Last news in Fakti

6 Януари, 2021 16:20 1 328 9

НСИ организира най-мащабното статистическо изследване у нас

  • нси-
  • изследване-
  • преброяване

Националната статистическа програма за 2021 година включва общо 316 изследвания

НСИ организира най-мащабното статистическо изследване у нас   - 1
Снимка: БГНЕС

Осемнадесетото преброяване на населението и жилищния фонд е най-мащабното статистическо изследване, записано в Националната статистическа програма за 2021 година. Преброяването у нас се провежда в една година с държавите членки на Европейския съюз.

Основната му цел е да осигури надеждна и изчерпателна информация за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд на страната към 2021 година. Изследването се подготвя от няколко години, а Националният статистически институт е предприел всички необходими мерки за безопасното му протичане въпреки безпрецедентната ситуация с COVID-19. Подготвена е онлайн платформа с електронна карта, която да позволи на гражданите да се преброят онлайн.

Националната статистическа програма за 2021 година включва общо 316 изследвания – както регулярни, провеждани от НСИ и органите на статистиката, така и нови дейности, свързани с националните и европейските приоритети. Програмата се опитва да отговори на засиления обществен интерес към Коронавируса и към социално-икономическите ефекти от извънредното положение и последвалата епидемична обстановка в страната. Близо 62% от новите изследвания например са върху заетост, пазар на труда, субсидирани работни места. През 2021 г. Националната статистика ще участва в проекти на Европейската комисия като програмата за европейски сравнения 2021 г., наблюдение на работната сила, статистика на доходите и условията на живот.

Всички тези дейности продължават усилията на НСИ да дава навременна и качествена информация, която да подпомогне управлението на кризата с COVID-19. През 2020 година НСИ създаде на своя сайт специална секция, в която бяха публикувани статистически данни, свързани с икономическите и социалните последици от разпространението на вируса. Направени бяха промени в организацията на някои изследвания и бяха съкратени сроковете за предоставяне на статистическата информация на потребителите. Засили се развитието и използването на редица информационни системи, позволяващи онлайн подаване на данни от отчетните единици и съкращаване на сроковете за производство и разпространение на статистическата информация. За първи път стартира седмично производство и разпространение на данни за общата смъртност в страната. Започнаха две извънредни статистически изследвания: „Дейност и състояние на нефинансовите предприятия в условията на извънредно положение и последвалата епидемична обстановка“ и „Дейност и състояние на местата за настаняване в условията на извънредното положение и епидемична обстановка“.

Институционалният отговор на кризата от страна на НСИ е описан в отчета за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на института през 2020 година, който също беше приет на днешното заседание на Министерския съвет.

Акценти в отчета са още подготовката за Преброяване на населението и жилищния фонд в Република България; внедряването на Интегрирана система за управление на качеството и сигурността на информацията в НСИ съгласно стандартите ISO 9001 и ISO 27001; участието на България в качеството си на асоцииран член на Комитета по статистика и политики в областта на статистиката на ОИСР в заседание на Бюрото на Статистическия комитет; подготовката на България за трети кръг от Партньорски проверки в рамките на Европейската статистическа система; отбелязване на 140-ата годишнина от създаването на статистическата институция в България.

В отчета се посочва, че през годината са постигнати съществени резултати, свързани с повишаване на качеството на статистическата информация и усъвършенстване на нейното разпространение, както и намаляване на натовареността на респондентите чрез въвеждане на електронни въпросници и разработване на уеббазирани приложения за статистически изследвания в различни статистически области.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 0 Отговор
    Ало,мисирки! Преброяването трябваше да е през януари и февруари,но го отложиха за неопределено време.
  • 2 миш

    10 0 Отговор
    НСИ,А КАЖЕТЕ КОЛКО БЪЛГАРИ СА ПОЧИНАЛИ ЗА 2020 Г.,ЧЕ СИ ВОДЯ СТАТИСТИКА.По новините не им изнася да кажат явно.Чакам.
  • 3 цербер

    10 0 Отговор
    Преброяването у нас се провежда в една година с държавите -членки на Европейския съюз. ЩЕ НИ БРОЯТ ЗА ДА ЗНАЯТ КОЛКО ДА УНИЩОЖАТ. СГРАДИТЕ ЩЕ ГИ УДАРИ Я ТРУС,Я НЯКОЯ БАЛИСТИЧНА РАКЕТА.
  • 4 да не реват

    8 0 Отговор
    Тая година няма много да броят. Постараха се покрай вируса да ликвидират много други болни.
  • 5 Курумпе

    5 0 Отговор
    Абе, ма истината е друга...Бокича е наредил да се опише сгардния фонд, и да се облага всичко ..и онова дето не е декларирано - първо глоба, а после данъци..Много им пука за хората на тези нагли аидуци!
    Хем ще се изпишат страхотни разходи..умножени по 5минимум за да има млеконадой, хем ще отчете дейност паразитната организация, дето служи за параван на наредените избори, а и накрая ще даде реална картина от кой може да се стриже и дои повече за в бъдеще!
    С едно дело - поне 5 заека и много милиони кашета!
  • 6 KO19

    8 0 Отговор
    Отлазаха се да броят в началото на годината, защото ще им лъснат съжите със смъртността. Бойко пък иска изборите да са по-рано преди да са подадени данни към Инфостат, че ЦИК да може да надписва на воля мъртви души.
  • 7 НСИ

    3 0 Отговор
    to be, or not to be - НСИ, кой ще те тебе съкрати и нас от фалшиви статистики избави?
  • 8 яко ни лъжат

    3 0 Отговор
    не участвам в никакво статистическо проучване. да духат супата изедниците, имат цялата информация да сядат и да работят. аз няма да им върша работата. СКОРО ГЕРБ ЩЕ СЛОЖАТ ВОДОМЕРИ И НА КЛАДЕНЦИТЕ И ВЪЗДУХОМЕРИ НА ГЛАВИТЕ ВИ.
  • 9 Аз40

    2 0 Отговор
    Само си надуват гайдите, за нищо не стават от НСИ. Некомпетентни до плач!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове