Last news in Fakti

27 Март, 2021 21:22 4 073 28

Около 7 хиляди души под запрещение нямат право да гласуват

  • право на глас-
  • запрещение-
  • гласуване-
  • избори

Повечето страдат от шизофрения, биполярни разстройства, психози или деменция

Около 7 хиляди души под запрещение нямат право да гласуват - 1
Снимка: БГНЕС

Според Конституцията всеки български гражданин, навършил 18 години, има право на глас. С няколко изключения.

„В България около 7 хиляди души са тези, поставени под запрещение. Които на практика са хора, лишени от граждански права”, обясни пред "Нова телевизия" д-р Цветеслава Гълъбова - директор на Държавна психиатрична болница.

Най-често страдащите от шизофрения, биполярни разстройства, психози и деменция се налага да минат през съдебната процедура на поставяне под запрещение. Те са регистрирани в МВР, което не пречи с личните им данни да бъде злоупотребено по време на избори. Право на глас обаче имат в местата за лишаване от свобода.

„Всички онези, които са в местата за лишаване от свобода и не са с влезли в сила присъди, имат право да гласуват. Това са задържаните по различни причини - подсъдими, обвиняеми - в арестите и съответно в затворите”, обясни зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Изборният процес не е по-различен зад решетките. Дори и в условията на пандемия.

„На гласуващите ще бъдат раздадени маски, ще бъдат използвани дезинфектанти. Може би ще бъде направено така, че всеки да отбележи своя избор с персонална химикалка, така че там да няма застъпване”, каза още проф. Проданов.

Няма изискване желаещите да гласуват да го обявят предварително. Зад решетките те ще бъдат водени до урната в групи до шестима души .В нито една от секциите в местата за лишаване от свобода няма да има опция за машинно гласуване.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лейка

    13 5 Отговор
    Такъв Та.шак не имало в историята на България. Ковид отделения - няма да гласуват, карантинирани - малко вероятно, по един в секция и бавене поне 6 минути за човек за останалите. И накрая масово ще си тръгнат гласоподавателите.
  • 3 Да трябва

    15 7 Отговор

    До коментар #1 от "За шизитата":

    Да се измете ГЕРБ от управлението те докарват гражданите до полудяване от мизерия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Товарищ Время

    10 9 Отговор
    Да сметем ГЕРБ на бунището!
  • 6 Честито

    5 1 Отговор
    Благодаря за "информативната" статия. Но тук има няколко субекта, за които се тревожа. Всички ги познаваме и се чудя дали ТЕ ИМАТ ПРАВО да гласуват на предстоящите избори. Защото, ако са...запрещенени, имат разни психози, би-полярни разстройства и раздвоение на личността....това е проблем.
  • 7 Хаджиген от БСУ право смех

    5 5 Отговор
    Айде Бабикянчетата закъсаха и опряха до гласовете на улавите да ги вкарат в парламента, за да могат да си осребрят усилията от лятото.

    Коментиран от #23

  • 8 rtyy

    7 7 Отговор
    мухобойко най големия крадлив боклук
  • 9 ДР.АЛБАН

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "За шизитата":

    ТО СТАНАЛО ЦЯЛО КОТИЛО ОТ НОРМАЛНИ ХОРА!!!
  • 10 БЯЛАТА СТАЯ БЕЗ ПРОЗОРЦИ

    1 3 Отговор
    УЖАС АМИ ТОГАВА ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАМЕ😬
  • 11 Запрещение

    2 2 Отговор
    Учил съм лица поставени под запрещение са психично болни а не с Ковид
  • 12 Елвис

    5 3 Отговор
    Мъртвите ше могат ли да гласуват? За едни приятели питам.

    Коментиран от #20

  • 13 ШАЙКАТА ИЗГОНИ ДЕЦАТА НИ

    5 3 Отговор
    Какво значи “поставяне под запрещение”?
    Не винаги пълнолетните лица са дееспособни и не винаги същите могат да ръководят постъпките си зряло и пълноценно. Ограничаването или отнемането на дееспособност на дадено лице може да се постанови чрез поставянето им под запрещение.
    Тази мярка се налага от компетентен съд. Тя лишава лицето от пълноценно участие в социалния живот и го поставя в зависимост от волята на друг. Под запрещение могат да бъдат поставени непълнолетни и пълнолетни лица, които отговарят на две условия:

    да е налице болестно състояние – то трябва да засяга интелекта, психиката и волята;
    страдащият от болестно състояние да не разбира значението на постъпките си – лицето има намалена възможност да се грижи за своя начин на живот.
    Правната уредбна се съдържа в чл. 5 на Закона за лицата и семейството:

    Непълнолетните и пълнолетните, които поради слабоумие или душевна болест не могат да се грижат за своите работи, се поставят под пълно запрещение и стават недееспособни.
    Пълнолетните с такива страдания, чието състояние не е така тежко, за да бъдат поставени под пълно запрещение, се поставят под ограничено запрещение.
    За правните действия на лицата по ал. 1 се прилага чл. 3, ал. 2, а за правните действия на лицата по ал. 2 се прилага чл. 4,ал. 2.
    До запрещение се прибягва, когато тези състояния не са краткотрайни и няма изгледи да преминат. Например употребата на наркотици, травми, халюцинации не са причина за поставянето на едно лице под з
  • 14 София

    0 6 Отговор
    Когато гласувате , пускате вашият избор в урната . Това символизира че ставате покойници, защото оставяте съдбата си в ръцете на други.
    Значението на думата " Урна " - Съд, в който се поставя прахът на мъртвец след изгарянето му.
  • 15 София

    1 2 Отговор
    Цитат от шизофреник : Лекарството накара гласовете да си отидат. Сега съм самотен.
  • 16 мдаааа

    0 1 Отговор
    Поне 1% от тях коментират тука ... Фенове на Х@йло ..🤭😁
  • 17 да питам

    3 1 Отговор
    И последния софеанец им водач , нали ?
  • 18 Запрещение

    2 0 Отговор
    Бъркаме вече езиците ли ?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Защо

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Елвис":

    Тежко ли са ваксинирани?-))
  • 21 Номер 11, за да си върнем България

    1 3 Отговор
    Борисов дава пари – не, той харчи нашите, при това без да ни пита. И когато се пъчи, че „раздава“, „отпуска“, „дарява“ – трябва да сме наясно, че това е произвол с чужди средства.
    „Толкова пари, колкото ние даваме за здравеопазване, никой не е давал”, обича да се хвали премиерът. А всички знаем, че здравеопазване в България няма.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Стига глупости

    3 0 Отговор
    Познавам хора с шизофрения и искам да ви кажа, че това са много чувствителни и образовани хора, които обществото ги е направило с такава диагноза. Никой не е застрахован, че тази "болес" не я носи в себе си! Всеки от нас прави едно, а мисли друго по някога.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Антоанета Чернева

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Стига глупости":

    Запрещението май в другата ЕС го отрекоха и освен съда,. трябва изкл. и основание,особено когато се подозира опити за кражби и злоупотреби и най-вече със съгласието на двамата родители, независимо дали са семейство, достатъчно е, да са живи.С тези диагнози много по-леко.
  • 28 БРЦК

    1 0 Отговор
    До оня с коня . Не се шегувай с това . Егоизма е страшно нещо то е в основата на повечето психични разтройства
    Бъди здрав . Бъди нормален Човек.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове