Last news in Fakti

27 Април, 2021 10:28 3 738 51

Проф. Пламен Киров: Радев трябва незабавно да връчи втория мандат

  • проф. пламен киров-
  • има такъв народ-
  • мандат-
  • президент-
  • румен радев

Посоченият от парламентарната група на "Има такъв народ" кандидат за министър-председател ще изиграе ролята на пощенски гълъб. Формално ще приеме мандата и веднага ще го върне. В този смисъл президентът няма какво вече да чака, смята бившият конституционен съдия

Проф. Пламен Киров: Радев трябва незабавно да връчи втория мандат - 1
Снимка: БГНЕС

В интервю за БНР бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров определи наложения с решение на Народното събрание мораториум върху действията на различни органи на властта като "грубо посегателство върху конституционни правомощия на конституционно създадени органи".

Решението на парламента от 22 април е безспорно политическа и юридическа грешка, изтъкна Киров в предаването „Преди всички“.

„Това решение всъщност налага мораториум върху действия на всички държавни органи, а не само върху правителството в оставка. Президентът не може да назначи никой от органите, предвидени в закони, самото Народно събрание не може да назначи експерти към комисиите и т.н.“

С акта на назначаване на служебно правителство това решение спира да действа, уточни преподавателят.

Запитан колко президентът може да отлага връчването на мандат за съставяне на правителство на втората политическа сила – ИТН, Пламен Киров отбеляза, че Радев трябва незабавно да връчи втория мандат след заявлението, че той няма да се осъществи.

„Посоченият от парламентарната група на тази партия кандидат за министър-председател ще изиграе ролята на пощенски гълъб. Формално ще приеме мандата и веднага ще го върне. В този смисъл президентът няма какво вече да чака. /…/ Практически президентът вече няма полезен ход. Той трябва да действа незабавно.“

Има голяма разлика в разположението на силите и взаимодействието им в парламента, в който се създаде тройната коалиция и сегашния, посочи още Пламен Киров в отговор на въпрос за евентуално конструиране на правителство с третия поред мандат и могат ли да се правят паралели.

„Колкото и да бяха на противни мнения и да отстояваха различни виждания за бъдещото управление, въпросните три политически партии си говореха помежду си. Лидерите поддържаха някакви контакти, дори можеха да изпият едно кафе заедно. Докато тези в момента в Народното събрание не си говорят, с изключение на ругателствата, които наблюдаваме в пленарната зала. И след като не си говорят и не искат да си говорят, то очевидно такъв вариант е немислим в настоящия парламент.“


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GTR

    44 39 Отговор
    Трифонов да разбере, че политиката не е шоу

    Коментиран от #35

  • 2 Севда

    25 48 Отговор
    Сменят Изборния кодекс, за да има Радев служебна победа
  • 3 още един

    48 20 Отговор
    клакьор на статуквото!

    Коментиран от #12

  • 4 мдаааа

    15 21 Отговор
    Не требе се бърза , Хаджиженчо се подготвя ...
  • 5 bandita

    19 54 Отговор
    радев незабавно трябва да бъде пратен при бай ставри от гешев. това е единственото незабавно нужно действие.

    Коментиран от #51

  • 6 ссссс

    38 12 Отговор
    Аман от набедени съветници и експерти, чудя се само без пари ли го правят?
  • 7 Аман от хранилкаджии

    36 12 Отговор
    Кой ги нацвъка един трилион професори,доценти и тям подобни менти?! Нула полза за България от тях и макс вреда! Властови подлоги,само акъл дават без поискване,на тиквун преторианците безполезни и вредни,оловната котва на бюджета! Аут бе!
  • 8 222

    30 10 Отговор
    Професоре, и ти ли като Бойко не си чел Конституцията? Нали трябва мандата да бъде връчен на излъчения Премиер. По Спиди ли да го изпрати, по пощата ли или на e-mail до Слави?
  • 9 Павел Пенев

    15 10 Отговор
    Този бивш конституционен съдия ли е или бивш рефер т.е. пак съдия.
  • 10 проф, Киров бивш??? Айде у лево, този

    25 10 Отговор
    Съд от, който си бивш сте като Ветропоказатели, никаква полза за обществото от вас,!! Топли и удобни кресла и голяма заплата!!! Болшинството хора не знаят, че ви има, а още по малко за Какво сте!!!
  • 11 Българка

    25 14 Отговор
    Президентът изрично каза, че ще спази конституцията при връчването на втория мандат. Но каза и друго много важно, че ще даде време на депутатите за приемане на спешни закони . Явно воят от всички посоки е, че следващите избори ще са по-прозрачни и честни по променен ИК. Защо доскорошните величия се страхуват от повече гласоподаватели, от прозрачност, от намаляване възможностите за купен и корпоративен вот? За това ли е този натиск и върху президента и върху Слави?
  • 12 юрист

    13 20 Отговор

    До коментар #3 от "още един":

    Нищo пoдoбнo- тoзи прoфecoр e изключитeлнo тoчeн и убрaн в изкaзвaниятa cи и e eдин oт мaлкoтo иcтинcки прoфecoри в юф- кaтo знaния, изкaз и кoмпeтeнтнocт.

    Коментиран от #16, #21, #23

  • 13 Парламента

    13 8 Отговор
    Да гласува малко закони после служебно, после пак малко закони писле пак служебно, тъй по евтино отколкото бою да трупа заеми
  • 14 Subaru STI

    21 11 Отговор
    Време е за действие - служебното правителство ще отвори пътя към затвора на бандита от Банкя.
  • 15 Радев

    14 15 Отговор
    Е като хитрата сврака та с двата крака.Накрая се прецака сам и втори мандат през крив макарон.
    Ама нали са ни назначили от Русия, с мозък нулааа
  • 16 План

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "юрист":

    Убеан значи:)))))))

    Коментиран от #19

  • 17 Българка

    19 7 Отговор
    А относно мораториума стига сте рИвали. С него се прекъснаха престъпни в 12 без 5 назначения и схеми на мутри, мутреси и верните им хора с цел саботиране на реформи и усвояване/ крадене на обществени средства. Той има срок и при следващо правителство прекратява действието си.
  • 18 План

    15 7 Отговор
    Герберска подлога, смешник

    Коментиран от #20

  • 19 юрист

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "План":

    Не зная какво ознава словосъчетанието '' убеан''- не съществува такава дума в българският език. Моля, пояснете мисълта си.
  • 20 Пепо

    6 7 Отговор

    До коментар #18 от "План":

    Този е червен и в червата си , но това не му пречи да е професионалист в работата си.Да разбирам ли, че знаете по вече от професора.
  • 21 Мазньо

    12 5 Отговор

    До коментар #12 от "юрист":

    Ужас!Щом този им е най-добрият,какви ли са другите?Може би още по- Убрани?

    Коментиран от #22

  • 22 юрист

    7 9 Отговор

    До коментар #21 от "Мазньо":

    Ми ''този'' става и ляга с конституционното право- той ръководи катедрата по конституционно право в СУ. Дано и Вие да имате неговото ниво на експертиза във Вашата професия...

    Коментиран от #25, #26

  • 23 разпутин

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "юрист":

    то сега всички комунисти са убрани,щото до сега са крали!мисли юристеееее!

    Коментиран от #24

  • 24 юрист

    6 7 Отговор

    До коментар #23 от "разпутин":

    ''...проф. д-р Пламен Киров
    ръководител на катедра "Конституционноправни науки"...Проф. д-р Пламен Киров е ръководител на катедрата по Конституционноправни науки в ЮФ. Преподава по «Конституционно право» и «Избирателни системи и процедури» в специалност «Право» и «Европейски избирателни системи» в специалност «Международни отношения».
    Роден е в гр. Плевен, където завършва Математическа гимназия „Гео Милев“. През 1985 г. завършва право и придобива магистърска степен в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2000 г. успешно защитава дисертационен труд на тема “Избирателна система и политическо представителство” и придобива докторска степен. От 2004 г. до 2015 г. е доцент по Конституционно право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, както и в Юридическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. През 2015 г. става професор по Конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и в Юридическия факултет на Великотърновския университет „Св. Св.Кирил и Методий“, а от 2018 – в Академия на МВР.
    Преподавателска дейност проф. Киров е осъществявал и в други висши учебни заведения – в Нов български университет, Университет за национално и световно стопанство, РУ „Ангел Кънчев“, ЮЗУ „Неофит Рилски”.''

    Е- точно този преподавател не е станал професор по соца- видно от сиви-то му...

    Коментиран от #34

  • 25 Мазньо

    10 3 Отговор

    До коментар #22 от "юрист":

    То много хора лягат и стават с жена си,но това не означава че разбират жените , важното е между лягането и ставането какво се случва!
  • 26 оня

    14 5 Отговор

    До коментар #22 от "юрист":

    А защо сега дава акъли??? По тиквено време къде беше, като толкова закони бяха погазвани от власт имащите а????
  • 27 нннн

    13 5 Отговор
    Този "професор" е гербер, та дрънка. Президента трябва да даде време на НС да направи някои неща, неудобни за Шайката.
  • 28 запомнете

    13 5 Отговор
    това изпражнение си позволи да нападне Кьовеши като върна калинките на каскета !
  • 29 юрист

    3 10 Отговор
    Лично на мен ще ми е интересен много един публичен диспут между манолова, дончева и най-вече- хаджигенов- от една страна и проф. Киров- от друга страна, по повод приложими видове избирателни системи в българската политическа действителност, както и по въпроса за налагането на еднополовите бракове и свързаната с това ик;0 Едната страна няма никакъв шанс- онези, тримцата, но ще е хубаво това да се види и разбере от всички бг. граждани....

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Така ли

    5 5 Отговор
    Аман от разбирачи. Да стане той президент и да връчва, а не да дава акъл на другите.
    Президентът ще я връчи когато прецени, съобразено с Конституцията.
  • 31 оня

    5 5 Отговор

    До коментар #29 от "юрист":

    А ти разбра ли до къде ни докара тиквеното??? Явно си гербераст:))

    Коментиран от #33

  • 32 Мазньо

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "юрист":

    Организирай тогава диспут между Пламен Киров и другия велик "конституциалист" Данаил Кирилов,да ги видим!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Антитрол

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "юрист":

    А как ще коментираш това че този професор най-нагло лъже:

    "Зaпитaн кoлкo прeзидeнтът мoжe дa oтлaгa връчвaнeтo нa мaндaт зa cъcтaвянe нa прaвитeлcтвo нa втoрaтa пoлитичecкa cилa – ИТН, Плaмeн Кирoв oтбeлязa, чe Рaдeв трябвa нeзaбaвнo дa връчи втoрия мaндaт."

    Къде в конституцията пише че Радев незабавно трябва да връчи мандат.

    Значи изключително точен ама малко послъгва - така ли излиза.

    Коментиран от #36

  • 35 АМОН

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "GTR":

    ГЛУПАЦИ КАТО ТЕБ ТРУДНО ЩЕ РАЗБЕРАТ, ЧЕ ТРИФОНОВ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ С НЕГОВИТЕ 50 ГЛАСА ДА ПРОМЕНИ СИСТЕМАТА , НО РАДЕВ СЪС СЛУЖЕБНОТО СИ ПРАВИТЕЛСТВО МОЖЕ.

    МОЖЕ ДА ВКАРА В ЗАТВОРА ЗА ОКРАДЕНИТЕ МИЛИАРДИ И ГЕШЕВ И ЦАЦАРОВ И БОРИСОВ И РАЗПРЕДЕЛИТЕЛЯ НА ПОРЦИИТЕ В ДЪРЖАВАТА И ШИШИ И ДОМУЗА И ЦЯЛАТА ТАЗИ ПОЛИТИЧЕСКА ИЗМЕТ!!
  • 36 юрист

    0 5 Отговор

    До коментар #34 от "Антитрол":

    А къде в този цитат е вписано, че конституцията задължава радев незабавно да връчи мандата, след като такова нещо не видях в цитата...Да се лъже означава да се изкривява истината- е, коя истина е изкривил професора, след като не е казал- конституцията ЗАДЪЛЖАВА радев незабавно да даде мандата, а казва друго, м... Седни си- двойка по логика...

    Коментиран от #40

  • 37 АМОН

    5 2 Отговор
    ЦЯЛАТА ИЗМЕТ ОТ ПОЛИТИЦИ И КЛАКЬОРИ СКОЧИ СРЕЩУ СЛАВИ И НА ПРАКТИКА СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА , КОЙТО ЩЕ СЪСТАВЯ СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО!!!

    АМИ КАТО ЗАПОЧНАТ РЕВИЗИИТЕ НА ДВАНАДЕСЕТТЕ МИЛИАРДА ЛЕВА ПОТЪНАЛИ В НЕЧИИ ДЖОБОВЕ САМО ЗА ГОДИНА?!!

    АУУУ, КАКВО РЕВАНЕ ЩЕ ИМА ТОГАВА.
    ВРЕМЕ А ДА НАЗНАЧИ НЯКОЙ ГЕНЕРАЛ ЗА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ И БЪРЗИ СЪДЕБНИ ПРОЦЕДУРИ , ЗАТВОР ЗА ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ!!
  • 38 Антитрол

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "юрист":

    "г-н професорът действително разбира от материята" - може и да разбира ама малко послъгва в полза на една партия.

    Та къде в конституцията е записано в какъв срок президента трябва да връчи мандат на втората политическа сила.

    Най-обикновен лъжец е този "професор"

    Коментиран от #39

  • 39 юрист

    0 5 Отговор

    До коментар #38 от "Антитрол":

    Пак питам- къде в цитата се казва, че според професора, ТОЧНО КОНСТИТУЦИЯТА ЗАДЪЛЖАВА радев незабавно да връчи мандата... Вие правите ли разлика между думите или не...Точният цитат е''....Зaпитaн кoлкo прeзидeнтът мoжe дa oтлaгa връчвaнeтo нa мaндaт зa cъcтaвянe нa прaвитeлcтвo нa втoрaтa пoлитичecкa cилa – ИТН, Плaмeн Кирoв oтбeлязa, чe Рaдeв трябвa нeзaбaвнo дa връчи втoрия мaндaт cлeд зaявлeниeтo, чe тoй нямa дa ce ocъщecтви.'' Тук никъде не присъства думата ''конституция''- тогава защо мислите, че изказаната мисъл не е личната професионална преценка на един професионалист, а е нормативен текст от конституцията ни...И къде тук е лъжата...
  • 40 Антитрол

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "юрист":

    А кой друг да го задължи президента - думата "длъжен" която ползва професора-лъжец. Задълженията на президента са определени в конституцията и никой друг не може да му вменява задължения.

    Та ти се скрий - не си и за двойка.

    Коментиран от #41, #42, #44

  • 41 юрист

    0 4 Отговор

    До коментар #40 от "Антитрол":

    За да Ви отговоря на въпроса,трябва да знам дали имате бекграунда- т.е. дали сте положили семестриален изпит по конституционно и парламентарно право с оценка, различна от слаб 2, и чак тогава дамога да Ви отговоря с точната юридическа терминология- защото 1во би следвало да я разбирате и владеете, а чак след това- да я прилагате...
  • 42 юрист

    0 4 Отговор

    До коментар #40 от "Антитрол":

    Е- ще комуникираме ли с Вас на един и същ професионален юридически език- имате ли положен семестриален изпит по конституционно право и ако да, оценката Ви на него различна ли е от слаб 2, за да мога да отговоря по същество на питането Ви с точната юридическа терминология...

    Коментиран от #45

  • 43 siroco

    4 1 Отговор
    Празни приказки от професор, ех, народе мил.....
  • 44 юрист

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "Антитрол":

    Моят юридически отговор на Вашето питане е следният- чл.99 ал.2 и следващите от КРБ. Ако сте разбрал- О.К., ако не сте- бегом да се явите на семестриалният изпит по конституционно право и чак след това, заяовядайте да комуникираме. Честно казано, не бих Ви избрала за стажант в кантората си- помните, а не четете дословно нормативните текстове, а това е непрофесионалнио поведение за един правоспособен юрист, камо ли- за адвокат...

    Коментиран от #46, #47

  • 45 Антитрол

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "юрист":

    Бе хайде скрий се бе герберско тролче - не мисля тук да спорим по каквото и да е било - статията е интервю със бивш конституционен съдия и иска да внуши именно това че по конституция президента е длъжен да връчи веднага мандата защото се обсъжда и мораториума който бил противоконституционен което също не е вярно.

    Коментиран от #48

  • 46 Антитрол

    7 1 Отговор

    До коментар #44 от "юрист":

    Абе казах ти скрий се - къде пише в какъв срок президента трябва да връчи мандат на втората политическа сила.

    В члена който си посочил пише единствено че трябва да връчи на втората политическа сила но няма срок. Когато той реши и никой не може да му вменява дали да е незабавно или след 1 година.
  • 47 Роко

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "юрист":

    Аре споко човече, не се хаби. Нали чу, че Президентът утре ще връчи мандата на г-жа Стефанова след като тя отиде в президенството обаче да го получи. Какво ще прави тя с мандата -Слави ни каза вчера, а може днес да реши да го приеме?!

    Коментиран от #49

  • 48 юрист

    0 2 Отговор

    До коментар #45 от "Антитрол":

    ''....Публикувано във факти.бг: Бе хайде скрий се бе герберско тролче...'' Да, де- всяка линия, крива на Априлската линия на Партията, да се отхвърля...''- хахахаха;D Кажи сега- прочете ли чл.99 чл.2 и следващите от КРБ, станА ли ти ясно как стоят нещата по конституция или сега пък на кривата ракета- твоят партиен спонсор- му стана крив космоса;D
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 юрист

    0 2 Отговор
    Това дори не ме интересува... Обаче ми ПИСНА партийни тролове да се ... ''занимават'' с правото и с конституцията ни, като обвиняват мен за собственото си незнание по тези въпроси...Лично на мен ми е все тази дали ще има или няма да има служебно правителство, избори и т.н.- не гласувам от 30 години и ще продължа така, но когато неуки хорица започнат да внушават, че коментарите ми са политически, а не юридически, ми идва в повече и вадя голямата коса...
  • 51 НАТЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "bandita":

    Незабавно тиквун простий и гешеф нещастник при бай Ставри!Ще има изненади и възмездие!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове