Last news in Fakti

20 Януари, 2021 14:10 1 236 23

Борисов се срещна с министъра на външните работи на Сърбия

  • бойко борисов-
  • никола селакович

Министър-председателят и колегата му Никола Селакович обсъдиха проекти като автомагистрала „Европа“ и „Балкански поток“, както и стартирането на изграждането на интерконектор "България-Сърбия"

Борисов се срещна с министъра на външните работи на Сърбия - 1
Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение в страната ни.

„Отношенията между България и Сърбия винаги са били приятелски и прагматични, а в условията на пандемията от коронавирус станаха още по-динамични“, заяви в началото на разговора българският премиер. Бойко Борисов припомни помощта, която страната ни предостави на Сърбия още в началото на разпространението на вируса - медицински защитни облекла за многократно ползване, необходими на медицинския персонал за борбата с вируса. Министър-председателят посочи и финансовата подкрепа от страна на ЕС за страните от Западните Балкани, която бе отпусната, за да се отговори на непосредствените нужди от медицинско оборудване и за социалното и икономическо възстановяване.

В хода на разговора бяха обсъдени ключови за двете страни проекти като автомагистрала „Европа“ и „Балкански поток“, както и стартирането на изграждането на интерконектор България-Сърбия. Интерконекторът ще даде възможност сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20%. На територията на България трасето ще е 62 км, а стойността на обществената поръчка е около 144 млн. лв. Българският премиер изтъкна, че въпреки трудностите, породени от глобалната пандемията, активната работа продължава.

„Тези проекти са от изключително значение за свързаността и инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така също за региона и Европа“, подчерта Бойко Борисов. Министър-председателят припомни на своя гост, че само преди няколко месеца лично запозна сръбския президент Александър Вучич с ускорената реализация на магистралата Европа и на “Балкански поток“. Премиерът Борисов посочи, че регионалното сътрудничество във всички сфери остава крайъгълния камък по пътя към постигане на мир, стабилност и просперитет за Западните Балкани.

По време на срещата беше отбелязана и българската подкрепа за европейския път на Сърбия. „Напредък е възможен единствено на основата на собствените заслуги и индивидуалните постижения в изпълнението на критериите“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят отбеляза, че България винаги е помагала и ще продължи да подкрепя всички свои съседи в името на социалния и икономически просперитет на народите в региона.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кравари

    7 9 Отговор
    умрелия му ху'й да ядете на БОЙКО
  • 2 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    13 2 Отговор
    Договори ли се след изборите да се скрие в Сърбия?
  • 3 Херо Мусака

    6 4 Отговор
    Бойко ще те направя на мусака заради Руски поток!
  • 4 защо

    13 2 Отговор
    тиквоча заслужава до края на живота да живее с минимална заплата - и да му сложат охрана да не харчи и стотинка повече от минимална на месец - от дебелак ще заприлича на сомалиец
  • 5 Гледа

    10 1 Отговор
    като , че ли всеки момент ще ревне !
  • 6 Този дебил

    9 1 Отговор
    е един протоколен нещастник! Никой не иска да се среща вече с него, готов е и шефа на чистота в Белград са посрещне, за да каже, че искат да го видят.

    Коментиран от #16

  • 7 Последния Софиянец

    7 1 Отговор
    Сега като направихме на сърбите Руски поток,газта им падна наполовина.Тиквата ще направи интерконектор към Сърбия да му пуснат малко евтина газ.
  • 8 Шуши

    9 1 Отговор
    Баце, кажи коя е Мата Хари и от къде са пачките в шкафа в държавната резиденция, в стаята в която по една случайност бацо нанка
  • 9 МВнР

    9 2 Отговор
    Министъра на външните работи на Сърбия кани Борисов в София на червеното килимче.
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    11 1 Отговор
    Май само със сърбите МИНИСТЪР-ПРЕ'ДАТЕЛЯ може да разговаря без преводач!

    Коментиран от #17

  • 11 Факт

    7 2 Отговор
    Нашият, да се получи от сърбите ! Много, ама много са по- напред от нас във всяко отношение. Само един пример- те поръчаха над 3 милиона ваксини, ние около 50 хиляди, но не получихме и половина.....
  • 12 То е ясно

    12 1 Отговор
    Следващата среща на Тиквоча ще бъде пак със сърбин.Сретан Йосич !
  • 13 Българка

    6 1 Отговор
    Продължението на турски поток в България е руски поток, по който ще тече газ от Русия до Сърбия. За него националният предател попхарчи наши/ български 3 милиарда лева. От този турско-руски поток интерес имат Русия и Сърбия, а ограбените сме ние. Продължавам да питам защо Борисов не е арестуван? Той е престъпил закони по почти всички глави от НК и де. закони! Защо медиите отразяват мероприятията му? Не са ли и те съуастници?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А бе

    5 1 Отговор
    ХUЙ сплескан, нали знаеш, че Сретан е там. Бегай!
  • 16 Бай Ставри

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Този дебил":

    И аз искам да го видя!
  • 17 Уточнение

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й‼":

    И с Македонците!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 защо

    7 1 Отговор
    Сретен Йосич ти е обещал паднеш ли от власт си чао и да стискаш кокала - все ще паднеш
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БСП...КРАТУНИТЕ И БЕТОНИРАНИ МОЗЪЦИ

    1 1 Отговор
    СА В ТИХ УЖАС...ПАК ИМ ГО СЛОЖ**А
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове