Last news in Fakti

12 Март, 2021 17:12 1 680 40

Томислав Дончев: Не предвиждаме промени в данъчния модел

  • томислав дончев-
  • данъци-
  • герб-
  • икономика

Вицепремиерът определи програмата като балансиран микс между нови и стари приоритети

Томислав Дончев: Не предвиждаме промени в данъчния модел - 1
Снимка: БГНЕС

Надявам се за основните политически сили да не е валиден въпросът в каква геополитическа траектория трябва да се движи страната ни. За съжаление и такива формации има. Днес трябваше да представим програмата на ГЕРБ. Като всеки политически документ програмата е отворена за дискусия. Това е инструмент да бъдем по-демократични и да направим документа по-добър. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на среща на ГЕРБ с BESCO за представяне на политиките на ГЕРБ в сферата на иновациите.

Той каза, че избягва да бъде типичен политик и да дава обещания по време на избори. Съобщи, че няма да има реформа в данъчната политика: „Ние не предвиждаме промени в данъчния модел. Не обмисляме въвеждане на прогресивно данъчно облагане. Не трябва да бъдат наказвани хората, които работят повече“. Това ще доведе до укриване на данъци според Дончев.

Той каза обаче, че има готовност за диалог в промяна на данъчните съотношения между местни данъци и централни.

Вицепремиерът определи програмата като балансиран микс между нови и стари приоритети. Въпреки това според него има сектори като здравеопазване, образование и енергетика, които имат нужда от спешни реформи: “Продължаваме това, което беше фокус през последните години“. Няма да се поколебая да се боря за реализацията на всяко добро решение, завърши Дончев.

„Аз съм много щастлив, че работим с вас. Постигнахме първия ни съвместен успех по линия на стартъп визата“, каза министърът на икономиката Лъзчезар Борисов. Той поясни, че тази виза се дава за участие в компании в България. Според него мерките в помощ на бизнеса са дали резултат за малките и средни предприятия. Борисов анонсира, че в програмата на ГЕРБ се залага приоритет за стартъп за бизнеса.

Фондът за начално финансиране вече е активен през Фонда на фондовете. Активна е и новата гаранционна процедура през Фонда на фондовете. През нея също се подпомагат стартиращи компании. В новия програмен период ще има акцент върху стартъпите и иновативното предприемачество, заяви икономическият министър.

Според Дончев възможността да се отвори ветрилото за финансиране на нови компании е реална и трябва да се направи. Финансирането само през банки и европейски програми определи като закостенял модел: „От гледна точка на либерализиране на възможностите за инвестиции в пенсионните фондове - това е интересна идея, която може да се обсъди.“

По темата за електронното управление той каза, че страната ни има прогрес, който обаче не е достатъчен: „Успели сме да либерализираме редица нови сектори – подаване и отчитан на проекти, обществени поръчки“. Според него има две големи предизвикателства – електронната идентичност и преформатирането на удостоверителните документи в машинно-четивен формат. Като пример даде удостоверението за брак.

Дончев обърна внимание на плана за възстановяване и устойчивост: „Освен него имаме не по-малък ресурс в оперативните програми“. Публичното финансиране на стартъпи трябва да бъде балансирано като лекарство, защото „предозирането може да бъде отрова“. Неговите опасения за публичното финансиране са свързани с преразходване на финанси.

Той цитира доклад, според който България има огромен потенциал не само в сферата на информационните технологии, но и в мехатрониката.

Лъчезар Борисов отговори на въпроси на Саша Безуханова като каза, че програмата на ГЕРБ залага дигитализация на бизнеса. По темата с кръговата икономика заяви, че тя също е включена в приоритетите. Той съобщи, че се планира да бъдат финансирани 116 стратъпи. През Фонда на фондовете ще има няколко милиона, които да бъдат на разположение на бизнеса.

В дискусията се включи и образователният министър Красимир Вълчев като заяви, че най-голямото предизвикателство пред икономиката в следващите години е, че излизащите в пенсия ще бъдат много повече в сравнение с младите, които навлизат в пазара на труда. Той съобщи, че ще има недостиг на кадри в технологичната сфера. Заради това е въведено стимулиране на приема в такива специалности в университетите. „С голяма увереност казвам, че след години ще има повече професии, които изискват дигитални умения“.

Според него ще има нужда от повече дигитална креативност и граждански знания. Важен елемент на програмата е ориентацията към образователните иновации: „Няма как да възпитаме иновативно възпитани ученици, ако методите на преподаване не са интерактивни“. Той каза, че се провежда реформа в образованието, която цели преминаване от знания за факти към функционална грамотност.

Изкуствата са важни, защото те развиват иновативност и креативност. Според него бизнесът трябва да преподава в училищата, защото това ще провокира децата да учат повече за високите технологии. Целта е да се създадат отворени образователни ресурси по всички теми и компетентности. По този начин ще се интегрира формално и неформално образование.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    32 2 Отговор
    ОСТАВКА СЪД ЗАТВОР!
  • 2 питам си

    32 2 Отговор
    Философът - иконовист е бъдещ затворник!!!! Този е по-прост от най-простата амеба.
    З А Т В О Р! Томе, нали знаеш какво се набива?

    Коментиран от #19

  • 3 цитат

    32 0 Отговор
    Какви нищожества стоят начело на държавата - цитирам!
  • 4 Асен

    27 0 Отговор
    Из р о д! И физиономията му е такава.
    Окрадоха, и сега се гласят за още...
    ОСТАВКА!
  • 5 Последния Софиянец

    29 2 Отговор
    Този след 4ти април три пъти ще се отрече от Тиквата.

    Коментиран от #7

  • 6 4 април

    26 1 Отговор
    Да свалим бай Ганьо от джипката. Нищо няма да зависи от вас
  • 7 Чичо Гошо

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Много точно казано
  • 8 Бай - бай

    15 0 Отговор
    Дилайла.
  • 9 толупа

    18 0 Отговор
    томчо, томчо, само един пункт си над простите кърджалийска, смолянска, дуловска,
    вРачанска и т.н. П/еперудки/.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Достойна присъда

    16 1 Отговор
    Габровския Гьоте направи електронно правителство и сега ще се занимава с данъци!
  • 12 МОЗГАЗ

    16 0 Отговор
    КАКВИ ГИ ДИПЛИШ БЕ КВАДРАТНА ГЛАВО? СЛЕД 26 ДНИ НЯМА ДА СТЕ В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ,НЯМА ПОВЕЧЕ ДА КОРУМПИРАТЕ И СЪСИПВАТЕ ТАЗИ ДЪРЖАВА.ГЕРБЕРАСТКИ КРАДЛИВИ НЕКАДЪРНИЦИ. ДО ЕДИН СТЕ ЗА БЕЛЕНЕ.
  • 13 Жорж

    15 1 Отговор
    СЛЕД 4.4.21 НЕЗНАМ КЪДЕ ЩЕ СЕ КРИЕШ,"ХУБАВЕЦ"!
  • 14 Шопо

    13 0 Отговор
    Вие си отивате,бе д€бил ! Отивате в затвора !!!

    Коментиран от #28

  • 15 64721

    13 0 Отговор
    Томито по добре обясни и модела на кражба ли няма да пипате и променяте, че то вие ГРОБАРИТЕ и Боко Тиквата само кражбата ви влече! ОСТАВКА нагъл прост, пропаднал, лъжлив и крадлив ГРОБАР!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 пкп

    11 0 Отговор
    ТИ СИ НИКЪКЪВ БЕ КЛОУН
  • 18 Мой

    12 0 Отговор
    За съжаление и дончеш целуна ръката на Сатаната от Банкя и поне по пътя към ада.
  • 19 Умопомрачение

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "питам си":

    В България всеки управлява нещо за което не е учил. Абе що не си гледа философи'ята, а е тръгнал да плямпа врели-некипели. Те не били предвиждали, това е много хубаво, а пита ли Народа какво е предвидил за тях? Или още си мисли, че Народа е прост и пак ще си се самоизберат?
  • 20 28 28 28 2924

    9 0 Отговор
    Иде най-големият обир, наречен „технически паспорти на сгради“ САМО ГЛАСУВАЙТЕ С БЮЛЕТИНА 28 ЗА НАС КРАДЦИТЕ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ !
  • 21 28МУТРИВЪН

    9 0 Отговор
    МУТРИТЕ ПАК СЕ НАСАДИХА НА ПАЧИТЕ ЯЙЦА ..... ВАКСИНАЦИЯ НЯМА НО ТЕ СИ КРАДАТ РЕГУЛЯРНО - ТАМ НИКОГА НЕ ГРЕШАТ
  • 22 ЗАТВОР

    9 0 Отговор
    ДОНЧЕВ ЩЕ НАСТЪПИШ КАБЕЛА НА 04 04 ПРЕСТЪПНИКО!
  • 23 Бай Шиле

    6 1 Отговор
    Паспортите на къщите не са данък.Няма нищо общо с данъците? А бе умник,ти за олигофрени ли вземаш българите? в Русия съм.
  • 24 moiraine

    8 0 Отговор
    С други думи - чакайте драстично увеличение на данъците.
  • 25 04 04

    11 0 Отговор
    Ние пък не придвиждаме, изобщо да управлявате! Позора е на където ти погледнат очите...Срам!!!
  • 26 китара

    4 0 Отговор
    крива!Не можете и не знаете!?!Вие знаете само-`Пенчо``....
  • 27 пкп

    7 1 Отговор
    ТИКВА МЪРТЪВ СИ ПО ДОБРЕ СЕ САМОУБИВАЙ КРАДЕЦО
  • 28 да ама

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Шопо":

    Не е Румъния, където подстрой напълниха затвора с тарикатите..
  • 29 Умен по цялата глава

    4 5 Отговор
    И понеже изтрихте Коментарите под статията на Гечев,ще си постна коментара ТУК не само,защото го писах половин час а,за да видят цървулите какво означава да Крадеш....Дончев е възпитаник на Оксфорд и имате Късмет,че Управлява...Вижте какво направи Румен Гечев и БСП в България....
    "Румен Гечев е министър на Икономиката и зам мин.председател на Жан Виденов в правителството на БСП.1994 - 1997 ма...Всичко е Държавна собственост - заводи,предприятия,БАНКИ...Директори са Висши кадри на БКП и БСП на заплата... И се започва ...Първо закриват Комитета за Държавен и Народен Контрол към Министерството на Финансите още 1990 та.Директорите управляват без Никакъв Контрол от Държавата....Поставят на входа на Предприятието частна фирма на баджанака му,която продава суровината скъпо,на Изхода брата на Директора с неговата фирма изкупува продукцията Ефтино под себестойност.....Завода генерира ЗАГУБА....Обаче,нали е Държавен,тегли заем от Банката и продължава....Усвояват и Заема...После пак и пак и пак.....Вътрешния Дълг на Икономиката към банките възлиза на Милиарди.... Правителството о на този Мишок Гечев,обаче Девалвира Лева ежедневно и накрая се разменя за 3500 лева за долар...Хората са изгубили спестяванията си. За Един апартамент струващ шест хиляди лева сега са два долара.....Заплата Пет долара ,Пенсия ТРИ долара....Народа изпада в паника и окупира Банките да си тегли влоговете...Банките нямат налични и затварят вратите....Народа е в Колапс....Банките обявяват Фалит

    Коментиран от #34

  • 30 Сатъра на Хана

    4 0 Отговор
    Тиквоглав Дончев имал резервации за Занзибар за 05.04
    ........ ...................... .................
    за всеки случай .... ако изгубят изборите :))
  • 31 ТОМИ

    5 0 Отговор
    Томи кой ви верва вече бе? Та нали вашето Лили ни убеждаваше , че нема да вдига винетките пък ги направи от 54 лв. на почти 100 лв. Немаше да вдигате данъците за колите пък двойно ги вдигнахте. Забравяш ли?
  • 32 Аспарух

    4 0 Отговор
    От един селянин-така се въздигнах,че вече съм българският Клавдий!!! Поне до 04.04.21лето !!!
  • 33 Баро

    1 1 Отговор
    А предвиждате ли начало на спазване на Закона за давността Защо НАП ми търси глоба от 2013 година след като давността за глобите две години
  • 34 Вуте

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Умен по цялата глава":

    А дали е завършил Оксфорд мене главни декан ми се обади и речи елати си земити лордо оти он нищо ни прифати

    Коментиран от #36

  • 35 Прекрасно

    3 0 Отговор
    Значи пак богатите ще плащат по-малко от бедните ? Идеално! Вие с коя бюлетина бяхте да не се объркам да я пусна?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 заката

    0 0 Отговор
    ОСТАВКААА ЗАТВООООРР КЪДЕ СА ПАРИТЕ ЗА ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО
  • 38 БАЧУ

    0 0 Отговор
    И на тебе габровска мастийке малко ти остана.
  • 39 експерт

    0 0 Отговор
    Кметее къде а парите за електронното правителство Кой ги открадна
  • 40 РАЧО КОВАЧА

    0 0 Отговор
    ОСТАВКАААА ЗАТВООООООР
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове