ФАКТИ.БГ

Младите у нас намаляват с близо 10 000 годишно

Според анализа 19% от младите хора имат деца, в тази група малко над една трета са с едно дете, 29% - с 2 деца, а 8% с по три. 14% от младите хора в България пък живеят без брак

Публикувана: 15 Януари, 2021 21:30
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1921
Младите у нас намаляват с близо 10 000 годишно
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

С близо 10 000 души на година у нас се топят младите хора. Това показват данните, разписани в Национална стратегия за младежта 2021 – 2030 година, която е качена за обществено обсъждане в платформата за обществено обсъждане, предава Монитор.

От документа става ясно, че хората на възраст 15 – 29 години у нас са били малко над милион през 2019 г., но още през 2020 г. са намалели с 10 000. Цифрата е равна на приблизително цялото постоянно население на град, колкото Несебър. Прогнозата на държавата е, че броят на младите ще продължи да се топи в следващите 5 години, когато ще стигне до малко над 972 000 души в тази възрастова група. През 2030 г. обаче се очаква ново увеличение на младите и ако тенденциите се запазят, тогава те ще минат отново 1 милион.

От профила на младите у нас се вижда, че 3/4 от тях живеят в градовете, а 251 331 в селата. 33% от младите хора на възраст 15-29 години пък са ученици или студенти, които не работят, 43% работят на пълна заетост, а 4% работят на частична заетост. Още по-тревожни са обаче данните за раждаемостта при младите. Според анализа 19% от младите хора имат деца, в тази група малко над една трета са с едно дете, 29% - с 2 деца, а 8% с по три. 14% от младите хора в България пък живеят без брак. В същото време обаче страната ни е първа в ЕС по раждания от жени под 20-годишна възраст.

Една от всеки 8 жени в България ражда за първи път под 20-годишна възраст. Документът показва още, че българските младежи напускат дома на родителите си средно на 30 години като мъжете живеят с родителите си до 32.1 години, а жените - до 27.6 год.Положителна тенденция обаче се отчита при българското самосъзнание на младите у нас - 81% от тях се гордеят, че са граждани на България. Наблюдава се и увеличение на дела на младите хора, които нямат намерение да емигрират. Данните от 2019 г. показват, че мнозинството от младежите (43%) биха останали да живеят на мястото, където живеят в момента. 27% посочват, че при първа възможност биха отишли да живеят в чужбина, 18% в друго населено място в страната.

Всеки втори на възраст 15 -17 г. смята, че България ще е по-добро място за живеене, 25% не очакват някаква промяна. 63% в тази възрастова група вярват, че животът им в бъдеще ще бъде по-добър, а 15% – много по-добър от този на техните родители.Висок е процентът на младите хора, които са продължили своето образование в редовна форма на обучение във висше учебно заведение след завършване на гимназия. Това говори за осъзнаване на образованието като ценност и стремеж към още знания и умения. България се развива с високи темпове по отношение на информационните технологии. 54% от младежите на възраст 16-24 год., разполагат с основни или над основните дигитални умения.

Практически всеки младеж разполага с мобилен телефон - 98%. Малко по-нисък е процентът на тези, които притежават компютър, като почти всеки от тях имат достъп до интернет у дома.От анализа става ясно, че е налице положителна настройка на младия човек към доброволчеството: 39% от анкетираните млади хора са участвали в доброволчески инициативи през последните 3 години в България. Същевременно не е малък и процентът на младежи, които не са участвали изобщо в доброволчески акции. 68% от младите хора смятат, че си струва човек да участва в доброволчески или дарителски акции и биха се включили преобладаващо в такива, в които се контактува с хора/деца в нужда, социални дейности, при бедствия и аварии или в дейности по опазване на околната среда.

Програмата включва и мерки за достигане до младите българи в чужбина. Една от тях е насърчаване професионалната реализация в България на младите хора, завършващи висшето си образование или работещи в чужбина. Друга идея е за организиране на регулярни срещи в задграничните представителства с младите българи в чужбина, на които да бъдат канени за дискусия реализирали се българи в страната по акредитация. Предвижда се и изграждане на платформа за младите българи зад граница и организиране на тематични срещи на българите по страни.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
сектант
1 Отговор
ето ви младите

Коментиран от #15, #16, #17


Оценка:
-0 +26

Протест срещу безобразията в България
2 Отговор
В Кауфланд г*з до г*з ,иначе за всичко друго е проблем

Оценка:
-4 +24

Хора ще ви прецакат пак
3 Отговор
Докато си стоим в къщи ще правят каквото си искат 500 години сме трали затова че доста има още

Оценка:
-0 +23

Протест срещу безобразията в България
4 Отговор
Герб, Осакатихте цял един народ. Децата превърнахте в затлъстяло болно бъдещо поколение, отворете залите да спортуват, хората от бранша сладкарници, кафета, ресторанти изнемогват без доходи. България не е само София и другите големи градове. Затвориха и обезлюдяха дори и градове като Благоевград. Къде ще работят децата ни? Висше образование под всякаква критика, да трябва ви прост народ, който да контролирате, но още малко ще ви изчакаме. Хей вие не всички ядат доматите с колците!

Оценка:
-4 +41

Гошо Монтана
5 Отговор
Жалка работа. Не само млади, а и такива с побеляла перушина като мен. Някой замислял ли се е колко струва на държавата един работник (раждане, медицински грижи, образование и куб други), а един вишист ? Изтича капитала на страната.

Коментиран от #14


Оценка:
-1 +29

Николай Корчев, В. Търново
6 Отговор
❤ТАНЦИ!!!ТАНЦИ!!!ТАНЦИ!!!❤
Скъпи танцьори и любители на българския фолклор, Съюзът на организациите за любителско изкуство (СОЛИ), подкрепено от Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ), Сдружението на танцовите дейци (СТД) и Асоциацията на хореографите в България (АХБ), организира мирен протест, който ще се проведе в гр. София и
❤ гр. София и гр. Варна на 16 януари, 2021 11:45ч.
❤❤❤ Фолклорен колектив „"ПЛЕТЕНИЦА" ЩЕ ПОДКРЕПИ ШЕСТВИЕТО!!!❤❤❤
✔✔✔Ние сме против двойния стандарт по прилагане на противоепидемиологичните мерки и дискриминирането на хората на изкуството, както и против противопоставянето на изкуството и спорта като дейности!!!

Оценка:
-2 +7

Гост
7 Отговор
Резултатите говорят за политиката на управниците.

Оценка:
-1 +23

Перо
8 Отговор
Даже и поколението от последния етап на соца,започна да си кръщава децата с еврейски и други имена,да ги улесняват за слугинажната работа в чужбина!А сега не може да чуеш дете с българско име,което е срам и позор за нацията!

Оценка:
-3 +28

Отлична работа на хунтата Гроб...
9 Отговор
Още един мандат на Българоубийците,начело с най тъпото същество което се е раждало в България и край на 1400 годишна държава...Мутрата с джипката и Цецо асансьора с помощта на немските другари погребаха България..Дано има възмездие и да не могат нито те,нито наследниците им ,да ползват тези кървави пари,къщи,яхти и златни кюлчета...

Оценка:
-3 +22

Как деца под 30
10 Отговор
На 32 съм и във Фейсбук имам малко под 500 жени приятели между 30 и 33, които живеят в София и дали има 30 деца сумарно.

Профила е или търсим батка с милион, или гоним кариера, коео означава дете под 35 мираж...

А над 35 не коментирам и процента разводи като принца е жаба, а принцесата баба Яга...

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +29

невярна статистика
11 Отговор
не намаляват младите в българия а намаляват младите българи, другите етноси (не признати в бг'то) се увеличават.

Оценка:
-2 +23

Пловдив
12 Отговор
Това е следствие, на кадърната политика на генерал-майор, каратист, шахматист, футболист, тенисист, китарист, художник, пожарникар, полицай, кмет, политик, инженер, психолог и прочее банкялийский полуидиот Бойко Борисов.

Оценка:
-2 +29

Генерал 🇧🇬
13 Отговор
Знаете ли, че единствена България от балканските страни няма своя национална доктрина. Това означава, че нямаме система от официално възприети възгледи и принципи за историческите стремежи на българската нация и държава, нито за целите и перспективите ни, нито за начините, по които ще се осъществят както съвременният ни национален идеал, така и националните ни интереси.
И в края на краищата, какво значение ще има, че цялата територия си остава все още българска, ако малцина в нея имат български имена, говорят на развален българско-английски, не познават и не ползват българската музика, история, обредност и т.н. Ще бъдат ли те носители на българската култура, пренасяна и осъвременявана през вековете? Кой ще бъде отговорен, ако една култура със стари исторически корени, с големи приноси пред европейската и световна култура, високо ценена от чужденците, бъде изоставена от собствените си носители за сметка на чалга-примитивизми, откраднати от тук от там?

Оценка:
-1 +31

Ами така ще е
14 Отговор

До коментар #5 от "Гошо Монтана":


докато държавата финансира държавните и частни вузове - и не се интересува какво става с вложените в образование пари. Само за сведение - "разпределението" НЕ Е изобретено от "комунизма" - нали, историци" Принципът "давам ти пари, за да се образоваш и да работиш за мен" НЕ Е сомунистически по генезис! Ама днес е забравен...

Оценка:
-2 +11

Де Факто
15 Отговор

До коментар #1 от "сектант":


Това са младите(селяни), които остават в кочината ни.

Оценка:
-2 +14

Май
16 Отговор

До коментар #1 от "сектант":


Не само хората карат коли

Оценка:
-0 +12

Майко мила
17 Отговор

До коментар #1 от "сектант":


Тази еволюцията доста я е подминала. Грам мозък няма, пък чак и да е такава красавица. Лошото е, че разби чичаци се спукват да крадат държавни пари, даже няма какво и да ги правят и ги дават е на такива индивиди

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +12

ГрУЮ
18 Отговор
Ще намаляват още и то при умело ръководство на държавата, цъфтяща икономика, никаква корупция, строга правосъдна система, много функционираща инфраструктура, страхотно здравеопазване, доходи над средната заплата за 90% от работещото население и т.н. Чудя се тия млади какво искат още

Оценка:
-2 +9

сектант
19 Отговор

До коментар #17 от "Майко мила":


просто мама и тати са твърде уредени и другите да се оправят това е мисленето на такива хора :)

Оценка:
-0 +9

Venturа
20 Отговор
Как, така! Нали имаше бейби бум! Или тоя бум е само в ромбовските маали!

Оценка:
-2 +14

Киро
21 Отговор

До коментар #10 от "Как деца под 30":


Младите майки,с многото деца са от етноса.

Оценка:
-0 +14

22
Този коментар е премахнат от модератор.
23
Този коментар е премахнат от модератор.
ДОУТОЧНЯВАНЕ
24 Отговор
По петдесет - шестдесет хиляди на година намаляваме сочи статистиката ! Почти колкото един град . . . .

Оценка:
-0 +12

Петровил
25 Отговор
Очаквайте скоро по кината премиерата на филма Ехо. Той бил посветен на тематика против конспиративните теории.Да отвори очите на хората, че такива няма. Статистиката пък друго показва. Има конспиративти практики. Такава в действие е планът за унищожение на България: Ранъп. Тогава огромният въпрос, когато бе разобличен пред народа бе:
- Къде ще се изчезне цялото това население?
Сега очевидно се вижда, къде е!
Ан маг Гърк каза:
- Вие не ни трябвате повече от 4 000 000, а ние бяхме 9 000 000. Идете гледайте филма Ехо и потърсете журналистката еничарка работила над него за автограв. Жива и здрава да е жената и дано има смелостта да направи филм и за антитезата си!

Оценка:
-1 +9

В Червената Книга
26 Отговор
През 2030 се очаква ново увеличение на младите -това ич бИля не го разбрах , от къде ще дойдат тия млади след 2030г. ???? Сигурно сте искали да напишете -Младите ще изчезнат.

Коментиран от #31


Оценка:
-0 +5

moiraine
27 Отговор
Като се има предвид, че огромното мнозинство младежи копират чалгарско-мутренския модел на поведение на родителите си, защото друг няма откъде да видят, е направо чудесна новина, че намаляват. И без тях на територията има твърде много мързеливи, крадливи, агресивно посредствени и нечистоплътни индивиди.

Оценка:
-1 +6

Рошко
28 Отговор
Ами ше бягат, като знаят че до пенсия може и да не оцелеят а като се пенсионират ще ги довършат, как няма да бягат

Оценка:
-0 +3

Аз40🏴‍☠️
29 Отговор
Тази програма е като за интеграция на цигани в чужда държава, написана от възпитаници на тв поп-културата. Може да имат някои документи за "висше образование", но им липсва възпитанието от вкъщи. Ще продължава "топенето" и "изтичането" до дупка, безпардонно и заслужено, докато има класификация от люлка до гроб.

Оценка:
-0 +1

рио
30 Отговор
С 3 деца сме и ни дават 135 лв за трите.
Едно боклуче от парламента преди няколко години каза "Та Вие за парите ли раждате".
Сега след ваксинациите от 10 000 новородени само 2-3 хиляди ще са българчета. Останалите ще са мутантчета

Оценка:
-0 +0

555
31 Отговор

До коментар #26 от "В Червената Книга":


Ще дойдат от гетото . Добре че е то иначе статистиката без тях е три пъти по трагична.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Моника Белучи
Италианската актриса пред фенове в Сърбия
Мъжете са животни"

Още бисери
ТОП 5