11 Януари, 2021 11:22 4 034 40

Аркади Шарков: Ваксините трябва да се продават

  • ваксини-
  • ваксиниране-
  • аркади шарков

Извънредното положение може да бъде удължено докогато предложи здравният министър

Аркади Шарков: Ваксините трябва да се продават - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Казусът е в това как се регистрират ваксинираните и как се верифицира, че имунизираните са медицински лица. Така здравният експерт от ЕКИП Аркади Шарков коментира имунизацията на общински съветници в Сандански в разрез с плана от първа фаза - ваксинация на медиците.

"Проблемът не е, че са се ваксинирали, защото на тях им е били предложено, а че са се похвалили в мрежите", смята Шарков.

"Има недостиг на ваксини, но от лекар до лекар има разлика. Трябва правилна оценка на риска на медиците. И аз имам медицинска диплома, но работя като адвокат и не бих взела ваксината на лекар на първа линия", коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

"Под написаните в заповедта "помощен персонал" може да се вкарат всички от болниците, дори и да не са медици", разкри още адв. Петрова.

"Масовата ваксинация ще продължи във времето, няма как да стане за 48 часа", допълни адвокатът по медицинско право.

Аркади Шарков смята, че ваксините трябва да бъдат оставени на свободния пазар и те да се продават по аптеките. Според него държавата трябва да покрива имунизацията само на определена група хора.

"Ваксинацията не е медицинска дейност, а от практиката на имунизацията в страната", отговори адв. Петрова защо и здравно неосигурените ще получат безплатна ваксина.

"Извънредното положение може да бъде удължено докогато предложи здравният министър. Така още дълго страната може да остане в извънредно положение", разкри още тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Спасов

    35 2 Отговор
    За да си пълнят чекмеджетата...

    Коментиран от #36

  • 3 Тоз експерт

    33 0 Отговор
    мазен всинца ни ще измами и далече ще стигне.
  • 4 Шемети..

    34 0 Отговор
    Първо трябва да ги поискаш..Продай ги на баба си..
  • 5 Охо Бохо

    40 0 Отговор
    Такова чесане на езиците от всички експерти, доктори, професори, и други анал лизатори не е имало, а моя жизнен път не е много кратък.
  • 6 Просто човек

    31 0 Отговор
    Започнете и да ги продавате... тогава и 15% ваксинирани ще са много!
  • 7 Перо

    29 0 Отговор
    Доживяхме и “адвокати” с медицинско образование.

    Коментиран от #13

  • 8 Абе

    25 3 Отговор
    Аз няма да се боцна никога.Така че,ми е все едно,дали безплатно,или платеноНо това не означава,че не разбирам, че си много наг,ъл лобист на Магарешката клика.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Протест срещу безобразията в България

    26 0 Отговор
    Бойко Пенков е двигателя на всички кражби в здравеопазването през последните 20 години. Това е несменяемият зам. министър на здравеопазването, когото дори Борисов не смее да уволни.

    Бойко Пенков създаде схемите по източването на средства чрез здравната каса, държавните и частни болници. В момента българите измират като мухи заради ОПГ-то около Бойко Пенков, а не заради коронавируса.

    Ще видите, че нито ваксинацията ще помогне, нито отминаването на коронавируса. Българите ще продължават да измират заради дългогодишните кражби, които напълно блокираха здравеопазването.

    Докато това ОПГ не се вкара в затвора, няма значение кое ще бъде следващото правителство. Цветан Цветанов изхвърча за 6 апартамента. Тогава, какво да кажем за Бойко Пенков, който си напазарува в брой цели 10 апартамента директно от строителя "Крит"?!
  • 11 гост

    12 3 Отговор
    Който сака а се боцка , ке му дам моют ред ! Ама акъл не ща !
  • 12 7676

    14 0 Отговор
    В Бг всичко е търговия. И човешкото здраве е търговия. И свободата, и човешките права са стока. Няма начин да е другояче, щом хората са стока(роби), а не личности.
  • 13 7676

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Образованието в Бг е такова, че всеки може да си купи образование. И образованието е стока.

    Коментиран от #19

  • 14 Киро Брейка, Яде кренвирши леки

    11 2 Отговор
    Аз и семейството ми няма да се ваксинираме. на Боко открадна това което Тодор Живков е изградил
  • 15 7676

    11 1 Отговор
    Изказванията на такива адвокати- медици разкриват защо в Бг се внася малко количество ваксини. Чакат да се започне продажба на ваксини. Докато в другите страни се осигуряват безплатно ваксини, ние ще сме принудени да плащаме и то неясно колко надути цени. Щото в Бг всички сме много богати.
  • 16 Учуден

    13 1 Отговор
    "Прoблeмът нe e, чe ca ce вaкcинирaли, зaщoтo нa тях им e били прeдлoжeнo, a чe ca ce пoхвaлили в мрeжитe", cмятa Шaркoв.
    "Имa нeдocтиг нa вaкcини, нo oт лeкaр дo лeкaр имa рaзликa. И aз имaм мeдицинcкa диплoмa, нo рaбoтя кaтo aдвoкaт и нe бих взeлa вaкcинaтa нa лeкaр нa първa линия", кoмeнтирa aдвoкaтът пo мeдицинcкo прaвo Мaрия Пeтрoвa.

    Абе той и ботоксовата принцеса не работи като лекар, но първи си сложи ваксината /физиологичния разтвор/ и не само се похвали в мрежите, а докара цяла тумба мисирки да го снимат.
  • 17 Българин

    19 1 Отговор
    Едва ли има друга държава в света, в която математици - гадатели и адвокати да киснат по цял ден по телевизиите и да дават акъл за вируси и ваксини.
  • 18 Виконт

    18 0 Отговор
    Шарков Шарков ти си ИЗКУФЯЛ?!?$
  • 19 Перо

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "7676":

    Не само образованието, а “професорските” титли станаха стока. През време на пандемията и кьораво и сакато стана “професор”. Направи една статистика по години и ще видиш какъв скок на процентите или бройките има през 2020 г.
  • 20 АБСУРДИСТАН

    18 1 Отговор
    Държавата на абсурдите и всевъзможните експерти! По лесно се става експерт, доцент и професор, отколкто стругар и заварчик!
  • 21 ха-ха

    16 1 Отговор
    Това, "Проблемът не е, че са се ваксинирали, а че са се похвалили'', много ми напомня на случката със ''земеделските фондове''. Крадете, ама не се хвалете :-)
  • 22 как е

    14 0 Отговор
    Адвокат, който смята, че разделението в обществото е нещо нормално!!! Това разделение, различно третиране, не се ли наричаше "дискриминация"?

    Коментиран от #38

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Медицинско лице

    7 1 Отговор
    Не стигат ваксините борба за ваксиниране какъв още пиар ще измислите леле каква голяяямс новина и какво компетентноооо изказване банда..........
  • 25 Ягуар

    18 0 Отговор
    И аз имам медицинска диплома, но работя като адвокат" Ето ги нашите "експерти". Не дай боже, ако се разболеем да попадаме на хора с диплома от юридически факултетие, работещи като лекари!
  • 26 7676

    4 6 Отговор
    Цитирам: "Аркади Шарков е макроикономист с опит в публичния и частния сектор. Неговата експертизата е в сферите на икономика на здравеопазването, данъчна политика, европейски проекти и управление на инвестиционни проекти. Завършил е магистратура по Публични политики в Маастрихтския университет и Университета на ООН. Към момента е докторант в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е по проекти, свързани с лекарствената политика и оптимизация на публичните разходи в сферата на здравеопазването, а също и по такива, свързани с устойчивото развитие на индустрията в България. Член е от обществения съвет към "Индекс на болниците", а също е член и съосновател на обществения консултативен съвет към БЛС." Край на цитата.

    Коментиран от #34

  • 27 Леле-мале

    10 0 Отговор
    Ако ми потрябва адвокат, тоя няма да го взема
  • 28 1234578

    14 0 Отговор
    Според този държавата трябва да осигури безплатно ваксиниране само на лекари, медицински сестри, фелдшери, санитари, милиционери, общинаре, кметове, министри, депутати... А всички други трябва да плащаме двойна и тройна цена за ваксината и по 5-10 лева за поставяне на инжекция. Питам защо плащаме осигуровки тогава? А защо никой не коментира, че болните плащат 3-4 пъти за лечение. Първо здравна осигуровка, от която се изплащат заплати на лекари, медицински сестри и чиновници. После се плаща такса за преглед и за избор на екип в болница. След това се плаща на фармацевти за лекарства И накрая се плаща и 20% ДДС на държавата върху всичко платено досега. Скоро очаквам да въведат и ДДС върху данъците. Т.е. данък върху данъка. Та да има с какво Шкембе Воевода да купува скъпи играчки като самолетчета, фреготи, подводници, бронирани машини ... на фатмаците. Та да не реват, че кото ги праща на американски мисии. Играчките им не били като тези на американците и британците. Другите развити държави купуват дронове и заместват войниците с дронове. А наш Шкембе Воевода нали е "историк", купува оръжия музейни експонати.
  • 29 Шопо

    4 0 Отговор
    По тия яко иде пцуванье!
  • 30 Иванов

    10 0 Отговор
    Какъв здравен експерт си ти бе Аркади,баща ти е Ваньо Шарков и е бил заместник-министър на здравеопазването в кабинетът "Борисов ||"народен представител в 40-ото и 41-вото Народно събрание.Жалко че Лиляна Боянова се е хванала с тебе,но пък интереса клати феса.

    Коментиран от #32, #33

  • 31 Реалист

    5 0 Отговор
    "Проблемът не е, че са се ваксинирали, защото на тях им е били предложено, а че са се похвалили в мрежите", смята Шарков.

    Проблемът е, че тезу мишоци са умирали от страх да не ги погуби вируса, и веднага след ваксинирането са изпуснали парата. Представяте ли си какъв страх ги е тресял от март месец.
    Направо ги съжалявам.
    И сега си мислят, е всичко е О,К, и се набутаха в магазините,
    Да, ама не (както казваше Петко Бочаров), те ще имат изработен имунитет 2-3 седмици след втората доза. А ако до тогава се заразят ?
    УЖАС ! Съжалявам ги тези жалки мишоци.
  • 32 само питам

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "Иванов":

    Тъкмо смятах да попитам- Шарков лично мнение ли изказва, или опипва почвата за обществените нагласи. Понеже работи с БЛС и фармацевтите, а там са симпатизанти на ГЕРБ. Той сега ще обиколи няколко медии да лансира идеята за плащане на ваксините (или е обиколил вече), та дано се намери читав журналист да му зададе адекватни въпроси.
  • 33 Констатация

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Иванов":

    Това е показсателно, как бавно и полека тази шайка се е намърдала на всички ключови позиции. Шарков тук, Шарков там, "калинка" тук, "калинка" там и ето как се снабдяваме с "чекмеджета".
    И, ето до къде сме я докарали !!!
  • 34 Муньо

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "7676":

    Брао, от сичко разбира, а я си мислех, че он е специалист !
  • 35 Файзер

    6 0 Отговор
    ЕКИП - Експертен Клуб за Икономика и Политика е долна сороспийска метастаза.Тоя не само не разбира нищо но и нищо не казва. Адвокатката обаче ви казва истината - "Ваксинирането не е медицинска дейност" Така е ваксинирането е политико-управленска технология.
  • 36 Мдааа

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Спасов":

    Аз и така не им искам ваксината безплатно те тръгнали да я продават бизнесмени..... Давам ви и моята бийте си я....
  • 37 Решен

    5 0 Отговор
    Шарков , да Ви питам ? Такава практика в коя цивилизована държава се прилага? Дайте пример ?
    Изключително непрофесионално изказване . Приоритет е на държавната админинистрация да защити и запази живота на поданниците в ДЪРЖАВАТА . Разбира се , че това е политически задължителен акт . По голяма недвусмислица не бях чел !
  • 38 Юмручето от протестите

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "как е":

    Кога на нашият преЦидент ще му се приложи импийчмънт заради: ,, подстрекаване към метеж" ? Да, дори си приказва с представителите на опозиционните партии при закрити врати от медиите...Трябват здрави топки, нали? А, такива в НС показа, че има само ДПС. Те единствено поискаха оставката на Радефф. Ставаме все по-жалки в собствените си очи. Докога да чакаме и на кой Господ да се молиме?
  • 39 1520

    0 0 Отговор
    тоя мисли че сме хукнали да се ваксинираме с тази не доказана и не нужна ваксина
  • 40 любопитен

    0 0 Отговор
    Аз имам медицинска диплома , но работя като адвокат ! Явно и двете си дипломи си ги НАПАЗАРУВАЛ , като кебапче или кюфте !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове