21 Февруари, 2021 14:02 5 320 44

Ваня Григорова: Лъжа е, че развитието на икономиката не позволява увеличение на заплатите

  • ваня григорова-
  • заплати-
  • икономика

Според представителя на КТ “Подкрепа” трябва да се премахнат рестрикциите към синдикатите

Ваня Григорова: Лъжа е, че развитието на икономиката не позволява увеличение на заплатите - 1
Снимка: БГНЕС

“Трябва да премахмем рестрикциите, които работодателите налагат към синдикатите. Само по този начин може да се насърчи колективното трудово договаряне, което води до по-високи заплати”, заяви пред бТВ икономическият съветник към КТ “Подкрепа” Ваня Григорова.

Григорова припомни, че синдикат означава хората да могат да седнат срещу своя работодател и да преговарят за по-високи заплати.

“Категорично не е вярно е, че развитието на икономиката не позволява увеличение на заплатите. Увеличение има, но разликата отива в джобовете на собствениците, а не в заплатите на работещите”, изтъкна Григорова.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кервана лае,но идват избори. Хората им о

    61 1 Отговор
    кервана лае,но идват избори. Хората им омръзна от мафиоти. Да живееш в държава на гангстери.Да си никой и от никъде помощ. Гост в собствената си държава. СТИГА.
  • 2 бай икономисто

    72 3 Отговор
    А администрацията като не произвежда нищо , как им дигнаха заплатите с 30% ? Че и милиони бонуси им раздадоха.
    А за депутатските и министерските заплати - там няма какво да говорим!

    Коментиран от #16

  • 3 сигурно

    59 2 Отговор
    Ако има начин работниците да плащат на работодателите за това , че им работят , ще го наравят !!!
  • 4 Само идиоти /на куб/ ще гласуват за Герб

    60 5 Отговор
    Само идиоти /на куб/ ще гласуват за ГЕРБ пълен идиот!!!

    Коментиран от #30

  • 5 Доротея

    43 4 Отговор
    Чекмеджето нали е пълно ? Там празно няма. Нали имаше един филм за Римската империя . -"А за бедните ?" -" Бедните та го бухат "!!!
  • 6 Авторът

    50 1 Отговор
    Така е лелче, ама робо.. пардон работодателите нещат да вдигат заплатите. Защо ли? Защото няма синдикати а позьори
    Я синдикатите да треснат една 5 дневна стачка.

    Коментиран от #7

  • 7 Анонимен

    32 0 Отговор

    До коментар #6 от "Авторът":

    Къде кой синдикат може да организира стачка?
  • 8 Тошко

    32 8 Отговор
    Трябва да се приеме закон - да няма работник който да не членува в профсъюз. И да си има отдели по браншове.
    Не баце от жипката да определя минималната работна заплата.
  • 9 Последния Софиянец

    46 1 Отговор
    Единственото което привлича тук чужди производители е евтината работна ръка.
  • 10 Хора ще ви прецакат пак

    31 1 Отговор
    Виждате ли какви измамници ни управляват.Днес казват едно , след това точно обратното. На тези ли казват че са,,учени,,
  • 11 Боже, прибери си версиите! 😭😱😱😱😭 Ко

    32 0 Отговор
    Боже, прибери си версиите! 😭😱😱😱😭 Кога ще дойдат мислещи и не толкова алчни хора на власт?
  • 12 нбм

    39 1 Отговор
    Синдикатите превърнаха работещите в роби.
    Синдикатите подкрепят безусловно олигарсите И КРЕПЯТ СТАТУКВОТО.
    Синдикатите са причина Бг да е най- бедната страна в ЕС.
  • 13 Казуар

    9 21 Отговор
    Другарката Ваня Григорова говори като комунистка, защото България е последна по заплати в ЕС, но и последна по производителност на труда.

    Коментиран от #24

  • 14 Лейка

    26 1 Отговор
    Кой ги бръсне за Сл.ва кт подкрепа? Къде бяха последните 10 години? Коя е тази. .... която се изявва ?
  • 15 нбм

    37 1 Отговор
    ГРИГОРОВА, ОМРЪЗНАХТЕ НА ХОРАТА С ВАШИТЕ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ. Не сте никакви синдикати.
  • 16 А произвежда

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "бай икономисто":

    ! . . Борчове. Милиарди .
  • 17 чичо

    19 6 Отговор
    Гледах предаването.Сега,аз не съм специалист в тази област,но ако няма икономика как синдиката ще вдигне заплатите.Всичките и приказки на Григорова бяха-не пречете на синдикатите,че да вдигнем заплатите или,което според мен е по-вероятно,бе да си правим каквото искаме.Шулева правилно и отговори,че в IT сектора няма синдикати,но има високи заплати.

    Коментиран от #21

  • 18 Българка

    36 0 Отговор
    И двата синдиката са на хранилката на властта, т.е. техни съучастници. Ако бяха подкрепили и участваха в летните протести, сега нямаше да ни управлява ОПГ. И щетите върху иикономиката щяха да са по-малки.
    Истина е, че ако наполвина се намали корупцията , в социалната, пенсионната система и в бюджета ще се увеличат постъленията с милиони, милиарди. А така ще се намали и административния натиск/рекет върху средния и малкия бизнес- това значи повече средства и за увеличение на заплати
  • 19 Знайко

    37 0 Отговор
    Робовладелците вместо да ни баламосват да излязат и да кажат, колко от печалбата отива за заплати на работниците. И колко за лимузини, яхти и любовници на роборладелците и за чекмеджета на управляващите. В нормалните държави 60% са за заплатите работниците и 40% за робовладелците и управляващите. У нас обаче проблема не са само робовладелците. Проблем са и чиновниците. В нормалните държави на 3-ма, 4-ма работника има един чиновник, полицаи, учител, депутат, кмет, общински съветник, пилот на изнребител... Проблема е че у нас на 1 работник има 2-ма чиновник, полицаи, учител, депутат, кмет, общински съветник, пилот на изнребител... Ало синдикатите у нас проблемите са два алчните робовладелци и алчните върхушка с огромната им армията мързеливи и некадърни търтеи гласуващи за върхушката.
  • 20 Гост

    23 2 Отговор
    Синдикати има основно в държавния сектор. Пак ли тях искате да вдигате? Айде стига вече! За частния сектор - данъците, за държавния - увеличенията.... Аман....
  • 21 нбм

    27 0 Отговор

    До коментар #17 от "чичо":

    Синдикатите не са завоювали нито едно увеличение на заплатите. Те никога НИЩО не са завоювали в интерес на работещите. Продадоха всички права на работниците.
    Не зная, защо изобщо се появяват по медиите.

    Коментиран от #36

  • 22 Къде е Тренчев?!

    17 0 Отговор
    Този мумун идва в Казанлък,да сваля директори в Арсенал,после потъна като пробито корито в голямата си сграда КТ,кръстена на самият него.Пфу..

    Коментиран от #39

  • 23 Ваня като те видя и почвам..........

    10 0 Отговор
    Да го точа .
  • 24 Знайко

    15 2 Отговор

    До коментар #13 от "Казуар":

    Ало 70% дебили у нас. Стига сте пламнали за тази "производителност на труда", като не я разбирате. Днес под "производителност на труда" се разбира, колко лева е "произвел" работника за 1 час, а не колко работа е свършил. Я да те питам пример австийската търговска верига БИЛА, или германската ЛИДЪЛ. Как мислиш, дали работата, която вършат работещите в магазините й във Виена, Берлин, София е различна като качество и количество. Но заплатата в 3-те града е различна 2-3 във вреда на работниците от София. Работниците в София работят колкото работниците в другите градове. Обаче шефовете им ги лъжат, че "производителноста им на труда" била причина да взимат 2-3 по-ниски заплати. Не не е прошзводигелноста на труда причината. Причината е, че работниците в Берлин гласуват за социалсемократичека и християндемократическа партии. А работниците в София гласуват за проМосковса менте социалистическа партия и проВашингтонска менте дясна партия. У нас и двете партии и "социалистическата" и "народните десни" са партии на управляващите върхушки и робовладелците от едрия бизнес. А не социалистическа партия на бедните работници и дясна партия на малкия бизнес.

    Коментиран от #31, #32

  • 25 Капитализъм братче...

    9 0 Отговор
    Работниците са най-големият разход за един работодател, затова всеки гледа да им плаща възможно най-малко. Да, само дето има един проблем. Всеки работодател се надява другият работодател, да плаща възможно най-много пари на работниците. Защото само така те ще имат пари да купуват продуктите или услугите му. Няма логика не излизат сметките.
  • 26 Коментатор

    5 2 Отговор
    Вярно е, че синдикатите сега са с орязани права от закона. Вярно е също, че за да се претендира пред работодателя следва да има членове на синдиката, работещи при този работадател. Иначе много лесно се парират защита на права от работодателите...''Какви сте вие и кого представрявате?''. Сега нека четящите тези редове си дадат сметка дали познават колега, член на синдикат и дали самите те членуват в синдикат. Ако отговорът е отрицатерен не може да предявяват претенции, че синдикатите не са увеличили заплати и че нищо не са свършили. Синдикатът е това, каквито и колкото са членовете му. След като наетите не разбират силата на обединението може да защитават правата по единично, но всеки се досеща, че това е химера и е естествено сегашното състояние по спазнане на трудовите права да е плачевно и ще продължава да бъде такова... докато всеки един от наетите застава самостоятелно срещу работодателя си...

    Коментиран от #34

  • 27 Анджело

    12 0 Отговор
    Много фактори позволяват увеличение на заплатите. Но заплатите не се увеличават. Много интересно. Хаха
  • 28 Много разбирате

    4 6 Отговор
    държавата няма нищо общо с частника колко иска да ти плати частника толкова ще вземеш държава няма общо с това големите хипермаркети печелят много плащат малко парите отиват при компанията майка другарката нищо не казва за тях тези синдикати се бъркат там където държавата има някакво участие
  • 29 Не е вврно

    10 1 Отговор
    Заплатите се увеличават и пенсиите също, но и всеки сам трябва да мисли как да си увеличи доходите, а не да чака някаква си Григорова да му сбъдне надеждите и намеренията.И престанете да учите политология, психология и туризъм, щото високите заплати са при техническите специалности, където вече се търсят хора с мозък

    Коментиран от #41

  • 30 Иванов

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "Само идиоти /на куб/ ще гласуват за Герб":

    Само напълно окачили , на 8-ма степен , ще гласуват за БСП.
  • 31 Казуар

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Знайко":

    Е за това става въпрос , колко лева или евро е произвел за 1 час.
  • 32 тцтцтцтцтц

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "Знайко":

    Нищо не ти е ясно , колега. Заплатите в частния сектор са до голяма степен ,пазарно определяни - щом в момента всички хора ходят на работа ,значи са съгласни със заплатите си. Ако почти всички не са съгласни- те няма да се хванат на работа и работодателите ще бъдат принудени да вдигнат заплатите. Ама има и една малка подробност- какво знае и какво може един човек , който претендира за голяма заплата. Щото , нали знаеш българската поговорка- като се знам какъв съм инженер, страх ме е да отида на доктор. 80% от работната сила у нас е некадърна и дори част -неграмотна. Няма как да станат нещата . В основата на всичко е образованието .

    Коментиран от #44

  • 33 безпартиен

    13 1 Отговор
    Това увеличение на заплатите извършвано от МС изключително много напомня за времената преди повече от 35-40 години т.е.за времето на социализЪма/комунизЪма!Тогава решаваше ЦК на БКП,сега решава МС съставен от бивши БКП членове!Увеличението на заплатите по този начин няма нищо общо с логиката и с икономическото развитие и облагодетелства единствено тези чакащи я от държавен или общински бюджет!!!И за каква икономика говорим,след като на международните пазари сме конкурентни единствено с ниските цени на зърнените култури и работата на ишлеме в шивашката промишленост,евтината работна ръка!При непрекъснато взимане на заеми за покриване на нуждите просто е въпрос на време някой да изреве,че сме фалирали!!!!Не може тези 700 хил."бюджетници" да реват за заплати и да не знаят как се изкарват тези пари които получават а към тях има и осигуровки!Намалете ги на половина и тогава може!
  • 34 нбм

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "Коментатор":

    Заплатите се договарят от тричленката- олигарсите, държавата и синдикатите. В тази тричленка НЯМА представител на работещите. Най- голямото заблуждение е хората да се борят на парче- всеки сам да си договаря заплатата е било някога, когато са се пазарели чорбаджията и чиракът през 19. век. Вече сме 21. век. Заплати се договарят по браншове от Тричленката, а там не присъстват работници, само оядените синдикати, оядените олигарси и държавата.
  • 35 паразит

    8 0 Отговор
    Тези да не се показват да дразнят хората. 30 години са на хранилка при управляващите и не им дреме за хората. Те са основните виновници за евтината работна ръка в България.
    Задължително тези стари хрантутници трябва да се разтурят и да се създадат истински синдикални организации, които да са в защита на правата на работниците, а не на олигарсите.
  • 36 чичо

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "нбм":

    Има едно,не знам точно разбиране ли е,нещо като правило или закон ли е,че без синдикат не може да се подпише колективен трудов договор.Та те затова там нещо си...
  • 37 pbdan

    5 0 Отговор
    Това го писах преди 4г.:Нашите "велики" работодатели имат една напълно погрешна теза, че видите ли нарастването на БВП за 2016г. било 3,2 на сто, а увеличението на средната заплата съответно 9,8 на сто. Дотук само е вярно. Когато през 1998г. взимахме по 10 долара заплата нима производителността на труда (ПТ) беше 100 пъти по-висока в ЕС, та взимаха по 1000 долара заплати. Сега ПТ у нас е около 40 на сто от средната за ЕС, но средната заплата у нас е около 5 (500евро) вместо 2,5 пъти по-малка от тази в ЕС (2500евро). Затова средната заплата у нас трябва да бъде около 1000 евро, а не лева и дотогава ръстта на заплатите трябва да е изпреварва БВП.
  • 38 Васил

    6 0 Отговор
    Много ясно политиците са се срасли с робовладетелите а КТ Подкрепа са им личните адвокати.
  • 39 ЛОЙД регистър

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Къде е Тренчев?!":

    Тренчев съвсем не е "пробито корито" а преПлава през Океана и не потъна Като "Титаник" или някой железен ТРЕН със скъпоценосттите си дето бе натрупал покрай баламите, които Му вярваха, слушаха и ПОДКРЕПЯха и сега си пафка с кеф лулата , докато си посръбва от "америнканската ичкия" -гладейки си брадата ...
    И сам каза в последното си интервю , че България и българите ,днес въобще НЕ ГО ИНТЕРЕСУВАТ !
  • 40 123

    1 0 Отговор
    Правилна констатация
  • 41 Верно ли бе?

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Не е вврно":

    И какво образование има бат ти Бойко или ПКП-то,че получават петцифрени заплати и то чиста пара без данъци,осигуровки,одръжки и прочее,че и транспорта и нафтата им без пари,храната и прочее по ресторанти без пари,да ги черпят кръчмари и хотелиери,за да им се мазнят,да обикалят света за наша сметка?Колко дори т.нар. ИТ специве успяват да спестят 13-13 хилки на месец,ако не броим като ония хубостници от Хелпкарма?Напротив,деца учете политология и език,там е сигурната пара,и отскоро в евро.В Европарламента заплати от по 12-15 хиляди евро с подобни привилегии...
  • 42 Да бе да

    1 0 Отговор
    Как да не се увеличават заплатите, вижте държавните служители, от нашите данъци увеличавате заплатите, а на нашите работници как да ги увеличим, дори ще ги съкратим .
  • 43 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    0 0 Отговор
    ами така, така!слушкайте и папкайте!
  • 44 Учен некадърник

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "тцтцтцтцтц":

    Имам 2 магистърски степени, добър английски писмено и говоримо и 25 години стаж по специалността. Единствената работа която намирам е шофьор или работник на поточна линия. И за двете не се изисква образование. Много си тъп.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове