15 Април, 2021 08:58 5 429 22

Чепеларци искат публично извинение от Мария Капон

  • мария капон-
  • чепеларе

„Ние живеем в планината, но не по дърветата“, коментират чепеларци

Чепеларци искат публично извинение от Мария Капон - 1
Снимка: Архив

„Не искам да отивам в Чепеларе и там да не знаят какво е ваксина, защото никой не е отишъл и хората да умират като мухи и никой да не знае от какво, а всички знаем, че е от КОВИД. Не искам да ходя по селата и там никой никога да не ги е питал искат ли да бъдат ваксинирани. Възрастни хора на 80 - 90 години да стоят затворени. И това са двете теми, по които аз искам да работя“, заяви във вторник, 13 април, в ефира на bTV Мария Капон, която този път е депутат от „Изправи се! Мутри вън!“.

Нека дадем думата на фактите:
Към датата на изказването на г-жа Капон, в което тя твърди, че в Чепеларе не знаят какво е ваксина, личните лекари, действащи на територията на община Чепеларе, са поставили 461 ваксини срещу COVID-19. През 2020 г. населението на община Чепеларе е било 6897 души, по данни на служба ГРАО. От тях пълнолетни – 5993 души. Простата аритметика показва, че към момента срещу COVID-19 са ваксинирани 7,69% от пълнолетното население на община Чепеларе – при средни стойности за страната 8,24% (данните са от сайт statista.com с актуалност 11 април 2021 г.), съобщават от местната администрация, цитирана от actualno.com.

От месец декември 2020 г. със заповед на министъра на здравеопазването в Чепеларе е разкрит Временен имунизационен пункт, който обслужва цялата община – включително и гости на общината, които са се записали за ваксинация онлайн. Доставени са достатъчно ваксини, заявките се движат с нормално темпо. На личните лекари в Чепеларе РЗИ – Смолян доставя ваксините на място.
Във връзка с изявлението, че хората в Чепеларе „умират като мухи“, официалната статистика на РЗИ Смолян подава данни за 21 смъртни случая от COVID-19 от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.).

По данни от служба ГРАО, изведени на база издадени смъртни актове в общината, в годината преди обявяването на пандемията – 2019 г. – са починали 98 души, а през 2020 година – 109 души. Стойностите са в рамките на обичайното, твърдят експертите от ГРАО към Община Чепеларе, което се потвърждава и от информацията на РЗИ – Смолян, според която жертвите на COVID-19 в община Чепеларе са 21 от началото на епидемията досега.

Във връзка с твърденията, че никой не знае от какво умират хората, че никой не ги е питал искат ли ваксина и че „хора на 80 – 90 години стоят затворени“:
Община Чепеларе беше първата община, в която със заповед на кмета беше наложен вечерен час във връзка с извънредното положение и предприетите мерки за възпрепятстване разпространението на COVID-19. Това се случи на 16 март 2020 година – тоест на първия работен ден след обявяването на извънредно положение на територията на Република България.

От 16 март 2020 г. до 15 май община Чепеларе действаше създаден за противодействие на епидемията Кризисен щаб, който се събираше на регулярни срещи всяка седмица.
РЗИ – Смолян своевременно подава информация за всеки пациент, починал от COVID-19.

През март 2020 г. във връзка с епидемията Община Чепеларе организира нова социална услуга в помощ на възрастни, трудноподвижни и самотно живеещи хора на територията на община Чепеларе, както и на лица, поставени под карантина на територията на общината. В рамките на услугата Общинската управа откри телефонна линия, на която гражданите могат да получават информация и да заявят доставка на храни и лекарства. Освен за информация и поръчки, гражданите могат да ползват посочените номера и за подаване на сигнали относно евентуални нарушения на въведените извънредни мерки.

На 17.03.2021 г. започна и раздаването на топъл обяд по проект „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19 в Община Чепеларе“ по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, финансирана от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. В обхвата на програмата, която ще продължи до 27.07.2021 г., попадат 328 лица предимно сред най-възрастните жители на общината.
Храната се раздавана на пунктове в гр. Чепеларе, с. Богутево, с. Острица, с. Забърдо, с. Хвойна, с. Павелско, с. Малево и с. Орехово, като „стоящите затворени“ възрастни хора си я взимат лично, а при невъзможност я получават в домовете си.

В срока на извънредното положение Община Чепеларе водеше постоянна информационна кампания, разпространявайки онлайн и на хартиен носител всяка изпратена от РЗИ – Смолян и Министерство на здравеопазването информация, касаеща пандемията от COVID-19 и епидемичната обстановка в България. Освен това гражданите на община Чепеларе разполагат с нормален за страната достъп до всеки информационен канал, характерен за 21 век – печатни, ефирни и онлайн-медии.

„Ние живеем в планината, но не по дърветата“, коментират чепеларци изказването на Капон, която също е с чепеларски корени, и се чудят дали пък причина за тези злепоставящи твърдения не е фактът, че коалицията, в чийто състав е Мария Капон, на изборите на 4 април получи само 177 гласа от Чепеларе. Но, каквито и да са мотивите ѝ, гражданите на Чепеларе смятат, че е редно депутатът да поднесе публично извинение за думите си.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    9 20 Отговор
    Кои са тези чепеларци? Аз съм прост и вие сте прости!
  • 2 Стрина Пена

    67 7 Отговор
    Тази дебела стринкя, много нагла бре
  • 3 Шок и ужас

    35 6 Отговор
    Тази скочибра скоро ще стане същата утайка, като герберасите, ма още явно не го знае.
  • 4 Draco

    32 4 Отговор
    „Нe иcкaм дa oтивaм в Чeпeлaрe и тaм дa нe знaят кaквo e вaкcинa, зaщoтo никoй нe e oтишъл и хoрaтa дa умирaт кaтo мухи и никoй дa нe знae oт кaквo, a вcички знaeм, чe e oт КOВИД. "
    Това изречение трябва да бъде дадено на матурите по български език !
  • 5 One

    40 5 Отговор
    Този женски толуп май-май първи ще излети от парламента. Там устатниците много не ги търпят. Не е въпроса в това много да крякаш, а да се върши работа.
  • 6 така хе

    8 32 Отговор
    напълно права е Такова е положението в малките населени места . Личните лекари са в мъгла-няма ваксина ,никой не им дава указания ,няма подготовка за ваксинация . Те горките са подложени под ежедневен тормоз от хората които желаят да се ваксинират и не са малко . Държавата я няма

    Коментиран от #9

  • 7 Мдааааа

    20 5 Отговор
    Капоновият род е гоуем и ного известен в Чепеларе! Та наЩа Марийка е главен жрец на ковидиянската мисия за паника и проваксърска агитация на масите.
  • 8 Целта

    16 3 Отговор
    Е колкото си може по бързо да изхфърчите от парламентаи никога повече да не се появяват повече там, че ни умръзна стари нови муцуни да се правят че милеят за хората. То е така само един месец преди избори пксле народа му казват иди на х_й
  • 9 Стига бе

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "така хе":

    От една година по цял ден ни надуват главите само за корона вируса.Кое не е ясно.То не е като едно време с радиоточката на село.А за лекарите какви указания за една инжекция,по проста манипулация няма.Ставаш смешен.
  • 10 Jacques Yves Moineau

    5 2 Отговор
    Селски препирни
  • 11 Манафоглу

    1 4 Отговор
    Тия не знаели какво е ваксина и мрели като мухи.Сега къдравата Сю като дойде ще ги оправи. Само тепане, тепане на българина му е майката.

    Коментиран от #13

  • 12 Бреи бреи

    4 1 Отговор
    Тя тази е по пишман политик от мен кауна
  • 13 Другия с коня

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Манафоглу":

    Мария Филева- Капон е активист от младежкото Комунистическо дружество ДКМС в гр.Пловдив 90 те години...После рейда й по партии е знаменателен,като няма Партия в която да не членувала,та да се стигне до там,да не иска да влезе като депутат в Партийния Дом от който Произлиза като Активист....Защо се учудвате в Чепеларе - Дезинформаията е първото нещо което учи един Комунист....

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хаджиментов

    7 0 Отговор
    Тази е най-зле от всички блондинки.
  • 16 Анонимен

    4 0 Отговор
    Имаше и нещо за международен бизнес с ливадите в Чепеларе свързано с Мичето филева/Капон! Дали е истина или виц!?

    Коментиран от #17

  • 17 Чичо Тончо

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    Аха! Де го чукаш, де се пука! Те чепеларци сигурно ще кажат и кои са точно ливадите от тоя бизнес!

    Коментиран от #18

  • 18 Умен по цялата глава

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Чичо Тончо":

    Как да кажат Чепеларци нещо по темата, като са" измрели като мухи"....
  • 19 Чепеларци

    4 0 Отговор
    не и обръщайте внимание,на Мара Свиньон тя се учи от Лая и оная дъртата само,да плюят,и после лижат...комунистки.
  • 20 Оня с осела

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Другия с коня":

    Прав си, но не се отнася само за Капон. На всички генезиса е в БКП.
    Едни са били комунисти, други са дечица и внуци на комунисти и всичките лъжат, крадат и са готови да продадат и майките си.
  • 21 Накъдри Юкселов

    4 0 Отговор
    аве махайте е тая сланина!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове