Last news in Fakti

19 Януари, 2021 21:06 3 244 62

Слави Трифонов настоява за видеонаблюдение при преброяването на гласовете на изборите

  • слави трифонов-
  • преброяване-
  • бюлетини

За такава видимост се настоява още от 1990 г.

Слави Трифонов настоява за видеонаблюдение при преброяването на гласовете на изборите - 1

От партия "Има такъв народ" настояват депутатите да внесат корекция в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, където да добавят изрично възможността за видеозаснемане само при преброяването на гласовете, за да се гарантира публичност и прозрачност при отчитането на изборните резултати. Това съобщават от партията в позиция до медиите.

Те уточняват, че в чл. 114, 120 и 126 от Изборния кодекс са регламентирани правата и задълженията на наблюдателите, застъпниците и представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети. Сред тях основно място заема правото им да присъстват в изборното помещение при отварянето на избирателните кутии и установяването на резултатите от гласуването. За упражняването на това право на всеки наблюдател, застъпник, представител, както и на кандидатите, анкетьорите и представителите на средствата за масово осведомяване, съгласно чл. 272 от Изборния кодекс, трябва да бъде осигурена пряка видимост при преброяването на гласовете. За такава видимост се настоява още от 1990 г. в окончателния доклад на Националния демократически институт за международни отношения и Националния републикански институт за международни отношения на САЩ за изборите за Велико Народно събрание през 1990 г. и продължава да се настоява и в докладите на ОССЕ/СДИЧП за наблюдение на изборите след 1990 г.

Ето и позицията на партията на Слави Трифонов:

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОМИСИЯТА ПО ПРАВНИ ВЪПРОСИ

ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

В чл. 114, 120 и 126 от Изборния кодекс са регламентирани правата и задълженията на наблюдателите, застъпниците и представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети. Сред тях основно място заема правото им да присъстват в изборното помещение при отварянето на избирателните кутии и установяването на резултатите от гласуването. За упражняването на това право на всеки наблюдател, застъпник, представител, както и на кандидатите, анкетьорите и представителите на средствата за масово осведомяване, съгласно чл. 272 от Изборния кодекс, трябва да бъде осигурена пряка видимост при преброяването на гласовете. За такава видимост се настоява още от 1990 г. в окончателния доклад на Националния демократически институт за международни отношения и Националния републикански институт за международни отношения на САЩ за изборите за Велико Народно събрание през 1990 г. и продължава да се настоява и в докладите на ОССЕ/СДИЧП за наблюдение на изборите след 1990 г.

Практиката на произведените досега избори показва, че в много случаи се злоупотребява с израза „пряка видимост“, като правоимащите лица се допускат в изборното помещение, но се разполагат на разстояние, отдалечено от мястото, на което се преброяват бюлетините. Това създава невъзможност за наблюдение на действията на секционната избирателна комисия (СИК) по отчитането на гласовете. Смисълът на изискването за осигуряване на пряка видимост, видно и от стенографските протоколи при приемането му още през 2011 г. в Изборния кодекс на ГЕРБ, се съдържа в това, лицата да са на такова разстояние, което да им позволи с просто око да наблюдават (т.е. физически да виждат) преброяването на всяка бюлетина и определянето на всеки глас като действителен или недействителен. Пряката видимост е въведена поради липсата на онлайн излъчване на работата на СИК, допуснато за Централната избирателна комисия (ЦИК), районните избирателни комисии (РИК) и общинските избирателни комисии (ОИК). Пряката видимост има за цел да замени липсата на интернет връзка във всички секционни избирателни комисии. За липсата на такава интернет връзка във всички населени места обърна внимание и председателят на Народното събрание по време на консултациите при президента относно техническата невъзможност да се реализира видеонаблюдение на процеса навсякъде. Изказаното становище на вицепремиера Томислав Дончев, че “няма законово ограничение да се снима” при преброяването на бюлетините, подкрепя извършването на видеозаснемане дори без да са необходими промени в законодателството. Затова под „пряка видимост“ по аналогия на останалите комисии и с оглед спазването на основния принцип за публичност и прозрачност на изборния процес, прокаран в Изборния кодекс, трябва да се разбира и видеозаснемане.

С наше писмо вх. № ПНМД-17-30/18.11.2020 г. отправихме запитване до Комисията за защита на личните данни дали е допустимо съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 и Закона за защита на личните данни

да се извърши видеозаснемане с технически средства на процеса по преброяване на гласовете, като заснемането да се съсредоточи само върху бюлетините без да се обхващат образи на членовете на секционната избирателна комисия или други физически лица (без да се засяга неприкосновеността на личността и без да се заснемат данни, позволяващи да се идентифицира отделна личност).

С писмо изх. № ПНМД-17-307/01.12.2020 г. Комисията за защита на личните данни ни уведоми, че с оглед правомощията по чл. 57, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 49 от Изборния кодекс ЦИК е органът, които управлява изборния процес и е компетентен с методически указания да уреди осигуряването на пряка видимост при преброяването на гласовете, включително видеозаснемане, като при необходимост издаде съвместни указания с Комисията за защита на личните данни. Така че противоречие със Закона за защита на личните данни и Регламент (ЕС) 2016/679 няма да има, което опасение се прокрадва в публичното пространство в изявление на народни представители от ПП ГЕРБ.

С чл. 272 от Изборния кодекс се създават условия за надежден, сигурен и прозрачен изборен процес, като законодателят е определил ЦИК за орган, който е компетентен да приеме решения, с които да гарантира, че правата на правоимащите лица по чл. 272 от кодекса няма да бъдат нарушени. Централната избирателна комисия и политическите сили не трябва да допускат да се симулира и неглижира изпълнението на това задължение от избирателните комисии. В Бялата книга на Съвета на Европа, озаглавена „Избори и Covid-19“, е записано, че произвеждането на свободни и честни избори е основата на демокрацията и неслучайно в държавите, в които се произвеждат избори през 2020 г. основна цел е именно осигуряването на прозрачен изборен процес. Така например в Румъния, Грузия, дори и Южна Корея преброяването на гласовете е обект на видеонаблюдение, за да се гарантира в най-голяма степен точното отчитане на вота на избирателите и да не се създават съмнения за опорочен изборен процес.

Поради съмнението, че без законово уточнение ЦИК ще допусне видеозаснемане, което смятаме, че може да уреди и сама, и предвид разнопосочното тълкуване от управляващите на разпоредбата, се обръщаме към народните представители с апел да внесат уточнение в чл. 272 и да добавят изрично възможността за видеозаснемане само при преброяването на гласовете, за да се гарантира публичност и прозрачност при отчитането на изборните резултати, да не се допусне подмяна на вота на избирателите и да се изпълнят препоръките на международните организации. Само по този начин и правоимащите лица по чл. 272 от кодекса ще упражнят реално правата си.

В тази връзка предлагаме народните представители да внесат предложение за допълнение в Закона за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците, № 154-01-3/15.01.2021 г., с което да се уточни, че пряка видимост включва и видеозаснемане, за да не се постави под съмнение честността на изборите и да се нарушат правата на избирателите и на правоимащите лица по чл. 272 от Изборния кодекс.

С уважение,

Слави Трифонов

Председател ПП“Има такъв народ“


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точно това

    43 5 Отговор
    Трябва за да има прозрачност и колкото се може по голяма сигорност да не фалшифицират гласове

    Коментиран от #44

  • 2 Мазньо

    40 6 Отговор
    Ами сега...ЦИК как ще извадят тази камера от сфинктера си...

    Коментиран от #4

  • 3 родител

    38 46 Отговор
    Ако и този вземе властта , в България повече няма да стъппя !! Уби две поколения млади с чалгата , а сега държава ще оправя !

    Коментиран от #27, #42, #43, #49

  • 4 Последния Софиянец

    41 5 Отговор

    До коментар #2 от "Мазньо":

    Да ползват камерите от матурите.

    Коментиран от #10, #13

  • 5 Овчарник

    34 31 Отговор
    Този клоун не осъзна че народа ще застане зад президента.!
  • 6 Наборе

    30 21 Отговор
    по добре си мълчи, познаавам те от телевизора от 1991..вече не ме интересираш, пък и мн други българи вече не те е ! много се изложи днес, показа истинското си лице! Но се пазете народната мелачка ще ви смели скоро!
  • 7 РЕЕЕАЛИСТТ

    14 13 Отговор
    ТО ТОВА НЕ ЕЕЕЕЕЕ......ЦИК АААААА------------ЦИРК-------- ТОЗИ ЦИРК (върви от 1989--------2021 ) така ,че НЯМАШ ( шаннс)
  • 8 Задължително Камери

    33 4 Отговор
    ДОВЕРИЕ НЯМАМ НА НИКОЙ
  • 9 ссссс

    24 9 Отговор
    всички коментиращи сипват помия срещу всеки, овце заблудени
  • 10 Абе направо

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Преместят секциите за гласуване в пунктовете за годишен технически преглед на автомобилите.
  • 11 Провинция

    32 5 Отговор
    Не мога да си представя изобщо, че тези, до които е адресирано писмото, ще обърнат някакво внимание. Няма да се случат и промените, върху които акцентират. Учудвам се и как от партията на Слави Трифонов си мислят, че някой ще си мръдне пръста, да промени нещата, в посока честни избори!
  • 12 Петьо Петров

    23 4 Отговор
    Когато има желание,има и възможност,когато няма такова,има оправдание!

    Коментиран от #17

  • 13 И кой гласува за Тиквата

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Да му пъхат клечката за изгорелите газове в ауспуха, за наказание.

    Коментиран от #15

  • 14 Те като ги купят по 50лв.

    16 3 Отговор
    Ти ходи ги брой с видео.
  • 15 Мазньо

    8 5 Отговор

    До коментар #13 от "И кой гласува за Тиквата":

    Ама Бойче нали щял да си сменя компресора на хъба с "ревесивен",демек ще пръцка и навътре и навън....ТежкО му на датчика....

    Коментиран от #31

  • 16 Стани богат

    10 8 Отговор
    Въпрос към Слави за 100 000лв.: На кое Шоу беше водещ Тиквата през 2009г.
    А) На Доган
    Б) На Слави
    В) На Станишев
    С) На Костов

    Коментиран от #20

  • 17 БАЦЕ БАЦИЛА

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Петьо Петров":

    Да ,г-н Петров,стигаме до класиката :Който иска-търси начини,който не иска -търси причини!

    Коментиран от #58

  • 18 ким чен бойко да отвори държавата

    5 3 Отговор
    ким чен бойко да отвори държавата

    Коментиран от #26

  • 19 Нали нямаше

    7 7 Отговор
    такава държажа,откъде се взе,има такъв народ?С крум савов ли ще пориш политиката?А да,важното е да имаш "позиция", и да ходиш където си поискаш!А тва за видеото си е тънката лайсна!
  • 20 Слави Тъпото

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Стани богат":

    Отговорът мъй Е БЕ
  • 21 Гошо

    4 12 Отговор
    Еш па тоа селяк, щи е убаво ли на село в нужника да турим камера?

    Коментиран от #23

  • 22 БЕЗ ДДС

    6 2 Отговор
    ААААА КОСТЕНБРОДСКИТЕ ФАБРИКИ ЗАБРАВИЛИХТЕ ТЕ РАБОТЯТ ЗА МАФИЯТА ....ИНЗВАРЕДНО..... ........КОЛКО ЛИ ФАБРИКИ ИМА ВЪВ ...БЪЛГАРИЯ ......КОЙТО РАБОТЯТ ....ЗА ...МАФИЯТА .... ИНЗВАРЕДНО ......ЗА ............. ВОТА.............БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА..........КОКЪЛ ЛЕСНО НЕ СА ДАВА............
  • 23 Мазньо

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гошо":

    Ми къ,ше броиш глистете...

    Коментиран от #35

  • 24 Бай Трай

    6 2 Отговор
    Е няма как да стане. И на мен ми се иска, но няма рерурс и желание от Джипката и всички под него. Ще минат тези избори и след тях веднага други. Да готвят затворите, че има да се пълнят.
  • 25 Има Такъв Народ

    3 8 Отговор
    Да се чете: След като през 2009г. ви натресох Бойко, продължаваме:-И Така Нататък, и тн.
  • 26 Ще я отвори

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "ким чен бойко да отвори държавата":

    Той затвори държавата, ще ги отварят в панделка та. Така и така са мазни и хубави. Ще има купон.
  • 27 гражданин

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "родител":

    ти като си плиткомозъчен защо държиш всички да го знаят че и обвиняваш други хора публично що за наглост и безмозъчност???

    Коментиран от #46

  • 28 Начи

    8 7 Отговор
    У Брюксел само чучело с обеци не сме пращале. Абе тези хора там че ахнат като го пратим Славя

    Коментиран от #37, #50

  • 29 El pepi

    6 1 Отговор
    Важно е кой режи от баницата !
  • 30 До Славуца

    6 0 Отговор
    А в Турция трябва по пет камери и пет застъпника в секция. Там стават големи мошенгии
  • 31 Ааа

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "Мазньо":

    Бойчев по стар навик че си гласува с Червената бюлетина. Ха ха. Той никога не е гласувал за ГЕРБ. Ха ха.
  • 32 El pepi

    11 3 Отговор
    Слави като спечелиш на изборите може ли да направиш референдум дали Боко Тиквата да бъде разследван от Кьовеши :)
  • 33 Marinov

    5 5 Отговор
    Господин Трифонов,
    НАПРАВЕТЕ си Консултациий с по КАЧЕСТВЕНИ специалисти и експерти, защото лансирате неща които вече ТЕХНИЧЕСКИ не са ефективни и ви компроментират??? При лансираните от вас гласувания по Пощата и Електронно чрез Интернет, елемента Tаен вот ТЕХНИЧЕСКИ НЕ МОЖЕ да се ГАРАНТИРА и той може съвсем лесно както да се КОНТРОЛИРА така и да се МАНИПУЛИРА???
    Попълването на Изборните Формуляри с изпращане на Писма по Пощата е НЕКОНТРОЛИРУЕМО и ПОПЪЛВАНЕТО им може СВОБОДНО да се извърши, както от Титуляра така и от ТРЕТИ ЛИЦА а също това попълване може СВОБОДНО да се ПРОКОНТРОЛИРА и МАНИПОЛИРА от ТРЕТИ ЛИЦА ???
    При Електронното попълване на Избрните Формуляри е СЪЩОТО а и ПО ЛОШО тъи като и в межата и в системата може също да се прaви КОНТРОЛ и МАНИПУЛИРАНЕ???
    Това трябва НАЙ ПОСЛЕ да се ВРАЗУМЕЕ и отчете че ТЕХНИЧЕСКИ, да ТЕХНИЧЕСКИ НЕ възможно ОСИГУРЯВАНЕ на Таен Вот при тях и поради това те трябва ИЗОБЩО като Варианти да ОТПАДНАТ???

    При наличието на АБСИЛЮТНО ТОЧНИ Електронни РЕГИСТРАЦИОННИ апарати Доказали се вече при ИЗБОРИ с Милиони Избиратели в други страни, НЕ е НУЖНО повече сегашния вид на Масово Ръчно Преброяване и Каквито и да е Камери за проследяването му и т.п. НЕ са НУЖНИ вече и тай наречените Машини за Гласуване , тай като тези РЕГИСТРАЦИОННИ АПАРАТИ, АВТОМАТИЧНО и АБСИЛЮТНО ТОЧНО регистрират и отчитат ВЕДНАГА данните от направения Вот!!!

    МОЛЯ ви,
    ВРАЗУМЕЕ това и спре да го Лансират

    Коментиран от #38

  • 34 Де Факто

    10 4 Отговор
    Който гласува за ТУЛУПА е ЧЕРВЕН КОМУНЯГА от БКП.
  • 35 Гошо

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Мазньо":

    Преброени са още лани
  • 36 Де Факто

    8 7 Отговор
    Който гласува за ПЛЕШАГАТА от Учиндол е ТУЛУП.🤣
  • 37 Годунов

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Начи":

    Те А.Слабаков фаса и Джамбази памперса видяха та Сл. Трифонов ще ги стресне!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 данъкоплатец

    5 6 Отговор
    пари на вятъра, дай ги от джоба си, нали си милионер, а не от моя джоб !!
  • 40 Hoho Boho

    7 3 Отговор
    Законът не забранява видео наблюдение.
  • 41 ха ха

    7 8 Отговор
    Слави, аз настоявам за видеонаблюдение в тоалетната ти. Да те видим... дали па случайно не си джендър..
  • 42 Гербераст

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "родител":

    Мии лови я тая гора още от сега.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 провинциалист

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Точно това":

    Сори, баце, коледа мина... Пожелай си нещо друго.
  • 45 Перо

    6 2 Отговор
    Ско ГРОБ прескочи изборната бариера,означава че изборите са фалшифицирани!
  • 46 провинциалист

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "гражданин":

    Ти па ко са палиш? Учиндолският да не ти е род?
  • 47 ОБЩ ФРОНТ е нужно

    5 6 Отговор
    Стига играйте с патериците Му...
    Правителство може да има или около ГЕРП или около БСП...
    Не се ли обедините около най голямата опозиционна партия в случая БСП (добра или лоша), която е единствена партия способна да гътне TYЛУПА, ще му хапнете маркуча...
    Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП!
    Тоя ПЕЗЕВЕНК много ви обича разединени и така се крепи 11 год.
    Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП...в случая това е БСП...иначе Тиквун ще е вечен!!!
    Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!

    Коментиран от #48

  • 48 провинциалист

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "ОБЩ ФРОНТ е нужно":

    Кой каза, че тулупът има опозиция? Бай ти Ганя е прав, че всичките са маскари.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Та кой те

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Начи":

    пита теб, та тръгна и да пращаш някой някъде! Мисли по добре, след април, като изчезне глупака Борисов, кой ще плаща за простотия!😀
  • 51 Никанор

    3 5 Отговор
    Този филм вече сме го гледали. Клоунът няма да мине!

    Коментиран от #52

  • 52 То туй е ясно

    7 3 Отговор

    До коментар #51 от "Никанор":

    и на малките деца!😀 Клоунът с жипката сам се закара у десета глуха!😀 За туй от лятото само обикаля гори тилилейски да се крие и плаша на глупаци да се излагат!😀 Шоу майка!😀 Шоу!
  • 53 Всички знаят

    9 1 Отговор
    Обединете се бе! Иначе пак мутрите ще ни унищожават!

    Коментиран от #54

  • 54 Дойде време разделно!

    10 2 Отговор

    До коментар #53 от "Всички знаят":

    С кой да се обединяват? Бсп, "патриоти", бензинджии, герб, сдс, абв, Мая Манолова, дпс, Цветан Цветанов, са част от статуквото! Кой с кой, срещу кой да се обединява? Дойде време, да се бутне статуквото! Герб вече е никой! Само внушения, за да се запази статуквото!
  • 55 Гост

    3 1 Отговор
    Препропитат е на запад Време разделно. Всички от бсп да гласуват за Слави. Успех. Ако не слави с пик се прегърнете и си простете.
  • 56 БХОРТЕИ

    2 6 Отговор
    Стига с циркаджии и гербаджии крайно време е хората да изберат всяка друга партия без тези. Не може човек който е чалгар и служител на дебеловратите да е и във власта.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Д. Петров

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "БАЦЕ БАЦИЛА":

    Ишш Достоевски, кой уби бабичката бре? Я се разкарай с тия пеперудки!
  • 59 Слави

    1 0 Отговор
    Всьо равно, ще извиняваш, нямам,, е,, руско,, обратно,,....!
  • 60 някой

    3 1 Отговор
    Славчооо, кой ти ги говори тия и ги повтаряш като ......имаш ли хабер от видеонаблюдение въобще? Гледай си там 7/8 . Във всяка секция трябват по няколко камери,с една не става. На тоя монитор трябва да гледат представители на всички партии,участващи в изборите. И какво ще видиш на тия камери ? Едно нищо.Корпор. вот, купен вот ....няма как да ги видиш на монитора.Ама толкова ви е акъла в новата ви партийка
  • 61 big

    1 2 Отговор
    Слави Трифонов никога не съм го харесвал, дори не съм му гледал шоуто с малки изключения. Гледах му телевизията, за да разбера горе-долу какви субекти ще бъдат в политиката и отново бях разочарован. Допадаше ми антигерб насочеността и някои други позиции, но като цяло не видях някаква управленска визия за бъдещето на България. Всичко се върти около точките от референдума, а за мен с малки изключения е пълна глупост, т.е. няма как да стане. Над 90% съм сигурен, че той ще стане патерица на ГЕРБ на мястото на ОП и Воля. Говори за честни избори, но отхвърля предложението на БСП за сътрудничество по този въпрос, това не е коалиция или близост на политически позиции, а борба срещу ГЕРБ и измамите им. Отказа му, за мен означава ортаклък с тях, защото неговата партия няма възможност за контрол честността на изборите в цяла България и всяка изборна секция!
  • 62 Някой

    1 1 Отговор
    Един придворен шут.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове