Last news in Fakti

5 Януари, 2021 20:40 2 319 22

Лидия Шулева не е оптимист за висока втора пенсия

  • лидия шулева-
  • пенсии-
  • втори пенсионен стълб-
  • нои-
  • осигуровки-
  • пенсионно осигуряване

Прекалено много политическа намеса има в един пенсионен модел, който трябва да бъде гарантиран на базата на приноса, който хората правят

Лидия Шулева не е оптимист за висока втора пенсия - 1
Снимка: БГНЕС

Периодът, в който се правиха вноските (20 години), е недостатъчен. Обикновено срокът е 40 години. Имаше идея този период да е 30 - годишен. Този период беше белязан от тежки икономически кризи и голяма безработица през годините. Това се отразява на вноските, които хората внасят. Като прибавим и сивия сектор, и работата на минимална работна заплата се натрупват много малки суми. Освен това е важно и намаляването на пенсията от НОИ. Процентът, с който трябва да бъде намален, е несправедлив. Намалението е много по-голямо отколкото трябваше да бъде. Това каза Лидия Шулева в студиото на предаването „Лице в лице“ по bTV.

Според бившия икономически министър основният фактор за голяма втора пенсия е осигуряването на реални доходи. Тя избори три форми на получаване на допълнителна пенсия: масова и стандартна пожизнена форма, разсрочено плащане (когато се прецени, че сумата не е достатъчна за пожизнена пенсия, тя се разпределя на примерен период за 10 години) или взимане на парите накуп.

Шулева обърна внимание на коефициента, който трябва да бъде около 7-8%, което ще гарантира една по-справедлива пенсия. Ако се приеме, че гарантирано хората ще получават минимална пенсия, това би била несправедлива форма, защото така се стимулира избягването на осигуряване на реална заплата: „Това не е добър сигнал за хората, които правят вноски. По-справедливо би било хората, които нямат възможност за пенсии, техните пари да отидат в НОИ, за да им се гарантира пенсията. В противен случай не би било справедливо за тези, които внасят вноски на реални доходи.“

Тя критикува остро политическата намеса: „Прекалено много политическа намеса има в един пенсионен модел, който трябва да бъде гарантиран на базата на приноса, който хората правят. В момента се получава торпилиране на системата. Колкото по-малко политическа намеса има, толкова повече системата ще бъде справедлива.“

Шулева изказа одобрение за предложенията на Българската стопанска камара: „Всички тези предложения са напълно резонни. Всички изисквания за капиталова адекватност и за резервни фондове за абсолютно задължителни. Без тях не може да се гарантира устойчивост във фазата на изплащане.“


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гепи

    21 2 Отговор
    А тая колко гепи, докато беше във властта?
  • 2 Овчарник

    20 0 Отговор
    Измамници. подаряват златото на българите и крадът от народа 32 години...
  • 3 Задавал съм вече въпросът, но пак да

    18 0 Отговор
    питам: Тая още ли не е в затвора?
  • 4 Тодор Живков, бе велик човек!

    5 1 Отговор
    ПОДКРЕПЯМ!!!
    Лишено от всякаква логика е, бутането човка до човка в големите хипермаркети, а залите за изкуство да остават затворени, ресторанти и заведения частни, също, защото не са част от място за настаняване и т.н., които "носели" зараза...
    ...и в частност за изкуствата, осъзнах, потвърдих виждането си, че на управляващите явно, не им трябва култура, защото май нямат онова вещество, с което да я оценят!!!!!!

    Коментиран от #10

  • 5 Миризлив пор

    22 0 Отговор
    Е, как да има висока 2-ра пенсия като таксата за управление е по-висока от печалбата? Реално източват парите за благото на някои.
  • 6 Оптимистка

    10 0 Отговор
    За затвора да и то твърдо.
  • 7 Народни хора и танци

    3 2 Отговор
    Да се надяваме да не се стига до протест, но ако има такъв ще искаме отваряне задължително на залите. Лишени сме от всякакви доходи, емоции и най - вече лишени да бъдем хора и да живеем нормално.

    Коментиран от #16, #17

  • 8 Последния Софиянец

    11 0 Отговор
    Поздрави от Орлов мост! Крадците дето откраднаха втория пенсионен фонд скоро ще идат в затвора.
  • 9 ежко

    12 0 Отговор
    Шулева, цялата система ви е прецакана от самото начало!Значи храним един НОИ за пенсиите + други услуги и дублираме структурата с частни фондове.Ами направете и трети и четвърти стълб -все частни и задължителни, и за пенсионерите нищо няма да остане!Цялата жи смтека е объркана от самото начало и то умишлено!
  • 10 Киро Брейка, Яде кренвирши леки

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор Живков, бе велик човек!":

    Чак до протести не е добре да се стига. Дано се стигне до отваряне на залите чрез нормален разговор , защото става въпрос за психическото ни здраве . Да държиш хората изолирани от тяхното хоби или препитание, а същите тези хора се тъпчат в метрото и в магазина е меко казано управление с двоен аршин. Който се страхува да не ходи на танци. В нашият танцов състав се бяхме разделили на две групи в различни часове. Това през април и май. Сега може да се направи същото , за да има репетиции.
  • 11 Гост

    6 0 Отговор
    Само давам на тая държава, а батю бою и другаре, само прибират у шкафа
  • 12 Република

    3 1 Отговор
    И казината също да ги отворят.
  • 13 JEFF

    10 0 Отговор
    100 години дали са достатъчни ? Абсурдно е това , че е задължително и доброволно. Това са взаимно изключващи се състояния, но тъй като винаги калинки се назначават, какво да очакваме .
  • 14 задължителна форма - отмянА!

    13 0 Отговор
    Защо е задължителен втория пенсионен стълб като не гарантира доходност по-голяма от инфлацията?
    Полша до премахна, Унгария го премахна да не е задължителен, само корумпирана България и Румъния още лъжат хората си!
  • 15 От Варна

    8 0 Отговор
    За компрометирането на пенсионната система е права. Изгуби се смисъла на “личния принос”, като размер на вноски и годините трудов стаж. В стремежа да бъдат харесвани, управляващите свиха през последните години разликата при масовата пенсия. Нищо не допринесъл цял живот и работил 40 години се различават с има-няма 200 лв, което е направо гавра . Но дали госпожата Шулева има поне малко угризения , че лично е утвърдила като министър намаляването на процента печалба за България от концесията за златодобива? Като слушах данни за този договор и какво и колко губим, ми се крещеше от гняв. Но това никога не се с коментира! Та госпожата да не лее “ крокодилски сълзи” за окаяните български пенсионери, защото и тя лично има принос за “ пропуснати ползи” в държавната хазна с което си е подсигурила 5-6 стълба за личната пенсия. Нямат и срам да се обаждат, нагли рушители на България!
  • 16 Фалирах

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Народни хора и танци":

    Много сме и ще ги надвием! Имаме нужда от залите, танците, хората, емоцията.
  • 17 Хореограф

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Народни хора и танци":

    основно хореографите са самоосигуряващи се лица(но не става въпрос само за тях) и държавата не помага по абсолютно никакъв начин, тези лица за държавата не съществуват ( изключвайки данъци и избори разбира се). Хороигралците сами могат да преценят искат ли или не искат да влезнат в залата. Не става въпрос само за залите за народни танци разбира се, а за една голяма група от хора които са без препитание от много време.
  • 18 Питащ

    8 0 Отговор
    Защо не се публикуват парите /заплати, бонуси/ в тези фондове? Някой беше казал: Докато има балъци............Да са ви честити "пенсиите"!!!!!!!!!!!!¡
  • 19 незнайко

    5 0 Отговор
    Първа, втора, след 20 години ще измислят и трета пенсия, само и само да КРАДАТ ПЕНСИОННИЯ ФОНД !!! Защо пенсията да не е една ? ЗАЩОТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ Я СМЯТА !!!
  • 20 Помним,помним!

    1 0 Отговор
    Какъв гъо,нсур,,ат ,майко мила! И има наглостта да застане пред камера,за да ръси мозъчни бисери. шулевице( нарочно с малка буква) точно Ти,като министър на икономиката в екипа на испанския т,рикат,в комбина със миленчо- финансовото юпи,и другия- малкия Мук, тотално срутихте икономиката ни.Като ни " оправихте" за 800 дни! При вас раздаддохте на килограм за безумно дълги срокове, концесии за златодобив,кариери,минерални води.Вие докарахте чез- мез,евн, вериги, на готово да изсмукват вече милиарди, който изтичат до стотинка навън,и захранват техните икономики.Кой прилапа Слънчев бряг,а? Кой е фактор в АД". Слънчев бряг? Вие разбихте банковата система, и сега имаме реално само една наша- ББР.Всички от " вашето" управление са в схемата на пенсионните фондове.Да,оправихте ни здравата! Но най- вече себе си! Според сп." Економист" от 2012 г, шулевица е най богатата жена- политик от югоизтична Европа! А испанеца,най- богатия експремиер в цяла Европа според оценката на " Економист" с лично богатство над 250 милиона евро!.Цитирам по памет,едно от най авторитетните и прецизни издания в областта на икономика и финанси.А там не работят комунисти,нито манипулатори
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 марш

    0 0 Отговор
    Тази пък от къде изпълзя?! Нейната "гениална" политика бе да преквалифицира химик-инжинерките във фризьорки, както я хвалеха в бтв-новините, докато беше министърка на социалните. Сега и акъл ще ни дава това нещастно създание. Трябва в затвора да е, за прогонване на квалифицираните кадри извън България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове