ФАКТИ.БГ

18 януари 1985 г. Възродителният процес

В края на 1989 г. режимът на Тодор Живков пада

Публикувана: 18 Януари, 2021 04:28
122 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3263
18 януари 1985 г. Възродителният процес
Снимка: Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.

На 18 януари 1985 г. на среща на Политбюро на ЦК на БКП с първите секретари на окръжните партийни комитети е отчетено, че до момента са сменени имената на 310 000 български турци, и за първи път са говори за „Възродителен процес“.

На 10 декември 1984 г. със заповед на вътрешния министър Димитър Стоянов се нарежда на окръжните управления на МВР и на първите секретари на ОК на БКП да подготвят преименуването на „български граждани от турски произход във всички окръзи, където има такова население”. Кампанията започва в края на декември 1984 г. и завършва през февруари 1985 г. Най-напред са сменени личните имена в Кърджалийски и Хасковски окръг, а после и в Североизточна България, където евентуалните „провокатори” били вече арестувани или мобилизирани за военно обучение. Повтаря се вече отработеният с помаците сценарий: селищата биват блокирани от силите на реда (милиция, войски на МВР, гранични войски) и сплашвани със стрелба във въздуха, вкарват се танкове и бронетранспортьори. Едновременно с това, партийният актив и административната машина действат на пълни обороти: за изключително краткия период на кампанията са сменени личните документи на над 800 000 души. Също като при помаците, не са забравени и имената на покойните роднини, а на места биват унищожени мюсюлманските гробища.

Още в самото начало на „Възродителния процес” се стига до сблъсъци и жертви. Най-масови протести се организират в Бенковски, Кърджали, Момчилград, село Груево (Момчилградско), Джебел, Крумовград и др., като навсякъде са разпръснати с въоръжена сила. В Ябланово (Котленско) местните блокират пътищата към селото, което е превзето впоследствие с танкове. Сблъсъци има и в Търговищко и Шуменско. Броят на ранените остава неясен, както и на убитите: 7 етнически турци, според участвали в кампанията „възродители”, 24 само в Югоизточна България, според сведения на ДПС. Мнозина умират по-късно от нанесените им побои, хиляди са изпратени в лагери и затвори, цели семейства са интернирани.

Вероятно за пръв път изразът „възродителен процес” е официално използван от секретаря на ЦК на БКП и бъдещ министър-председател Георги Атанасов в доклад, изнесен на съвещание на партийно-държавния връх от 18 януари 1985 г. Кампанията е видяна като „исторически акт, с който се заличава последният белег на турското робство върху снагата на нашия народ”, а самото преименуване е оруеловски наречено „възстановяване на българските имена”. Същевременно се българизират последните две периодически издания на турски, спират се радиопредаванията на същия език, продължава премахването на турски топоними и т.н. Ако обаче преименуването на помаците от началото на 70-те е успешно скрито от международната общност, „възродителният процес” не остава без отглас. Ситуацията особено се усложнява от факта, че в случая съществува и съседна „държава-майка”.

Втората половина на 80-те години е време на истинска дипломатическа и пропагандна война между София и Анкара, макар и двустранните отношения да не се прекъсват. Двете държави не изпускат възможност за заклеймяване на съседа на международни форуми като ООН, ЮНЕСКО, Съвета на Европа, и пред съюзниците си от Варшавския договор, съответно от НАТО. Докато Турция критикува бруталното нарушаване на основни човешки права в България, последната се позовава на проблема с кюрдите, инвазията в Кипър, арменския геноцид и др.

Все до 1989 г. Живковото ръководство очаква външнополитическата ситуация да се успокои, позовавайки се на деликатната позиция на Турция около кюрдската съпротива. Но в конфронтацията се включват и западните медии и правозащитни организации, които разгласяват потъпкването на правата на турското население в България. На всичкото отгоре и Съветският съюз е резервиран, особено след предприетата от Михаил Горбачов „перестройка”. Отношенията с Турция не се нормализират дори след подписването с тази цел на двустранен протокол в Белград (23 февруари 1988 г.). Нещо повече: изостря се и вътрешнополитическият контекст, тъй като новопроизведените „граждани с възстановени имена” не приемат тезата за българското си потекло. В периода 1985-1989 г. са разкрити десетки нелегални съпротивителни групи на етнически турци. Около 100 души са арестувани като членове на тайната организация „Дългата зима”, а след това – още 200 активисти на Турско националноосвободително движение в България.

Към началото на 1989 г. българските партийно-държавни ръководители започват да си дават сметка, че „Възродителният процес” е изправен пред провал. Въпреки всички мероприятия, говоренето на турски език на обществени места не спира и дори става демонстративно, „българите с възстановени имена” използват вместо тях рождените си, продължава носенето на обичайното мюсюлманско облекло и честването на религиозни празници и ритуали.

В края на 1989 г. режимът на Тодор Живков пада.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.4 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
2
Този коментар е премахнат от модератор.
Топора
3 Отговор
Вижте нямам против нито един етнос,нито един цвят на кожата.Това със смяната на имената,е било грешка.Но самосъзнанието на турчин,при положение,че живееш в България,и тя прави доста неща за тебе.Истината е,че Турция мъти главата на тези хора,а те са си българи.Но това с атентатите,само показва,какъв враг имаме насреща.Враг и то долен в червата.Сега отново кроят планове,но да не забравят как роба взе оръжието,и разпердушини империята,и стигна до Константинопол,те това няма и как да го забравят,защото още им държи влага.

Коментиран от #5, #13, #16, #29, #30


Оценка:
-15 +74

Спартан
4 Отговор
Топове,в Балканската война ги размазваме.750.000 хилядна армия събираме само доброволци.Ако трябва пак ще я съберем.Ако трябва и СС - 300 мое да сложим за СТАМБУЛ подарък!!!

Оценка:
-14 +33

Доган
5 Отговор

До коментар #3 от "Топора":


Късно е чадо.С Шиши изкупихме цяла България.Ако слушаш ще ти подхвърлим някое коматче хляб.

Оценка:
-26 +22

6
Този коментар е премахнат от модератор.
7
Този коментар е премахнат от модератор.
8
Този коментар е премахнат от модератор.
Сатъра на Хана
9 Отговор
Няма турци , няма българи - всички села са запустели като гробища.
.... Орехите капят и няма човешка ръка която да ги събере. Пасища пустеят , на Училищата им са изпопадали покривите ,
.....
Затова Сатър за Мутрите и Бейовете

Коментиран от #43


Оценка:
-0 +80

ДА ДА
10 Отговор

До коментар #2 от "Доган":


А пък съм агент и съм рожба на партията, просто изпълнявах каквото ми наредят работодателите

Оценка:
-6 +13

11
Този коментар е премахнат от модератор.
пройчо
12 Отговор

До коментар #11 от "сопоко":


"... „Време разделно“ е роман на българския писател Антон Дончев , издаден през 1964 г..."***Кияк !!!

Коментиран от #14


Оценка:
-4 +26

Браво
13 Отговор

До коментар #3 от "Топора":


Значи според теб, българина в Африка да се чувства африканец, понеже е роден и живее там, или българина роден в Белгия, вече е белгиец...., толкова много българи са по цял свят и учат и възпитават децата си на български и с любов към България. Това е грешката, искаш турчина в България да се чувства българин,не си взел поука от грешките си. Нито в Африка насаждат на българина, че е африканец, нито в Белгия, че е белгиец

Оценка:
-23 +25

сопоко
14 Отговор

До коментар #12 от "пройчо":


В света толкова романи са писани..., а нормално хората учат от история от учебници, архиви

Оценка:
-6 +8

15
Този коментар е премахнат от модератор.
16
Този коментар е премахнат от модератор.
17
Този коментар е премахнат от модератор.
Тато из Правец
18 Отговор
Значи след всичката тая дандания има САМО СЕДЕМ жертви????!!!!А сега ми припомнете колко души уби във вагона за майки с деца турската терористична организация!????? Колко души уби турският тероризъм на Слънчев бряг??? Колко уби в хотел Сливен???? Колко уби на гара Пловдив???? И сега ми кажете кой е жертвата????

Коментиран от #36


Оценка:
-12 +42

Петьо Петров
19 Отговор
Не знам кой е писал тази статия,но е доста преекспонирана. Служил съм точно по това време и то в едно от посочените места,Крумовград,под. 34140. Бойно поделение,див кашик,картечар,2 г. и 3 м. Изопачавайки историята няма да постигнат нищо,освен разделение,но явно това им е целта. Няма такова нещо,на някои места дори и да се е стигало до екцесии,бързо са били овладявани. Идват избори и етническата карта е отново на ход. Но това е доказано във времето,че вече не играе роля в съзнанието на хората с български манталитет,без значение от етносът им.

Коментиран от #22, #122


Оценка:
-6 +44

баба Цола
20 Отговор
Днес трябва да събират обвинения за присъди на виновните лица. Защото до сега няма нищо свършени по този въпрос с най тежките престъпления против човечеството. Но на И.Гешев не му се чува?

Оценка:
-12 +13

Тралала
21 Отговор
В България няма свобода само ченгета, клюкари, наркодилъри, проститутки, комар. Дори и да си честен те рано или късно те склоняват да работиш за тях.

Оценка:
-2 +21

Лост
22 Отговор

До коментар #19 от "Петьо Петров":


И аз бях тогава в казармата, но във Варна. Взеха запас много хора и не можехме да сварим да зареждаме в столовата. За първи път видях да острижат 0 номер запасни за употреба на алкохол. Чудеха се какво ще кажат на жените и комшиите, защото повечето щяха да помислят, че са били в затвора.

Оценка:
-3 +16

Тодор Живков
23 Отговор
Пак трябва да има защото вземаха силата отново вие му изтървахте края,че и Русия вече я няма

Коментиран от #24


Оценка:
-5 +9

Реалист
24 Отговор

До коментар #23 от "Тодор Живков":


Ко каза ко

Оценка:
-4 +5

Гошо
25 Отговор
Интересна и увлекателна история, сякаш е писана от другаря инж. д-р. САВА.
1.У нас нищо не се случваше без подкрепата и одобрението на Москва.
2. Никой не може да ме убеди, че всичко това се случва просто ей така, без причина. Седят си в политбюро и си клатят камбаните и от скука решават да спретнат една смяна на имената?!?!
3. Що само на турците, що не и на арменците, на евреите или ей така са изтеглили късата клечка.
4. Малко известен факт е, че като почна преселението, същите се самоопределяха като турци в България и българи в Турция.

Коментиран от #26


Оценка:
-2 +31

Петьо Петров
26 Отговор

До коментар #25 от "Гошо":


Голям плюс от мен. Много резонни въпроси,заслужаващи отговори.

Оценка:
-1 +15

сеир
27 Отговор
Какви ги дъвчите още и защо ? Не виждате ли че обикновенните хора не са виновни за сараите на Доги.

Оценка:
-2 +19

Гост
28 Отговор
Един срамен период за България.Това не обидинява нацията ,а напротив разединява и създава крайни настроения.

Оценка:
-20 +19

Хасан
29 Отговор

До коментар #3 от "Топора":


Това е едно от най позорните страници на човешката история за човешките права написани от българския фашизъм ..в днешно време пак се наблюдава същото като не се признава македонския етнос и македонския език ...

Коментиран от #35, #121


Оценка:
-27 +10

Хасан
30 Отговор

До коментар #3 от "Топора":


"Турция им мъти главите .." ..същото не прави ли България с българите вв Украйна ,Молдова ,Сърбия и Македония

Коментиран от #31


Оценка:
-22 +12

Трол
31 Отговор

До коментар #30 от "Хасан":


Не, не е същото Асенчо! Освен това в съседните нам държави обезбългаряването, като процес отдавна приключи! Нито в Турция, нито в Гърция има вече българска общност, до степен да играе роля в обществения и социален живот. В Гърция българския е бил забранен да се говори още преди много години. Знаем турците какво направиха с българските села в Одринска Тракия! А и като те гледам теб и помачоците сте минали обработка, е не термична!

Коментиран от #42


Оценка:
-7 +29

324
32 Отговор
Ако го беше провел по рано сега нямаше да има антибълг партия в парланемта нито хидро инжинер, нито подсъдими за убийство на бебе, нито взел ~дал, и още хиляди знайни и незнайни бейчета дерибейчета. И мисля че е крайно време да престане да съжаляваме, че се провел, а че не е завършен.

Оценка:
-7 +24

33
Този коментар е премахнат от модератор.
УШавите
34 Отговор
Такова нещо като възродителен процес нямаше. Имаше турски тероризъм на който адекватно се отговори.

Оценка:
-17 +24

Къде отиде бре
35 Отговор

До коментар #29 от "Хасан":


Македония няма нищо общо с това. В региона на Македония, няма македонци от 23 века. След разпадането на древна Македония са били елини. Преди 15 века идват куберовите българи в Македония и Панония. Не ми се разказва прелюдията, но дори 500 години без никой да ги кара в османските архиви са се вписвали, като българи, хората от Македония и Тракия.

Коментиран от #44


Оценка:
-3 +23

българин
36 Отговор

До коментар #18 от "Тато из Правец":


първо жертвите от възродителния процес са хиляди, но са скрити от комунистите, както криеха и други убийства в лагерите на смъртта, и второ тези които взривиха влака са рожби на държавна сигурност

Коментиран от #39, #70


Оценка:
-21 +12

БСП......ВЪЗРОДИТЕЛИТЕ
37 Отговор
ДРУГАРИТЕ ВЪЗРОДИХА НА ПОПА....ТО*А

Оценка:
-4 +2

срамота
38 Отговор
Това е едно голямо престъпление. Ако беше нещо добро нямаше цял свят да ни плюе, начело със СССР. Жалко, че има още индивиди в България подкрепящи това престъпление. Това просто е още едно доказателство, че от вас нищо няма да стане. Светът отдавна се промени, но някои все още са с примитивно мислене. Не си спомням от последните 30 години един политик да е казал, че това е било нещо хубаво

Коментиран от #40


Оценка:
-21 +16

39
Този коментар е премахнат от модератор.
Лентата
40 Отговор

До коментар #38 от "срамота":


Да личи си от последните събития в любимата кравария.

Оценка:
-0 +7

41
Този коментар е премахнат от модератор.
Хасан
42 Отговор

До коментар #31 от "Трол":


Аз не съм помак а турчин ..българите от Одринска Тракия са се върнали в Княжество България ..същото важи и за българи от гръцко ..

Коментиран от #49, #75


Оценка:
-15 +8

Зиско
43 Отговор

До коментар #9 от "Сатъра на Хана":


Докато се ядем помежду си някой хора ни затриха бъдещето на децата

Оценка:
-0 +15

Хасан
44 Отговор

До коментар #35 от "Къде отиде бре":


Добре де но хората се определят като македонци с македонски език ..кой пък е българина че да им налага нещо ?!

Оценка:
-16 +8

45
Този коментар е премахнат от модератор.
Поп Алигорко
46 Отговор
Тогава турците изпитаха на свой гръб мъките на потурчваните от тях християни през дългите 500 години на робство !!! Бог забавя,но не забравя! Амин !!!

Оценка:
-10 +19

ХайлАдолф
47 Отговор
Жалко само , че възродителния процес не беше доведен до край . Днес нещата щяха да са други ......

Оценка:
-9 +17

Възродителен процес не е имало
48 Отговор
Отидоха на екскурзия, теглиха им по един резан и се върнаха. Истина ли е?

Оценка:
-11 +9

Трол
49 Отговор

До коментар #42 от "Хасан":


Помачока да не спори с мен, да слуша и да записва, ако е грамотен!"Разорението на тракийските българи през 1913 е геноцид и етническо прочистване на българското население в южната част на областта Тракия по време и скоро след Междусъюзническата война. Извършвано от Османската армия и турски башибозук, засегнатите области включват Източна Тракия и Източните Родопи (днес в Одрин, Лозенград и Текирдаг провинциите в Турция, Западна Тракия в Гърция, както и югоизточната част на Българска Тракия). " В Гърция съм ходил при роднини с баба ми и дядо ми, 1978 г.-беше им забранено да говорят навън на български!

Коментиран от #50, #84


Оценка:
-4 +17

Хасан
50 Отговор

До коментар #49 от "Трол":


Уффф..някакъв български историк получил държавна премия да пренапише история и ти му вярваш ...хората са живеели мирно и тихо цели 500 г ..османлията не се е месил нито в езика,бита,религията,културата на завладвните народи ..сменял е управлението ..донесъл е държавност и справедливост ..до османците няма Българска държава а феодално формирование ..две крепости и 10 села ..няма съд ..няма съдии..

Оценка:
-15 +5

Хасан
51 Отговор
Българина и гърка са живеели мирно и тихо а моя прадядо е воювал вместо тях в името на Султана и Бог

Оценка:
-14 +2

ЖОРО
52 Отговор
ФАНТАЗИИТЕ НА НЯКОЙ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ НЯМАТ КРАЙ..ИМАШЕ СПРЕЧКВАНИА, НАБИВАНЕ НА НЯКОЙ ТВЪРДОГЛАВ...НО НЕ КАЗВАТ ДОГАН И ДПС КОЛКО ХОРА ОТ ТЯХНИТЕ УНИЩОЖИ ИЛИ ИЗГОНИ ОТ БЪЛГАРИЯ..ПАШАТА ДОГАН МОЖЕ ДА КОЛИ ...СПРАВКА--МЕХМЕД ДИКМЕ, КАСИМ ДАЛ, ОКТАЙ , И ОНЯ ДЕТО СЕ КРИ У ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО--А ПОСЛЕ УБИ ДЕТЕ НА ПЪТЯ..ЗАЩО У НАС СА ТУРЦИ А У ТУРЦИЯ СА БЪЛГАРИ...И С ДВОИНО ГРАЖДАНСТВО..ЗНАЧИ НИЕ В НАШАТА ДЪРЖАВА ТРЯБВА ЗА СМЕ СЪС ЗЛАТНИ ПАСПОРТИ..ПОЛЗВАТ САМО ДОБРИНИТЕ НА ТУРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ...

Оценка:
-5 +10

543
53 Отговор
Гърците им забранили да гоеорят български език, трол 49. По големи сме от доган и сме очевидци. Ченгетата живи от дс, всичко е описано от тях. Трябвали да връщаме нещата. Раните кървят и от турци и от българи. Бивеехме си ок с обикновените турци. И сега е така. Помаците те са по така. Объркаха нещата със смяната на имената им и си платиха топ ченгетата. Питай бойко. Той е от 2001.маса топ ченгета бяха изхвърлени от работа и много от тях не са живи. Кво реват дпс и помака и цигани. От 30 години дпс с бсп коли и беси, с герб и дпс продължи да убиват българите християни. Цели семейства в силите си бяха гонени, без работа, посегнаха 2009 и на децата ни, а последните са родени 1984.1989.1993...бабаити, на бой налитат от дпс ченгето. Имат пари и кой като тях. Празни глави. Питай за някоя книга, а има с тонове книги, но без паричие. Хасан помака да му направят пълна ревизия, има защитени свидетели. Навързани сте ченгета от фпс, бсп.
Герб. Само за вас, но бог няма да ви прости. Може да закъснее, но няма прошка за вас канибали, диктатури, търтеи, крадци прими с милиони

Оценка:
-0 +5

ТОДОР СТОЯНОВ
54 Отговор
БЯХ В ДЖЕБЕЛ ПО ТОВА ВРЕМЕ ПОД 72360-ВВ-ВЪТРЕШНИ ВОЙСКИ!ИСКАТЕ ЛИ ДА ВИ РАЗКАЖА?!НЕ, НЕ ИСКАТЕ!!!НАПИСАЛИЯТ СТАТИЯТА НАЙ-ВЕРОЯТНО Е ПОЛИТКОРЕКТЕН И НЕ СПОМЕНАВА КАК, ЗАЩО И КОЕ НАЛАГА ДА СЕ СЛУЧИ ТОЗИ ПРОЦЕС!НЯМА НИЩО ОБЩО С ТУРСКОТО РОБСТВО, ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА Е ТЕРОРА ОТ ФУНДАМЕНТАЛИЗМА НА ПРО-ТУРСКИ ОРИЕНТИРАНИТЕ!ЖЕРТВИТЕ ОТ ВЪТРЕШНИ ВОЙСКИ В КЪРДЖАЛИ, ДЖЕБЕЛ, ДЕБЕЛТ...ЗАЩО НЕ СЕ СПОМЕНАВАТ?!ХОРАТА ТАМ БЯХА МИРНИ, РАБОТЛИВИ, ДЪРЖАВАТА ИМ БЕ ОСИГУРИЛА УЧИЛИЩА, БОЛНИЦИ, ПОМИНЪК, "ДЖЕБЕЛ БАСМА" БЕШЕ НАЙ-ДОБРИЯ ТЮТЮН, ДЪРЖАВАТА ИМ ГО ИЗКУПУВАШЕ!ИМАШЕ КЪЩИ НА ПО ДВА-ТРИ КАТА...ПЪТУВАЛИ СТЕ ЗА "МАКАЗА", ВИЖДАТЕ СЕГА КАКВО Е, СРУТЕНИ КЪЩИ, БЕЗЛЮДНИ СЕЛА И МАХАЛИ, НИКАКЪВ ПОМИНЪК...ЗА СМЕТКА НА ТОВА ОБАЧЕ ДПС СИ ИМАТ "САРАИ", ЗИМНИ, ЛЕТНИ, МИЛИАРДИ И ВЪОБЩЕ НЕ ИМ ПУКА ЗА ХОРАТА!ВОЗЯТ ГИ С РЕЙСОВЕТЕ ДО УРНИТЕ И ТВА Е!ВСИЧКИ ПРИКАЗВАТЕ ЗА ГЕРБ, НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДПС НА ИЗБОРИТЕ, СЛЕДЕТЕ ТРАФИКА ОТ ТУРЦИЯ!!!

Коментиран от #69


Оценка:
-1 +19

Тюрк
55 Отговор
Тодора има късмета че не е бил на власт при времето на Ататюрк.

Оценка:
-12 +6

един от многото
56 Отговор
Добре , като се пишем по големи мюсюлмани от ходжата , нещо да кажете за насилственото потурчване и масово избиване на българите по време на ТУРСКОТО ПРИСЪСТВИЕ?

Оценка:
-4 +15

Тюрк
57 Отговор
Че сеги токиз и виж отишъл и Тракийската област и днес щеше да се нарича Турска Република Тракия.

Оценка:
-9 +5

58
Този коментар е премахнат от модератор.
59
Този коментар е премахнат от модератор.
Чук и Гек
60 Отговор
Ето, това е било даржава! Не като сега - на един сополив мунгал от цигански произход не можеш да извъртиш 2 шамара без да настане чутовна хуманитарна катастрофа, БХК и подобни демокрации и ценности!

Оценка:
-1 +17

Преживял
61 Отговор
Интересното в статията е, че се пише за случилото се и последиците,без да се пише за причините.След преврата на Кенан Еврен 80-те години и идването на военните на власт,Турция възстановява имперските си амбиции,спрямо съседните нея държави,особено срещу България.Започва се тайна пропаганда сред българското-турско население в България за създаване на автономна република в самата България с главен град Варна,позовавайки се на харта от Хелзинги за 10% от етност от една държава.Това няма как да се случи със сила,тъй като 80-те години Турция е една изостанала икономически държава,която в сравнение с България,няма никаква икономика и единствения износ за Европа са цитрусови плодове(транспортирани от СОМАТ) и газарбайтери.500 000 им армия също не може да се равнява по нищо с над 2 милионната(данните са от ЦРУ) добре въоръжена българска армия от 150 000 редовни и 1,88милиона запасняци.С локален военнен конфликт с България,Турция може само да загуби европеиската си територия до Истанбул.Затова 83 година турските тайни служби,започват операция,целяща възстание на българските турци и с международна подкрепа,установяване на автономия без да има военнен конфликт.Последиците от цялата история ги знаят всички.Деиства се с доктрината-в България няма турски етнос и няма проблем от етническо естество.500 000 се изселват в Турция а 300 000 си сменят имената.Напълно логична стъпка,за запазване на суверенитета на една държава.Нямам нищо против всеки етнос в България,които се

Коментиран от #64


Оценка:
-2 +18

СВД
62 Отговор
Само да ви напомня, че при тези ,,репресии" загиналите милиционери са повече от ,,мирните турци"! В крайна сметка, бай Тошо даде паспорти на всички, който желае, граници отдавана няма в онзи им вид!

Оценка:
-1 +12

Аз се
63 Отговор
Чудя, защо захващат тази тема. Потърпевши са, както турците, така и българите. Те получаваха припадаци при чакане за снимки, българи им носеха вода, а чиновничките от паспортна, едната от свръх натоварване почина. Бяха извикали за помощ хора от града да им пимагат при издаване на паспортите. Те живееха по живково много по добре от повечето българи. Даваха рушвети и ги назначаваха в заводите, като юрисконсулт, секретарки, готвачи кадиери, домакини, стоковеди, ел. техници, строител мазачи, дърводелци, счетоводители, магазинери, а магазинер бе трудно. Но шефа им ходеше, наш е, с туркиня и всички турци в. г. Синовете си урефи в мвр и нап, бкп фалшив, ги уреждаше. Едни и същи ни клатите от 1944 до днес, дс, кгб. Бб и той е ченге, комунист и се сприятелява с дпс и изгониха българите от мвр и назначиха на помака ремзи хората. Нищо против, но ударихте българите. За сметка на дпс. Парата ви поблазни. Те са заможни, а българина е цървул и те обиждат на цървул и кой интелигентната романка.

Оценка:
-0 +6

Преживял
64 Отговор

До коментар #61 от "Преживял":


Нямам нищо против всеки етнос в България,които се е интегрирал между населението и живее като българин,но съм против,хората,които се явяват 5-тата колона на някоя чужда държава и се опитват да създават държава в държавата.Преживял съм го този период и това е самата истина.Недопустимо е да ти сменят името насила,но още по недопустимо е да правиш атентати,да убиваш жени и деца и да искаш да отцепиш територия от една суверенна държава,само заради това,че България е проявила милосърдие и не е изгонила цялото турско население след рускотурската война,а го е оставила да се интегрира сред българското население не като поробители а като част от българския народ.

Коментиран от #71


Оценка:
-1 +19

Иван
65 Отговор
В България е имало турци още преди Константинопол да стане Истанбул. Турците в България ползват повече остатъци от турския език тогава. В Турция езикът се развива и се добавят много чуждици от там идва и разликата в езика. Както турците в Германия и в цял свят , така и турците в България при разговори добавят и думи от местния език.

Оценка:
-1 +5

112
66 Отговор
Най тошо ги изучи, от 9 клас мед. сестри. А от 9 до 11 клас трябваше да си получавал през тия три години отлични оценки, за да не държиш юатура а кой държа 3333444.на три учебника по вдички предмети. Кво реват. И в кеча, занаят, ако ще и в затвора, дърводелжи. А българина 1989 не бе подготвен за това, защото те имаха занаят. И днес имат всичко
На запад бригари строители и носят, а българина, млад, глупав, след висше, след лутане сам кво могат две ръце. Геноцид за пари. Българина е рушветчия, директори, общини, бизнесмени(по млади мацки).

Оценка:
-0 +3

Анонимен
67 Отговор
Преживяното не може да се зачеркне от съзнанието ни. Както от обикновените турци така също и от обикновените българи. Тодор Живков сгреши. Той си отиде, децата ни току що се бяха родили. Те заедно ходиха на училище, всички идваха у нас на компютъра. И кво стана. Те горе да кажат. С кого се съюзиха. Оставиха децата на възродителите мехмет и иван и удариха безпартийните. Всичко ще им се върне. Много често се случва на невинните, но и тях няма да пидмине горният.

Оценка:
-2 +5

Кси
68 Отговор
И възниква въпроса, как така дпс предимно гласува с бсп/едва ли е само стокхолмски синдром-жертвата да се привърже към мъчителя/, и как така дпс=дс, непонятно-тъпа история

Коментиран от #76


Оценка:
-2 +4

Дядо Мраз
69 Отговор

До коментар #54 от "ТОДОР СТОЯНОВ":


АКО МИ ПОЗВОЛИШ ЩЕ ДОБАВЯ: ВСЕКИ ВУЗ ИМАШЕ КВОТА ЗА ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ ОТ МАЛЦИНСТВАТА БЕЗ ИЗПИТ! ИМАХА ВЕСТНИК ИЗДАВАН НА ТУРСКИ....... ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРИЦА ГИ ЛЪЖАТ С ПРАЗНИ ОБЕЩАНИЯ И ЗАПЛАХИ И ГЛАСУВАТ ЗА ТУМОРА ДПС!

Коментиран от #73


Оценка:
-3 +14

Прав си !
70 Отговор

До коментар #36 от "българин":


Познавам няколко човека, които починаха, след като излязоха от затвора. Прибраха ги по времето на "Изродителния процес" и ги смляха от бой.

Оценка:
-10 +6

Хасан
71 Отговор

До коментар #64 от "Преживял":


Не си прав ...България беше в Съветския блок а Турция в Натовския ..това беше спречкване между ЦРУ и КГБ и турците бяха маша за дестабилизация ..католиците бяха така в Полша ..чеченците в Русия ..кюрдите в Ирак ..отнесе си го обикновения честен турчин който си уважаваше страната и законите ..стотици хиляди бяха прокудени от родните им места ..имотите плячкосани ..парите им иззети ..за един ден от социалистическа система попаднаха в капиталистическа система ..докато българина извърши плавен преход от 10 -15 години

Коментиран от #86


Оценка:
-11 +5

Гост.,
72 Отговор
Човек от ДС, Г. К. ЩО НЕ КАЖАТ ТУРЦИТЕ ОТ ДС, ВЪЗРОДИТЕЛИТЕ, КАК СА ГИ ПРАЩАЛИ В ПЛЕВЕН. ДА СМЕНЯТ ИМЕНАТА ТУРЦИТЕ ИМ, А ОТ ПЛЕВЕН В ЮЖНА България, бастиона на турците. Всеки гледа да излъже отрудените турци и след това да ги забрави. Поне се сещат на байрама, на старите самотмици им носят, а. През другото време, забравени от Аллах. Вие дс, кгб си оправихте децата хасане и иване. Задочно висше. След средно ги назначавахте. Тонове можем в действителни случаи да изпишем. За страданията на българите. По рушвета българите сте, не всички. Те ви знаят слабото място турчина и се възползва. Хвърлят ви злато пендар. Те си го казват и днес получава без образование голяма пенсия но и тя гл. счет. Умря. И златото не я спаси. На 60 ни напусна години ю. г.

Оценка:
-1 +2

Хасан
73 Отговор

До коментар #69 от "Дядо Мраз":


ДПС си е една либерална демократична организация за права и свободи ..направил е много за двата етноса и българския и турския за евроатлантическа интеграция

Коментиран от #77, #117


Оценка:
-15 +2

Гост.,
74 Отговор
Турци от дс сменят имената на турци..

Оценка:
-2 +4

Кси
75 Отговор

До коментар #42 от "Хасан":


Как са се върнали, подгонени в гръб от редовна войска, настигали ли са ги и убивали, геноцид турски и гръцки, имотите им НЕ са обезщетени, няма място за сравнение със смяна на имената

Коментиран от #79


Оценка:
-3 +7

Хасан
76 Отговор

До коментар #68 от "Кси":


Добре де ..СДС да не би да да голям келепир с икономиста Костов ....районите на БСП да не би да са цветущи ...а патриотите да не говорим ..като поп Кръстьо са

Коментиран от #80


Оценка:
-0 +4

Кси
77 Отговор

До коментар #73 от "Хасан":


Ооо, да бе, дпс=дс, играят го златен среден пръст, те поддържаха бсп= бкпна власт и те са основният виновник за проваления преход олигархично-мафиотски

Оценка:
-1 +5

Очевидец
78 Отговор
Оплете си шошницата дпс и даде на дс номенклатурата земя на ниски цени, работа на децата им. Съюзиха се бсп с дпс, след това се съюьиха с герб. Всичко е истина. Описаното.

Оценка:
-0 +4

Хасан
79 Отговор

До коментар #75 от "Кси":


А имотите на турците прогонени при окупацията на Северна България от руската имперска войска обезщетени ли са !?

Коментиран от #81


Оценка:
-8 +3

Кси
80 Отговор

До коментар #76 от "Хасан":


СДС са създадена удобна опозиция от бсп-луканов и сие, пак ДС, единствено от соца в БГ НЕ ОТВОРИХА ДОСИЕТАТА, и от там се повкякоха, всички проблеми на прехода

Коментиран от #83


Оценка:
-1 +7

Кси
81 Отговор

До коментар #79 от "Хасан":


Както едни са останали, и заминалите да са си стояли, никой не ги е гонил и стрелял в гръб ако разбираш разликата е огромна

Оценка:
-2 +10

82
Този коментар е премахнат от модератор.
Хасан
83 Отговор

До коментар #80 от "Кси":


Ами комунистите са макявелисти ..капиталистите искат парите а комунистите властта ..парите идват и отиват а властта под различна форма е вечна и парите не са проблем

Коментиран от #109


Оценка:
-2 +4

Хайде, ся.....!
84 Отговор

До коментар #49 от "Трол":


След Балканските войни, повече от един милион мюсюлмани бяха натирени в Анадола. Те не са ли ора ? В Кърджали, например, имаше ли българи, та го "освободихте" от турско робство. По времето на Паисий Асеновград беше чисто гръцки град. Сега там живеят ли гърци ? Всички си устроиха геноциди,и чистки, но както винаги, турците се изтаковаха в гащите ви.

Коментиран от #89


Оценка:
-12 +4

Хасан
85 Отговор

До коментар #82 от "Анонимен":


Аз не съм помак и не съм изкупил земи ..а помаците са башка хора ..не са българи ,не са турци ..обичат сребърника

Оценка:
-1 +3

Преживял
86 Отговор

До коментар #71 от "Хасан":


В случая със смяната на имената и "голямата екскурзия" СССР КГБ и САЩ-ЦРУ,нямат никакво участие.Доказателство е позицията на СССР след процеса спрямо България.Но аз Хасане искам да ти задам 2 въпроса на които да ми отговориш??? 1)Ако стане военнен конфликт(хипотетично) м/у България и Турция,ти ще се биеш ли на страната на България,в която си роден и живееш???2)Ако аз те пусна в моята къща, да живееш със цялото си семейство,кой определя правилата за съвместно живеене???Аз?? или ти ще ми налагаш твойте??

Коментиран от #88


Оценка:
-2 +13

Анонимен
87 Отговор
Турщина... Идват от Турция и купуват ново строителство, не един, а десет жилища/апартаменти. Не е нужно да си умен днес и да знаеш стихчето.
Аз съм българче... Те преди години в шивашката фирма, само на две работещи българки.. Как ще е аз съм българче.
Те вина нямат. В платовете бяха скрили от турция за България пистолети, уръжие. Дпс ги настройва срещу бг, а. Що не и тръмп в последните години бе ад. И преди, но последните... Тръмп с русия и Турция

Оценка:
-1 +1

Хасан
88 Отговор

До коментар #86 от "Преживял":


Първото България и Турция са в НАТО и няма как да се сбият ..второ Франция и Германия са воювали преди 80 г а сега са съюзници ...и " моята къща" е относително понятие ..България е нашата къща и правилата си ги определяме заедно българи ,турци,помаци,роми,арменци ,евреи

Коментиран от #92, #97


Оценка:
-14 +4

Някой
89 Отговор

До коментар #84 от "Хайде, ся.....!":


Не бяха натирени и то в Анадола,а сами си заминаха и то в Европейската част на Турция.

Оценка:
-3 +11

Доротея
90 Отговор
И кой им смени имената на хората - Бойко или Корнелия?

Оценка:
-0 +2

91
Този коментар е премахнат от модератор.
92
Този коментар е премахнат от модератор.
93
Този коментар е премахнат от модератор.
Амуджата
94 Отговор
Българинът едно трябва да знае: от турчин роб не става. Всичко друго може да стане,но роб никога!! Нямам нищо против българите,макар да съм преживял лично всичко написано горе,така че е в интерес на всички ни да забравим тези грозни събития!
Един въпрос с повишена чувствителност - Защо именно сега се коментират подобни срамни (за българите) събития? Дали не е нещо предизборно?? Струва си да помислим малко.

Оценка:
-7 +6

95
Този коментар е премахнат от модератор.
Амуджата
96 Отговор
Българинът едно трябва да знае: от турчин роб не става. Всичко друго може да стане,но роб никога!! Нямам нищо против българите,макар да съм преживял лично всичко написано горе,така че е в интерес на всички ни да забравим тези грозни събития!
Един въпрос с повишена чувствителност - Защо именно сега се коментират подобни срамни (за българите) събития? Дали не е нещо предизборно?? Струва си да помислим малко.

Оценка:
-10 +1

Преживял
97 Отговор

До коментар #88 от "Хасан":


И още нещо Хасане.Кюрдската народна партия в Турция е забранена със закон а турската ДПС в България е забранена от конституцията, но участва в политическия живот на България.Каква е разликата между Кюрдската партия в Турция и ДПС в България.

Коментиран от #101, #103


Оценка:
-4 +15

Хасан
98 Отговор

До коментар #92 от "Преживял":


Първото ИРА , баските ,ЕТА ,ПКК водят ВЪОРЪЖЕНА БОРБА за отцепничество докато ДПС е легитимна политическа партия за права и свободи с представителство в Европейски демократични институции ..ДПС като всяка политическа партия иска да управлява цялата държава а не определен район , всички граждани а не само един етнос

Оценка:
-10 +4

Истина
99 Отговор
Хитри са дпс, бсп и... Герб. От плевен. Вода ще докарат за депутат, за да ги командори бб и нинова и доган, както на тях им е удобен човек. Същото и с ВПроцес. От кърджали в плевен и от враца в хасково и кърджали. Бастиона на доган. Пеевски е само на 40 г. Бил е на 4 годинки. От плевен. Деца, но ги удариха яко. Именно за пеевски се въздържам да давам. Оценки. Той е на годините на децата ни. С тая разлика, че има семейство, дете, а българите са стари ергени в квартала. Полудяха майки български. Не ви трябват нехранимайковци. Обиждаха ни долни пияници, но и те си отидоха без време. Ппп.

Оценка:
-1 +2

100
Този коментар е премахнат от модератор.
Хасан
101 Отговор

До коментар #97 от "Преживял":


ПКК има въоръжено крило , напада полицаи,войници,цивилни ,взривява мостове и пътища ..като партизанска чета " Чавдар " ..с въоръжена борба за светло комунистическо бъдеще ..а ДПС са си най обикновени капиталисти .

Оценка:
-9 +4

112
102 Отговор
На очна ставка. Да си кажем на 4-и очи, кои имат права. Трябва да бъдете съдени. Но сте ач курназ, защото вече си имате всичко, журналисти, юристи, доктори, строители, имате си баща бойко, ерго и дуган. Три бащици. Горди сте, не че при тж тцтц не бяхте, с пендарите и пълни чанти от село. Рулвета ви е в кръвта.

Оценка:
-1 +2

Преживял
103 Отговор

До коментар #97 от "Преживял":


Противоречиш си Хасане и запопва да ми писва.И ЕТА И ИРА И ПКК И ДПС са партии създадени за права и свобода на определен етнос.Само името ДПС я прави противоконституционна,защото тя не е партия в една държава,която се бори за правата на всички граждани а само партия за определен етнос.Не ми пиши повече,не искам да дискутирам с човек,който няма място в България.

Коментиран от #108, #110


Оценка:
-3 +13

Анонимен
104 Отговор
Обраха дпс парите на оникновените турци, купиха жилища, но аллах си знае. Парите на депутата свършиха и събира от балкана дърва. И.. Аз не съм бил депутат хаха резил. Точка. Да се. Молим за здраве. А на крадците да си харчат парите под масата от народа, също със здраве и да са вечни, дълголетие им желая.

Оценка:
-1 +2

брус
105 Отговор
Бойко Методиев Борисов-комунист,активно участва във Възродителния процес.Направете се справка.Защо мълчат медиите по този въпрос и по тази документирана истина.Затова ДПС ,го държи вързан на повод и Герб гласува винаги в полза на незаконната етническа партия-ДПС.

Оценка:
-7 +4

106
Този коментар е премахнат от модератор.
107
Този коментар е премахнат от модератор.
Deepdown
108 Отговор

До коментар #103 от "Преживял":


Защо българия да воюва с турция ? втори възродителен процес ли на път ?

Оценка:
-2 +2

Лсо
109 Отговор

До коментар #83 от "Хасан":


Ооо, ти си в голяма заблуда, капиталиста създава блага, а комунизма потрябва като разпределя за червените мързели, пример национализацията, комунизма е вечно тлеещо зло, което обещава придобивки без усилия и постижения без отговорности, как беше при соца: 1 работи, а 3-ма го гледат, наблюдават партийни офе-началници и доносници

Коментиран от #111


Оценка:
-3 +3

Хасан
110 Отговор

До коментар #103 от "Преживял":


Ти си знаеш ..не може да искаш права с оръжие в ръка и препасана бомба на кръста ..ДПС не го прави ..

Оценка:
-5 +3

Хасан
111 Отговор

До коментар #109 от "Лсо":


Значи човешките потребности са неограничени а ресурсите ограничени ..тогава идва въпроса кой и как ще ги разпредели ..какви ще са критериите !?..При социализма ги разпределя "политбюро" а при капитализма пазарния механизъм ...

Оценка:
-2 +3

йокин
112 Отговор
70-та,г.бях първокурсник.Съученик,ми беше,Александър,говореше,ясно,разбираемо,на чист,български език.В последствие,научих,че е турче.За три години,не каза дума,на турски.

Коментиран от #113


Оценка:
-0 +7

Хасан
113 Отговор

До коментар #112 от "йокин":


70 та година турците бяха с турски имена ..може да е бил помак,щото помаците почнаха да ги преименуват в края на 60 те

Оценка:
-4 +3

Грую
114 Отговор
Ще използвам един цитат на автора на "Приключенията на добрия войник Швейк през световната война" Ярослав Хашек: "Няма мръсни думи, има мръсни хора" и ще напиша "Няма лоши имена, има лоши хора". Къде обаче започва и къде свършва тази история за добрите и лошите хора? Дали започва с насилственото помохамеданчване на българите, което разбира се е било доста по-отдавна от възродителния процес, който се помни от все още живи хора и дали с него свършва деленето на хората на добри и лоши? Не разбира се. Това се превърна в един политически коз в една според мен хазартна игра и в скоро време може да се изгуби границата между добрите и лошите в този вече политически филм. Само за протокола искам да отбележа, че по време на въпросният възродителен процес не е променяна религията на мюсюлманите, живеещи в България, макар това също да е резултат от политиката, отношението и религиозното отрицание на тогавашното правителство, но е факт.

Коментиран от #116


Оценка:
-2 +7

Stormtrooper
115 Отговор
Винаги, като стане въпрос за възродителен процес, обръщам внимание на един процес, който хората не назовават с истинското му име. Това, е ДЕВЪЗРОДИТЕЛНИЯ процес на българите християни в Пиринския край, Западните покрайнини и Македония наложен от коминтерна. И къде им е логиката? - на едни девъзродителен, на други възродителен. Упражнение върху душите на хората!

Оценка:
-0 +3

Хасан
116 Отговор

До коментар #114 от "Грую":


А можеш ли да сравниш гражданско развитие и правата на обществото през 17,18 век с 20 век ..едното е през 1700,1800 години а другото е през 1985 г ..време в което има Харта за права на човека , религиозни и етнически свободи ..при османците имаме поданици и еднолична монархия а при социализма " развито човешко общество "
..

Оценка:
-3 +1

Кси
117 Отговор

До коментар #73 от "Хасан":


Направиха прехода криминален, вечния балансьор, понеже са с гарантирани етнически гласове, вечно накланят везните в полза на бсп-партията с най-много милионери, партията провела им гореспоменатия процес, на това как му се казва, ти го определи

Оценка:
-0 +0

Гост
118 Отговор
Никой не спори за имена. Много по големи сме от хасан и сме очевидци. Тъй като сме израднали в квартала... Турци, помаци, жигани, арменжи, евреи и българи. Приятелите ми бяха от помашки етнос. Заедно учихме, у тях винаги, но това са подробности
Имената им бяха сменени на помаците, пиша помак, защото никога не са крили и са към турците. От емине на емка, годината е 1972. А на турците 1984. Името кво значи. Всичко ни е пред очите както за помаците, така и за турците. Друг е проблема. Че ако младото. То свърши. Горе човек, никога не би българина започнал работа. Тук има потъпкване на човешки права. И затова хората, турците го наричат помак Хасан. А може прапрабабаму да е била. Те се женят двата етноса, от една религия са. Винаги са ме викали помаци на байрама. За мен те са българи.
Веднъж казах на емине помакинята, ще оженя щерка ти за българин. Ти ще я ожениш, но чеизи няма да и дам
Вие делите в смесените. Не хасан, а българите депутати. Имате пари и се присламчват при ходжата. Искат от туржи и помаци да гласуват за герб. Това е дразнещо. Наши близки са на запад. Едните живеят в къща, само тя е българка и цялата ми а с роми. Ходи нашия и се подигравали, но стои. Другите ни с черен в различни стаи мюсюлманин и страхотно се разбират. Те не се виждат. Черния цяла нощ на работа, нашите през деня. Дори от българите не са доволни, защото ги крадат, пият, наркомани.

Ние сме израснали с турци. И се радваме че плочата за репресираните е на нашата улица.. Бре

Оценка:
-1 +0

119
Този коментар е премахнат от модератор.
Роза
120 Отговор
"Всички ние сме едни и същи хора,само дето попове,ходжи и политици ни мътят главите!"-реплика от БГ филм

Оценка:
-0 +0

винкел
121 Отговор

До коментар #29 от "Хасан":


Не фашисти а български комунисти -пак изкривяване на истината!
Нямаме нищо против вашия етнос но не си даваме историята.

Оценка:
-0 +0

Реално
122 Отговор

До коментар #19 от "Петьо Петров":


Служил си във вътрешни войски? Защото там служеха предимно спортисти! И нищо не е преекспонирано! На повечето места е имало насилие. Който не иска ново име,с краката надолу! Няма да забравя как с един приятел пътувахме служебно до едно котелско село -Соколарци. Населението беше преживяло ужаса на възродителният процес. Търсихме наш приятел -Садула. Селото беше като мъртво. Появи се едно хлапе и попита с плах поглед към зеленият брезент на Ифата, дали има войници . След като отговорихме отрицателно,започнаха да се открехват някои порти. Открихме Садула. Дълго ни разказва за иживения ужас от съселяните му. Извини ни се за плахото държане!
Този възродителен процес се изхрачи върху граденото през вековете разбирателство между българи христиани и българи мюсолмани!!!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Венци Стефанов
Президентът на Славия Венци Стефанов избухна по адрес на феновете, които псуваха футболистите на "белите" след загубата от Лудогорец с 0:5.
Това са някакви изроди, щом си позволяват да освиркват собствените си деца."

Още бисери