Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 17:42 1 741 52

Цветанов пред "Вашингтон таймс": Европа трябва да се обедини срещу "Хизбула"

  • цветан цветанов-
  • хизбула-
  • тероризъм

Българското правителство запази мълчание по повод нападението през 2012 г. в Бургас

Цветанов пред "Вашингтон таймс": Европа трябва да се обедини срещу "Хизбула" - 1
Снимка: БГНЕС

Коментарна статия на председателя на Републиканци за България Цветан Цветанов в американския всекидневник Тhe Washington Times за терористичната организация Хизбула

Рядко терористичните групи остават ненаказани, след като спонсорират смъртоносни атаки в демократични юрисдикции, но за съжаление това е така в Европейския съюз от 2012 г. Същата година, по време на мандата ми като заместник министър-председател на България, атентатор-самоубиец уби пет израелци и един българин в терористична атака, при която бяха ранени още 35 невинни души край Бургас, на българското Черноморие.

Бързо разследване, подпомогнато от Европол и САЩ разкри, че атаката е изпълнена от терористи с подкрепата на Хизбула. След като източникът на атаката стана известен, София призова ЕС да определи Хизбула като чуждестранна терористична организация – наказание, което би забранило на всеки член на Хизбула да влиза в ЕС и да има достъп до финансовата му система. По това време се смяташе, че ЕС със сигурност ще накаже строго организацията, осъществяваща хладнокръвни убийства в границите на Съюза.

Но това не се случи. През 2013 г. ЕС определи само военното крило на Хизбула като терористична организация и остави политическото ръководство на Хизбула, което контролира всички аспекти на организацията, включително военните – ненаказано.

"Хизбула" се възползва от това „помилване“ и продължи да пере пари през европейската финансова система, както и да съхранява материали за производство на бомби в целия континент. За Хизбула континентална Европа се оказа спокойна сцена за бъдещи кръвопролития.

Европейците трябва не само да се чувстват обидени, че същата група, която тероризира гражданите, дебне в техните страни, но европейците трябва да се страхуват и от последиците на това бездействие. Заплахата от бъдещи кръвопролития няма как да бъде по-ясна. За безопасността на европейците и чужденците, които пребивават и посещават континента, ЕС трябва напълно да забрани Хизбула.

Изглежда, че времето за такова решение е узряло. Миналата година Германия забрани "Хизбула", след като научи, че организацията складира на германска територия амониев нитрат – същият експлозивен материал, използван при атентата в Бургас. Литва и Словения също забраниха групата, а Естония забрани членове на Хизбула да влизат в страната.

Тези нови забрани са добре дошли и се надяваме да доведат до нови подобни забрани, но е трудно да се разбере защо това е отнело толкова време. Наричането на Хизбула с истинското ѝ име, такава каквато е тя - терористична организация – не е нова концепция. САЩ определиха Хизбула за терористична група през 1997 г. след години на терор в Европа, включително отвличане на самолет летящ за Рим, бомбен атентат срещу посолството на Израел в Лондон. След американското определение за Хизбула като терористична организация, като продължение на атаката в Бургас, Хизбула продължи със своите кръвопролития в Европа, включително неуспешна атака в Кипър.

И така, с това сериозно резюме на най-разнообразен по вид терор, защо държавите-членки на ЕС не са достигнали до единно мнение по отношение определянето на Хизбула като терористична организация? Подобно на много неща в Европа, когато иначе елементарно уравнение изглежда неразрешимо, човек трябва да вземе предвид фактора Русия, за да намери верния отговор.

Русия е сред съюзниците на Хизбула, работили са заедно с терористичната група в Сирия, където успешно успяха да стабилизират криминалния режим на Асад по време на гражданската война в тази страна. За да не се конфронтират с руския президент Владимир Путин е може би единственото обяснение, защо някои европейски правителства се противопоставят на определянето на Хизбула като терористична организация. Тези съображения могат, за съжаление, да обяснят защо дори сегашното българско правителство запази мълчание по повод атаката през 2012 г. в Бургас.

Тези сили в Европа, които са работили срещу пълната забрана на Хизбула, трябва да си зададат въпроса дали краткосрочната печалба от прегръщането с Путин е по-важно от предотвратяването на бъдещи терористични атаки в техните страни? Както показа разследването на България през 2012 г., когато Хизбула убива цивилни, тя не успява да скрие участието си. Ако Хизбула направи опит за допълнителни атаки в Европа, тяхното участие ще бъде разкрито и Путин няма да може да възстанови репутацията на страните, през които преминават следите на Хизбула.

Забраните на Германия, Литва и Словения за Хизбула през 2020 г. предоставят добра възможност за извършване на онова, което трябваше да се направи преди девет години. Изборът да се запази настоящото хлабаво определение за Хизбула, вместо пълна забрана, която би затруднила извършването на терористични действия в Европа, е равносилно на допускане на смъртоносна грешка. Грешка, която може обаче да бъде поправена с едно замахване на писалката и малко политическа смелост.

Цветан Цветанов е председател на ПП „Републиканци за България“, председател на Евро-атлантическия център за сигурност (EASC) в София, България и е бил вицепремиер и министър на вътрешните работи на Република България 2009-2013. През 2013 г. 111 конгресмени на САЩ изпратиха благодарствено писмо до г-н Цветанов за неговата роля по посочването на Хизбула като отговорна за атаката през 2012 г. срещу израелски граждани в Бургас, България.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 5 Отговор
    Тоя и по Хизбула бил специалист.

    Коментиран от #9

  • 2 КОТарАК

    34 4 Отговор
    тоя е новият любимец на щатите , тиквата вече и Мусака не може да го спаси от затвор
  • 3 Офф тоя пък Хизбула

    37 3 Отговор
    Кой от всичките кукловоди го кара да дрънка простотии бе? За какъв се мисли тоя, че да дава изказвания по тези теми? Айде в лудницата на лечение.
  • 4 Педю цвичката вече оправи България...

    22 3 Отговор
    Сега ще оправя и Света!Каква е тази чумава партия която завладя България и я върна в средновековието!Разделена между феодали и гнусни дерибей,готови за някоя жълтица да лижат и гълтат всички изплюто от мутрите....
  • 5 Лейка

    17 1 Отговор
    Ша му правят Збула в панделата. Няма къде да бяга физкултурника.
  • 6 Де Факто

    21 2 Отговор
    ГЕЙропа трябва да се обедини срещу ПРОДАЖНИЦИ И 'АЙДУЦИ, като ПИПОНА, ТИКВАТА, КАСКЕТА, ЦАЦАТА.
  • 7 Божееее

    20 1 Отговор
    Ела па си прибери вересиите.
    Абе оди скрий се некъде бе, физкултурник!
    Абе ти май си повервА че има нещо в кратуната ти.
    Нарекоха те Цецерон и сега си мислиш че си Цицерон.
  • 8 Спеца

    13 1 Отговор
    "ПОЛИТИЦИТЕ" ни са такива ПРОШЛЯЦИ, че нямат представа кога какво да кажат.Само глупости ръсят.
  • 9 Акция

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За разлика от Бойко :)
  • 10 БЪЛГАРИН

    3 9 Отговор
    Целия свят трябва да се обедини!!! Браво на вас!!!

    Коментиран от #31

  • 11 Точно така

    5 6 Отговор
    Тeзи нoви зaбрaни ca дoбрe дoшли и ce нaдявaмe дa дoвeдaт дo нoви пoдoбни зaбрaни, нo e труднo дa ce рaзбeрe зaщo тoвa e oтнeлo тoлкoвa врeмe. Нaричaнeтo нa Хизбулa c иcтинcкoтo ѝ имe, тaкaвa кaквaтo e тя - тeрoриcтичнa oргaнизaция – нe e нoвa кoнцeпция.
  • 12 Кожа

    2 2 Отговор
    Зa дa нe ce кoнфрoнтирaт c руcкия прeзидeнт Влaдимир Путин e мoжe би eдинcтвeнoтo oбяcнeниe, зaщo някoи eврoпeйcки прaвитeлcтвa ce прoтивoпocтaвят нa oпрeдeлянeтo нa Хизбулa кaтo тeрoриcтичнa oргaнизaция.
  • 13 Мразя ПАТЛАДЖАНИ

    4 1 Отговор
    Тоз паткан иска тия със чалмите да ни правят аллах агбар ....
  • 14 ГОРСКИ

    4 1 Отговор
    Големи четки,само това ли умеем Българите да се продаваме !!!!
  • 15 Стига

    4 1 Отговор
    метални , де ! Кой е луд да вярва и да се обединява с лъжливи, грабливи и свръх алчни субекти ?
  • 16 Енерджи

    2 5 Отговор
    Ех, че сте ограничени селяндури с плоско мнение. Няма значение, дали е компетентен или не. Тук става въпрос за кауза която би спасила хиляди животи и е против тероризма. Знаете ли значението на думата тероризъм ? До нищо хубаво не води. Ей тва е тъпото българско племе, знае само да плюе и да дава акъли. Вие ако бяхте много умни нямаше ад сме на това дередже... кавали.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 решителен

    8 1 Отговор
    слугата цветанов. главният шут на буда.
  • 19 007

    5 0 Отговор
    Защо ми се струва, че този юнак се прави на атлантик без Европа. Мангъренето става зараза и за голеееемите полиТици.
  • 20 Мохамед

    8 0 Отговор
    Ако Хизбула е извършила атентата в Бургас, то Цветанов трябва да се притеснява, че и сигурно да знае, че главата му ще бъде отделена от тялото бавно, за този пасквил.
  • 21 Пломбер

    1 2 Отговор
    Трябва разбира се да се обединят срещу Хизбула. Трябва ли да живеем в страх, дали някъде нещо ще избухне? Случаят в Сарафово е самото доказателство, че не можем да позволим повече такива актове
  • 22 Симба

    1 3 Отговор
    Явно не ви пука за сънародниците ви от Бургас. Въпреки, че нямаше загинали българи, можеше и да има. Как може да сте такива глупаци и да сте против такава кауза ? Вие малоумни ли сте или ? Представете си вие да сте другия път в автобуса и да гръмне... ама вие това заслужавате.
  • 23 seig

    3 0 Отговор
    И, ти ли си евреин бе,гей!Аман, от цигани!
  • 24 Бони

    1 3 Отговор
    Ама разбира се, че тероризма трябва да бъде изкоренен от Европа. Изобщо пълна забрана над Хизбула и всякакъв друг вид терористични организации. Браво на Цветанов за каузата която е поел. Напълно недопустимо е да се пренебрегва тероризма!
  • 25 Криеш името си страхливец

    4 0 Отговор
    Не чета за поредната американска молитвена закуска на господина! Баклавичките ми накъртят от сладост! Повдига ми се! Сбогом Цецо и моите съболезнования за политическата ти кариера!
  • 26 България трябва да се

    7 0 Отговор
    обедини против цветанов. ..републиканците са против България! !
  • 27 Този цървул

    5 0 Отговор
    На война ли ще ни праща
  • 28 От Хизбула

    6 0 Отговор
    Да изпратят хора да почистят Бг политическата кочина.
  • 29 АМИ ДОКАТО

    6 0 Отговор
    АМИ ДОКАТО БЕШЕ. ГЛАВЕН МИЛИЦИОНЕР ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА ПРАВИШ,ЗА ТОВА ТИ ПЛАЩАХМЕ!!А НЕ ДА РЕКЕТИРАШ И РЕПРЕСИРАШ ВСЕКИ КОЙТО НЕ САМО Е ПРОТИВ ГЕРБ,АМИ И НЕ Е С ГЕРБ!!
  • 30 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Израелско-американския агент издаде една от своите задачи. Първата беше да натикаме Хизбула в атентата на Сарафов,която беше изпълнена.
  • 31 Стрелата

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "БЪЛГАРИН":

    Да връща парите Главок пак бгто прецапа в Стразург даее боклука долен.
  • 32 пешо

    3 0 Отговор
    скрий се бе боклук
  • 33 ЧАЛГАРИИИ

    2 0 Отговор
    Руснаците са "за" присъдата на Пуси Райът 04.10.2012 16:47 4436 Сподели Сподели Сподели    Според 78% от руснаците присъдата 2 години затвор срещу трите млади жени от пънк групата Пуси Райът е справедлива и дори недостатъчна, гласи публикуваният днес резултат от социологическа анкета. Сондажът на независимия център "Левада", извършен през септември на основата на представителна извадка от 1600 души, показва, че 35% от анкетираните смятат присъдата за "адекватна", а според 43% тя е "недостатъчна". За 14% тя е прекалено тежка. Само 2% са на мнение, че "пънк-молитва" на трите жени срещу руския президент Владимир Путин в московската катедрала "Христос Спасител" не е заслужавала присъда. ВЪПРЕКИ БОЙКО И ЦЕЦО ....... НАВАЛНИ ЩЕ СИ ИЗЛЕЖИ ПРИСЪДАТА КАКТО ГОРНИТЕ ЧАЛГАРКИ !
  • 34 ДЖУРКО

    6 0 Отговор
    ПОМНИМ КАК ЗА СЕКУНДИ ДОЙДОХА ИЗРАЕЛСКИТЕ ПОЛИЦАИ И ИЗГОНИХА ТОЗИ ТЪПАК ОТ БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ ОКОЛО ГРЪМНАТИЯ РЕЙС - КЪФ МИНИСТЪР БЕШЕ ТОЯ БЕ ? НИТО ХИЗБУЛА НИТО ИЗРАЕЛ ГО ИМАТ ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ НУЛИ !
  • 35 Шумен

    1 2 Отговор
    В Европа няма място за терористи независимо от коя организация са! Качват ни се на главите заради криво разбраната ни толерантност. Тероризма е бич!
  • 36 ЛИЦЕМЕРИН

    5 0 Отговор
    ЦЕЦООО , БАЩА ТИ БЕШЕ ПРЪВ ПРИЯТЕЛ С ХИЗБУЛА БЕ , НЕ ПОМНИШ ЛИ ?
  • 37 Жаклин

    1 1 Отговор
    Тероризма е война, но без да знаеш кой стои отсреща и кога ще нападне. Затова трябва сме обединени, за да се справим с това зло
  • 38 Жан

    0 0 Отговор
    Това обединение е нужно,защото до сега само в един атентат у нас загинаха толкова хора.Европа трябва да предотврати други атаки и терористични действия.
  • 39 Нели

    0 2 Отговор
    Цветанов е прав. Аз искам мир.Не ми се мре.
  • 40 Стан

    2 0 Отговор
    Колко наши политици са попадали в страниците на Уошингтън пост? А колко от тях смеят да посочат Путин като съюзник на терористи!
  • 41 наглия

    2 0 Отговор
    А срещу крадците в България какво трябва да направи ?
  • 42 АнатемаБезродникоГнъсен

    2 0 Отговор
    И аз нагли ми Цвъки,и ти, а и не само двамата знаем,че мястото ти не е в политиката , а при Бай Ставри .И ако твоят Яхве не те прати в Казана, стотици хиляди са българите, които мечтаят за деня,когато някой ще ти свети маслото за безчинствата,които извърши,докато беше на власт.
  • 43 Некой си

    3 0 Отговор
    Еййй скрии се бе цървул
  • 44 защо

    2 0 Отговор
    къде си пъха носа па тоя - заради такива изказваня да вземат някои атентат тука - траи си ни те закачат - -като поллитическо лице се изказва по теми дето са опасни - пълен малоумник - ако утре стане нещо ще е заради такива тупани
  • 45 chi

    2 0 Отговор
    Апартаментчикът сигурно го показват на запад като атракция...
  • 46 Стома

    0 0 Отговор
    Европа трябва да се бори по всякакъв начин с тероризма и по някакъв начин не трябва да го толерира!
  • 47 Шломо

    0 1 Отговор
    Това е успех за Цветанов
  • 48 Kaiser Souze

    0 1 Отговор
    По-добре лщбимец в Щатите, отколкото слуга на Путин...
  • 49 BoLeto

    0 0 Отговор
    Точно казано, тероризмът е зло, срещу което трябва да се обединим и да се борим, а не да го подценяваме!
  • 50 Евгени

    0 0 Отговор
    Не знам какво си мисли Цветанов. В продължение на 10 години си неотлъчно до Бойко Борисов, а сега изведнъж се правиш на опозиция. Никой не е толкова глупав, за да гласува за него.
    Цветанов е марионетка на американците. От посолството му дръпват конците и той веднага скача срещу руснаците – ту за Навални, ту за Турски поток. Така гласове не се печелят.
    Цветанов още не е дал смислено обяснение за апартаментите си. Първо да каже как човек с държавна работа се е сдобил с толкова имоти и чак тогава да се кандидатира за каквото и да било.
  • 51 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    А бе за Хизбула не знам,ама виждам,че някой ни пробутва този мизерник.И като знам че този някой е доста силен,почвам да се притеснявам...
  • 52 КГБ

    0 0 Отговор
    Виждам почерка на Ленгли.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове