Last news in Fakti

8 Април, 2021 08:40 2 996 52

Доклад: Властите в България нападат журналисти и критици, разгонват протести

  • доклад-
  • амнести интернешънъл

Според базираната в Лондон международна правозащитна организация българските власти са поставили някои ромски общности под задължителна карантина и са ограничили строго тяхното придвижване

Доклад: Властите в България нападат журналисти и критици, разгонват протести  - 1
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в България със свободата на медиите и свободата на събирания се е влошила допълнително, а властите нападат журналисти и критици и разгонват антиправителствени протести. Това констатира "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад, публикуван днес, предава БТА.

Според базираната в Лондон международна правозащитна организация българските власти са поставили някои ромски общности под задължителна карантина и са ограничили строго тяхното придвижване; официални лица са прибягвали открито до расистка реторика спрямо ромите. Домашното насилие остава широко разпространено, а средствата за помощ на жертвите са недостатъчни. Лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните са изложени на дискриминация и социално изключване. Това констатира "Амнести интернешънъл" в частта за България от доклада си за състоянието на правата и свободите по света през 2020 г.

СВОБОДА НА ИЗРАЗЯВАНЕ

Като част от извънредните марки срещу КОВИД-19, въведени през март миналата година, българското правителство предложи промяна в Наказателния кодекс за налагане на големи глоби и присъди затвор за разпространяването на невярна информация. Президентът обаче наложи вето на предложението, преди то да стане закон, като се позова на неговото негативно въздействие върху свободата на изразяване.

Свободата на медиите продължи да се влошава, като журналисти, разследващи организираната престъпност и корупцията, бяха изложени на силен политически и прокурорски натиск под формата на заплахи и сплашвания. Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа нарече тези действия "неприемливи" и прикани властите да разследват нападенията.

В доклада си от септември за върховенството на закона Европейската комисия изрази сериозна загриженост относно липсата на прозрачност в собствеността на медиите и отбеляза, че медиите остават под системен политически контрол. Класирана на 111-о място измежду 180 държави в Индекса за свобода са медиите по света (World Press Freedom Index), България остава държавата в ЕС с най-нисък стандарт на свобода на медиите.

СВОБОДА НА СЪБИРАНИЯТА

През юли "Обединените патриоти", по-малкият партньор в управляващата коалиция, предложи изменение в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, което налага непропорционални проверки и строги изисквания на организациите, получаващи финансиране от чужбина. Коалиция от НПО-та предупреди, че промените са несъвместими с европейската конвенция за правата на човека и законите на ЕС и биха създали враждебна среда за организациите на гражданското общество.

През септември десетки хора, включително журналисти и полицаи, бяха ранени и стотици бяха арестувани, когато продължаващите месеци наред антиправителствени протести в София, бяха насилствено разгонени от силите за борба с безредиците. Европейският парламент критикува остро "насилствената и непропорционална намеса" на полицията и прикани властите да разследват съобщенията за прекомерна употреба на сила.

НАСИЛИЕ СРЕЩУ ЖЕНИ И МОМИЧЕТА

Домашното насилие остава широко разпространено и в значителна степен не се съобщава за него. Според организации за правата на жените пандемията от КОВИД-19 е влошила положението. Най-малко осем жени са били убити от партньорите си през двата месеца на национален локдаун от март до май.

Дефиницията за изнасилване в Наказателния кодекс не включва изнасилването при съпрузи и се изискват доказателства за физическата съпротива на жертвата, което е в разрез с международните стандарти. Специалният докладчик на ООН за насилието срещу жени е приканил България да промени наказателния си кодекс, за да включи извършването на изнасилване при липса на съгласие и това изрично да се отнася за изнасилване при съпрузи. През 2018 г. Конституционният съд обяви Истанбулската конвенция за несъвместима с българската конституция, което остава пречката пред ратифицирането на конвенцията.

ДИСКРИМИНАЦИЯ

Пандемията от КОВИД-19 и националният локдаун изостри ширещата се досега дискриминация срещу ромите. Между март и май местните власти в редица градове наложиха специален режим, включително задължително карантиниране на всички жители, което бе прилагано непропроционално само върху населените предимно с роми квартали. Карантината бе прилагана от въоръжени полицаи, които поставяха заграждения по улиците и не допускаха хората да напускат местообитанията си.

Враждебната към ромите реторика се засили през продължаващата пандемия, като официални лица открито прибягваха до реч на омразата. Партия ВМРО определи ромите като колективна заплаха за останалото население, а правителствени министри заплашиха ромите с по-строги мерки, като заявиха, че те умишлено нарушават правилата за физическо дистанциране.

ПРАВА НА ЛЕСБИЙКИТЕ, ГЕЙОВЕТЕ, БИСЕКСУАЛНИТЕ, ТРАНССЕКСУАЛНИТЕ И ИНТЕРСЕКСУАЛНИТЕ (LGBTI)

В хомофобска атака в Пловдив през септември група млади футболни запалянковци нападнаха физически и нараниха няколко тийнейджъри, някои на по 14 години, които възприели като ЛГБТИ. Смята се, че нападателите са искали "да прочистят" центъра на града от ЛГБТИ хора.

Според изследване на Агенцията на ЕС за фундаменталните права над 70 на сто от хората от ЛГБТИ в България се чувстват принудени да крият своята сексуална ориентация, а 40 процента избягват определени места от опасение да не бъдат нападнати или заплашени.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dfер

    37 25 Отговор
    От къде изпълзяха тия либерастни паразити ! Пишат докладета ,че да им спуснат пари от централата.
  • 2 Българоубийците във властта са много

    57 8 Отговор
    Върху Българите се налага ежедневен, масиран и системен тормоз (физически и психически) години наред.
  • 3 Политическо убежище

    14 3 Отговор
    Сър!
  • 4 гадно

    49 11 Отговор
    Този доклад е турлюгювеч от полуистини и откровени лъжи особено за лилавите.
  • 5 Гост

    39 9 Отговор
    Все едно слушам Български Хелзи ски комитет. Хвани единия, удари другия!
  • 6 Дори

    22 3 Отговор
    ангажират отряди биячи !
  • 7 элфой

    19 8 Отговор
    Простотиииии!!!!!
  • 8 Боко вече не си фактор

    18 5 Отговор
    Доган да връща Росенец на България и бъдещето й на хората им писна от гадостите на ГЕРБ, ДПС... Не е редно народни представители да крадат Акватория ДПС на съд Боко и Гешев

    Коментиран от #39

  • 9 ххх

    7 3 Отговор
    Това може да го пише само правно неграмотен и непознаващ правната доктрина на РБ.
    "Дeфинициятa зa изнacилвaнe в Нaкaзaтeлния кoдeкc нe включвa изнacилвaнeтo при cъпрузи и ce изиcквaт дoкaзaтeлcтвa зa физичecкaтa cъпрoтивa нa жeртвaтa, кoeтo e в рaзрeз c мeждунaрoднитe cтaндaрти. Cпeциaлният дoклaдчик нa OOН зa нacилиeтo cрeщу жeни e прикaнил Бългaрия дa прoмeни нaкaзaтeлния cи кoдeкc, зa дa включи извършвaнeтo нa изнacилвaнe при липca нa cъглacиe и тoвa изричнo дa ce oтнacя зa изнacилвaнe при cъпрузи."
  • 10 БСП....ИЗБОРНИЯТ РАЗГРОМ

    8 8 Отговор
    ДРУГАРКО АТАНАСОВА ДАЙ ДА ГО ВИДИМ ТОЯ ДОКЛАД

    Коментиран от #17

  • 11 ШАЙКАТА ИЗГОНИ ДЕЦАТА НИ

    11 5 Отговор
    Имам въпроси: С какво БСП допринесе за да спре разрухата и разграбването "на" "в" България? Каква бе креативната дейност за да се спре целият този погром върху народ и държава? Може би са риторични, но за сметка на това получавате откликът на съответните избори. Свиквайте, гласоподавателите ви ще стават все по-малко, не е далече времето, когато ще се борите и молите да преминете 4%-та бариера. Отделихте се от народ и Родина, зинал сте лакомо и ненаситно усти за пари и власт, както впрочем всички управленски партии до сега. Хак ви е!

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ангел Х

    14 11 Отговор
    герб е тумор , герб е рак , герб е синоним на наглост , кражба и примитивизъм във всичко. Да изметем герб завинаги. Борисов в затвор!

    Коментиран от #35

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Оня с бокса

    6 0 Отговор
    ВЕДНАГА ДА МЕ ДЕПОЛИТИЗИРАТ !!!
  • 16 Протест срещу безобразията в България

    8 2 Отговор
    В основата на всичките ни беди е липсата на правосъдна система у нас, Не напразно професионалният доносник Доган е сложил ръка на цялото правосъдие чрез поставяне под зависимост така наречените ни висши магистрати. Без правосъдие,държавата е в застой-държавни поръчки и еврофондове се крадат наполовина, ,а народа е обезверен-не гласува ,което точно иска престъпната власт!Пълна конфискация на фирмите на крадците от ГРОБ , ДПС и БСП и поставяне под държавен надзор ! 😉
  • 17 Верно

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "БСП....ИЗБОРНИЯТ РАЗГРОМ":

    НА ГЕРБ !!!
  • 18 Истината е, че

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "ШАЙКАТА ИЗГОНИ ДЕЦАТА НИ":

    Социализмът в България е едно недоносче.
  • 19 кдкфндбв

    6 4 Отговор
    Сигналите от миналата година дадоха отзвук най после.

    Коментиран от #22

  • 20 Париж

    2 3 Отговор
    Да живее Франция!
  • 21 Дара

    13 5 Отговор
    В България всички Роми, лесбийки и гейове са свободни. Нямат никакви задължения. Не плащат и данъци. Българите нямат свобода! За 1 не платено задължение идва съдия изпълнител и му отнемат всичко. Някокога да са отнели имущество на Ром???
  • 22 ннвв

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "кдкфндбв":

    Е, и какво? Просто един доклад. Да не мислиш, че нещо ще се промени?!

    Коментиран от #25

  • 23 да ти обясня

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    тука пазещите властта eничаpи нападнаха мирно протестиращите хора и не подбираха кой жyрбалист кой протестиращ , а ония дето мятаха половин час пиратки никой не ги закачи
  • 24 Българка

    6 5 Отговор
    В цял свят се знае, че в България няма свобода на словото. Големите ТВ слугуват на шайката ГЕРБ-ВМРО, ДПС. Имената на Пеевски, Доган и Гешев почти не се споменават, комо ли да се разследват от страх за саморазправа от гешевтурата. Правосъдните институции са политизирани и мафиотизирани. Те са превзети от хора на Пеевски- Доган и ДС
    След 04.04 очаквам бързи промени- първо на ИК- дистанционно гласуване, видеонаблюдение, изцяло нов ЦИК и реорганизиране на Информациоон обслужване като завинаги Мишо Константинов бъде отстранен. И начало на съдебна реформа, отстраняване на Гешев, обновяване на ВСС. Има много работа , но тези две стъпки са задължителни
  • 25 мддушд

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "ннвв":

    Друго е да се топи държавата.Доклад за едни,мнение за други.И САЩ пуснаха пиперлив доклад.Партнцори,партньори,но нареждат смело.Все пак е и едно наум за бъдещи инвеститори.Осожено американския доклад.страна потънала в корупция и т.н.
  • 26 гост

    8 1 Отговор
    "Прeз ceптeмври дeceтки хoрa, включитeлнo журнaлиcти и пoлицaи, бяхa рaнeни и cтoтици бяхa aрecтувaни, кoгaтo прoдължaвaщитe мeceци нaрeд aнтипрaвитeлcтвeни прoтecти в Coфия, бяхa нacилcтвeнo рaзгoнeни oт cилитe зa бoрбa c бeзрeдицитe".Колко стотици бяха арестувани ? А къде държаха тия стотици арестувани? На следващия ден след арестите, бях на ГМ ,вярно имаше около 20-30 майки, баби и други роднини , бяха повече от арестуваните .Носеха пижами и портокали най вече на арестуваните, а охраната се чудеше и не схващаше тая идиотия, защото до вечерта арестуваните щяха да са на свобода, но багажите с храна будеха умиление.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българка

    5 4 Отговор
    Относно ромите- не съм съгласна, че техните права са ограничени. Напротив- те са ОСНОВНИТЕ гласоподавадели на управляващата мафия ГЕРБ-ДПС и даже имат повече права от етнически българи. Имат право да ползват ток, вода без да плащат, да обитават незаконни постройки, да не плащат данъци..... и т.н
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 dfер

    3 0 Отговор
    Със стар Краз прегазих либерасти от амнести ! Поздравете ме !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сър Пичук

    7 2 Отговор
    Цялата дандания е заради неприемането на Истанбулската конвенция и съпротивата против джендър простотиите. Малко не особено важни случаи, преувеличени и раздухани, малко измишльотини и хоп - 111 мясо.
    А заа бръснатите глави и неонацистите, за убитото ни момче от футболни ултраси в Гърция, за откровените лъжи и манипулации, за които има създадени цели сайтове, като дори някои от собствениците им влизат в Парламента - нищо. За замерваните с павета полицаи пак нищо. За опита да бъдат живи запалени - нищо. Но когато нападателите са арестувани, това е проблем. Когато организаторите влизат в Парламента - нищо.
    АИ отдавна са изгубили доверието.
  • 34 NeXu s

    9 1 Отговор
    И къде има разгонени протести? 6 месеца търпяхме кретенизмите на лумпените и неудачниците, платени от Черепа!
    И на какво отгоре някой безработен ще ми спира свободното придвижване на мен, плащащият данъци???
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ДЖАНЪМ

    1 5 Отговор
    Кои са тия дето толкова ненавиждат този човек Костов?
    Мултаците/Павлови мразят Костов,
    Пъпката мрази Костов,
    Цветелин Кънчев плюе по Костов,
    ДС и КГБ мразят Костов...
    Гоце мрази Костов....
    Царя измами Костов...
    Болен ненавижда Костов....
    Комунистите мразят Костов...
    Бабите викат Костов крадне...
    За Доган Костов е Врагът.. .
    Янето лае срещу Костов...
    Кошлуков мрази Костов.. .
    Явор Дачков храчи по Костов...
    Стефан Гамизов лае по Костов...
    Мафията ръмжи срещу Костов...
    Ченгетата слагат капани на Костов...
    Пресата на Тошо хули Костов...
    Телевизиите очернят Костов...
    Божидар Димитров мрази Костов...
    Дядо ти фъфли срещу Костов...
    Питах един циганин, и той мрази Костов...
    И Бойко не харесва Костов...
    Всички по-горе, мразят Костов... всичко е промит мозък + ДС = на ограбена държава !!!! Само Косотв и никой друг
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Демократична България

    1 5 Отговор
    До сега обаче, не ми се е случвало да срещна човек, който да мрази Костов,
    и той да не се окаже мутра, комунист, ченге или изкуфял глупак.
  • 39 Дога3

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Боко вече не си фактор":

    Няма нищо да върне наля доста пари и гласове на бат ти славуца
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 БСП....ИЗБОРНИЯТ РАЗГРОМ

    2 0 Отговор
    ДРУГАРКО АТАНАСОВА....ПОКАЖЕТЕ НИ ДОКЛАДА.....ИЛИ ПАК СИ ПИШЕТЕ НАИЗУСТ....
  • 42 БСП....ИЗБОРНИЯТ РАЗГРОМ

    1 0 Отговор
    ЧАКАМЕ ДА ВИДИМ ДОКЛАДА.....ДРУГАРКО АТАНАСОВА.....
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 шопендар

    4 0 Отговор
    глей ти какви работи се случвали из България,пък ние живеещите тук да не ги знаем.сигурно тия писания ги е писал ,,българин,,за да изкара некой лев,вероятно джендър обратен,и сигурно под диктовката на хелзинският.не трябва да мълчим когато маскарят БЪЛГАРИЯ с лъжи и полуистини.
  • 46 chi

    0 0 Отговор
    Герберистката хунта го прави с най-голямо удоволствие!
  • 47 Прост народ

    0 0 Отговор
    Абе, що като ви изнася слушате НПОтата, а като не ви - не? Никаква позиция нямаме българския народ и парламента е отражение на това.
  • 48 ПРОТЕСТ

    2 2 Отговор
    САМО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНЕ Е СПАСЕНИЕТО НА НАРОДА, 120 ДЕПУТАТИ И 1 ЛЕВ СУБСИДИЯ ЗА ТИЯ МАСКАРИ.

    Коментиран от #49

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Бай Шиле

    1 0 Отговор
    Крайно време е този платен БХК да бъде изгонен от България.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 мисля

    1 0 Отговор
    И кметове .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове