Last news in Fakti

5 Декември, 2012 09:28 19 779 83

Зимните гуми не били задължителни

  • зимни гуми-
  • владимир тодоров-
  • катастрофи

В закона се споменава само за 16 милиметра грайфер, обясни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи

„Законът не задължава да караме със зимни гуми, в него се споменава само за това грайферът да е 1,6 милиметра”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадали при катастрофи.

Промените в закона и повишените санкции за шофьорите, които бяха въведени тази година, както и работата на пътните полицаи, оказва се дават резултати.

„През 2012 година на пътя са загинали по-малко хора от през 2011 г. А за три години сме спасили 1000 човешки живота”, поясни Владимир Тодоров.

„Законодателството се промени и стана по-рестриктивто. Но по отношение на инфраструктурата, има още какво да се иска”, коментира Тодоров. По думите му навсякъде в страната има нужда от повече легнали полицаи, както и повдигнати пешеходни пътеки.

И въпреки че шофьорите са малко по-дисциплинирани от преди, оказва се това не важи за пешеходците.

Половината от загиналите пешеходци са хора над 65-годишна възраст, сочи статистиката.

„Трябва да се инициира кампания и да се започне от децата”, смята Владимир Тодоров.

Тази вечер в София за втора поредна година ще бъдат раздадени награди за пътна безопасност. Категориите са шест.

„Тази година имаме 50% ръст на участниците”, похвали се Владимир Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ben

    1 2 Отговор
    Какви 16 мм ?
  • 2 БУМЕР КАМОР

    1 2 Отговор
    16 mm?
  • 3 чичо

    2 1 Отговор
    Е добре де, 1.6 мм. всички неграмотни ли сте или само търсите заяждане. Толкова е грамотноста на списващите сайта.

    Коментиран от #11

  • 4 Веселин

    1 0 Отговор
    Не ни трябват повече легнали полицаи, а повече съвест както от шофьорите, така и от пешеходците.
    Колкото до гумите всеки сам преценява колко му струва живота. ;)
  • 5 Илиян Илиев

    1 0 Отговор
    Ясно е, че става въпрос за 1,6 мм, но който е карал зимата с летни гуми знае каква е разликата в поведението на автомобила, независимо от дълбочината на грайфера, все едно зимата да тръгнеш нанякъде по чехли- не е забранено, ама не е и нормално, нали?
  • 6 Том

    1 3 Отговор
    разликата между 1.6 мм и 16 мм е голяма :) все пак
    аз се втрещих с тези 16 мм - то новите имат ли такава дълбочина
    изклчючвам гумите на трактора
    А го пише в ДИРЕКТИВА 89/459/ЕИО НА СЪВЕТА
    като ЗАКОНА за движението по пътищата прави препратка към нея
    ако някой иска да направи справка :)
  • 7 никсън

    1 0 Отговор
    то се видя с летните гуми по снега как стават задръствания , щото малко баир да има и драскаме като маче по ламарина !!!!!!!!!!!
  • 8 Едикой си

    1 0 Отговор
    Владимире !
    Може в закона да не пише за зимните гуми, само че летните стават на камък в студа...само че на тъпия българин трудно можеш да му го обясниш защото той знае всичко и е по умен от всички....трябва само със сопата да му се налива мозък...
  • 9 Том

    1 1 Отговор
    трябва да се спират от движение за един зимен сезон сезон ако след 01.12 карат с летни гуми - мое мнение - глобата не е вариант за регулиране а за събиране на пари, което е гадно за държавата. Човек който кара с летни в сняг или никога не е карал или е голям мазохист - например аз като бях студент имах една жигулка е нямах пари за зимни гуми и падне ли температурата я зазимявах. После на другата кола опитах (:) нали съм си българин) ама много бързо ми се свиха перките една вечер и точно сутринта на другия ден - магазина за гуми (взех даже на заем пари) и сложих едни чисто нови.
  • 10 Stefan

    1 1 Отговор
    Хахах то няма автомобилна гума която като нова да има грайфер 16 мм. :D Обикновенно новите са с 8 - 10 мм.
  • 11 БУМЕР КАМОР

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "чичо":

    ne se zaiajdame be pich ama mi stana stranno 16 mm.
  • 12 asd

    4 1 Отговор
    Само глупости повече легнали повече това повече онова да караме с такива гуми ... еми да напълнят градовете с легнали да не може да се кара да ни задължат и с вериги да караме зимата само зара изпълняваме някакви си евро наредби за жертвите по пътищата .. то като е писано с зимна,лятна с шипове пак ще се убиеш а особено ако си идиот и караш като такъв ....
  • 13 смешници

    1 1 Отговор
    Абе даже и по"новините" снощи се изложиха и казаха 16мм.
    Еййййй идиотска държава еййй.
    И идиотите дето отсичат, че с летни не трябвада се кара зимата да се замислят, че не всеки има пари за нови гуми или втора употреба на 50% от цената на новите!
    И аз карам отзад с летни, но не карам като луд, както някой дето сложил зимни и се мисли за Колин Макрий и след малко е изправил завоя.
    Ако падне повече сняг не карам колата - то по-евтино е с такси!
    Миналата зима като карах със зимни 6мм. грайфер та кво - яко буксуване в 40 см. сняг...
  • 14 Чичко

    1 0 Отговор
    Томчо,ти кога си бил студент не знам,но когато аз бях студент изобщо не знаехме,че съществуват "зимни гуми" и не са ставали толкова убийства по пътищата!Но тогава водачите излизаха от курсовете профисионалисти,а не като тези сега с купените книжки!Вярно е,че "зимната гума" е по стабилна на пътя през зимата,но и другото е вярно, трябва шофойрлъка да го имееш,а не само да натискаш педала на газта и въртиш геврека!

    Коментиран от #37

  • 15 Румен Янев

    1 1 Отговор
    На тези с летните галошки да им слагат по една скоба и да им я махат напролет !!! Какво съм виновен аз та да ме натресат одзад на светофар защото не били преценили че са със шейна ??? Проста работа - ама няма кой да се сети !!!

    Коментиран от #22

  • 16 Борис Гаврилов

    0 1 Отговор
    Владо владоооо, не се научи бе..... все глупости, все си неподготвен ! моля те пиши си добре домашното и стига си се подмазвал с тия увеличения на санкции, повече легнали полицай и заДИГНАТИ пешеходни пътеки и т.н. ...... и така е не мога да разбера..... ти нали беше Асоциация на ЗАСТРАХОВАНИТЕ и пострадали при пътни произшествия ....... какво стана със застрахованите ..... та си ги махнал от името

    Коментиран от #74

  • 17 гост

    1 1 Отговор
    има много добра алтернатива, за тези, които карат малко (под 10000км годишно): Hankook Optimo 4S, goodyear vector 4seasons, vredestein quatrac 3.

    Знам сега, че някой ще каже, че всесезонна гума няма, но с такива гуми няма да имате проблеми поне 2-3 години.

    Карам с Hankook Optimo 4S и със сигурност е по-добре от колкото втората употреба и евтиния регенерат.
  • 18 Иво Маслинков

    0 1 Отговор
    Днес БТВ се "поправиха" и обявиха, че става дума за 1.6 см. Ха-ха.
  • 19 гост

    1 1 Отговор
    Абе те гумите май чисто нови са с 10мм грайфер, а тези искат 16мм. Дали не е забравене една запетайка някъде?
  • 20 Asd

    1 1 Отговор
    Какви повече леганли полицаи и повдигнати пешеходни пътеки, само да се чупят колите по-добре да се осветят, а не през нощта като караш на непонато място и да си оставиш колата там с тея повдигнати легнали полицаи,които е доста силно казано че са осветени.Много по-добрия вариент е всичко да е осветено.
  • 21 Пацо

    1 3 Отговор
    Хората нямат пари,всеки иска да си кара,колата зимата с зимни гуми...,даже в момента съм летни гуми и съм студент и нямам доходи като лятото, и не е мн лесно да отделиш пари за гуми...

    Коментиран от #23

  • 22 уффффф

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Румен Янев":

    На пълно те подктепям, Само за съжаление тия с летните гуми не са със шейна а с легена на баба са тръгнали да се пързалят. За такива случаи, най добре е да има човек един теглич който да стърчи 20см зад бронята и да му мисли тоя дето се нацепи отзад колко ще му струва ремонта. Само че е нелегално да ти стърчи теглича или да слагаш рол бари :(
  • 23 уффффффф

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пацо":

    Пацо, извинението за нехайството на българина че няма пари, не е извинение. Има вариант за всесезонни гуми. Които работят по-добре от летните зимата. Е и по зле от летните през лятото. Но все пак е добър компромис. За сверка виж коментарите по-долу
  • 24 Пацо

    1 1 Отговор
    Всезонната гума е по зле и от лятната и от зимната,гумите ми в момента летните са на 80% DOT 2011 чисто нови,и искам да си взема хубави зимни,не есеки има възможност аз бачкам 3 месеца в годината и то лятото и никой нема цели с пари за гуми.С тая разлика че като завали сняг,аз ще спръ да си карам колата,няма да бъда предпоставка за ПТП.Карам от 6 с книжка редовен,иначе от 12 годишен и лятна гума + зимни условия =ПТП задължително.

    Коментиран от #49

  • 25 гост

    1 0 Отговор
    Който няма пари да си поддържа изправна колата, да се вози на градски/междуградски транспорт. Поне да не застрашава живота на околните. Всеки има по 2 коли вече, а коя от коя по-голяма барака.
  • 26 анонимен

    1 0 Отговор
    Да се кара с летни гуми през зимата е супер опасно и безотговорно. То ,че дъжавата не функционира освен за събиране на данъци е ясно. Съдии, прокурори и т.н. органи на реда, че са жалки и мизерни корумпирани престъпници е Ясно. Но ние самите ако не бъдем отговорни , то с летните гуми през зимата ще има много нещастни случаи на пътя и с фатален край.
  • 27 До кога ?

    4 1 Отговор
    Каквото и да си говорим тук решението е едно - промяна в закона ! Трабва закона да гласи от 1 ноември до 1 април да се кара задължително със зимни гуми и да се даде точна дефениция за зимна гума за да няма спекулации после ! Второто което трябва да се направи е да има КОНТРОЛ защото закони има много има и контролни органи които следят за тяхното спазване , но за съжаление не си вършат добре работата. Разбирам много добре, че времената са трудни и не всеки може да си позволи да си закупи зимни гуми , но в крайна сметка потърпевши от цялата ситуация са изрядните водачи и пешеходците. Не е справедливо просто ! Както аз мога да се лиша от някои неща за да си купя зимни гуми така и други хорат трябва да могат, просто културата и възпитанието им е такова , че това не им е сред приоритетите.
  • 28 W220

    1 0 Отговор
    Най-голямата тъпотия е да имаш всесезонни гуми в България. Тези гуми ги правят за места, където зимата няма снях , или е минимален ( Англия например, Италия, Франция по-на юг....
  • 29 Венцислав Михайлов

    1 1 Отговор
    Уточнение: Грайферът трябва да е над 1,6 милиметра. В студиото на Нова телевизия Тодоров говори за 16 милиметра. Грешката е моя, защото го свалих механично без да се замисля .... Съжалявам .....
  • 30 Дедо

    0 1 Отговор
    Абе не са задължителни ,но полицаите се заяждат.Честно казано е крайно време да се приеме закон през зимата да се кара сьс зимни гуми.Летните гуми не стига,че нямат подходяща шарка но са твърди а през зимата от студа стават още по твърди и дефакто са неуправляеми при необходимодт от бързо спиране.Същото е и да караш поез лятото със зимни гуми.Спирачния им път е два пъти по дълъг от този на летните.

    Коментиран от #33

  • 31 Весели празници

    1 0 Отговор
    Съгласен съм че с зимните гуми е по добре но какво да правим шофьори които си мислят че ще карат както карат лятото с 70-80км по булевардите. Според мен по голямата беля е че много хора се пънат без да си дават сметка за съпротивлението на гумите и спирачния път на настилката на която карат. Също така не знаят как ще реагира колата им в дадена ситуация.

    Коментиран от #35

  • 32 честита зима

    1 0 Отговор
    Хубаво е да се менят гумите според сезона,но за съжаление има ред причини .Първата и най -важна е задкормилното устройство.Преди много години инструктора ни казваше,че шофьор се ражда с тази способност,не се кара с крака и ръце а с глава.
  • 33 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Дедо":

    Всъщност зимните гуми и лятото имат добро сцепление, защото са много меки, следователно спирачния път не се удължава, проблема е, че наистина много бързо се износват, ако се карат при високи температури.

    Коментиран от #57

  • 34 Валентин Терзиев

    1 0 Отговор
    Да от меки смеси са,но структурата на протекторите им е крайно неподходяща за употреба през летния сезон.Затова и спирането им не може да бъде сравнено с това на летните,още по-лоши са качествата им през същия сезон по мокра настилка.
  • 35 уфффффффффф

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Весели празници":

    За безумното и безотговорно шофиране си напълно прав. Зимната гума не ти помага да караш като луд. Но за мене е също много безотговорно да караш с летни гуми. Шапка свалям на коментара на Пацо "С тая разлика че като завали сняг,аз ще спръ да си карам колата,няма да бъда предпоставка за ПТП" Ако всеки който не може да си позволи да кра със зимни гуми е с неговото мнение, то и инцидентите по ще са по-малко. Но докато всеки се опавдава за безотговорността си с това че няма пари, никога няма да се оправим. Аз също съм за закон - от 1 ноември до 1 април задължително със зимни гуми. както станаха задължителни фаровете. А пък необорудвани камиони с вериги и хубави гуми да се спират от движение, ако са чужди да не се допускат на БГ територия.
  • 36 стоиян крастев

    1 0 Отговор
    karaite ymno kolegi.
  • 37 Чичко 2

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Чичко":

    Наборе, вярно е че когато бяхме студенти навремето нямаше зимни гуми ама си в дълбока заблуда, че сега жертвите по пътищата са повече от тогава. Едва миналата година броя на жертвите по пътищата падна под 700 на година и това не се беше случвало от забележи - 1963 година, да 1963. А абсолютния антирекорд е 1527 убити през 1990година. Тогава нямаше много коли но колите бяха абсолютни ковчези.
    На който му е интересно тук може да я види статистиката

    http://dokkpbdp.mvr.bg/Statistics/default.htm
  • 38 Валентин Терзиев

    1 0 Отговор
    Съгласен съм със задължаването за ползване на зимни гуми и дневни светлини.Но това от дата до дата някак си не мога да го приема.Зимата и студът реално дойдоха в началото на декември,трябвало ли е през целият топъл ноември в случая да караме със зимни гуми.По същата логика не е изключено април месец също да е снежен,а ние следвайки правилата вече ще сме наденали летните галоши.По скоро правилата трябва да са съобразени с температурите тъй като климатичните катаклизми са вече реалност.По същият начин стои въпросът и със светлините,нека през целия зимен период се движим с включени къси(дневни)светлини.През останалата част от годината това да се прави само при намалена видимост,било то дъжд,гъста облачност и т.н.Не го приемам за нормално в силен пек и показания на термометъра 35градуса да се движим на фарове.Та някои които искат да останат задължително забелязани пердашат на дълги с вкл.и светлини за мъгла,ей така щото е модерно.

    Коментиран от #66

  • 39 От града на легналите полицаи

    1 0 Отговор
    Пичове, верно е, че трябва да караме със зимни гуми!!! верно е, че трябва да внимаваме за пешеходците... Но не мисля, че слагането на легнали полицаи решава проблема! Трябва някой да научи пенсионерите как се пресича също!!! не може да скачат да пресичат улиците, където им падне без да гледат за коли!!!Преди години е имало 2 жигулки в квартала и бабите са свикнали да няма коли и сега продължават да си живеят 40 год назад..........

    Коментиран от #40

  • 40 уффффффффф

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "От града на легналите полицаи":

    Абе, че пешеходците нямат никаква култура нямат. Но и шофьорите не са много толерантни, особенно към трудноподвижните пенсионери. Незабравяйте , че точно тези пенсионери са наши предци, така да кажа и нашите родители са пенсионери или ще станат. И ние може да доживеем до старини - надявам се.
  • 41 жугръц

    0 1 Отговор
    Трябва да е задължително движението със зимни гумета през зимата. Също за по голяма сигурност всеки трябва да си тегли и по 1 ремарке луга та като се хлъзне да хвърли няколко лопатки. също фярове трябва да има и отзад та като ти свети някой с дълги в огледалото да може и ти да му светнеш на копилето. на цариградско шосе да се монтират легнали полицай на всеки 80 метра, само така скороста ще бъде макс 80. в бус лентите да се монтират камери тип Тарикатоловки
  • 42 abe, mani...

    0 0 Отговор
    „Законът не задължава да караме със зимни гуми, в него се споменава само за това грайферът да е 1,6 милиметра”,- според автора на статията може да караме с грайфер милиметър и половина... ....нетрябваше да си сменям гумите...ех, тц....
  • 43 ПробУем

    0 0 Отговор
    Глей ся, немам пари за зимни гуми, за новички де и за тва тряа да си купа 2-ръка такива. И така ше направа, штот да не се разправям с ония просяци с червените палки дето просят по кръстовищата. Ама смешното е че летните са ми чистак нови, през Август ги купих. И ся трява да ги свала и да сложа някви евтини галоши за по 25лв. парчето дето не знам кога ше им щръкнат конците ей така да мине номера. ПРОСТОТИЯЯЯЯЯЯЯ !!!! Тя колата ми е комби поне ше си държа здравите летните с джантите в багажника че кат се скъсат регенератките направо свалям и фърлям.
  • 44 край

    1 1 Отговор
    Некой лобира за гумаджиите. За нашия климат всесезонната гума е по безопасна и излиза по ефтино от зимни/летните. Това при джанти до 16цола. Всесезонната гума се държи по добре от зимната при вода и при сухо дори ипри -10 гр. /т.е. през по голямата част от зимата си по защитен с всесезонна отколкото със зимна гума. А някой ако иска да е като Алонсо да си слага гуми и за мокро и за дъжд и пр. и също ако някой иска да спонсорира гумарниците.
    Предимството на всесезонната гума е и втова че успяваш да я износиш за разлика от зимната гума която на петата година още има грайфер но е изгоряла и е по-твърда от всесезонна. всесесезонната я араш 2-3 г. правиш и 60-80 хил. км. и айде нова

    Коментиран от #46, #63

  • 45 Niko

    1 1 Отговор
    То такова нещо като всесезонна гума няма. Не се залъгвайте. Само някакъв компромис в изработката и цената.
  • 46 БЛАГОЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "край":

    ПЪРВО СИ НЕГРАМОТЕН, И ВТОРО ТАКОВА ЧУДО ВСЕСЕЗОННА ГУМА - НЯМА !!!
  • 47 край

    1 0 Отговор
    Айде гумаджийте прописаха. Това дето няма всесезонна гума да одите да го кажете на всеки един голям производител на гуми. Всесезонните гуми са точно за климат като нашия. В гърция и турция си карат само лятна гума. А това че всесезонната е компромис / т.е оптимално съотношение между цена, качество и сигурност/ при джантите до 16 - така е. Пак да ви светна- с всесезонната гума сте в по-голяма безопасност зимата при мокро и сухо /малко по-зле са на сняг/ отколкото с зимните си гуми. Който не вярва да види тестовете на колко км. /час изплуват за аквапланинг зимните. Та това си е един разумен компромис.
  • 48 до Край

    0 1 Отговор
    Подкрепямте за всесезонните гуми. Много разумен избор за тези, които не ходят в зимата планината. Дори и с Дебика навигатор се кара нормално зимата. В Германия много шофьори карат с всесезонни гуми, а в тестовете на аутобилд може да се види, че са по-добри от евтините зимни гуми. Минус е, че се търкат целогодишно и на 3-тата година си без грайфер.

    Много обичам някой квартален гумаджия да ми каже: ВСЕСЕЗОННА ГУМА - НЯМА !!! и да почне да разсъждава на глас теорията за летни и зимни джапанки.
  • 49 Smart

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пацо":

    24;21

    Пацо, пич, зарежи студентството и натискай на работа! С тоя правопис и средното ти е много, а и книжка не заслужаваш!

    П.С. А, ще изкараш и за зимни гуми:)
  • 50 Spewn1

    1 0 Отговор
    Зимни гуми съм виждал с грайфер и по-голям от 16 мм, но летни гуми надали има с такава дълбочина.
  • 51 PlimP

    1 0 Отговор
    тоя да не е пил газ, тъп и неграмотен(мъжът от снимката), кви са тия 16мм.. глупаци, пък и даже са го написали САМО 16мм, тиквеници, аз все си мисля, че е 1.6мм, но д ане издребняваме, по-лесно им е да четат глупости и да им вярват отколкото да си размърадат мозъците :(, миналата зима ми се наложи да карам с летните поради липса на финанси, определено е гадно, но ако се внимава няма да има проблеми, да поясня, че НЕ съм излизъл извън града, ясно е защо, а относно всесезонните гуми, по-добре с такива отколкото с летни, разликата е осезателна, е най-добре си е със зимни, ама на, пусти пари :(
  • 52 Димитър Димитров

    1 26 Отговор
    Не съм съгласен да съм дал 500-600лева за да сложа зимни гуми, 200 застраховка,данъци манъци и кво ли не....И някъв палячо зимно време без гуми,застраховка и почти без кола да ме изхака на някво кръстовище,щото не може да спре! Писна ми от такива мизерници! Ми като нямате пари няма да карате коли бе охлюви!

    Коментиран от #60

  • 53 ьркя

    1 0 Отговор
    Днес на кръстовището трима пешеходци минаха на червено само пред мен. Тези ако ги метна на капака, после ще трябва ли да ги лежа? Аз ли трябва да сложа зимни гуми (въпреки, че няма сняг, няма и да има) или пешеходците да се научат да пресичат на зелено? А?

    Коментиран от #55

  • 54 шофьор

    0 0 Отговор
    лятото мах +35-40 гр,зимата мин -15-20гр,обща амплитуда-55-60 градуса,кви всесезонни,кви 5 лв,да виеа у разбирачите

    Коментиран от #56

  • 55 пеша

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "ьркя":

    Това с неразумни пешеходци наистина е вече сериозен проблем. Много мерки се взимат срещу шофьорите, а за пешеходците - нищо! Страшно дразнещо е при напълно свободен тротоар да си шета по платното, да пресичат по възможно най-дългия диагонал или през центъра на кръстовището, да навлиза на платното с гръб към движението и какво ли не още. Често виждам хора в третата възраст да си бъбрят стъпили на платното на педя от бордюра - спираш да ги пуснеш, махаш им да преминат, а те гледат като на...ни. От толкова рекламна помия по телевизията, няма време за клипове с призив и съвети към пешеходците……

  • 56 каро17

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "шофьор":

    Ти пък си голям разбирач
  • 57 Дедо

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Петър":

    Петре ?Явно не ти се е налагало да спираш през лятото със зимни гуми.Обаче на мен ми се наложи.И ако не беше нещастната ми бърза реакция да отбия в канавката един дядо вече нямаше да е жив.Повярвай ми много е ш...но през лятото да спираш с летни гуми.Просто не става.Колата се сурка като шейна.
  • 58 горилата

    1 0 Отговор
    гуми може да се купят фарове да се пуснат но как да се вкара акъл защото според мен там е проблема ,ако няма никой на 2 етаж каква е ползата от тях ,освен зимни и летни гуми според мен има зимно /сняг/и лятно /сухо/ каране

    Коментиран от #62

  • 59 Пирамид Хлътков

    0 1 Отговор
    Зимата придвижване само с шеини! Край на коментарите!
  • 60 LEXUS

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Димитър Димитров":

    Не се подигравай на хорската беднотия, защото облаци от негативната енергия на подиграните от теб люде ще те удари с ужасна сила АААААААА и от скъпите гуми ще остане само тел и вентили.
  • 61 777

    1 0 Отговор
    НЯКОГА НЯМАШЕ ЗИМНИ ГУМИ И НЯМАШЕ ПРОБЛЕМ СТИГА ГРАЙФЕРА НА ГУМАТА ДА Е НАД 1,6ММ /А НЕ 16 МИЛИМЕТРА КАКТО СЕ Е ПРОИЗНЕСЪЛ НЕВЕЖАТА ОТ СНИМКАТА/. НО КОГАТО СИ СИ КУПИЛ КНИЖКАТА ИЛИ СИ Я ВЗЕЛ СЪС СЕГАШНИТЕ КУРСОВЕ ПРИ КОИТО ДОРИ НЕ ТЕ УЧАТ ДА ПАРКИРАШ НА ЗАДЕН ХОД И ТИ Я ДАВАТ ЗАЩОТО МОЖЕШ ДА ДЪРЖИШ ВОЛАНА И СИ ДАЛ ДОСТАТЪЧНО ПАРИ НА КОГАТО ТРЯБВА, НЯМА НАЧИН ДА НЕ НАПРАВИШ БЕЛЯ! КОЛКО ХОРА И БРАТЯ РОМИ КОИТО НЕ МОГАТ ДА ЧЕТАТ НА БЪЛГАРСКИ ИМАТ КНИШКИ? ПОПИТАЙТЕ ЗАМ. ДИРЕКТОРА НА АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА-ЙОРДАН АРАБАДЖИЕВ- ТОЙ ЗНАЕ КАК СЕ ПРОДАВАТ КНИЖКИ !
  • 62 Васил Василев

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "горилата":

    Е най-накрая хубав и правилен коментар. Всичко е до стила накаране и възможностите и опита на задкормилното устройство. Познавам страшно много хора, които имат книжки, но като видят малко дъжд или сняг и почва да мирише, защото не знаят... а няма и да знаят.
  • 63 БУМЕР КАМОР

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "край":

    mi karai si s letni gumi zada ne jiveesh s misalta che palnish nechia gusha.samo gledai danete sreshna po patia che shamara ti e v karpa varzan
  • 64 Скарлет Монтани

    0 0 Отговор
    И по добре,че не са задължителни зимните груми понеже в градове като Сандански почти не пада сняг ;) за какво хората да карат със зимни гуми ??? Има места в бг където няма логика да си слагаш зимни гуми освен ако не пътуваш на север ;)
  • 65 Niko

    0 0 Отговор
    Абе момчета и момичета .Защо храните човека на снимката , като редакторът на статията е направил грешката. А и ако някой си беше направил труда да прочете статията поне до 5-я ред , там си пише 1,6 мм . Пак казвам: компромиси с така наречените "всесезонни" гуми не правете през зинмата. Колкото до евтините нови просто в обозначенията на гумата си пише какво качество са ( качеството на каучука). Малко повече заинтересованост и допълнителна информация и човек може да направи добър избор за определена цена.
  • 66 разбирко

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Валентин Терзиев":

    Ама много си прав. Според мен вместо задължителното налагане на такива изисквания които създават поводи за корупция, по добре постоянно да се популизира чрез различни кампании и реклами ползата от използването на зимни гуми през зимата, или светлини при намалена видимост, било то зимата или лятото. И преди да се приеме закона за задължителните светлини при намалена видимост 90% от водачите си пускаха светлините и има някакви 10%, но те и сега си карат без фарове. Именно към тях трябва да бъдът насочени тези кампании. Въпроса е до културата и разбирането на ситуацията. И на тези неща трябва да се набляга на шофьрските курсове. Тези фарове през топъл слънчев летен ден е направо комично като ги гледаш. Вдигат (безспорно) разхода на гориво (особено осезателно на малолитражните автомобили) защото това са минимум 150-170 вата директно на коляновия вал на двигателя и в горещ летен ден на задръстване и без обдухване от ватъра, горещи излъчвания от асфалта и загрелия двигател (е без задно разположените такива) създават предпоставка за прегряване на проводници и пожари (имаше доста такива случаи през лятото). И на всичкото отгоре неможеш да си монтираш диодни дневни светлини защото не били оригинални, а никой не оценява факта че и най големите диодни "ментета" светят по добре при ярко слънце и от най добрите къси светлини. Извинявам се за отклонението, но мисля че и тази тема трябва да се коментира. Легналите полицаи са още едно комично допълнение към набраздените с дупки градски пътища. И още нещо г-н Тодоров-ПЪТНОТО ПЛАТНО Е ЗА АВТОМОБИЛИТЕ А НЕ ЗА ПЕШЕХОДЦИТЕ И НА НЕГО ПРЕДИМСТВО ТРЯБВА ДА ИМАТ АВТОМОБИЛИТЕ ОРЕГУЛИРАНИТЕ СЪС СФЕТОФАРИ МЕСТА. И по добре пешеходците (и аз често съм такъв) да го знаят това добре, а не на децата да се обяснява как могат да си затворят очите и да преминат на зебрата защото имали предимство. Да не забравяме че плащаме данъци за автомобилите за да се движим с нормална средна скорост а не да спираме през 10 метра за по един пешеходец, който може да изчака няколко секунди повече. Защото вече заради това "предимство" на пешеходците на няколко пъти ми се случва да спирам, пешеходеца тръгва да пресича а в другото платно ме задминава кола която изобщо не спира защото не вижда пресичащия пред мен пешеходец, и така ми се изправяха косите на няколко пъти. Затова вече ако има паралелно движещи се на мен автомобили изобщо не спирам и аз. Подлези и надлези е решението, ама нали е по лесно да намацаш с боя на асфалта, или вместо да инвестираш парите от данъци акцизи от гориво и т.н в инфраструктура за пешеходци и автомобили да измислиш закон с който другите да направят нещо без ти да си даваш зор, в случая нека ние да караме целогодишно на фарове а пък ББ да се бие в гърдите че предприема радикални мерки за намаляване жертвите по пътя. Каква е статистиката г-н Тодоров?...
  • 67 разбирко

    0 0 Отговор
    Съжалявам за грешката УРЕГУЛИРАНИ и СВЕТОФАРИ!!!
  • 68 Майор Костов

    0 0 Отговор
    Какво означава зимни гуми? Произведени през зимата?
    Има гуми за мокра настилка, за суха настилка, за сняг и за заледена настилка/тези с шиповете/. Доста хора бъркат гумите за сняг със зимни, но тези гуми на суха настилка са със по-лоши показатели от тези за сухо.
    А гумите с шипове на сухо са като стари гуми на лед.
  • 69 Иво

    0 0 Отговор
    Майор Костов много си прав! На гумата не пише зимна а M+S иначе казано кал и сняг ;)
  • 70 Емил

    0 0 Отговор
    Разбирко, защо не си мълчиш поне и да вземеш да се замислиш преди да пишеш, а? За това ли плащаме данъци ние с тебе Разбирко - за да шофираме 'с нормална средна скорост'. И каква е тя, Разбирко? Ако спреш, за да мине на пешеходната пътека, Разбирко, майка с количка с бебенце, с колко ще се намали твоята средна скорост? И къде в някой европейски град си видял, Разбирко пешеходни подлези и надлези, като правило, а не като изключение - в Лондон ли или в Берлин, или в Барселона, или в Париж. Така, че Разбирко - чети повече, научи повече, спечели повече, за да можеш да си купиш кола, която има фабрични дневни ЛЕД светлини, а не да се жалваш по форумите, като кривата ракета, на която й пречи космосът. И отсега нататък - умната, Разбирко, като наближаваш пешеходна пътека, че може в същото това време някъде другаде да пресича майка ти. А ти не искаш някой, като тебе да прегази майка ти, нали Разбирко?

    Коментиран от #83

  • 71 стилиян милчов

    1 0 Отговор
    ama az karam lek avtomobil ne traktor 4e da ima santim i polovina graifer :D
  • 72 svilen

    0 0 Отговор
    moje li da mi kajete kolko e 1.6 mm che malko ne mi e jasno?
  • 73 хичо

    0 0 Отговор
    Нали знаеш на кое се вика "галоши"!?Е 1.6 мм грайфер имат по-добрите галоши....
  • 74 :))))))))

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Борис Гаврилов":

    16mm са 1,6 см, оправете си заглавието
  • 75 Дани

    0 0 Отговор
    Защо няма глобен пешеходец? Масово хората присичат като джигити, да не говоря, че се разкарват по средата на булевардите.
  • 76 БГ

    0 0 Отговор
    Малко смешно като предложение но ефективно- нека производители вносители и т н.н. на връхни дрехи наблегнат на "видими"десени или апликации при здрач и тъмнина,а то все шофьорите това шофьорите онова...
  • 77 Гума

    1 0 Отговор
    Закона не , но здравия разум задължава да си с зимни гуми зимата, а не от кокошкарщина да застрашаваш и своя и на всички други здравето!
  • 78 Мартин Иванов

    0 0 Отговор
    Майор Костов много си НЕправ! Почти на всички гуми пише И winter, което означава ЗИМА!
  • 79 Мартин Иванов

    0 0 Отговор
    Майор Костов много си НЕправ! Почти на всички гуми пише И winter, което означава ЗИМА!
  • 80 3мфн

    1 0 Отговор
    Тия дет нямате гуми МОЛЯ ВИ не карайте,защото ми писна от недъгавци с коли по 10 15 20 хил.лв и от горе да не могат да се движат в елементарна зимна обстановка!недъгава работа,който не може да си позволи да обслужва адекватно автомобила си,да не го кара има влакове,рейсове,тролеии,возете се там!
  • 81 готс

    0 0 Отговор
    Някои индивиди карат коли за по 30 или 50 хил., а не могат да отделят по 1000 лв. за зимни гуми . СМЕШНА РАБОТА !
  • 82 GO6O

    0 0 Отговор
    Mn qsno che nqma da ima .Karam kola za 70000 lv.Obache si karam ve4e 5 godini s letni gumi koito sa na kum 100 000 km dori.I koi she kaje che ne sum prav.Koito ne iska da kara kola da si hodi pe6,Az si karam moqta s 10-20 km za6toto s pove4e se hlazga mnogo.
  • 83 разбирко

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Емил":

    Айде сега Бати Емо като е така да вземем да завъртим бариерата на ЖП прелеза Бати Емо пред влака а не пред платното щото видиш ли в някоя от колите може да е майка ти и да вземе влака да спре за да я пусне. Замислял ли си се Бати Емо защо не е така, ами защото е нормално предимство да има по-тежкия и по трудно спиращия. Същото е Бати Емо и с автомобила и пешеходеца. Пешеходеца спира по бързо и спокойно може да изчака движещият се автомобил Бати Емо. И според мен Бати Емо, е ПО-СИГУРНО за пешеходеца да не изпробва дали шофьора го е видял, дали не е пиян или дрогиран като стъпва да преминава свободно, щото нали се сещаш кой ще пострада. И както казах да- и за майката с детето и за старците е въпрос на култура дали ще ги пуснеш да минат или не. Съвсем друг е въпросът Бати Емо ако вече има някой пресичащ на платното да го изчакаш. И да, точно така средната скорост пада много. Да разхода и замърсяването се увеличават много. И да, спечелил съм достатъчно Бати Емо и имам нова кола и зимни гуми имам, но не съм я купил заради лед светлините. И в изброените градове а и други в които съм бил, местата за пресичане на пешеходци са много по-малко отколкото тук. Защо ли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове