Last news in Fakti

22 Февруари, 2021 09:36 3 276 17

Омбудсманът: Настоявам матурите след IV и X клас да бъдат отменени

  • матури-
  • образование-
  • четвърти клас-
  • десети клас-
  • диана ковачева

Родителите подчертаха, че няма обоснован отговор, защо тези изпити са задължителни за учениците, които искат да продължат образованието си в XI и XII клас. А и материалът за тях не е утвърден, обоснова се Диана Ковачева

Омбудсманът: Настоявам матурите след IV и X клас да бъдат отменени - 1
Снимка: БГНЕС

"Като омбудсман, който защитава правата на всички граждани, включително на децата, аз и тази учебна година, подобно на миналата, изпратих препоръка до министъра, в която настоях да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване след завършване на IV и X клас". Това заяви пред "Труд" омбудсманът на България Диана Ковачева.

"Миналата година препоръката ми беше уважена, но тази засега - не. Не разбирам упорството на МОН", допълни още тя.

"Написах на министър Вълчев, че тази ми препоръка е продиктувана от множество жалби и подписка на близо 18 000 родители и ученици. Те категорично се противопоставят на провеждането на т. нар. малки матури през 2021 година", припомни омбудсманът.

"Родителите подчертаха, че няма обоснован отговор, защо тези изпити са задължителни за учениците, които искат да продължат образованието си в XI и XII клас. А и материалът за тях не е утвърден", смята Ковачева.

"Подкрепям родителите. Смятам, че искането им е основателното. Една такава матура поставя децата в риск, ще ги притесни и няма да даде никакво реална картина на успеваемостта на учениците или на техните учители, тъй като системата за онлайн обучение, макар да е полезна, показа и доста дефицити", категорична бе Диана Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    18 1 Отговор
    Това не е образование вече. Пародия.
  • 2 Българка

    18 0 Отговор
    Малките матури са по-скоро за оценка на учителите, отколкото да имат значение за учениците. ГЕРБ "приватизира" образованието. Директорите на почти всички училища са от управляващата върхушка, разбирайте ГЕРБ. Не трябва ли образованието да е деполитизирано. Нали децата не трябва да участват в политически меропричтия. Омбудсманът и опозицията да изискат списъци на директори на училищата, в които е отбелязано колко от тях са членове на партии и кои партии

    Коментиран от #5

  • 3 А не бе

    12 7 Отговор
    Никакви изпити! Достатъчно е детенцето /в XI клас/да си знае името и да си пише инициалите с ''печатни'' букви. Другото е отживелица.
  • 4 Абе

    10 6 Отговор
    Настоявам тва с шофьорските книжки да отпадне и всеки да си кара когато поиска.
  • 5 Гошо

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Гениална идея и ако директора е от БКП по тази логика следва да го повишаваш.
  • 6 мнение

    13 6 Отговор
    Би трябвало да се обяви нулева учебна година. Дистанционното обучение е пълен фарс, да не говорим за другите вреди. Явно целта са младите. По този начин се убива бъдещето на една нация.

    Коментиран от #15

  • 7 подкрепям

    20 1 Отговор
    Ние на времето през ,,лошите времена,, като имахме една матура в 12-и клас и то само ако си с успех под 5.00 мисля беше, да не би да не успяхме да се изучим. Тези новите и ,,модерни,, матури през няколко години са за да могат децата да се стресиратт допълнително и да развият апатия към учебния процес. ,,ЩО,Т на нас образовани не ни тряяяат. По-добре балъци,,
  • 8 Каквото и да си мислите , каквото и да п

    17 2 Отговор
    Каквото и да си мислите , каквото и да правите .. Истината е , че България умира ! Положението е страшно .. От София до Варна , селата представляват: тук там някоя друга здрава къща населена с Българи, от които повечето пенсионери, останалото е цигански катуни ! За 25 години над 2,5 млн, Българи са напуснали Държавата и продължават да я напускат, защото на никой не му се живее в условия на мизерия, беззаконие, и безплатен труд ! Когато пенсионерите изнемогват с малките си пенсии , които пари повече от половината ги дават за лекарства и сметки .. какво остава ? Истината е тежка, но трябва да се разбере .. ! Нямаме икономика, НЯМАМЕ армия, малкия и среден бизнес е почти УНИЩОЖЕН, образованието и здравеопазването са под всякаква критика, животновъдството почти УНИЩОЖЕНО.. икономиката ни се крепи на помощи и заеми от Евро съюза и 500 мафиотски фамилии си разпределят и контролират парите в България .. за останалите хора , всеки както може така да се спасява ! Всяка година стават хиляди убийства : Днес сме Милен, утре Теодор, бяхме и Вероника .. Обществото се крепи на футболни фенове , чалгари , рапъри и тежки ''биячи'' ! Българи сме само на 3 март и Йорданов ден .. после сме егоисти , със завист и ненавист в очите ! България е разпродадена на чужди фирми, които контролират пазара и изкарват милиарди за сметка на бедния Българин ! Крадат и изнасят златото ни, дървата, водата..! А някога бяхме Горди и Велики, сега сме нищо.. хора с тела , но без души, гледаме
  • 9 Гост

    10 4 Отговор
    В училище учебният материал се преподава много форсирано и набързо, за да се навакса, ако пай дойде време за онлайн обучение. И като стане пак онлайн за 20 минути не може да се предаде нищо, а само се дава за домашно, да се оправят родителите. Това не е образование. Така може да се учат и от уикипедия. В главите им не остава нищичко. Само се отчита дейност и се пишат вятърничави, нарочно завишени оценки, базирани на тестове за малоОмни. Образованието ни върви към тотално унищожение. Децата ни биват ментално съсипани, а над ни лъжат и ни замазват очите, че всичко било точно.
  • 10 бавно

    9 0 Отговор
    си постигат целта. Да направят децта необразовани, защото не им трябват умни хора, които не си знаят првата. Трябват им роби. А родителите не мислят за това.

    Коментиран от #17

  • 11 браво бе

    8 0 Отговор
    брей как са я пуснали тая омбутсманка да не е от хунтата??? матури преди 12-ти клас са си пълна идиотщина и е изцяло с цел дестабилизиране на подрастващите имат си контролни и класни работи за проверка на знанията нямат нужда от такъв стрес с матури!!!
  • 12 Рошко

    5 2 Отговор
    Абе направо закрийте училищата, нали трябват прости овце
  • 13 Рошко

    3 1 Отговор
    Или още по добре ги преустройъе в чалготеки
  • 14 Коко

    6 1 Отговор
    Предлагам да се дават дипломи на всички, които желаят без учене. Така ще имаме здраво и отпочинало поколение, а миячи на чинии по света все още търсят.
  • 15 пак не разбрал

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "мнение":

    Нулевата година, ще се признава ли за завършен клас или ще се повтаря ? Защото едвали ще има разлика и ''дупка'' в образованието на децата.
  • 16 ей калинка

    2 0 Отговор
    Тая безлична омбутсманка, е досадна с имитациите на уж някава дейност. Чака Вожда и да реши нещо, подхвърлят и го за зарибяване на стадото и след това обявават , че под нейно въздействие са го решили- тъпо , прозрачно , типично гербаджийско.
    Тая и като министър на правосъдието си беше некадърна , като омбутсман е още по-зле, но самочувствие иначе не и липсва.
  • 17 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "бавно":

    Родителите са заети да изкарват мизерни пари за да си платят зверските данъци. Дръж народа беден и прост и ще го контролираш. Ще му измъкнеш и чергата от дома. Това правят вече 30 години.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове