Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 21:11 3 631 35

Психолог: Старото нормално вече го няма, то просто не съществува

  • психолог-
  • пламен димитров-
  • коронавирус-
  • ефект

''Коронавирусът се отразява масивно върху психиката ни. Психичноздравните и психоемоционални поведенчески проблеми са в експоненциален ръст'', заяви психологът Пламен Димитров

Психолог: Старото нормално вече го няма, то просто не съществува - 1
Снимка: БГНЕС

Старото нормално вече го няма, то просто не съществува. Коронавирусът се отразява масивно върху психиката ни. Психичноздравните и психоемоционални поведенчески проблеми са в експоненциален ръст. Над 800% е увеличено търсенето на подкрепа в различни ситуации, спрямо 2019 година. Това отчете психологът Пламен Димитров в предаването „Лице в лице“ по bTV

„Насочени сме към изграждане на издръжливост и устойчивост, защото вирусът ще продължи да съществува. Истината е, че ние имаме масивна социално-поведенческа промяна. Тази крива на проблемите, която продължава да расте, трябва да се посрещне с нов капацитет“, обясни той.

„Това е една глобална ситуация на посттравматични усложнения и психосоматични трансформации на проблемите, които породи пандемията. Тя е валидна включително и у нас“, добави Димитров.

''Голям е спектърът от най-чести причини да се потърси професионална помощ, психолозите са многопластово ориентирани. Това не се случва само и единствено при тревожни състояния'', смята той. ''Тревогите не винаги са за самия себе си, те са за най-близките, за родителите'', допълни Димитров.

„Само от началото на годината лично аз съм работил с 12 семейства, които загубиха свои близки. Децата бяха много сериозна тема, когато бяха изцяло вкъщи на онлайн обучение. Други големи теми са междуличностните отношения и домашното насилие. То се обостри, най-малко 4 пъти нараснаха обажданията към дежурните линии в тази посока, да не говорим за случаите, които не стигат до нашето знание“, отбеляза Димитров.

Най-тежко било положението при възрастните хора.

„Хората, които имат разклатено здраве и психосоциална изолация“, добави специалистът.

Що се отнася до настояването за отделен закон за психолозите, той коментира, че това е дългоочаквана и дълго работена тема. По думите му в Европа и в света сериозните гилдии отдавна са структурирали този процес, това е регулирана професия.

„Трябва да е много ясно какви са компетентностите, образователната подготовка, квалификацията, специализацията. Това да е публично и да са защитени интересите на потребителите на услугите. Да се създадат условия съсловната организация на психолозите, който вече е над 50-годишна, да стане истинска и представителна, като включи всеки свой член в регистъра. Сега имаме саморегулативни принципи, но те са изцяло доброволни“, обясни Пламен Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Психиатъра

    57 5 Отговор
    Старото новото морала умре 1989г в България! Това е идеята на соросите, пълно разложение на обществото, ниско морални индивиди се крадът по лесно!

    Коментиран от #20, #33

  • 2 Ям пия и живея

    38 1 Отговор
    И чакам Боко да влезе в затвора

    Коментиран от #31

  • 3 5749

    12 1 Отговор
    Те са по луди и от нас заради корона вируса
  • 4 Гръм

    13 6 Отговор
    Във България да потърсиш психолог трябва наистина да си превътял тотално поради факта че този вид лица КОМПЕТЕНТНИ (психолози)са много малко!Аз препоръчвам дирекно Психятър във чужбина!Ако се стигне до там.
  • 5 Рошко

    23 1 Отговор
    Ами то колегите ти в телевизията и медиите по заповед на бил гел и сие, с тая дандания от сутрен до вечер ковид намордници заразени измрели статистики ваксини, на бая хора им подарихте билет за бърз влак към отвъдното
  • 6 Истината

    22 0 Отговор
    Едва ли скоро ще се разбере какво става всъщност.Но това,което се случва сега,сякаш витаеше наоколо.
  • 7 Макаренко

    4 0 Отговор
    ма фанете за макарите
  • 8 Рошко

    1 0 Отговор
    Ако та тьокне да варвиш към града обади, че ми са прияде рибка

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Роберт Ротригест

    1 0 Отговор
    Никой не е чувал за Ганчо ,Козлодуй ,или Курти Трехо нали ?....
  • 10 Дрът коЗел

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Рошко":

    Шавай шавай ,не е риба....😂😂😂
  • 11 радио ГаГаузия

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Рошко":

    Ти не роди ли ма ,аспох
  • 12 Рошко

    0 0 Отговор
    Ей кой помак пише с моя ник
  • 13 Ами

    4 0 Отговор
    ти не си ли от застрашените възрастни? Или вас не ви лови нищо,само психясалите ги лови? Тогава защо от сутрин до вечер една и съща мантра КОВИД набивате в главите на хората. Спрете се знайни и незнайни и,роди.
  • 14 Луди Бате Луди

    14 0 Отговор
    Скоро всички ще полудеят и ще ядат месо от Психолози ,Математици,Доктори и Депутати , депутатското ще е най сладко защото има мазнинка
  • 15 гост

    1 0 Отговор
    Е няма го да, заради медии и такива като теб!
  • 16 Ами

    2 0 Отговор
    ти не си ли от застрашените възрастни? Или вас не ви лови нищо,само психясалите ги лови? Тогава защо от сутрин до вечер една и съща мантра КОВИД набивате в главите на хората. Спрете се знайни и незнайни и,роди.
  • 17 Като

    7 0 Отговор
    окачат на портала, че Работата ще ви направи свободни, но не по ББ, а по АХ, белким се сетите!
  • 18 Азззззззззз

    0 4 Отговор
    Тоя психолог ли ще ми казва кое е нормално?
  • 19 хахахахахах

    7 0 Отговор
    Престанете да психирате хората , п€д€раси! Какво го няма? Че няма да вляза в магазина без маска или в градски транспорт? №лигофрени!
  • 20 Рошко

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Психиатъра":

    След 89, учебния предмет морал и етика изчезна от учениците, на негово място има Истанбулската конвенция,
  • 21 онзи

    12 0 Отговор
    Вече ни казват в какво да вярваме. Тая иди0щина ще приключи с гражданска война. Света се управлява от изроди.
  • 22 нашия

    11 0 Отговор
    старото нормално не съществува само в главите на психясалите-а твоята работа е не да пропагандираш неизбежност а да помагаш на изгубените в този опит за масово психиране на населението
  • 23 111

    11 0 Отговор
    Скоро ще трябва да избирате дали да продадете душата си на дявола или да запазите човешкото в себе си.
  • 24 психолог

    7 0 Отговор
    Старо нормално не съществува. Някои хора са толкова "дълбоко " в материята , че губят представа за нещата.
  • 25 Забелязал съм

    4 4 Отговор
    Психиатрите са по откачени от пациентите.
  • 26 РАДИО ЕЛТО

    3 0 Отговор
    станахме вълци а не ХОРА

    Коментиран от #28

  • 27 Глупости

    6 1 Отговор
    Всичко си е по-старому, просто играчите са си същите и не могат да родят нещо ново... виж, ако държиш да се лъжем, може и да се престорим, че нещо е различно 😋
  • 28 Ццц

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "РАДИО ЕЛТО":

    Не направиха ни. Целенасочено от здравните власти. Това е непростимо.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анонимен

    1 1 Отговор
    Мнение негово. В една къща мъж, жена са с противоположни мнения. Аз бих с малко пари да живея но спокойно, а до мен, виж коа до кола, хората били много богати. Кой луд кой здрав. Силните хора ще оцелеят. Нервите ти трябва да ги контролираш, но не и те теб, вас. Чипира ни сме. За мен е това. Учи икономика. Сега учи медицина. Те не ти дават възможност за развитие. Същото си е. Кой има късмет ще оцелее. Сложни са нещата. Всеки се е заключил по домоврте си българи не се раждат в провинцията. Нищо не ни радва. Идва черната раса. Няма пари, много момпета, са стари ергени по провинцията. Няюа радост. Виждаш как ни ограбиха банките спестяванията. ПЧБ, работиха по тжв Мароко, влобиха си математика изгоряха и лекарката и той починаха. Кво да ме радва. Момчето им наше наркоман.. Подпали къщата, пари, злато.. Те лекарите са болни, отчаяни нали си говорим. И богатоте са отчаяни. Свърши живковото. Против бяхме, дори в белене, антикомунисти и те страдат. Обществото е болно. Неизвестност, до кога. Луда работа. Богатите да им конфискуват всичко и да, но как, всичко разрушено и който и да дойде и те ще крадат и народа още по зле. Работни места няма. Пазач 480..живей,имай 2 деца. Объркан е народа. Не му е до избори. Освен ако си чалнат и те
  • 31 Алфа Ромео

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ям пия и живея":

    Бая шв има да ядеш и пиеш, мафия с избори не се бори, и с протести не става, да не говорим че имат подкрепа от САЩ и ЕС,, плащат си такса спокойствие. По силни са отколкото си мислят повечето българи.
  • 32 Живка

    4 0 Отговор
    Началото беше поставено през 1989 година.Ще става много по зле и по зле
  • 33 сбърканяк

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Психиатъра":

    най-се крадеше през СОЦА. ФАКТ. двоен морал- през СОЦА.ФАКТ. днешните бандити, политици, капиталисти ГИ ОТГЛЕДАХА ПРЕЗ СОЦА. ФАКТ. да пукна ако знаеш какво е сорос, но вие от позитано сте така празноглави. ФАКТ.
  • 34 ран

    1 0 Отговор
    Има отклонения в психиката от години. Страх, депресия, безнадежност. Суисидни мисли, вечна тревога. Страх на улицата, страх в къщи. Корона вируса осветли нещата. Но тези състояния са познати от години.
  • 35 факт

    0 0 Отговор
    нова ера с Байдън, Борисов,Путин,Меркел.......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове