12 Януари, 2021 08:23 1 988 47

Проф. Коларова: Жалко е, че Радев се осмели за консултации едва на петата година

  • проф. румяна коларова-
  • румен радев-
  • консултации-
  • кснс

Консултациите са силата на една президентска институция и показват авторитета на държавния глава, подчерта политологът

Проф. Коларова: Жалко е, че Радев се осмели за консултации едва на петата година - 1
Снимка: БГНЕС

Страхът на президента Радев да провежда консултации е свързан с неудачното свикване на Консултативния съвет по национална сигурност. Това каза за ролята на президентските консултации в изборния процес в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Румяна Коларова, политолог и съветник от екипа на президента Росен Плевнелиев.

Според нея консултациите са позитивен ход, който привлича вниманието на медиите към президентската институция, но и утвърждава процедура, която предшествениците на Радев използваха много ефективно.

„Жалко е, че президентът Радев се осмели или се сети да прибегне до този инструмент чак на петата година от своя мандат. Той обаче заслужава и да бъде поздравен, защото консултациите са силата на една президентска институция и показват авторитета на държавния глава. Предполагам, че този страх на Радев да провежда консултации е свързан с неудачното свикване на Консултативния съвет по национална сигурност. Дори имахме един инцидент, при който консултативният съвет не се състоя, защото участниците в него не дойдоха, просто не присъстваха“, обясни тя.

Според проф. Румяна Коларова това е бил един от първите сигнали за институционалният разрив, който в момента е видим и не носи полза за никого.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман

    61 7 Отговор
    от професори !

    Коментиран от #20, #27

  • 2 Питам

    69 7 Отговор
    А за какво да се консултира с Тиквата ?

    Коментиран от #42

  • 3 хихихиххи

    66 7 Отговор
    Внучката на Васил Коларов, стар партиен кадър поставила се в услуга на новия комсомол!

    Коментиран от #16

  • 4 Овчарник

    50 10 Отговор
    След измамните избори ще има народен гняв и безредици .....президента ще трябва да въведе ред и да освободи българите от софийската измет.Имунитета на измамната власт и измамните депутати не важи при военните закони...Само шамари и ритници могат да променят бъдещето на българите...и Радев много добре знае това..

    Коментиран от #45

  • 5 ШАМАНА ББ

    42 6 Отговор
    КAМЪНИТE ПAДAТ.
    Cрутищeтo пo пътя зa Рилcкия мaнacтир щe бъдe укрeпeнo c нoви 6 милиoнa, нo тoзи път щe ce взeмaт вcички мeрки дa нe ce cрутвa oтнoвo.
    Прeмиeрът минa c хeликoптeр нaд cрутищeтo, зa дa нe му ce cлучи нeщo, oглeдa cтрoгo, мръщи ce, cумтя и изпуcкa cвeткaвици oт нoca cи.
    Пocлe oвлaдя гнeвa cи и бaщинcки нaпъти cтрoитeлитe, c кoитo ce cрeщнa нa другo мяcтo. Oбeщa им личнo дa мoбилизирa вcякaкви рecурcи и дa пoмoгнe зa укрeпвaнeтo нa прoблeмнoтo cрутищe, чe гoлeми нoмeрa му върти бaш прeди избoри.
    Зaтoвa тoзи път нямa дa имa кoмпрoмиcи c кaчecтвoтo.
    Мяcтoтo щe бъдe пoръceнo cъc зaхaр oт хeликoптeр, a caмoлeтитe ни F-16 щe oбикaлят дa нaдзирaвaт, чe тo нe ce знae - някoй мoжe и нaрoчнo дa ги рути и бутa тия cкaли нa пътя.
    "Вcякaкви ги имa - oгoрчeн e прeмиeрът. - Дaй му лocт и oпoрнa тoчкa, c eдин кoзяк ce пoдбивa cкaлaтa, oбръщa ce и тaкивa caбoтaжи ce прaвят, ocoбeнo cъбoтнo врeмe, кoгaтo ocтaнaлитe хoрa ce вeceлят или пoчивaт. В cъбoтa и нeдeля caмo aз, прecтъпницитe и нeпрeкъcвaeмитe прoизвoдcтвa прoдължaвaмe дa рaбoтим. A прecтъпницитe глeдaт мнoгo филми и знaят кaк ce прaви!"
    Ocвeн другитe тeхничecки и фoлклoрни мeтoди нa укрeпвaнe, прeмиeрът ce aнгaжирa дa пoдпрe пoдпoрнaтa cтeнa c дрeвeн бългaрcки oбичaй - дa пoлoжиш в ocнoвитe нa cтрoeжa нeщo cкъпo.
    Знaeтe ги нaрoднитe прикaзки - cтрoили брaтя мocт, дeнeм гo cтoят, нoщeм пaдa, нaкрaя зaзидaли жeнaтa нa eдиния и рaбoтaтa cтaнaлa. В други вaриaнти ce вгрaждa caмo cянкaтa нa лю
  • 6 гост

    49 5 Отговор
    Пенсията не стига ли , коларова ?
  • 7 Киро Брейка

    22 5 Отговор
    По добре късно от колкото никога
  • 8 ЖОРО

    48 7 Отговор
    НАБЕДЕНАТА ПРОФЕСОРКА..Я СЕ СКРИИ..НАЛИ ПОСЪВЕТВА РОСКО ТА СТАНА ЗА СМЯХ..ОТ ТАКИВА ПРОФИТА ДЕТО СА НА ХРАНИЛКА - МЕРСИ..ПЪЛНА СКРЪБ..САМО ЛАЯТ..ОТВРАТ..
  • 9 Демократична България

    35 12 Отговор
    Ако Радев не беше вдигнал народа щяхте да се сварите като жабата в топла вода
  • 10 да де

    31 4 Отговор
    Това па откъде го изкопахте?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 МАФИЯ НА ББ

    31 7 Отговор
    След 10 дни Румен Радев ще влезе на финалната права от президентския мандат, а след още 10 ще се навърши една година откакто свали доверието в третия кабинет на Бойко Борисов. Той не е по-лош президент от предишните, радва се на много висока популярност и би трябвало да е големият фаворит във вота за държавен глава наесен. Събитията обаче отварят рискове пред него – да бъде изхвърлен от „дълбоката държава”, подобно на най-известния президент (все още) в света. Румен Радев също като Доналд Тръмп е пришълец в политическата джунгла и от самото начало първи риск за него е да не бъде изяден от лъвовете. Разярени, в България те също са кръвожадни.
    Радев е жестоко скаран с Бойко Борисов. ГЕРБ периодично се замисля за импийчмънт. Президентът си позволява да критикува Делян Пеевски, свали охраната на НСО от Ахмед Доган. ДПС му поиска оставката през есента. Вследствие Радев е мишена и на Иван Гешев. Нещата биха били донякъде наред,
  • 13 Ако

    42 6 Отговор
    беше на първата година , пак щеше да мърмориш , червена хрантутнице , чорлава !
  • 14 лъжлива кранта

    34 5 Отговор
    Президента още с идването си на власт се орита да води диалог с всички, вкл. и мафията от ГЕРБ. Обаче на тиквоча нито му е в интереса, нито в капацитета да мисли и направи нещо за дъргавата и затова всячески се опитват да изопачат нещата. Президента искаще да предизвика дебат за промени в конституцията, дебат за ролята на лавния прокурор и интерес към личността на следващия гл. прокурор още преди да се обяви единствения кандидат. Само че мафията с повощта на платени слакьори като тази, изопачават инициативите му. А и синичките боклучета тогава се спукаха да му обясняват че не е негова работа.
  • 15 ЛютитеЧушлета

    22 4 Отговор
    Аз съм много проста Пеперуда ,
    .......
    на мутрите на кххх
  • 16 яко ни лъжат

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "хихихиххи":

    НЯМА НИКАКЪВ СТРАХ В ПРЕЗИДЕНТА СПРЯМО УПРАВЛЯВАЩИТЕ БОКЛУЦИ. ТОВА СА ИЗМИШЛЬОТИНИ И ЛЪЖИ НА МИСИРКИТЕ. ГЛАДНИ МИСИРКИ ПРОСО СЪНУВАТ.
  • 17 САМУК ПРОФЕСОР

    25 2 Отговор
    ЩО НЕ СЕ СКРИЕШ ....КОСТЕНУРКО , ЗА ТЕБ САМО ...ПЛЕВЕЛА Е .....РАСТЕНИЕ !!!!!
  • 18 БГ МАФИЯ В МС

    24 3 Отговор
    АЗ СЪМ ПРОСТ И ТИ КОЛАРОВА СИ ПРОСТА , ЗАТОВА СМЕ В СИМБИОЗА. ББ. КОЛАРОВА БРАНИ МАФИЯТА!
    Премиер-министърът Бойко Б. направи откритието, че простотията е и печеливша политика. Той каза “Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме”. Така и стана: Не сме народ, а мърша и немалко простаци подкрепиха Б.Б. Политически отрепки позираха като патриоти. Като Лукашенко в Беларус, Б.Б. фалшифицира всички избори, пречи да се гласува машинно и дистанционно. Б.Б. нарича проявите на народно недоволство “катуни”. В ответ на политическата простащина дойде художествената вулгарност: В една арт инсталация чехът Давид Черни изобрази Нидерландия с минарета, България като турския кенеф на Европа, сега нидерландски карикатурист нарисува тиква с каскет – алегорично изображение на българския премиер и слугата му главен прокурор.

    Предричам, че в състезанието по простащини премиерът Б.Б. ще надпростачи всекиго. Той на дълго и широко обяснява, че не може да си ходи, понеже бил необходим – само той бил спечелил международно признание и “конграчулейшъните” на световните водадачи и лидерки, с които е много гъст и е на малко име, говорят си на “ти”. С една дума те са дупе и гащи (съответно кюлоти, слипове и пликчета с извинение). Но спокойно мога и да си спестя извинението, тъй като английският идиом за “хора дупе и гащи” e “as thick as thieves”, което не звучи много благопристойно.
  • 19 Перо

    21 4 Отговор
    Соросистки уйдурми на Коларова,онова недоразумение,което беше н-к на кабинети на преЦедента от Гоце Делчев!
  • 20 Перо

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Аман":

    През пандемията “професорите” вече станаха на тон!
  • 21 Коларова?? Гледай си пенсията, ако

    19 4 Отговор
    Имаш внуци и правнуци, грижи се за тях!! Една и съща Плоча въртиш, все едно и също!!!
  • 22 оня с коня

    10 27 Отговор
    Радев е просто "Изпята песен".Той свърши определена Работа на БСП през управлението си,но вече не им е необходим.За да има Шанс за повторен Мандат му е необходима подкрепата както на БСП,така и на ДПС,но Едните Отказват да го подкрепят а другите са откровено срещу него.Затова и най-вероятно ИЗОБЩО няма да се кандидатира наесен за да не се Излага!
  • 23 Гражданин

    21 5 Отговор
    Жалко е, че Плевнелиев не се осмели един път да направи консултации.
    Жалко е, че Плевнелиев не каза една критика срещу Бойко.
    Жалко е, че сте професор.

    Коментиран от #31

  • 24 Azz

    15 1 Отговор
    кАпаситет до кАпаситета...мила моя майньольо...
    и все Гербави...
  • 25 фен на сидеров

    16 3 Отговор
    селската даскалица - отново на терен.
  • 26 Един

    12 4 Отговор
    Жалкото е, че сте зависими хора, чиято съвест е затрупана с пачки от мафията! Жалко е, че тоя народ търпи това безобразие вече цяло десетилетие!!!!
  • 27 Пея

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аман":

    Мърла!
  • 28 Иванов

    13 5 Отговор
    Какъв професор е тази соросойдка,по известна е че беше съветничка на предишния президент,а той е най слабия президент който България е имала.
  • 29 Шефьор

    12 4 Отговор
    Боже, тази кога стана професор?Изумен съм на наглостта на госпожата. Тя безстрашната, дава оценка на страхливия Президент. Все едно Бойко Борисов да ни обснява за авиация. Изглежда не разбира, че обществето иска избори веднага, за това бяха и протестите! Същевременно кризата с Covid-19, поставя други ограничителни условия с които всеки трябва да съобразява. Президента ще определи дадата. Това, че анансирал дадата 28 март е опция и отправна точка за консултациите. Но госпожа Коларова дава оценка!?
  • 30 Аз40🏴‍☠️

    10 3 Отговор
    Прочетох "Росен Плевел.." и ми се изясни бръщолевенето на Коларова.
  • 31 чичо

    5 7 Отговор

    До коментар #23 от "Гражданин":

    Голяма простотия си написал,ама много голяма.И Плевнелиев и Гоце провиждаха доста консултации.Най-жалкото е,че си вярвате на лъжите.
  • 32 ТИ ДА ВИДИШ

    11 4 Отговор
    Тоя БАБИЧКА пак не си е сменила пaмпеpса....ocмърдя ефира!!!!
  • 33 Активист на БКП

    5 6 Отговор
    Е с Мутрата ли да се консултира ,ма оffцо???!!! Къде е прочел една книга и то не докрая? Или със Сачева с купените дипломи?

    Коментиран от #39

  • 34 Анонимен

    2 3 Отговор
    Едни и същи бкп но сменили цвета на боята _ дпс, бспдпсгерб. Да си ходят, да си гласуват. Маса народ няма да ходи, ни казват. То се знае, кой ще е. Крадците. Повече са от честните. В турция, на запад имат ни казват хотели, самолети, не плащали данъци в Турция, дали е верно не ни и трябва. С чужди пари купуват. Уж верни на бог или аллах. Парата е у тях. Манипулатори
  • 35 Г-жо Коларова,

    5 5 Отговор
    Вие сте една ЛЪЖКИНЯ!!!Ай ся ма съди!
  • 36 Перо

    3 3 Отговор
    А преЦедента на Коларова правил ли е консултации или чичко Шорош му забрани?
  • 37 Пенев

    3 2 Отговор
    Така е имаме пълен неудачник за президент...
  • 38 уртумурдук

    1 3 Отговор
    Още по-жалко е , че си била в екипа на плазмодия-презитенг Плевньо - карикатурата ! А най-жалкото е , че говориш глупостите на шайката , наречена хунта 1
  • 39 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Активист на БКП":

    Книгата е прочетена до 33 страница, там е срещнал печата на библиотеката - и още се чуди, да я върне ли или да я открадне.
  • 40 Отвратен от вас

    2 1 Отговор
    Румяноооо, Румяно, как може на тези години да се излагаш така?
    Девалвираш и научната степен професор!
    СРАМ И ПОЗОР!
  • 41 сноу

    1 1 Отговор
    Напротив ...за мене е още по-жалко, че пак си се изсулила от нафталина и ръсиш безсмислици..
  • 42 Селянин

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Питам":

    Никои не обича по умните хора от себе си затова кауна не иска да се срещу с борисов /фатмашка му работа/
  • 43 Вирус

    1 0 Отговор
    На тази тъпа крава до кога ще й дават форум? Изтъкана е от злоба и ненавист. На злоба ли учи студентите си? Нейното мнение ли е върха на сладоледа? По - добре да си го пази за себе си, че иначе разнася зараза.
  • 44 пешо

    1 0 Отговор
    коларова , свършва ти времето и на тебе .
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 чекмедже 2

    0 0 Отговор
    Ковид 666 да ти прибере по скоро..вещица соросоидна.
  • 47 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Професорке,НЕ СЕ ОСМЕЛИ,СЕГА,МУ НАРЕДИХА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове