ФАКТИ.БГ

Големите магазини с остра позиция, готвят неподчинение

В условията на развиваща се пандемия всички бизнеси би следвало да бъдат равнопоставени

Публикувана: 7 Април, 2021 15:02
38 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3867
Големите магазини с остра позиция, готвят неподчинение
Илюстративна снимка, Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 25 гласа.

Големите магазини, продаващи нехранителни стоки, излязоха с отворено писмо към властите заради "продължаващата неравнопоставеност" спрямо тях.

Техномаркет, Технополис, Зора, Praktis, Mr. Bricolage, Aiko, Carpet Max, Praktiker, HomeMax, TechMart, Domko, Decathlon, Мебели Виденов, Jysk, SportDepot, Matstar, Mania - настояват наложената забрана да бъде преустановена или съобразена с търсената равнопоставеност на всички сектори.

Ето и пълния текст на писмото:

В условията на наложените противоепидемични мерки, с които са преустановени посещенията на клиенти в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки, с настоящото категорично и твърдо се противопоставяме на продължаващата неравнопоставеност спрямо нашата дейност.

Считаме, че в търговските обекти с площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки, при спазване на хигиена и дистанция, не се наблюдават струпвания на хора и потокът от клиенти не оправдава наложената забрана за посещения.

Противоепидемичните препоръки и мерки са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините, а затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток от стотици хиляди хора към по-малки обекти, където при по-малка площ нерядко се струпват хора. Това наблюдаваме при много от отворените към момента търговски обекти и локации, където, независимо от площта, не се наблюдава спазване на дистанция и контрол върху броя на допусканите клиенти.

В условията на развиваща се пандемия всички бизнеси би следвало да бъдат равнопоставени, а в настоящата ситуация някои са облагодетелствани за сметка на други на принципа на своята търговска площ. В тази връзка възниква и въпросът как беше изчислено, че магазин с площ 300 кв. м може да работи и е безопасен, а магазин с площ 301 кв. м трябва да бъде затворен и е опасен за разпространението на вируса.

Предлаганите от нас продукти: материали и инструменти за спешни и неотложни ремонти; В и К части; електрически части; уреди за отопление; мебели; потребителска едра и дребна техника и електроника; комуникационни устройства, също биха могли да се отнесат, наред с хранителните, към стоките от първа или съществена необходимост, до които към момента клиентите имат съвсем ограничен достъп. В момента за снабдяване с нехранителни стоки, клиентите се насочват към други търговски обекти, които успешно продават същия асортимент.

Това води, освен до струпване на хора, но и до нелоялна конкуренция – за тях има допълнителни приходи от продажба на продукти от нашата номенклатура, за сметка на нашата невъзможност да продължим дейността си. Отбелязваме, че ние, големите търговци на нехранителни стоки, сме компании, които плащат данъците си в България, работят изцяло „на светло“ и осигуряват служителите си върху пълните им възнаграждения.

Ние осигуряваме хиляди работни места и имаме немалък принос за запазване на икономическата стабилност в страната, поради което считаме, че наложената забрана следва да бъде незабавно преустановена или най-малко съобразена с търсената равнопоставеност на всички сектори.

Сегашната ситуация води до изключително големи щети за нашия бизнес и затова ние очакваме адекватна подкрепа от страна на държавата. Според нас стъпки в правилна посока биха били освобождаването от данък сгради и такса смет за периода на затваряне на нашите обекти и освобождаването на компаниите от данък печалба за 2021 година.

В заключение на казаното по-горе считаме, че е крайно наложително всички тези мерки, които са дискриминационни и нарушават грубо правилата на равнопоставеност и конкуренция между отделните стопански субекти, да бъдат преустановени и всички участници на пазара да бъдат третирани еднакво.

Следва да бъдат отворени всички търговски обекти за нехранителни стоки, без между същите да прави изкуствено разграничение на база нетна търговска площ, или, ако епидемиологичната обстановка налага това, то следва да бъдат затворени всички. Магазините, които продават приоритетно хранителни стоки следва да бъдат задължени да спрат от продажба всички нехранителни стоки, които не са от първа необходимост до момента на отваряне на другите търговски обекти, каквато е практиката в много страни от ЕС.

В противен случай ще бъдем принудени да предприемем активни действия за масово отразяване на нашата позиция, като не изключваме и възможността за организиране на протести и различни форми на гражданско неподчинение.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 25 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
az #МУТРИ, ВЪН!
1 Отговор
Браво! Бой по мутрите на всички фронтове!

Коментиран от #38


Оценка:
-2 +73

мислещ
2 Отговор
Мутрата ядоса най-сетне и едрите бизнесмени, до тук е!

Коментиран от #37


Оценка:
-2 +70

честен ционист
3 Отговор
Ваксинационното паспортче ще нормализира живота.

Коментиран от #10, #12


Оценка:
-62 +6

БГ МАФИЯ В МС
4 Отговор
ЕХА НАЛИ ПОДЪРЖАХТЕ РАЗБОЙКО И ГЛАСУВАХТЕ ЗА НЕГО. ТАКА ТАКА ЗАТВОРЕНИ ЩЕ СТЕ ОЩЕ 5 МЕСЕЦА.

Оценка:
-5 +49

Да да да
5 Отговор
Общо взето е така! Ходих онзи ден до Практикер, прави са хората. Двама души се отказаха и си тръгнаха като видяха, че не могат да видят какво искат да купят. А дали са само те. Аз специално ходих за рекламация и чаках на студа сума време. БЕЗСМИСЛЕНО Е!!!

Оценка:
-2 +55

Комуниста
6 Отговор
Моного е важен дрип- шопа Маниа да отвори врати, иначе демократите е капиталисти бг ще останат голи!

Оценка:
-10 +11

Нов гост
7 Отговор
Нали продават онлайн! Какъв е тия рев. Познати току що купиха бяла техника от Технополис. Нищи им няма точно на тия!!!

Коментиран от #22, #30


Оценка:
-30 +14

Майна
8 Отговор
Няма какво да чакате..ОТВАРЯЙТЕ. ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ВЪСТАНАТ СРЕЩУ ТОВА...УМЪРТВЯВАНЕ..

Оценка:
-8 +48

Морфей
9 Отговор
Техномаркет и Практикер са на тлъстия депесар дето продаде хотела в София!

Оценка:
-4 +25

МОШЕ ДА ЯН
10 Отговор

До коментар #3 от "честен ционист":


ТРЕБЕ ДА ТИ УДАРИМ ВАНСИНАЦИОННА ДАМГА НА ЧЕЛОТО - ДАВИДОВАТА ЗВЕЗДА ДА СЕ ВИЖДА ОТ ДАЛЕКО ЧЕ СИ ВАКСИНИРАН.

Оценка:
-2 +27

Демократична България - Пловдив
11 Отговор
мога да кажа на тези който гласуват за герб. Виж те си държавата в която живеете!!. Много добре се огледайте във вашите близки и деца в какви условия живеят. Няма те срам като тези който крадат от нас. И вие ги подкрепя те да продължават да ви убиват от ежедневието със стрес в хората. Няма кой да ни спаси от герб.Те ще продължат да крадът докато всички българи са слепи и казват кво да направя държвата е такава???... Не държавата а повече от народа за жалост е сляп...

Оценка:
-2 +18

ГРАД КОЗЛОДУЙ
12 Отговор

До коментар #3 от "честен ционист":


това паспортче си го заври отзад

Оценка:
-1 +26

Морфей
13 Отговор
Техномаркет е купен за 250 милиона стс пари от,, Банката за развитие на малък и среден бизнес "определено 250 милиона са малък и среден бизнес!!! Колко хиляди молби за кредит са отхвърлени за развитие на семеен бизнес за да му отделят капитал 250 000 000 знаете ли?

Оценка:
-0 +35

юрист
14 Отговор
Що . ве- нали сега партията на славиту ще е на власт, той е мангъровист, според него ковида не е тежка инфекциозна вирусна болест, различна от грипа, според него сегашната мутация на вируса и сегашната разновидност на ковид трябва да се лекуват със спокойствие, хидратиране на орханизма с чайчета и със силна храна, така, че- очаквайте закони, които да преустановят действието изобщо на противоепидемичните мерки, да се изпозарази над 90 процента от населението на България и който оцелее- оцелее- това няма да са много над 15 процента...Щом всеки любител на конспиративните теории и антиваксър си въобразява, че има страхотен имунитет, няма никакви хронични болести и ще оцелее след ковид на 1000 процента- давайте- нека всички се изпозаразят, но тогава няма да има места в болниците и няма да получат медицинско лечение, различно от предписваното от мангъров, Да видим тогава дали мангъров и славиту няма да бъдат съдени за извършване на геноцид и за престъпления срещу човечеството- ако са живи, разбира се....

Коментиран от #15


Оценка:
-25 +5

др Гей Билтс
15 Отговор

До коментар #14 от "юрист":


Аз го изкарах Ковида без лекарства, на чай и вода, не е препоръчително да се приема силна храна. 5 дни трая болестта, само вкус и обоняние загубих и още не ми се е възстановило. Пневмонията я преборих на крак, обаче тромбозата ме подмина.

Коментиран от #19


Оценка:
-4 +13

Дфдфдф
16 Отговор
Практикер са собственост на Технополис... А Технополис са собственост на някой от баш тарикатите ,но в сянка. Двамата заралии не мисля,че са реални собственици.

Оценка:
-1 +7

шоплия
17 Отговор
Дънкате глупости, без кофит няма бъдеще - ще се подчиняваме на рогатия и неговите клоуни, та да ни излекуват от настинката.. А, и разни юристисе изказват по въпроса, че са компетентни в делата човешки, га има пари са първи да решат на страната на парите! Няма ковит - има тирания!

Оценка:
-2 +9

БЕЖАНЕЦА ОТ КАРАЧИ
18 Отговор
Интересно НА българина колко ТЕЛЕВИЗОРА,хладилници,печки ,перални и БИДЕТА му трябват НА ден😀😀😀

Коментиран от #23


Оценка:
-5 +6

юрист
19 Отговор

До коментар #15 от "др Гей Билтс":


Аз пиша за третата вълна на ковид- тази, която е в момента; тази, при която ВСЕКИ постъпил в ковид отделение има сатурация под 86 процента, нуждае се от лечение на пневмонията си и на ковид и от кислородна терапия.

Коментиран от #24, #25


Оценка:
-9 +2

Чичо
20 Отговор
Да набият бацо

Оценка:
-2 +6

Шуши
21 Отговор
Абе мисиряка на здравето дека го е три дни

Оценка:
-0 +9

днес
22 Отговор

До коментар #7 от "Нов гост":


Стига с този онлайн - когато купуваш скъпа техника нали трябва да я видиш реално!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Аман от тъпи IT джендърчета!

Оценка:
-2 +20

2020
23 Отговор

До коментар #18 от "БЕЖАНЕЦА ОТ КАРАЧИ":


При 6 милиона гласоподаватели излиза, че държавата е повече от 8 милиона и половина!!! А познай при 8 милиона човека на колко им трябват телевизори и бидета. Не всеки пикае в ямата в двора, нали?

Оценка:
-0 +2

др Гей Билтс
24 Отговор

До коментар #19 от "юрист":


Сами са си виновни, да не са се боли в началото на февруари.

Оценка:
-2 +5

5928
25 Отговор

До коментар #19 от "юрист":


Ти пишеш под всяка тема, разбрахме те кой си вече - "бивш доктор", настоящ "софийски адвокат" с 22 годишен стаж, подвизаващ се във форума на факти с псевдоним "юрист". Явно си много "кадърен" по специалностите си и нямаш много работа, щом тролиш по цял ден тук ...

Коментиран от #34


Оценка:
-0 +9

Матей
26 Отговор
Ха така,само протести,гражданско неподчинение,те от молби не разбират!

Оценка:
-0 +8

гхфгй
27 Отговор
Ама те тея бизнеси са на така наречените мутри и така или иначе повечето работят на загуба само и само да изперат парите които им наливат. Сега какво плачат и те ли ще искат финансова подкрепа от държавата - абсолютна подигравка с хората ....

Оценка:
-3 +7

Тиквата
28 Отговор
От тук нататък жалби и оплаквания към Чалгаря.

Оценка:
-3 +6

Некой си
29 Отговор
Аз съм колошар и пазарувам само от тези магазини.Стоките им дават фира след 1 година.

Оценка:
-2 +3

Лост
30 Отговор

До коментар #7 от "Нов гост":


Хайде направи си един онлайн секс и мирясай.

Оценка:
-0 +7

Бочко
31 Отговор
А защо не пищяхте когато всички бяха затворени а само вие работехте А ?

Оценка:
-1 +8

В квартална железария, сложил съм маска
32 Отговор
Влизат още трима работници, няма маски няма нищо, теснотия, Немога да излеза през вратата, няма място!! Никой не си прави труда да ограничава броя на клиентите, един продава вътре и това е, колкото влезат на веднъж сие техен проблема!!! Гонят си оборот, меко казано!!!

Оценка:
-3 +4

Търговец на забранените пазари в провинц
33 Отговор
В провинцията няма пазари почти година кметовете ги спряха
Тетевен ловеч троян няма пазар пускат само 5 6 бабички с разсад

Оценка:
-0 +4

Под ника юрист
34 Отговор

До коментар #25 от "5928":


Предните години се подвизаваше юриста политолог Антон Тодоров. Сега не му следя локумите за да потвърдя този юрист е онзи юрист...

Оценка:
-0 +2

А да видим
35 Отговор
Славиту как ще отвори чалгариите, големите магазини, моловете и понеже е син на сатаната ще му се размине всякаква пандемия.Всички, които са гласували за него що не го питате как точно си представя близкото бъдеще?! Какво ще направи ТОЙ, след като го няма ББ, а?Ама всички се правите на утрепани и не смеете това да коментирате?

Коментиран от #36


Оценка:
-2 +3

36
Този коментар е премахнат от модератор.
Гневен Котарак
37 Отговор

До коментар #2 от "мислещ":


Едрите " бизнесмени?? Хи хи хи!! Искали разрешение от Чекмеджето и Ботокса - политическите трупове?? Мухльовци!! Отваряйте НЕЗАБАВНО!!

Оценка:
-0 +2

Дедо
38 Отговор

До коментар #1 от "az #МУТРИ, ВЪН!":


Ало, мухльовци- " бизнесмени"!! Докога ще слушате тоя малоумник Ботокса?? Отваряйте незабавно в пълен обем!! Във вашите магазини клиентът ПЪРВО трябва да ИЗБЕРЕ стока,а след това да я плати на касата! Как да я " поръчам" на някой си,след като не знам що за стока е??

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Волен Сидеров
Лидерът на "Атака" обяснява защо РЗС се превърна в партньор на ГЕРБ, въпреки че искаше да "уволни" премиера Бойко Борисов преди изборите:
Ако трябва да определя Яне Янев - не знам болонка ли е, или фокстериер. Мисля, че него го държат с фалшификацията на подписката му."

Още бисери
ТОП 5