Last news in Fakti

29 Април, 2021 10:14 1 667 22

Проф. Наумова: Не сме стигнали колективен имунитет срещу COVID-19

  • елисавета наумова-
  • имунитет-
  • covid-19

Тя посъветва след около месец преболедувалите COVID-19 и ваксинираните да си направят изследване за антитела

Проф. Наумова: Не сме стигнали колективен имунитет срещу COVID-19 - 1

България не е стигнала колективен имунитет срещу COVID-19. Това заяви в ефира на БНТ националният консултант по клинична имунология проф. Елисавета Наумова.

"Не бих се ангажирала с никакви цифри, тъй като това е работа на епидемиолозите, които да изчислят и да кажат какво се случва с броя на преболедувалите и ваксинираните. Защото и двата вида хора, или по-голямата част от тях, имат постваксинален имунитет", поясни проф. Наумова.

"Едната страна е хората да се ваксинират, от другата страна е да се знае какъв е отговорът след ваксините – това се отнася както за задължителните ваксини при децата, така и за всички други сезонни ваксини“, заяви тя по повод ваксините.

Тя посъветва след около месец преболедувалите COVID-19 и ваксинираните да си направят изследване за антитела.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    9 1 Отговор
    Есента ще достигнем, когато ваксинираните ще изиграят жервения агнец на 4-тата вълна.

    Коментиран от #7

  • 2 Ох Баня

    21 0 Отговор
    Трябва да достигнем колективен имунитет срещу ГЕРБ.
  • 3 Всеки студент по биология

    3 0 Отговор
    Разбира повече от тия малоумни псевдопрофесори...Колко хора аботни места с научна работа развиха ъ нар. Български професори !? Николко, а я погледнете каква наука правят техните анализи в Западна Европа....Това тука са боклуци
  • 4 провинциалист

    12 0 Отговор
    Съдейки по традиционния грип, няма и да достигнем групов имунитет. Безсимптомно преболедувалите кога да си проверяват антителата?

    Коментиран от #12

  • 5 Да,бе

    9 0 Отговор
    Имунитета против герб е много по-важно и ще спаси повече народ.
  • 6 И тая лъже

    16 1 Отговор
    Е защо тогава заразените с коронавирус намаляват?? Или за да си пробутвате отровите за пари, сега измислихте, че нямаме колективен имунитет срещу COVID-19. Огромна лъжа.

    "Ваксините" по никакъв начин и в никакъв смисъл не работят, вече примерите станаха безброй! оня ден казаха, че 10% от тежко болните в Гърция са "ваксинирани", нали не спирали разпространението, ама УЖ предпазвали от тежко боледуване? Ами НЕ ПРЕДПАЗВАТ. Боцкай се ти ма, като вярваш на приказки от индустрия за десетки милиарди.

    Коментиран от #9

  • 7 оптимист

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    "Грабвай, пръскалата" - някой се изкряска,
    и виросите COVID избягаха завчаска !
  • 8 Що така, бе, Миме?!

    6 0 Отговор
    Ама как така не сме постигнали колективен имунитет. Нали уж още миналата година щяхме да го стигнем? Пустите му мерки, съвсем объркаха плановете. 😉😄😆🤣😂
  • 9 Възможен ли е

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "И тая лъже":

    колективен имунитет срещу нещо, което непрекъснато мутира?!

    Коментиран от #10

  • 10 И тая лъже

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Възможен ли е":

    Ми националният консултант по клинична имунология проф. Елисавета Наумова каза, че не сме стигнали колективен имунитет срещу COVID-19. Т.е. колективен имунитет е възможен. Питай нея.

    Коментиран от #13

  • 11 Хм...

    2 3 Отговор
    Мангъров нещо скоро предсказвал ли е пак по повод "стадния" имунитет? Нещо май и той по-нисък от тревата стана.
  • 12 dfu

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "провинциалист":

    Така е! За сезонните грипове няма колективен имунитет, докато мине сезона няма как да се заразят 70%, нито е възможно да се ваксинират толкова хота. А следващия сезон идва следващият щам.
  • 13 Е, че то по тая

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "И тая лъже":

    логика, ние и до Юпитер не сме стигнали. Ама това не значи, че можем да стигнем. Все си мисля, че нито колективният имунитет, нито ваксините са отговорът. Ваксините са със съмнително действие, а пък колективният имунитет май си е направо утопия. 😉😄😆🤣

    Коментиран от #14

  • 14 И тая лъже

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Е, че то по тая":

    И като колективният имунитет си е направо утопия, а ваксинираните нищожен процент, оти заразените тогава намаляват?!?

    Коментиран от #17

  • 15 въх

    1 0 Отговор
    Също така изкупихме ивермектина от ветеринарните. Важното е че бачка.
  • 16 Намаляват,

    0 0 Отговор
    защото гледаш само статистиката в България, която не е ясно, дали по начало не беше раздута по "обясними" причини. Виж, какво се случва в другите държави. Или викаш, колективен имунитет има, и то само в България?

    Коментиран от #18

  • 17 Но интересно място е друго,

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "И тая лъже":

    действително ли мислиш, че ако броят на заразените намалява, то това се дължи на "колективен имунитет". По официални данни няма и 10% от населението на България, да е преминало през вируса. По неофициални данни, да кажем, че са 20% с безсимптомните, нерегистрираните и прочие (статистиката в сянка, така да се каже). Не мислиш ли, че още е твърде рано да говориш за какъвто и да било колективен имунитет?!

    Коментиран от #19

  • 18 И тая лъже

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Намаляват,":

    А какво да гледам, твоите предположения ли? В моя град болницата се пукаше по шевовете, днес е полупразна

    Коментиран от #20

  • 19 И тая лъже

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Но интересно място е друго,":

    Приказките за официалните данни, че 10% от населението на България не е преминало през вируса и, че групов имунитет не съществува, са приказки за балами. Да се боцкат и пълнят огромното чекмежде на фарма бизнеса.

    Ако си преболедувал и се заразиш с мутирал вирус, ще го прекараш в пъти по-леко..

    Коментиран от #21

  • 20 Дамм....

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "И тая лъже":

    Ти нещо скоро чете ли, примерно за Белгия, която се опитва да прати пациенти в германски болници, защото в белгийските няма места. Нещо за ситуацията в Индия? Като коне с капаци сте. Което е учудващо, защото преди изборите още, много хора в България изказваха предположения, че данните се надуват изкуствено с определена цел. И още тогава се спореше, дали действително се пукат болниците по шевовете или всичко е просто инсинуация. Много ви е къса паметта. И този път ще те питам директно, защото оставам с впечатление, че нямаш представа: какво е "колективен имунитет"? Знаеш ли? И може ли да се говори за колективен имунитет, когато едва 10, 20 или ако щеш, и 50% от населението е минало през вируса? Струва ми се, че толкова много ти се ще да сме го постигнали този имунитет (в това лошо няма), че тълкуваш намаляването на броя на заразените като такъв. Само че, тук грешиш. Условието/Условията за колективен имунитет не са ни най-малко изпълнени. Колкото и да ти/ни се ще да е колективен имунитет, за съжаление няма никакво основание да се счита, че именно той е причината.
  • 21 Хайде бе,

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "И тая лъже":

    то и това е за балами. Нима няма случаи на повторно заразили се и впоследствие починали? Нищо за момента не дава 100% гаранция. Нито ваксина, нито преболедуване. 100%вата гаранция беше опровергана при всяка от тези възможности. Има случаи на заразяване, усложнения и смъртни случаи, както при ваксинираните, така и при вече преболедувалите го.
  • 22 В Борисов

    3 0 Отговор
    Поредната гъска, рекламираща грипа и ваксините. Спрете да давате гласност на подобни псеводексперти, омръзна ни от лъжи и тоя фалшив грип.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове