Last news in Fakti

17 Март, 2021 06:36 2 009 20

Съдът разреши видеонаблюдение при броенето на бюлетините

  • съд-
  • бюлетини-
  • видеонаблюдение-
  • цик-
  • избори

Решението не е окончателно, ЦИК отказа коментар

Съдът разреши видеонаблюдение при броенето на бюлетините - 1
Снимка: БГНЕС

Софийският административен съд разреши заснемането при броенето на бюлетините и при въвеждане на резултатите в протоколите след края на изборния ден, съобщи БНТ.

Решението не е окончателно, защото може да отиде на по-горна съдебна инстанция. От Централната избирателна комисия съобщиха, че все още не са получили решението на съда. Едва след като се запознаят с него ще бъде взето решение дали да го обжалват пред Върховния административен съд.

С решението си магистратите отмениха указанията на ЦИК и на Комисията за защита на личните данни, според които заснемането нарушава защитата на личните данни.

В мотивите се посочва, че изборното помещение е обществено място и всеки, който участва в процеса, може да снима след края на изборния ден. Според съда това е в съответствие на закона и на самите указания на ЦИК - гарантиране на прозрачност, обективност и законосъобразност на изборния процес. Съдът не споделя виждането, че участниците в изборния процес извън медиите не могат да го заснемат.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в срок от 14 дни.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК коментира решението на съда в сутрешния блок на БНТ.

"Забраната да бъде заснемано в изборното помещение заради защита на личните данни на членовете на СИК е отменена от съда. Така че очакваме решението на ЦИК", заяви Росица Матева - председател на Обществения съвет към ЦИК.

Според Росица Матева видеонаблюдението допълнително ще изсветли изборния процес.

"Общественият съвет към ЦИК от началото на годината говори за това, че е добре да има някакво видеонаблюдение по време на преброяване на резултатите, не само заради прозрачността на изборния процес, която е една от основните функции на Обществения съвет да осигурява такава прозрачност, а и заради пандемията, в която ще се проведат изборите тази година, и за да могат да бъдат осигурени правата на всички категории и лица, които имат право да присъстват в изборното помещение", заяви Росица Матева.

Тя обясни, че при преброяване на резултатите и установяване дали всяка бюлетина носи действителен или недействителен глас, всеки един от имащите право да присъстват трябва да имат право на пряка видимост, което може да стане и чрез видеонаблюдение.

"Кодексът има предвид, че всяка бюлетина трябва да може да се вижда какъв е знакът, който е отбелязан от всеки от тези представители, които присъстват. При видеонаблюдение и видеоизлъчване това може да се случва от тези лица извън изборното помещение", каза Росица Матева.

От ЦИК заявиха, че няма да коментират решенията на съда.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    30 5 Отговор
    Изборите ще се проведат в условия на локдаун ‼ Достъпът до урните ще е строго ограничен ‼ Ще могат да гласуват само 30% от гласоподавателите ‼ Ще се гласува само с една бюлетина- тази която #ТОЙ каже ‼
  • 2 Последния Софиянец

    35 1 Отговор
    Ще ги наблюдаваме отблизо как фалшифицират изборите и на 5ти март пак на площада да ги изринем.
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    20 2 Отговор
    За по-голяма Ваша, а и Негова сигурност ще има видеонаблюдение‼
  • 4 сигурно

    28 1 Отговор
    За власт и пари тиквата много народ умори !!
  • 5 Бачо

    24 2 Отговор
    Всичко е театър, съдът разреши, но тулупа като удари един локдаун о избори през крив макарон, тоя е решил да управлява и да задмине бай Тошо
  • 6 по коя система

    16 1 Отговор
    Ефективно видеонаблюдение осигурява само система
    "Снайпер".
  • 7 Статистик

    12 1 Отговор
    Видеонаблюдението се въведе по съдебен иск на ДБ, което си е голям успех. Не знам още дали ще гласувам за тях, но съм се запидал наблюдател и сега никой не може да ме спре да снимам видео като отворят урните и броят. Така че гласувайте! с локдаун или без.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 2 Отговор
    Сега слушам и гледам,оня дет математик на изборите...В бг имало 6,7 милиона гласоподаватели....в бг 5,7милиона -другите в чужбина!Според Контри метерс в момента бг е 6,9 милиона,ако сложим и един милион от чужбина са 7,9,като извадим 30%,колкото са децата до гласоподавателна възраст ,стават 5,53милиона ,даже и при такава стъкмистика в бг право на глас имат ,около 5,5 милиона !останалото до 6,7 е 1,2 милиона са Мъртвите души на герб!Гогол го е описал преди два века...
  • 9 пкп

    7 1 Отговор
    веднага да има наблюдение само да фалшифицират и ще ги запалим
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЦИрК

    6 2 Отговор
    Ако имаше и видеонаблюдение и при въвеждането на данните от протоколите и разпределението на мандатите в Информационно Обслужване или как вървят бусчетата от махалата до секциите.

    Коментиран от #13

  • 12 Една българка

    6 2 Отговор
    Решил е първоинстанционният съд. Сега на онази подлога Георги Чолаков като му "натиснат копчето" и ВАС ще отмени решението.

    Коментиран от #16

  • 13 Статистик

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "ЦИрК":

    Това няма голямо значение защото протоколите са публични в последствие и наблюдателите взимат копие и могат да сравнят дали има разминавания. Измамите стават именно в секциите, ако сме само наши хора, бързо можем да девалидираме няколко бюлетини, ако не ни харесва какво пише на тях и да пуснем няколко допълнителни. След туй е много по-трудно. Именно за това инициативата "Ти броиш" е едно от най-добрите неща, които са се случвали в БГ изборите изобщо.
  • 14 Статистик

    5 0 Отговор
    Виждам че много от коментиращите се опитват да изкарат, че няма смисъл да се гласува. Сами се сещате такива мисли на кого отърват най-много!
  • 15 Я ДА ВИ КАЖА НЕЩО ИНТЕРЕСНО И ДА СПРЕТЕ

    5 2 Отговор
    Я ДА ВИ КАЖА НЕЩО ИНТЕРЕСНО И ДА СПРЕТЕ С ТАЗИ ИСТЕИЯ . тази атипична пневмония наричат корона вирус."Практически всеки човек в своя живот преболедува тази вирусна инфекция, която се дели на две групи - рино вирус или корона вирус." ВИРУСЪТ е от 2003 г. .За запознати с медицината не е проблем .Номер 11.за да си върнем България. Борисов да бъде наказан за харчене на държавен ресурс за предизборната си кампания.. Герб ще доубие иономиката на държавата , заради алчното чекмедже . Увеличават заразените и ги намаляват , когато си искат . Абсолютна глупост . Не гласувайте за ГЕРБ , ВОЛЯ , НФСБ , И ВМРО . Гербарасите разчитат на много заразени , които да не гласуват от страх . Гласувайте и мислете за този , който ще може да обърне мутренската каруца . За да се свалят оковите , ще трябва сила , ум и силно желание за промяна . .Това минава всякакви граници. Абсолютно престъпно е това, което прави държавата. Не всички са прости, виждаме какво се случва около нас и нищо не отговаря на официалната позиция, че имало много сериозна и смъртоносна пандемия. Това просто не е вярно. Но тези боклуци са се хванали здраво за тази кампания и оправдават всички неконституционни мерки. За съд и присъда са всички, които продължават да поддържат този цирк. Не мога да разбера защо няма сериозен отпор от страна на хората. Много от тях явно от изкуствено създадения страх за живота им просто се предават. Отвратително и унизително е.
  • 16 бълхарка

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Една българка":

    То Мишо Калкулатора и днес каза в интервюто си, че НЕ е забранено.
  • 17 кауза пердута

    2 0 Отговор
    Колко и кои оператори ще могат да снимат в една класна стая? Или броенето ще става на площада?
  • 18 ЛЛЛ

    1 1 Отговор
    И тези избори ще са като всички останали та дори и по зле. Хората ги е страх, нямат надежда и повечето няма да отидат да гласуват. Мое мнение

    Коментиран от #19

  • 19 А дано...

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ЛЛЛ":

    ....най-накрая го направят !
    За 30 години на българяка не му увря тиквата,че гласувайки без значение за кого единственото което прави е с гласа си да подкрепя доказани престъпници.
  • 20 Ха ха ха ха ха ха

    0 0 Отговор
    Гласувайте за още 4 години кочина щото 30 явно са ви малко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове