"Моята Еко Коледа" като алтернатива на Коледния шопинг

Да се вдъхновим за истинския смисъл на празника Рождество Христово

Публикувана: 10 Декември, 2012 17:27
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1335
ШРИФТ ПЕЧАТ

Всяка година по Коледа пазарът става свръхактивен и получаваме разнообразни примамливи предложения за коледен шопинг. Трудно устояваме на изкушението да придобием нещо ново и да си угодим на душата. Най-манипулирани в това отношение са децата ни, до които по всякакви начини достигат комерсиални послания и става все по-трудно да ги зарадваме с нормалните, естествени играчки.

Факт е обаче, че оставаме все по-неудовлетворени и подтиснати, въпреки огромното предлагане. Така в днешно време не само пропускаме традициите в коледните обичаи, но изместваме същността на празника в противоположна посока – свръхпотребление и тонове боклуци, отчуждаване и суета. А в нашето минало дедите ни са посвещавали цялото си битие на циклите в природата, от които е зависела реколтата.

Символиката в коледния празник е насочена към плодородието и преклонът пред Майката земя. Всъщност това, което ние сега наричаме Еко Коледа не е нищо по-различно от традиционната Коледа - празник на новото начало, на надеждата и на взаимовръзката на хората с природата, празник, който повелява да не оставяме никого сам и гладен, да правим подаръци със символика и да се помолим за богата реколта.

Много българи вече не приемат да следват консуматорската инерция и се опитват да възродят истинския смисъл на празника Рождество Христово, но трудно намират алтернативи и подкрепа, с които да ги постигнат. Затова още миналата година започнахме инициативата "Моята Еко Коледа", с която да насърчаваме обществото да споделя идеи в тази насока. От тази година събитието ще се провежда на живо в София в зала на бул. „Тотлебен” № 38, за да предложи екологични и здравословни продукти за организиране на празника в домашна среда, както и реални идеи и познания, за да го постигнем по един достъпен начин.

Така наред с базара, посетителите на събитието ще имат възможността да участват в богата програма от работилници. Планираме кулинарен център, където ще се приготвят коледни ястия и ще има специални занимания за децата, които сами да готвят здравословна храна, включително здравословни алтернативи на популярните junk foods. Заниманията ще се водят от Vanilla Kitchen и "Сладкишницата" - от две млади харизматични дами, които ще предизвикат вкусовите спомени на посетителите за истинската домашна храна и ще очароват децата за непознати здравословни изкушения. Храната ще бъде съобразена с коледните пости и няма да включва месо.

Също така ще организираме множество малки арт-работилнички за изработване на еко коледни украси и подаръци за близките хора, ще предложим и подходящи материали за домашна работа. Заниманията ще включват изработване на еко коледни топки, гирлянди, подаръци с късметчета и лични послания, коледни картини и пана, сапуни и свещи с коледни форми и други.

Стремежът ни е посетителите да си тръгнат вдъхновени с идеи и продукти за своята коледна трапеза, с подаръци със специални послания и коледни украси от естествени и рециклирани материали.
 

"Моята Еко Коледа" е насочена най-вече към децата, предвид, че първо тях искаме да вдъхновим за истинския смисъл на празника Рождество Христово. На нашето изложение те няма да срещнат Дядо Коледа или Снежанка, които да раздават подаръци преди да е дошла Вълшебната нощ, но ще получат много повече - вдъхновението да сътворят нещо свое, нещо лично и специално заедно със своите родители.

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА
(само главни букви)
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Ловци на бисери
Мая Манолова
Мая Манолова с позиция по социален въпрос
Отмяната на клас "прослужено време" ще увеличи опашките на Терминал 2"

Още бисери