Last news in Fakti

23 Март, 2021 14:03 1 478 12

Българският бизнес възнамерява да работи дистанционно между 2 и 4 дни седмично и занапред

  • бизнес-
  • икономика-
  • компании-
  • дистанционна работа-
  • работа от вкъщи

2021 г. няма да сложи край на работата от вкъщи според 67% от анкетираните 250 български компании

Българският бизнес възнамерява да работи дистанционно между 2 и 4 дни седмично и занапред - 1
Снимка: БГНЕС

Над две трети от служителите в българските компании имат възможност да продължат работа от вкъщи между 2 и 4 дни в седмицата, а 79% от фирмите смятат, че бъдещият начин на управление ще бъде хибриден – комбинация от работа на живо /лице в лице/ и от разстояние /дигитално/. Това сочат резултатите от второто проучване на Leadership Support на тема: „Как се справя Вашата организация с предизвикателствата на коронавирусната пандемия?“. Изследването се е провело през ноември и декември 2020 г. и в него са се включили 250 български компании от 13 сектора.

Резултатите потвърждават тенденцията за ускоряване на дигитализацията в голяма част от бизнес секторите. Над 88% от компаниите споделят, че голямата трансформация е настъпила вследствие на използването на нови дигитални инструменти за сътрудничество и комуникация с поставен акцент върху непрекъснатата обмяна на опит и обратна връзка в дигиталното работно пространство.

Въпреки предизвикателствата, които срещат при работата от разстояние, повече от половината компании се справят с извънредната ситуация по-добре от първоначално очакваното. При 62% от компаниите служителите са постигнали по-добър баланс между професионалния и личния живот. Близо 80% от организациите отбелязват, че продуктивността им се е повишила, а 46% отбелязват подобряване на ИТ уменията на кадрите си. Действайки в тази динамична среда, почти 70% от компаниите залагат на силно гъвкава организационна структура при управлението в бъдеще.

„Това е второто изследване, което правим безвъзмездно в рамките на кампанията ни за подкрепа на българския бизнес, изправен пред предизвикателствата на COVID-19. Постарахме се чрез анализа на резултатите да предоставим точна и актуална информация на компаниите в България за добрите практики и новите тенденции в организацията на труда, управлението на хора и работни процеси, така че да бъдат конкурентни на пазара с навлизането в по-дигиталното бъдеще“, сподели Камен Кънев, Chief Digital Officer на Leadership Support.

Мениджъри и HR експерти трябва да се фокусират върху ангажираността, опита, обучението и развитието на служителите си. От лидерите се изисква да придобият нови компетенции, които са ключови в условията на „новото нормално“. Изследването сочи, че една трета от мениджърите притежават основни умения за управление във виртуална среда.

Leadership Support проведе проучването паралелно и в Германия заедно с партньорите си от Kommunikationskolleg AG Consulting & Training. Това даде възможност за интересен сравнителен анализ между компаниите в двете държави по отношение на адаптирането им към „новото нормално“.

По данни от изследването с 15% повече са българските компании, в сравнение с германските, които смятат че служителите им са повишили своите ИТ умения благодарение на дистанционната работа. 30% повече са българските респонденти, които са отбелязали, че хората им са уморени от ограниченията и копнеят за връщане към „добрата стара нормалност“. Единодушно е мнението както на българските, така и на немските компании, че хибридната работа и смесеното ръководене /на живо и дигитално/ е бъдещият начин за управление.

Leadership Support е част от немски консорциум с над 30-годишен международен опит в иновативното развиване на мениджъри, екипи и бизнеси. От 2015 г. компанията функционира и в България. Тя разгръща потенциала на лидери, организации и професионалисти в областта на човешките ресурси с експертни консултации, обучения и цялостни дигитални решения за управление и развитие на хора, ръководене на екипи, организационно развитие и изграждане на корпоративна култура от ново поколение. Leadership Support разполага с богато портфолио от системи за обратна връзка и индикатори за лидерски умения, които лесно и сигурно могат да бъдат интегрирани в IT структурата на всяка бизнес организация.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШефДейност

    7 1 Отговор
    м/у 2 и 6 дни седмично, факт че шефовете станах по-нагли и искат поне 20% повече да се работи, откакто хората с вкъщи. Всички шефове знаят, че се е вдигнала производистлността на фирмите с толкова, но си мълчат за да се правят не недоволни от служители и да искат още от тях. Много български фирми ще загинат, защото има някакъв странен "шефски манталитет" и изведнъж няма кандидати за тяхната дейност.
  • 2 само питам

    3 1 Отговор
    А 4- часова работна седмица кога?

    Коментиран от #4, #8

  • 3 СЕЛЯНИН

    2 4 Отговор
    Че то в момента българския бизнес работи между 1 и 3 дни седмично... но не по цял ден, естествено.
    Първо се започва с едни дълги кафетааа, после има обедна почивка. Накрая се тръгва малко по-рано от края на работния ден. И така годините си минават. После държавата ти подхвърля едни 300- 500 кинта пенсия и хората реват.

    Коментиран от #5

  • 4 само питам

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "само питам":

    4-дневна имах предвид
  • 5 само питам

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "СЕЛЯНИН":

    Така работи държавната администрация и публичния сектор.
    Бизнесът работи 12 часа, 6 дена в седмицата.
  • 6 Земеделец

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" Българският бизнес възнамерява да работи дистанционно между 2 и 4 дни седмично..." Супер! Значи 1 ден копам на нивата, а 4 дни копам от вкъщи.

    Коментиран от #7

  • 7 провинциалист

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Земеделец":

    Копането не е за бизнеса, а за бай бачкатор.

    Коментиран от #10

  • 8 Обесен Язовец

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "само питам":

    4ри часова работна седмица ще има, когато подлогите в парламента съберат смелост да стартират разработването в устието на Камчия залежите ни от петрола и газ !!! Пък Вие вярвайте, че са на вътре в морето и много на дълбоко и било почти не възможно разработването им! И помислете, защо там руснаците изкупиха имотите! За Мораториума в Плевен и подземните му богатства не говоря! Това е друга тема.

    Коментиран от #11

  • 9 Гост

    1 0 Отговор
    Работата от дома е по-удобна, по-продуктивна, и по-малко стресираща. Проблем е единствено за робовладелците, които са свикнали да държат хората на каишка.
  • 10 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "провинциалист":

    В България от копане се прави бизнес. Някой хора с чуждо копане станаха хора.
  • 11 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Обесен Язовец":

    Ако успеем да си върнем златните мини обратно, от канадските наглеци, може и по 3 дена в седмицата да работим.
  • 12 Аз.....

    1 0 Отговор
    Дигитализация с 3 оплични пръстена положени през 80те години и скорост на връзката-ходене на костенурка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове