30 Март, 2021 12:12 2 024 28

Доц. Ташев: Репресиите над българи в Северна Македония се засилват

  • северна македония-
  • българи-
  • репресии-
  • спас ташев

Отношенията между София и Скопие никога не са били добри, казва експертът

Доц. Ташев: Репресиите над българи в Северна Македония се засилват - 1

Отношенията между София и Скопие никога не са били добри. Репресиите над българи се увеличават. За пореден път имаме отлагане на преброяването на населението в Северна Македония. Това заяви доц. Спас Ташев в студиото на сутрешния блок на Nova.

Повсеместно е декларирането, че хора са българи, а техният майчин език е български. Това представлява проблем за македонските власти, поясни доцентът.

Той изказа тезата, че много от гражданите на Северна Македония, работили в Западна Европа, са се запознали с исторически документи и са започнали да се възприемат като българи. Около 20 000 са хората в РСМ, които се самоопределят като българи.

„Има присъди на 80-годишни хора, които след 6-годишен престой в затвора умират“, съобщи доц. Ташев. Според него има обръщане от страна на ЕС към позицията на България.

Относно 36-те граждани, които са задържани заради български книги той съобщи: „Няма никаква документи, че са провеждани информативни обаждания. Тези хора се притесняват, че ще загубят работата си“.

По темата с Евровизия заяви: „Когато стана известно, че Васил Гарванлиев е българин, тогава започнаха тролски атаки, защото медиите там са контролирани. Никога в медиите им не е имало положителна информация за България“. В последствие е създадена комисия за Васил Гарванлиев и благодарение на българския активизъм, конфликтът е разрешен.

Доц. Ташев каза, че има слаби пунктове в българската политика, а един от тях е, че загърбваме САЩ: „Това означава, че не мобилизираме българската общност там, а тя е с македонски произход“.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бойчо

    11 8 Отговор
    Трябва да сме единни и спокойни. Всичко е уредено, само да ни преведат парите.

  • 3 Българин

    15 5 Отговор
    А бе те и българските медии са контролирани. От Саш и Турция. Появи ли се информация за Сърбия или Русия, от"институтите" веднага насъскват натовзките си тролове.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Мимч

    21 2 Отговор
    С тия макета вечно ще имаме проблеми,дори и да ги приемат.Ние твърдо трябва да поставим въпроса пред евросъюза,че не приемат ли нашите искания ,да няма репресии ,хули и унижения към България,няма да им вдигаме ветото...
  • 5 Америка за БГ

    0 9 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Не се обаждай много много моето момче.

  • 6 Сорос

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Белята ли си търсиш?
  • 7 П Младенов

    6 10 Отговор
    Танковете да дойдат! И да си я взимаме Македонията....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 България

    20 3 Отговор
    трябва да заведе дело в съда в Хага срещу Македония за геноцида над българите в Македония. Всички други преговори трябва да бъдат замразени до приключване на този процес

    Коментиран от #12

  • 10 Бюлетина 11

    12 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Доц. Ташев: Репресиите над българи в Северна Македония се засилват

    То и репресиите над българи в Северна България се засилват от крадливите герберски толупи и пишманпатрЕоти.
    На 04.04 да се освободим от нашта тирания, пък после да мислим за българите в Северна Македония.

    Коментиран от #15

  • 11 дрвб

    3 2 Отговор
    Репресиите над българите в Бг "оправихте", та сте тръгнали в Македония да се месите.
    Защо системата отчете гласуване за статията, без да гласувам/цъкам? Даже не зная колко звездички отчете.

    Коментиран от #13

  • 12 Полковник РУМНО

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "България":

    Абсолютно!

    Коментиран от #20

  • 13 Полковник РУМНО

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "дрвб":

    Пишеш глупости. Бъди Патриот, а не българомразец.

    Коментиран от #18, #26

  • 14 !!!?

    3 3 Отговор
    Антимакедонската и антибългарската истерия на всякакви русофилски шамани начело с Фигуранта, налива вода в мелницата на Кремъл !!!?
  • 15 Полковник РУМНО

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бюлетина 11":

    Пишеш глупости. Бъди Патриот, а не българомразец.
  • 16 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "мм дааа":

    А, 97 година когато долара стана 3 лева и магазините празни, кой бе виновен да това?

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 дрвб

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Полковник РУМНО":

    Откъде накъде ти ще ми казваш, че постовете ми били "глупости", защото мнението ми не съвпада с твоето?! И ме наричаш "българомразец".
    И за да си придадеш тежест на обидите, използваш ник "Полковник от РУМНО".

    Коментиран от #23

  • 19 дрвб

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    '97 год. магазините не бяха празни, Жан- Виденовата зима беше само 2-3 месеца и никога официалната валута в Бг не е била долар. Друг е въпросът кой ни вкара в тази криза, за да ни пречупи.
  • 20 оценявам

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Полковник РУМНО":

    подкрепата ти. Тази теза трябва да почне масово да се пише и говори, за да стигне до ушите на управляващите и да не може повече да се подминава. Всяка друга самоуважаваща се нация отдавна би повдигнала този въпрос. Ние докога ще чакаме.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Решението е

    1 0 Отговор
    Репресираните да дойдат да живеят в България, а Македония да стои извън ЕС.
  • 23 Полковник РУМНО

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "дрвб":

    Раязбира се, пишеш глупости и че си лъжец. Къде видя в РБ репресии, я посочи да видим? Такива просто няма, обаче се опитваш да правиш внушея. Чист манипулатор.
  • 24 Наблюдател

    1 3 Отговор
    Фатмакът-льотчик с БКП-лампаз нареди на ДС-чекистите да нападнат Македония! И ето го помашкия ДС-агент "Иван" Спас Ташев се издъни със спец-простотията "1000 книги за македонските българи"! При наличието на интернет който иска може да чете книгите в електронен формат без да са нужни източващи милиони от бюджета спец-пропагандни акции за вътрешно-българска употреба като "1000 книги за македонските българи"! Сега насила ли ще дават книги на хартия на хората и после ще пратят Джандбаз, Контрера и ДС-Кремена Дрангова да ги изпитват ли?! Или пък субСидеров с мутрето Динко да ги бият ли?!

    Коментиран от #25

  • 25 Полковник РУМНО

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдател":

    Ти май не си българин, а сърбоман, пардон-македонец с българско потекло. Вземи се скрий, най добре ще направиш.
  • 26 123

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Полковник РУМНО":

    Фатмакът от РУМНО да си обуе едни гащи и да не ми се манлихвеца с гола пишчиц@ и да ми резтега локуми за "чифте пищоли" - и в Б-ия и в Македония! ДС-патриотарстването не му скртива немитите атрибути!
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония..... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, ЗAЩOТO ИЗЧEЗНE ЛИ БЪЛГAРOФOБИЯТA ИЗЧEЗВA И ДЪРЖAВAТA КOЯТO E ИЗГРAДEНA НA ТAЗИ OCНOВA....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че това се прави може би съзнателно.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове