Last news in Fakti

23 Април, 2021 08:12 1 415 8

Атанас Славов, ДБ: Ефектът на мораториума ще е до избора на правителство

  • атанас славов-
  • мораториум-
  • парламент

Той е категоричен, че това колко време ще изкара този парламент, зависи изцяло от втората политическа сила

Атанас Славов, ДБ: Ефектът на мораториума ще е до избора на правителство - 1
Кадър Bulgaria ON AIR

Мораториум върху решенията на правителството в оставка бе гласуван от 45-ото Народно събрание. Той влиза в сила от днес и ще касае ключови решения като разпределяне на държавни средства и назначения на държавни длъжности. Стои ли пред "Демократична България" решението за съставяне на правителство? Кои са хоризонтите и заявките в новия парламент?

"ДБ съзнава, че трябва да се сложат ограничения на правителството в оставка да направи сериозни разпореждания с имоти, с финанси, с назначения в последния момент на ключови бордове в държавни фирми, но през цялото време ние се опитвахме да внасяме разум в тази дискусия. Ако се внася мораториум, трябва да се спазват стандартите, които Конституционният съд е определил", заяви депутатът от "Демократична България" Атанас Славов в ефира на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че когато се сменя един режим, не се сменя просто едно управление с друго.

"Ефектът на мораториума ще е до избора на служебно правителство или ново парламентарно правителство. Става дума за 2-3 седмици - дотогава ще се реализира една от двете хипотези", допълни Славов.

Той е категоричен, че това колко време ще изкара този парламент, зависи изцяло от втората политическа сила. По думите му, ако те не поемат отговорност да съставят правителство, шансовете с третия мандат да се реализира някакво управление са минимални.

"Имаме 10 години липсващ парламентаризъм в България. В момента стъпка по стъпка той се възобновява. Сега хората гледат какво се случва в Народното събрание", добави Славов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"ДБ още по време на предизборната кампания много ясно каза, че не си представя управление с ГЕРБ, ДПС, БСП. Нищо не можеше да произведе тази среща с ГЕРБ. Няма как да подкрепим такова предложение", подчерта Славов.

Той посочи, че ДБ три години не е взела нито един лев от бюджета, както и че не се плашат от един лев субсидия, но има установени европейски стандарти - партиите имат важна конституционна роля, която се гарантира с публично финансиране и с висока степен на отчетност.

"Не подкрепяме идеята за 1 лев, но подкрепяме идеята за строга отчетност на всяка публична пара, която е дадена на партиите", коментира той.

Славов сподели, че целта на ДБ не е просто махане на един или друг човек, а реформа на системите.

"Голяма част от промените, които сме предложили, са в редица документи, които са задължителни за България. Крайно време е да си свършим работата като общество, като институции", каза още депутатът.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много начетен и уравновесен

    3 1 Отговор
    Депутат! Надявам се не е добре прикрит “грабител”...
  • 2 Електра

    5 2 Отговор
    Най напред да поздравя метрите и чалгарите поткрепени от Чалмите и Импексовите БСПеерасти, че си вдигнаха пенсиите на над 10 000лв, а на Кауна Фигурант 30 000лв...
  • 3 Антимафия

    3 1 Отговор
    Трезво мислене ,
    трябват му съмишленици и
    хора, които са" строители",
    които могат да създадат държавата наново!
    Сега е разграден двор ,на ГЕРБ и ДПС,
    всяка една институция е превзета от
    мафията в държавата,
    първо да връщат прибраното ,
    иначе ,
    с тези откраднати милиарди от горепосочените ,
    няма как да има
    стабилно правителство?
    Знаем как действат ?
    Знаем как се засекретяват,
    престъпленията на властта!
    Знаем и кой го прави?
    Комисиите в Парламента ,
    дано свършат започнатото!
  • 4 Софиянец

    0 2 Отговор
    Два мандата ще изкара ако Слави излезе мъж.
  • 5 Електра

    3 1 Отговор
    Да поздравя мутрите и чалгарите, подкрепени от Ч@лмите и Импексовите БСПеерасти, че си вдигнаха ЗАПЛАТИТЕ на над 10 000лв, а на Кауна Фигурант 30 000лв... За да си осигурят победа за в бъдеще, всеки глас за Импексовата БСПдирастия да се брои за 2, За мутрите на Мая Галева и старата Мома Дончева за 3, а всеки глас подаден за чалгарите да се брои за 4. И ако все пак Герб бие, да им са намалят гласовете на половина... Да ви е честита новата КОМУ-ФАШИСТКА и МУТРИНСКО-ЧАЛГАРСКА ОСМАНСКА власт...
  • 6 6666

    3 0 Отговор
    Още от първия ден тези се изявиха като пълни тъпанари, алчни и безкрупулни.
    Какво значи мораториум върху назначенията. Ако в някоя община да речем от Ковид умре /каквито случаи има/ секретарят на общината или главния счетоводител, които имат директно разписани задължения по закон, какво ще се прави. Ще се ударят кепенците на институцията за няколко месеца, докато мутрите си назначат своите калинки /а после ГЕРБ били калинки/. Да не говорим, че вече има решение на Конституционния съд, който отхвърля подобни мораториуми. Интересно Хаджиментов с каква диплома е /сигурно на калинка/, след като за него решението на най-висшия съд няма стойност. Тези ще паднат от власт, още преди да са дошли.

    Коментиран от #7

  • 7 В общините

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "6666":

    редовите служители се назначават от кметовете, а не от министър председателя, явно не правиш разлика
  • 8 Дяволче малко

    0 0 Отговор
    Гледат защото е невероятен цирк!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове