ФАКТИ.БГ

Филип Попов: БСП се доказа като алтернатива, като отговорна политическа партия, която може да управлява

Той бе категоричен, че БСП е единствената опозиция в България, като това беше показано и в Народното събрание

Публикувана: 31 Март, 2021 10:56
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 878
Филип Попов: БСП се доказа като алтернатива, като отговорна политическа партия, която може да управлява
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.

„Целта на БСП за предстоящите парламентарни избори е да бъде първа политическа сила. Според реалните социологически проучвания БСП води с 4% пред ГЕРБ, което е в унисон с целта на левицата. БСП се доказа като алтернатива, като отговорна политическа партия, и партия която може да управлява. Тя дава посоката на развитие на България.“ Това заяви водачът на Коалиция “БСП за България“ във Видин Филип Попов в ефира на радио Свободна Европа.

Той бе категоричен, че БСП е единствената опозиция в България, като това беше показано и в Народното събрание. „Нашата позиция беше ясна, а именно, че този парламент е изчерпал доверието си и той освен да навреди, оттук нататък няма какво повече да направи, затова искахме и оставката му. Ние бяхме единствената политическа сила, която поиска и оставката и на главния прокурор.“ Той припомни и 5-те вота на недоверие към правителството, които по думите му са на болни теми за държавата като корупция, съдебна система и здравеопазване.

„Мостът е символ на свързаност, трябва да има мост както във Видин, така и в Русе, така и в Силистра. Тези два моста, които имаме в момента, не са достатъчни, защото река Дунав вместо да свързва България с Румъния, се явява една тежка пречка за икономическа свързаност“ коментира кандидатът за народен представител от БСП.

Ние сме заявили нашата категорична позиция, че в правосъдната система следва да има промени, категоричен бе Филип Попов. „Дали сме нашите предложения по отношение и на прокуратурата, и на дисбаланса в натовареността на съдилищата. Прокуратурата няма как да е демократична, когато главният прокурор може писмено да отменя или изменя актове на по-долустоящи прокурори.“

По темата за гласуването по пощата, Филип Попов заяви: „Първата стъпка трябваше да бъде т.нар. активна регистрация. От ГЕРБ категорично го отхвърлиха заедно с видеонаблюдение при преброяването на бюлетините. Когато имаш активна регистрация, едва тогава можеш да преминеш и към гласуване по пощата.“

Филип Попов коментира и темата с Турски поток, припомняйки, че България все още не го е открила, като добави: „Г-н Борисов освен да ходи по магистралите, да раздава саката си, явно че не върши друга работа. Ползата на България от Турски поток е транзитирането на тази газ.“ Той допълни, че трябва да питаме Бойко Борисов, който плати 3 млрд. лева за Български поток, който по-късно отказа, кога ще си ги върне. „Ние се намираме на много добро геостратегическо място, а България не прави нищо до този момент, за да печели от него“, каза още Филип Попов.

„Ние имаме ясна политика, че трябва да имаме нормални отношения с Русия, от които България да печели. Трябва да засилим връзките и с Китай, защото тя инвестира навсякъде около нас, но не и в България. Това са инвестиции и работни места, това са пари. Разбира се, ние трябва да защитим нашия национален интерес и партньори от ЕС и НАТО, но това може да стане, когато имаме силна икономика, когато България е развита“, обясни Филип Попов.

„Това, което се случва в България в последните 10 години, е всичко друго, но не и демокрация“, заяви Филип Попов като допълни „Не може министър-председателят на една парламентарна република да е дошъл два пъти в Народното събрание. Не може през Народното събрание да се прекарват лобистки закони, от които тръгва корупцията“, заяви той като добави, че това не е демокрация, и заради това левицата иска смяна на целия този модел.

На въпроса с кои партии е възможно да има коалиция, Филип Попов отговори: „Без ГЕРБ със сигурност. Ние сме в коренно различни посоки с тази партия, даже не бих я нарекъл и партия“, категоричен бе той като обясни, че в партията имаш политика, цел, устав и правила, а при тях няма такова нещо. Той припомни, че след изборите левицата ще направи допитване до своите членове относно възможните коалиции.

Вижте новината на официалния сайт на БСП.

Платена публикация

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Ловци на бисери
Росен Плевнелиев
Президентът в коментар за националната сигурност
Когато българските самолети пазят пространството, сърбите могат да спят спокойно"

Още бисери