 Дяконът

    6 8 Отговор
    Не е по-темата , но Бойко Борисов е едно от най-гнусните неща в най-новата ни история.......
  • 6 2969

    2 1 Отговор
    А глобени ще има ли, както за габровци?
  • 7 Резултатът

    1 0 Отговор
    Мигновено брой на армията ни от 23000 става почти 240000. Надай те се.
  • 8 розово

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Анкетата":

    Той нямаше да търпи оня от Дубай оня с асансьора ония платени протестиращи ония платени коментиращи оня от сарая ония.............
  • 9 бай Киро

    2 9 Отговор
    Може и да тръгнат нещата на добре,но това ще стане само след като избесим всички тия миризливи и ненаситни,равини, калугери ,попове,ходжи,пастори ,кюрета и цялата уродлива религиозна сбирщина,а синагоги,църквите,джамийте,темпълите и прочее обърнем на градски кенефи.Религията води до тотална умственна деградаци и срив на обществения морал.

    Коментиран от #13

  • 10 PATRIOTA

    3 9 Отговор
    Попа предаде Васил Левски!

    Коментиран от #12

  • 11 Гарнизони ли ?!

    3 0 Отговор
    Дека са, ва ?!
  • 12 Мъдрият

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "PATRIOTA":

    Не е вярно, не говори лъжа и клевета!

    Отдавна е доказано, че свещеник Кръстю Никифоров не е предал Левски!

    (Само дето е бил несправедливо очернен 120г. !)

    напиши в Гугъла това и виж сам:

    Митът за предателството на поп Кръстю - Герги Тодоров

    Акад. Косев: Левски не е предаден! Митът за предателя поп Кръстьо е създаден от Вазов

    Нова книга разбива оклеветяването на поп Кръстю
  • 13 ПфУ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "бай Киро":

    А професионалните партийци да не са по-малко виновни?! Това всичката ДС-патриотарстваща СГАН: ДС-Ванче караПрас, Джандбаз, Контрера, Шкварек, Сиди, ...... нямат и един ден работа по каквато и да е специалност - от училище направо професионален партиец! И повечето не са ходили дори войници, но сега са най-гръмоглсните глашатаи на задължителната казарма за другите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове