Last news in Fakti

23 Март, 2021 08:02 7 191 51

Д-р Брънзалов: "АстраЗенека" вече не е най-удачна за масова ваксинация

  • д-р николай брънзалов-
  • астра зенека

Нищо по-лошо не може да се случи на една ваксина от това тя да бъде спряна, каза той

Д-р Брънзалов: "АстраЗенека" вече не е най-удачна за масова ваксинация - 1

Определено имаме готовност да поставяме иРНК ваксини, увери зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в ефира на Bulgaria ON AIR. Той представи анкета, проведена между 607 общопрактикуващи лекари - 15% от всички, при която 78,9% от тях заявяват, че са готови да поставят и РНК ваксини.

Д-р Брънзалов припомни, че в началото на пандемията е имало среща на здравното министерство с всички общопрактикуващи лекари, на която било решено, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за провеждането на масова ваксинация у нас. Според него обаче "това време беше много отдавна".

"Това беше времето, когато се търсеха фризери, които трябваше да съхраняват ваксината на Pfizer. Като се имаше предвид кратките срокове, в които трябваше да бъдат заявени тези ваксини, ние заявихме, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за нас", обясни той.

Според д-р Брънзалов масовата ваксинация е възпрепятствана от недостиг на ваксини - включително и на AstraZeneca, но вече се наблюдава и отлив на желаещи да се ваксинират след спирането на оксфордската ваксина.

"Нищо по-лошо не може да се случи на една ваксина от това тя да бъде спряна - дори и за два дена. И за два часа да бъде спряна, тя естествено поражда съмнения от страна на пациентите, защото все пак ще трябва да бъдат подложени на тази ваксинация", коментира д-р Брънзалов.

Лекарят критикува схемите за ваксинация и "зелените коридори", като според него приоритетно трябва да бъде ваксинирана най-нуждаещата се част от населението - възрастните и хората с придружаващи заболявания.

"Готови сме да го направим. Да, след тази много неприятна ситуация с AstraZeneca е факт, че имаме проблем - имаме отдръпване. Надявам се, че в бъдеще ще се появят повече желаещи. Трябва да се защитаваме по някакъв начин", посочи зам.-председателят на БЛС.

По думите му България е достатъчно подготвена да предостави медицинска помощ - има 50 хил., от които 7-8 хил. са запълнени. Голяма част от персонала пък вече е ваксинирана или е преболедувала вируса, но според д-р Брънзалов в същия момент има голям проблем - нарастваща заболеваемост.

Той е категоричен, че този момент трябва да бъде решаван от всички нас - като спазваме дистанция и мерки.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Че кога

    50 3 Отговор
    е била удачна ?

    Коментиран от #15, #17

  • 2 Ваксиниран

    15 39 Отговор
    Аз съм си с Астричката. И пак бих си сложил от нея.

    Коментиран от #10

  • 3 А ГА Ю

    22 10 Отговор
    "Лeкaрят критикувa cхeмитe зa вaкcинaция и "зeлeнитe кoридoри", кaтo cпoрeд нeгo приoритeтнo трябвa дa бъдe вaкcинирaнa нaй-нуждaeщaтa ce чacт oт нaceлeниeтo - възрacтнитe и хoрaтa c придружaвaщи зaбoлявaния." Прав е доктор Брън-Врън-залов.
  • 4 Ганьо

    30 6 Отговор
    Коя е удачна, Пфайзер Ви дава по-голям процент явно. Всичките имат ефект, отделно дали изобщо има нужда...

    Коментиран от #18

  • 5 РАДИО ЕЛТО

    45 18 Отговор
    АСТРА ЗЕНЕКА УБИВА ХОРАТА
  • 6 гадно

    65 6 Отговор
    Гърция след 5 месеца локдаун тия дни отчитат пик на заразените, та за какви мерки по-точно иде реч, че не разбрах???

    Коментиран от #51

  • 7 гост

    14 6 Отговор
    Преди коментарите кажете вие с какво се ваксинирахте???? Сякаш не с астразенека???
  • 8 Петров

    33 1 Отговор
    Ах,тези 10 лева!
    Ненаялисе.
  • 9 хоминид

    13 1 Отговор
    - Аз се ваксинирах с физиологичен разтвор.-казал Борисович Йонсън.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ловеца

    18 2 Отговор
    Голям рев за 10-те лева ве!
  • 12 Ха ха ха

    10 3 Отговор
    Изпълнителният им директор каза, че техните специалисти проверили и всичко било наред хахахахаха.
  • 13 Ели Енчева

    25 5 Отговор
    Не желая да се ваксинирам и точка!
  • 14 Диверсант

    10 2 Отговор
    Има ли статистика желаещите от коя прослойка са на обществото, образование.??? Я последния Софиянец да се разходи около ваксаджийските центрове и пише какво вижда там.
  • 15 Коронавирус мутафчийски

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Че кога":

    Работи се на принципа проба грешка.
  • 16 1234

    13 4 Отговор
    Най добре е да е се носят маски и всичко да работи както в Китай
  • 17 Д-р Хаус

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Че кога":

    Тоя мухльо сега откри топлата вода!! Ха ха ха!!
  • 18 Руски имунолог

    22 6 Отговор

    До коментар #4 от "Ганьо":

    Спасението ви е " Спутник" V!! Схващате ли бе тикви???

    Коментиран от #19, #43

  • 19 Ганьо

    4 18 Отговор

    До коментар #18 от "Руски имунолог":

    Спутника го вземаме от 1876 мерси...

    Коментиран от #32, #33

  • 20 нннн

    33 1 Отговор
    "Астра-Зенека" може да не е удачна, но пък е евроатлантическа и политкоректна... Идиoти !
  • 21 Васил

    16 2 Отговор
    АААААААААааа открихте топлата вода това се знаеше отдавна ама нашият диктатор си мислеше да мине по тънката лайсна с евра на доза. Астра Зенека е всичко останало ама не и ваксина.
  • 22 Нулин

    13 0 Отговор
    Тия хора не знаят какво искат и какво правят. Този е в щаба и го критикува по медиите. Какво става с тия щабове?С тази противоречива политика побъркаха хората.
  • 23 некм

    15 3 Отговор
    Докторе провалихте се заедно с управляващите във ваксинирането. Колко пари се дадоха за ваксините астра зенека до сега? Колко още някои ще гушнат за други ваксини пак мама майдел би ще ги внася или друга "мама "? Срамота е за този беден и изтърмозен народ.
  • 24 Лейка

    11 0 Отговор
    Прав е доктора и то много. РНК ваксините дават резултат и без много проблеми. Баба ми се ваксинира със Зенека преди два месеца и се поду след 2 дни. Но е жива де и се оправи. Всеки има глава на раменете и избира, стига да има избор! А то няма!

    Коментиран от #26

  • 25 big

    10 2 Отговор
    Колко добре звучи "възрастните хора с придружаващи заболявания", но дали е правилно? Къде оставяме другите възрастови групи също с такива заболявания? Ами тези, които ги имат, но не знаят за тях? Хората със сринат имунитет по някаква причина, тях по какъв начин ще открием и ваксинираме? Фактите си остават същите отпреди повече от година: не се знае откъде е възникнал вируса, как се предава, как се лекува, дори как се открива - или симптомите са много и проявяват по различен начин или се лъже много. Истината, лошата такава е, че реалните случаи на нежелани реакции са много повече от обявените и не са само на АстраЗенека. Ваксините не лекуват, те евентуално биха помогнали вируса да се изкара по-леко, но това също е "божа" работа!
  • 26 Бачо Киро

    15 3 Отговор

    До коментар #24 от "Лейка":

    Първа братовчедка на бащата вчера се обади, че чичото е починал вчера в Плевен и отиват да го приберат. Тромбове в мозъка, 2 дни след ваксинация с Аз. По вестниците го няма.

    Коментиран от #48

  • 27 ВИЧО

    10 1 Отговор
    Време е вече лекарите да тропнат по масата и да кажат на ББ да не се меси в медицинските работи! Да премахнат този щаб и да излязат на предна линия специалистите в тази област .
  • 28 Доктор Менгеле

    6 1 Отговор
    Айде камерите са празни.
  • 29 Гост

    8 3 Отговор
    Удачна е зенека колкото и другите! Не знам що пълните страниците си с игричките на фармагигантите и мненията калинките им? Интересно, ако нямаше брекзит дали някой щеше да повдигне въпроса за зенеката?
  • 30 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор
    След няколкото -Бог да прости..от убийствено добрата астра зенека..не останаха играчи за рулетката на смърта-Ваксинация!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Дедо ви

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ганьо":

    Ти очевидно предпочиташ астразенека 1943-та когато ваксинирането е ставало директно от самолети.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 гост

    6 3 Отговор
    Веднага отговарям и се включвам в пожеланата от един от писалите ттатистика. Аз съм с Астра Зенека. Молекулярен биолог съм, за вашата статистика. Това, че веганката и антиваксърка вчера са чули за спайк протеина на вируса, не значи че не се правят изследвания от 15 години. Научната общност знае за тях. Второ, ако говорим за тромб, няма кой да те слуша и да мисли, защото мисли със страха си. Все пак не всеки е специалист в тия теми. Но, няма статистически значима връзка между ваксината и тромб. Това на математически език означава, най-просто казано, че едното не е следствие от другото. Иначе, германците са взели мерки и веднага са пуснали в циркулация протокол как да се работи при ако има тромб. Това не означава, че има връзка с ваксината. Екипи от стотици учени, с най-изявени през годините специалисти за водачи успяха да направят ваксини и фактът, че са повече от една трябва да ви наведе на мисълта, че не е недостъпна тайна, измислена от Бил Гейтс за да управлява света, каквито глупости се говорят. Колкото до генното инженерство, чийто продукт е абревиатурата ГМО, то е в ежедневието ви. Какво мислите че значи PCR, прави се с клониране на ваши фрагменти. Инсулинът се прави чрез биотехнологии и т.н. А който го е страх от ГМО дори не може да обясни какво значат тези три букви обикновено. Надписи като "без ГМО" са най-малкото неграмотно маркетингово повторение от друг неграмотен източник, защото "О" отговаря за организъм, какъвто в хляб "без ГМО няма (организъ

    Коментиран от #37, #38, #40, #45

  • 35 Хихи

    6 0 Отговор
    Всички евротланти да се ваксинират със западни ваксини. Това ще. намали чувствително броят им.
  • 36 Професор от Харвард

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "Лекар":

    Ало," лекарят"!! Пиша ти " лебед",т.е. двойка и ти анулирам дипломата / ако изобщо имаш такава??/ !!!
  • 37 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Късметлия!
  • 38 Боко Тиквоглави

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    А така, кажи им го батко! Ама няма да те чуят. Седнали всички в 9 сутринта да пият бира в кварталното магазинче и се надлъгват един друг, после пишат коментари под статии. Кой разбира, кой не разбира, всички от всичко разбират!
  • 39 Пенсионер от БГ

    4 2 Отговор
    Д-р Брънзалов Е МНОГО ПРАВ.Има ме ли ваксинационен план или не?!Какво стана,че пренебрегнахте най-уязвимата група от фаза 4/четири/?!Защо няма ваксини за личните лекари,които ваксинират основно хората над 65 години?!Така не може повече да продължава и не можем повече да ви търпим.Сега трябва цялото новопристигнало количество на ваксина "Модерна" да се разпредели на личните лекари,тъй като тя лесно се съхранява при температури в обикновен хладилник до 30 дни,а при температура от -20 до -15 градуса до 6 месеца.
  • 40 АНОНИМЕН

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Ако ще издребняваме ориза, пшеницата и царевицата също са ГМО! Създадени са бавно но сигурно с подбиране на семената на тревисти растения, колкото и да съм неточен! Само дето са ги създавали преди няколко хилядолетия!

    Коментиран от #44

  • 41 АНОНИМЕН

    4 2 Отговор
    Без да засягам темата за медицинските качества на ваксините АстраЗенека бяха ударени по чисто търговски причини и се знае защо?! Цената се различава не в проценти, а в пъти сравнена с американските! Ама като кажат само един път , че сестра ти е к+++а, няма изчистване! Напъвай се после и доказвай, че нямаш сестра!
  • 42 Последния удар

    3 1 Отговор
    Тази стратегия не е гениална!
    Прозрачна е!
    1. Хвърлят всички в паника.
    2. Пускат един маймунски аденовирус да довърши паниката.
    3. Вкарават спасителните ГМО-индуктори с иРНК.
    Всички, които са се смръзили от страх за мизерния си животец на л*ай*н*о*м*е*т*и сега накуп за иРНК .
    Дори сиренцето в капана не е безплатно .......нали знаете?
  • 43 Казуар

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Руски имунолог":

    Ти специалист по ваксини ли си, или пишеш по инерция без да имаш хал хабер от нещата.
  • 44 Тото

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "АНОНИМЕН":

    Това се нарича селекция. За съжаление в последните години съществуват и много генномодифицирани зърнени култури. В тяхното ДНК са въведени сектори от чуждо такова което би трябвало да ги направи по-усточиви на болести, неблагоприятен климат или по-продуктивни. Какво е обаче влиянието върху нормалните организми (включително и човека) в момента е спорно.
  • 45 заплес

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Организм в т. ч. Еукариоти – животните, растенията, гъбите
  • 46 Динко

    0 0 Отговор
    Наглост и цинизъм!
    Малко оборот и на другите!
    Има ли още някой да ви вярва !
  • 47 Да ама не

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "Лекар":

    Вземи сега да обясниш защо четем всекидневно за хора с тромби след ваксинация особено с астрата, папагал! Някой умират веднага, егати гарантираното леко протичане, щом от ваксината може да умреш!
  • 48 ДИМ

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Бачо Киро":

    Пишете до narod.bg или istinata.net
    Иначе така си е отишъл човекът, няма да се разбере истината. Много жалко....
  • 49 Да ама не

    1 2 Отговор
    Вземи сега да обясниш защо четем всекидневно за хора с тромби след ваксинация особено с астрата, папагал! Някой умират веднага, егати гарантираното леко протичане, щом от ваксината може да умреш!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове