Last news in Fakti

30 Март, 2021 09:22 2 333

Да пуснем кислородните апарати на артистите... имат нужда от препитание

  • възраждане-
  • култура-
  • артисти-
  • костадин костадинов-
  • парламентарни избори

Трябва да се разгърне сериозна пропагандна кампания за популяризиране на българската култура и българските традиции, смятат от Възраждане

Когато говорим за културата в България, е необходимо да обръщаме въпроса към нас самите, като се питаме не само как може да я опазим, но и какво сме направили, за да я популяризираме вътре в България, защото тя към настоящия момент се губи.

Смятаме, че трябва да се разгърне сериозна пропагандна кампания за популяризиране на българската култура и българските традиции, която да противодейства на антикампанията, която казва, че те са отживелица.

Например всяка година по Богоявление, когато се хвърлят младите мъже, за да извадят кръста от студените води, има поредица от негативни коментари как това е нещо отживяло, варварско, анахронично, провинциално. Всъщност тези внушения, на практика допринасят за процеса на унищожаване на собствения ни културен код.

Живеем във време, в което нашите деца пишат на латиница по-лесно отколкото на кирилица. В това време е важно да обясняваме на подрастващите, че ние сме велик народ с велика култура и от нас зависи да направим така, че да популяризираме нашата култура по света, защото имаме какво да покажем.

Имаме богато културно-историческо наследство; имаме талантливи артисти; хора, спечелили едни от най-престижните награди по света; хора, с които България се гордее. Необходимо е да създаваме среда за развитие на българската култура, да създаваме условия на нашите артисти, да се погрижим за независимите артисти, защото е необходимо те да имат самочувствие, тъй като са много талантливи.

Ако българските граждани дадат доверието си на Възраждане, ще отделим време и ресурс за развитие на културата, за да осъзнае всеки българин, че тя е в основата на запазването на българската национална идентичност.

„Народните представители на Възраждане в 45-то народно събрание ще настояват и действат последователно в посока на реализирането на индивидуална програма за развитие на държавния и независимия сектор в културата. На практика това са две системи, които колкото и еднакви да са, функционират по различен начин и имат както еднакви, така и различни потребности, за да съществуват.

Независимите артисти бяха в изключително неизгодна ситуация през изминалата година. Реално голяма част от тях останаха без препитание. Ако държавата продължава да неглижира този сектор, то тя обрича на глад много хора, които са избрали изкуството, не само като начин на живот и себеизразяване, но и като препитание. Кризата, създадена около COVID 19, показа дефицитите и в сферата на културата и липсата на работа конкретно с независимия сектор, за който е необходимо да има финансиране и пазар за произведените продукти. Относно финансирането, то може да бъде решено със създаването на фондове, на конкурси с парични награди, на едногодишни стипендии, на регионална политики.

Относно създаването на пазар за културните продукти на независимите творци, държавата може да е поръчител и ползвател на тези продукти.“, коментира д-р Костадин Костадинов, председател на Възраждане и водач на листата на кандидатите за народни представители на 3 МИР Варненски и 25 МИР София.

Възраждане е с номер 5 в интегралната бюлетина на предстоящите Парламентарни избори на 04.04.2021 г.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Платена публикация

Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове