Last news in Fakti

4 Март, 2021 16:12 2 891 3

Частните линейки не могат да имитират колите на Спешна помощ

  • частни линейки-
  • линейки-
  • болници

От ДПС и БСП призоваха да не се приемат тези промени, а да бъдат прецизирани

Частните линейки не могат да имитират колите на Спешна помощ - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът регулира превоза на болни и ранени лица, извършван от линейки, извън обхвата на спешната помощ. Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще води регистър на т.нар. частни линейки.

Депутатите приеха на второ четене изменения в Закона за автомобилните превози, внесени от Валери Симеонов и група народни представители. Към момента тези линейки, които са извън системата за спешна помощ, нямат право да извършват спешна помощ, но на практика извършват медицински транспорт без никаква регулация, посочват вносителите.

С измененията се въвеждат задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност, което ще гарантира на пациентите и на държавата, че при случай на недобросъвестно изпълнение или злополука ще има финансово обезпечение на засегнатите лица.

Лицата, извършващи превози на ранени и болни, трябва да разполагат с ръководител транспорт и ръководител медицинска дейност, които да носят отговорност за предоставяните услуги.

Има и изискване за наличие на задължителен експлоатационен център, в който да се извършва предпътен контрол, и на задължителен диспечерски пункт, в който да се приемат повикванията и който да извършва първоначален триаж на обажданията - дали са за спешна помощ или за медицински транспорт.

Частните линейки ще се обозначават с наименованието на превозвача и телефонния номер за приемане на заявки за извършване на дейността.

Те не трябва да притежават външен дизайн, специфична окраска, маркировка и опознавателни знаци, които се ползват от центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) или наподобяващи ги, думите "спешна", "спешен", "бърза" и "бърз", както и отличителния знак на единния европейски номер 112. Не трябва да притежават обозначителен знак "Звезда на живота" и "Червен кръст".

"Превоз на болни и ранени лица" е превоз на физически лица или пациенти, чието състояние не е "спешно" и съответно не попадат в обхвата на понятието "спешни пациенти", записаха депутатите.

В хода на дискусията Георги Свиленски от левицата поиска отлагане на второто четене на измененията, защото в първи параграф депутатите са отхвърлили възможността за разделяне на двата вида болни лица и за създаване на регистър, а след това се приемат критериите за регистъра. Ще направим някакъв хаос в Закона за автомобилните превози, предупреди той, но предложението му беше отхвърлено.

От ДПС и БСП призоваха да не се приемат тези промени, а да бъдат прецизирани. Халил Летифов отбеляза, че транспортът на болни лица, извършван от лечебните заведения, не е отделна дейност.

Според него, тази поправка ще внесе допълнително напрежение в системата. Неразбираемо е защо се прави в 12 без 5 една изключително важна промяна, каза Летифов.

За пореден път в предпоследния ден на парламента гледаме един изцяло лобистки закон, коментира Георги Свиленски от левицата. 50 линейки в София и около 200 в страната, за това го правите, това са, според вас, копърките, обърна се той към вносителите. Свиленски отбеляза, че министерството на транспорта работи по наредба за решаване на въпроса.

Валери Симеонов коментира, че законопроектът не е внесен преди една седмица и това, че Народното събрание завършва своята дейност, не е причина да остане за следващото.

"Упреците, които чухме от тази трибуна са лишени от каквото и да било основание", заяви Симеонов. Той отбеляза, че законопроектът цели да предотврати опасна практика - превозването на болни срещу заплащане, които след това са оставени пред Спешна помощ. Става въпрос за лобизъм на онези хора, които имат нужда от спешна помощ, и животът им се поставя под риск", коментира Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    10 0 Отговор
    Тези с частните линейки са страшни печалбари, дано да не ви се пада да имате нужда от такива!
    Възползват се от човешката безизходица и болка, искайки невероятни суми за превоз на болни хора - най-често възрастни хора с малки доходи.

    Коментиран от #3

  • 2 Наблюдател

    10 0 Отговор
    Много правилно - частното да си е частно. Това се прави, защото в Слънчев бряг например, частни линейки на " предприемчиви" лекари, вечер обикалят и прибират пияни и дрогирани западняци. На сутринта западняка разбира, че дължи тлъста сума на частната линейка.
  • 3 У Америка

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Една частна линейка може да ти струва 2 000 долара, за да те закара до болницата. А па за лечението нема да говоря.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове