Last news in Fakti

15 Април, 2021 18:21 2 963 37

Проф. Бобева: Парите от ЕС няма да дойдат тази година

  • проф. даниела бобева-
  • евросредства

В партийните програми има няколко области на пълен консенсус и той трябва да се използва, смята икономистът

Проф. Бобева: Парите от ЕС няма да дойдат тази година - 1
Снимка: БГНЕС

В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не се поддават полкова лесно и толкова бързо на политически промени. Да се прогнозират апокалипсиси за това, че се сменя правителство, е несериозно. Това каза в интервю за БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист.

Всяка икономическа система има нужда от освежаване, нови идеи и нови политики, които да са по-ефективни и да водят до по-добър резултат, допълни тя.

Не е точният фокус целият дебат да се прехвърля към Плана за възстановяване, смята Даниела Бобева, според която трябва да се започне с „една хубава диагностика в какво състояние е икономиката“, подчерта проф. Бобева.

В предаването „12+3“ проф. Бобева очерта три важни проблема в икономиката. Първият е, че ни дават 2.5% растеж, много по-ниско от средното за ЕС. „Тук трябва да има радикални и директни мерки.“

Вторият проблем са спрените инвестиции – чуждестранни и местни. Ако нямаме инвестиции, нямаме икономически растеж, посочи икономистът.

Проф. Даниела Бобева е на мнение, че са необходими шоково въвеждане на електронно правителство и шоково намаляване на административната тежест, като има поне 20-30 режима, които веднага трябва да се премахнат.

Ниската инфлация засега е добре, но ще се покачва, а тя изяжда доходите, поясни още Бобева.

Бавното съживяване на туризма също е сред проблемите в икономиката. Пролетно-лятното оживление в икономиката обаче ще даде глътка въздух на новото правителство и кураж, каза още тя.

Чакат ни трудни времена на реформи, изтъкна Даниела Бобева. Според нея отлагането на реформите в последното десетилетие ще струва много скъпо на тези, които ще трябва да ги направят, защото реформите не носят популярност.

„Тоест, те няма да станат по-симпатични на избирателите.“

Даниела Бобева определи като стигма това, че основният ни проблем е Планът за възстановяване и уточни, че парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година, а трябва да разчитаме на нашия бюджет.

„А за да разчитаме на нашия бюджет, той трябва да бъде ревизиран.“

Изобщо не е драма, че няма да си представим сега Плана, категорична е Бобева. „Имаме нужда от план за действие извън онзи план.“

Следващият министър на финансите трябва да има силите и подкрепата да казва „не“, отбеляза тя.

В партийните програми има няколко области, в които има пълен консенсус и той трябва да се използва, обобщи Даниела Бобева.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 8 Отговор
    Ще дойдат след 10г, когато няма и да е останал и кьорав Ганьо.

    Коментиран от #6, #7, #15

  • 2 Царь Батюшка

    13 21 Отговор
    Аз заради това се оттеглих, да ви гледам сеира. Едно ферари, ли, я пешак, прошляци.
  • 3 Пенсионер

    22 27 Отговор
    Палине няма да дойдат ,защото прецакахте работата.Махнахте Бойко , а той имаше ЛИЧНИ отношения с двете най високи държавници-дами в ГЕРМАНИЯ. На сега .... Пратете Мая Манолома да ви докара парите.

    Коментиран от #32

  • 4 Майна

    16 7 Отговор
    Масова чистка се прави в момента в ГДБОП. На служителите от София и страната е наредено от днес до утре до обяд да си подадат заявления за преназначаване. Целта е от секретната служба да се изчистят по най-бързия начин неудобните на отиващата си власт, а да останат само тези, които се считат за близки до главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха пред Фрог нюз източници от ведомството.
  • 5 И какво от това

    30 9 Отговор
    Ние 12 години от тези пари нищо не видяхме, системно се прибираха в шкафа.
  • 6 Пенсионер

    13 30 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Пaритe нямa дa дoйдaт , зaщoтo прeцaкaхтe рaбoтaтa .Мaхнaхтe Бoйкo Борисов, a тoй имaшe ЛИЧНИ oтнoшeния c двeтe нaй виcoки държaвници-дaми в ГEРМAНИЯи на ЕС. Нa ceгa .... Прaтeтe Мaя Мaнoлoмa дa ви дoкaрa пaритe.

    Коментиран от #10, #25

  • 7 И какво

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    като 10 години даваха пари, нещо направи ли се с тях, нещо построи ли се, подобри ли се нещо, ти видя ли нещо от тези пари или си лаеш колкото да не заспиш...

    Коментиран от #13, #18

  • 8 Оракул

    9 11 Отговор
    Ще вземем от Китайците.Те обичат да слушат чалга.Ку Ку оркестър с кючеклийките заминават за Хуан където да свирят на Китайските другари срещу пари разбира се!
  • 9 Танева

    5 7 Отговор
    трайте си да не ни спрът парие !
  • 10 Той Бойко

    20 4 Отговор

    До коментар #6 от "Пенсионер":

    докарваше парите ама до чекмеджето старец изкуфял
  • 11 Май от ЕС

    14 4 Отговор
    се усетиха, че тук само се краде.
  • 12 честито

    11 9 Отговор
    Честито управление!Сега Слави ще отиде да пее,та дано ни отпуснат нещо!
  • 13 честен ционист

    8 9 Отговор

    До коментар #7 от "И какво":

    С тая разлика, че 10г имахте резерв, а сега имате по 60000 $ заеми на глава от населението и занулени пенсионен фонд. С две думи - фалирали сте.

    Коментиран от #17, #19

  • 14 Инвеститар

    21 5 Отговор
    В територията няма съществени инвестиции от 10 години. Никой не иска да инвестира в държава потънала в корупция и далавери.
  • 15 Брендица

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ще дойдат, ако ДПС изиграе правилно картите. Г-н Доган имаш евродепутат Кючук пратен да следи готовността за влизане на РСМакедония в ЕС. Намекът на австрийците е ясен! РС допусна грешка?! Първо Босна и Херцеговина трябваше да влезе, а не Албания и РСМ. Действай, ти можеш?!
  • 16 Бай онуй

    5 1 Отговор
    Аз пари си имам и не ми пука на шкафо
  • 17 питам

    15 6 Отговор

    До коментар #13 от "честен ционист":

    Фалирахте ни. Ново правителство още няма, но герберските тролове започнаха да винят другите, че били фалирали.
    Кой е чичо Джим?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ние имаме

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "честен ционист":

    че ти къв си бе, китаец, твойте деца имат и резерва беше ограбен от тиквоча, ясно ли ти е младеж...
  • 20 Явно ти си бил в кома

    14 3 Отговор

    До коментар #18 от "А ти щом":

    Всичко което се направи беше на 10-на цена. Не ми говори за 185 км. Магистрали с 20 ремонта на тях и изолацията на 5 детски градини. Ти си слепия и май слаб в главата. Кво и ти ли крадна а?
  • 21 Бойко Тиквата

    13 3 Отговор
    Пари от ЕС не влизат отдавна. Бюджетът се пълнеше от КАТ. Не Пускайте фаровете през деня, че да не фалира държавата.
  • 22 Маргинал

    15 2 Отговор
    Аз пари не сън видял до сега от ЕС
  • 23 Вероятно е права

    4 2 Отговор
    Първият пакет,към 6 милиарда,ще бъде преведен при най оптимостичен вариант към края на тази,или началото на 2022г. Но на практика,и това вече е невъзможно.Краен срок за изпращането му ,съгласно правилата на ЕС и ЕК изтича на 30 Април- няма и две седмици.Но дори и да беше парафиран и изпратен, за Народа е от геврек - дупка.Според заложените пакетни програми, одобрени предварително при преговорите в ЕС, само за Стиропор- ефективност са планирали почти 3 милиарда.Там няма мърдане, дори ако ги преведат на което и да бъде правителство.Остатъка е изключително за Зелени енергии, цифровизация, и помощ за едрия бизнес.Дребни трохи ще се разпределят за социални подобрения. И не Славчо,Мая, Христо или Нинова да дойдат на власт,но и императора на Марс, Стиропор харченето ще се случи.Но само изпълнителите ще бъдат други.
  • 24 Русенец

    9 1 Отговор
    Докога ще чакате на подаянията от ЕС? Това ли ви е икономическият план?
  • 25 Русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пенсионер":

    Пари се изкарват, не се чакат да паднат от някого.
  • 26 безпартиен

    7 0 Отговор
    В момента в МВР има "работещи" около 5000 пенсионери със заплата,пенсия + 20 заплати за пенсионирането!Това са лица на ръководни длъжности със заплата около 2000-2500 лв.За година това са поне 150-160 млн.лв.от бюджета на МВР.Едновременно с това се източва и пенсионната система която се захранва основно от бюджета и частния сектор.Няма държава в ЕС,САЩ и дори Русия където пенсиониран от бюджета да остава на работа пак там и да получава пенсия!А колко ли са в министерства,комисии,области,общини и т.н.?Решението е пенсионерите от бюджета да продължават ако искат да работят само в частния сектор.Щатните бройки се съкращават и се оптимизира натоварването на останалия състав като се дава път за кариерно израстване на останалите млади кадри!

    Коментиран от #28, #35

  • 27 Праз

    8 1 Отговор
    ГОЛЯМ ПРАЗ КАТО НЕ ИДВАТ ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА.ТЕ ТЕЗИ ПАРИ СА ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА.АЗ НЕ СЬМ ВИДЯЛ И ЦЕНТ ОТ ПАРИТЕ ОТ ЕС.ХОДЯ ПО ЧУЖБИНА ВЕЧЕ НАД 20 ГОДИНИ И СИ ИЗКАРВАМ ПРЕХРАНАТА ЗА СЕМЕЙСТВОТО.ВСИЧКО КОЕТО СЬМ ИЗКАРАЛ Е ОТ ЧУЖБИНА .
  • 28 Брендица

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "безпартиен":

    Има ги и в частния сектор! И не само такива пенсионери.. Нямам нищо против тях, но в криза да са предпочитани пред хора в трудоспособна възраст е най-малко нелогично..
  • 29 Ventura

    4 1 Отговор
    Е, щом го казва новоизлюпен професор от ГЕПИ, сигурно е невярно!
  • 30 Хохата

    1 2 Отговор
    Заминавай за Дубай како.
  • 31 123

    2 0 Отговор
    Растежа в икономиката зависи от колко умнии професионални хора работят в държавната администрация и колко подпомагат икономиката-подпомагане не в смисъл на даване на безвъзмездни пари на всички, и най много зависи от работливоста на Българина, а той е пословично мързелив.Инвестиции не отиват в страни в които царува-беззаконие,кражби,корупция,измами и всякъкъв вид престъпност, дори и месните не инвестират след като ги крадът.Туризма е неустойчив- цените са за западно европейски
    туристи но в източно европейска страна при която в радиус на 1000км има триста милиона потенциални турсити които получават между 300 и 800 евро на месец,но българските хотелиери искат 300 евро за една нощувка, отделно нямат безплатни паркинги и закуска включени в нощувката.Така те сами си копаят гроба.
  • 32 еее

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    не знаехме , че парите от ЕС са персонални а не на държавите. Е такава тъпа мисирка не бях видял.

    Коментиран от #33

  • 33 Пенсионер

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "еее":

    Всичко В ПОЛИТИКАТА, БИЗНЕСА И ЖИВОТА е ПЕРСОНАЛНО. Така от векове е било и така за векове напред ще бъде!Това добре го запомни.
  • 34 Хм....работата..не е..

    1 0 Отговор
    Добре, ако Бобева е права че парите от ЕС няма да дойдат тази година...лошо..много лошо, за инфлацията е права, не е успокоително че сега е ниска, ще последва по висока инфлация, съчетана с повишение на данъците, нова актуализация на бюджета още след няколко месеца, ако няма финансиране от еврофондовете отваря се голяма дупка в платежният баланс, остават двете суапови кредитни линии, отпуснати от ЕЦБ, без европари ще бъде нарушен и фискалният резерв, сериозно ни е положението, във валутен борд сме, с фиксиран валутен курс, не можем да печатаме тези 10% от местна ни валута, така както правят страните с плаващ курс, Полша, Чехия, Словакия, Румъния, това ни е голям минус..да добавя, тези 10% са от БВП на всяка от страните които изброих. Реформи, какви реформи??..кой ще ги прави??..тези ново избраните народни негодници, вече говорят за нови избори..и хаос..най много да се докараме до стагфлация. Е, каквото си надробихме, ще си го сърбаме..нали така български умници, интелегенти, красавици и красавци...всеки да се спасява, кой както може..👍👍👍...ОСТАВКА..още от утре.
  • 35 Мийка Гешева

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "безпартиен":

    Тук ГЕРБ ще кажат, че това са ценни за тях хрантутници-експети, които следят за "честното" провеждане на изборния процес по места. Трудно се правят реформи нали господа, а власт още по трудно се дава май?! Айде взимайте си пенсионерите и дим да ви нема...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 факт

    0 0 Отговор
    парите трябва да се вземат от богатите и крадливите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове