Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 16:52 2 642 22

Йончева: Как Европол ще се справи с корупцията в страните от ЕС, особено когато са замесени управляващи?

  • елена йончева-
  • европол-
  • корупция-
  • илва йохансон

Еврокомисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон е отговорила, ролята на Европол ще бъде засилена, така че да помага повече на националните власти

Йончева: Как Европол ще се справи с корупцията в страните от ЕС, особено когато са замесени управляващи? - 1
Снимка: БГНЕС

Как Европол предвижда по-добре да се справи с борбата с корупцията в страните от Евросъюза, особено когато в схемите са замесени представители на управляващите? Това е попитала Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол над Европол. Йончева е поискала още да разбере как европейската агенция планира да работи върху случаи, които не засягат непременно европейските финанси, пише в съобщение от пресофиса на евродепутата.

Еврокомисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон е отговорила, ролята на Европол ще бъде засилена, така че да помага повече на националните власти. Йохансон се съгласила, че корупцията е широко разпространено явление, а не изолирано престъпление, и поради това трябва да ѝ се обърне по-специално внимание. Комисарят обявила, че тази пролет ще представи план за борба с организираната престъпност, в който борбата с корупцията ще бъде основен приоритет.

Комисията счита, че агенцията трябва да може да предлага на властите в която и да е държава-членка да инициират конкретно разследване, ако престъплението засяга интересите на ЕС. Не е необходимо то да има трансграничен характер, достатъчно е да са налице съмнения, че определена дейност засяга общите интереси на съюза.

Предвижда се също така криминалистичните и оперативни експертизи на Европол да могат да се използват в наказателното производство на национално ниво. Служители на агенцията ще могат да представят доказателства пред националните органи по време на досъдебната и съдебната фаза по определени разследвания.

Комисията предлагала и засилване на сътрудничеството между Европол и ОЛАФ, както и с новосъздадената Европейска прокуратура, която се очаква да започне да функционира през пролетта на 2021 г. Ще бъде създадена и възможност агенцията да изисква директно информация от частни дружества, включително доставчици на електронни услуги, по конкретни случаи.

Елена Йончева постави въпроса за използването на базите с данни на Европол за предотвратяване на злоупотреби с т.нар. златни визи.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойку шкафа

    31 10 Отговор
    Meн няма кой да ме накаже....Аз съм The boss...
  • 2 Хахахаа

    27 29 Отговор
    Е точно ти ли.Въ.ни първо парите на държавата пък после се изказвай.На всички е ясно че крадете , но хората се дразнят повече на наглостта ви

    Коментиран от #6

  • 3 Гост

    4 9 Отговор
    Когато бъде завладяна.
  • 4 троцки

    23 33 Отговор
    Тая колхозничка няма ли да я разкарат в сибир най-накрая?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ленчето Йончева

    21 13 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаа":

    Паричките €€€€€€€ са в чекмеджето на ТУЛУПА.
    Вземи си ги оттам...ако можеш.🤣
  • 7 Миризлив пор

    22 25 Отговор
    Точно Йончева не беше ли осъдена тези дни за клеветнически твърдения? Колко съдби е пречупила лепейки етикети на този и онзи не е истина.

    Коментиран от #9, #12

  • 8 ха-ха

    25 3 Отговор
    Олекна ми, след като разбрах, че ще се обърне по сециално внимание на корупцията :-) Само дето, има един нюанс : ''че определената дейност засяга общите интереси на съюза.''. Казано по нашенски - вий си се крадете колкото искате, само не закачайте нашето.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Остаря момичето..

    11 8 Отговор
    Но пак си е честно и почтено,ние,ганчовците все плювкаме,не сме благородно племе..
  • 11 Как така

    16 15 Отговор
    "случайно" точно след Мунчовият плач вчера днес всички червени подлоги се активизирахте???? Не мисли хората,за по тъпи от вас наследствените иди..оти!!! Но богати!!!Кремълски..вие си знаете.
  • 12 Де Факто

    18 16 Отговор

    До коментар #7 от "Миризлив пор":

    Йoнчeвa oкoнчaтeлнo ocъди Бoйкo Бoриcoв

    Рeшeниeтo нa Coфийcкия грaдcки cъд e в cилa, cлeд кaтo нa 6 януaри Върхoвният кacaциoнeн cъд (ВКC) e oтхвърлил кaтo нeдoпуcтимa кacaциoннaтa жaлбa нa Бoриcoв и ГEРБ.

    🤣🤣🤣 🤣🤣🤣 🤣🤣🤣

    Коментиран от #17

  • 13 ПЕНКО

    19 11 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНО КАТО ТЕ ВКАРАТ В ПАНДЕЛАТА ЕЛЕНО !!! ВСИЧИ СЪС СМЕТКИ НА КАРИБИТЕ ЩЕ БЪДАТ В ЕДИН ЕВРО -КЮП !!! АКО СИ СИ ПРЕХВЪРЛИЛА ПАРИТЕ НА КАЙМАНИТЕ -СИ БРИТАНСКО РАЗСЛЕДВАНО !!!!!!!!!!!!!!
  • 14 Бутача

    17 6 Отговор
    А ЧЕСТИТ ИМ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ КОМУНИСТИ И ТЕСНИ СОЦИАЛИСТИ
  • 15 SDEЧЕВ

    15 8 Отговор
    КАК ДА СЕ СПРАВЯТ С КОРУПЦИЯТА СЛЕД КАТО ТОВА КРАДЛИВО КОМУНЕ ЙОНЧЕВА СЕ Е ПРОМЪКНАЛО В ЕВРО ПАРЛАМЕНТА
  • 16 Хахо

    10 8 Отговор
    Тази беше гадже на министър председател с много излишък тогава в бюджета.Тогавацси имаше корупция и то без контролни механизмиА тя си облизала пръстите и затова е без имунитет.Освен това не е много надежден човек.Очевидно обича да забива 🗡️ в гръб на близки.
  • 17 Миризлив пор

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Де Факто":

    Кога се драпат политиците, да се оправят, те са си дали нещо под наем, да си носят последиците. Кога започнеш да атакуваш роднините на някой политик, които не са в политиката това вече е гадно. За справка Хасково и Делян Добрев.
  • 18 брюкселско зеле

    5 1 Отговор
    И тия са едни тулупи . Ще ще ще , ама ще , докато едни отнесоха милиарди и държат народа ни в мизерия.
  • 19 Асансьорен техник

    9 3 Отговор
    Да припомня : Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе избран за постоянен представител в Управителния съвет на Европол от Съвместната група за парламентарен контрол на дейността на агенцията (СГПК). Да ви кажа ли, че целия управителен съвет е съставен от подобни партийни дейци борещи се основно за жилища с лични асансьори? Народе вярвай, ще се спре корупцията още от утре. Това е гарантирано от представителите на ГЕРБ в Европол, Интерпол, Съвета на Европа, Европарламента и ООН.
  • 20 ПЕНКО

    6 6 Отговор
    ГНУСТТА , ОСТАРЯ ДО БАБИШКЕР - ВАМПИР -САМО ЦИЦАЛ БЪЛГАРСКА КРЪВ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 21 Сливен Пандиза

    5 3 Отговор
    Тези номера на Крадеца вика дръжте Крадеца не минават в Европа Наближава и твоя ред А сега викай че малко ти остана
  • 22 Хан Крум

    6 3 Отговор
    Злобната и погрозняла от алчност бабишкера - руски мелез - пак пръска лиги и плюнки срещу страната си.
    Овъртяна във мръсни сделки и кражби от еврофондовете квичи от злоба защото и предстои отнемане на имунитета и предаването и на българската специализирана прокуратура.
    Така е бабо Ленче - га ядекифтетата се оригваше доволно - сега ривьеш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове