Last news in Fakti

2 Май, 2021 06:45 5 638 23

МВР спря 20 души за историческата възстановка на Априлската епопея в Клисура

  • клисура-
  • панагюрище-
  • илияна йотова-
  • вицепрезидент-
  • възстановка-
  • априлско въстание-
  • чествания

Местната служба КОС не позволила използването на оръжия във възстановката на участници, които не са предоставили необходимите документи

МВР спря 20 души за историческата възстановка на Априлската епопея в Клисура - 1
Снимка: Президентство

С чествания на историческите събития отбелязваме 145-ата годишнина от избухването на Априлското въстание, предаде БНР.

За първи път от години в Клисура празникът не започна с възстановка на боевете. Причината е, че местната служба КОС не е позволила използването на оръжия във възстановката на участници, които не са предоставили необходимите документи.

Възстановката обаче се е състояла, включително с реконструкция на сраженията на върха, на който днес е паметникът на Боримечаката и в местността Зли дол.

Подобна проверка се извършва за първи път, тъй като новата уредба е приета през 2019-а, а миналата година заради коронакризата възстановка не е имало, съобщи за БНР кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов:

"Проблемът, който касае оръжията, които са използвани при възстановки, не е от Общината, а той е според законовата уредба, която изисква собствениците да имат изкаран курс за носене на оръжия и самите оръжия да имат документация, която да позволява да бъдат използвани. А, ако искаме за в бъдеще да няма такива проблеми, не само в Клисура, но и на други места, при възстановка трябва да бъде променена законовата рамка от НС".

А в Панагюрище беше отслужен благодарствен молебен и поклонение в църквата „Свето Въведение Богородично“.

Участниците в литийното шествие пренесоха светините от 1876-та - сред тях въстаническото знаме и сребърния кръст на Хвърковатата чета - от историческия музей до площад "20-и Април".

Заради епидемичната обстановка, традиционният национален митинг-заря бе отменен, но това не попречи на стотици панагюрци да се включат в тържествата, при спазване на ограничителните мерки.

Официален гост на града бе вицепрезидентът Илияна Йотова. В словото си тя посочи, че днес отново битката е за държавност, за силни и работещи в интерес на българския народ институции.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Наблюдател

    12 28 Отговор
    Значи, са спрени тези, които не са ми али курс, а не е спряна въстановката Според мен е правилно. Въстановки се правят на различни места по света. И за саняма драми, а да е празник, трябва внимателно боравене с оръжието.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    44 1 Отговор
    Винаги съм знаел, че тия от служба КОС за нищо не стават. На всякакви откачалки и психично болни издават разрешения за оръжие, а за тия фишеци курс трябва. Спомнете си преди две седмици в Манастирище, психично болен какво направи. Къде беше тогава служба КОС?
  • 5 фен на сидеров

    41 0 Отговор
    повече от 25 години опорочиха честването на "априлската епопея" като я сляха с първомайските дни , за да не дразнят ДПС и т.н. турци. пък и комшиите да не се поразсърдят, че знае ли се !?
  • 6 дедо Герчо

    28 1 Отговор
    ДА СЕ УВОЛНЯТ ВСИЧКИ,ДА СЕ СМЕНИ ЗАКОНА И ДА СЕ ПОВТОРИ ВЪСТАНОВКАТА....НА БАЙРАМА.......ХЪХЪХЪ......
  • 7 невярващия

    29 0 Отговор
    Глупусти на гаркалета някое месно ченге си е направило ПИАР. Оръжия над сто години не търпят проверки. Само преди мероприятието се оглеждат макър и формално;
  • 8 КОС с дълъг нос

    46 0 Отговор
    Какво ще направят със старите пушки, ще вдигнат въстание, ще направят преврат и ще свалят тиквата ли? Иначе не е проблем да се издават разрешителни за оръжие на криминално проявени и психически нестабилни индивиди, както и на бавно развиващи се служители на МВР.
  • 9 3399

    29 0 Отговор
    Това са лъжи. Оръжия, призведени преди 1900 година не подлежат на контрол, нито от КОС, нито от друга агенция.
  • 10 Боко тиквата

    12 0 Отговор
    Потурнаци измекяри
  • 11 майстор

    16 0 Отговор
    Значи само военни могат да участват в избухването на Априлското въстание. Ръйш?
  • 12 на село

    14 0 Отговор
    служба КОС ,служба НОЩ, Зли дол -все български хрумки.
  • 13 Лост

    7 0 Отговор
    Какво стана с онези полицаи, които бяха ранили деца от детските градини при демонстация? Имаше ли наказани?
  • 14 митака

    23 1 Отговор
    Умишлено възпрепятстване на възстаовката на Априлското въстание! "Местната служба КОС" не съществува, тъй като в Клисура няма полицейски участък. Клисура се обслужва от РПУ Карлово, там е и КОС.
    Новите ни уж демократични управляващи и една сурия НПО-та ни промиват мозъците, че турско робство не е имало от което следва, че и Априлско въстание не е имало. Тогава следва, че и възродителен процес не е имало. Властимащите гледат да угодят на чужди интереси продавайки националните интереси на страната ни. Алчни, подли гадинки. Въпреки всичко българският дух е жив.
    Да живее България!!!
    Хвала на патриотите дали живота си за народа свобода!
  • 15 Бамби

    11 1 Отговор
    Прави впечатление, че навсякъде се правят успешни опити да се спират възстановки, ако касаят турското робство. Под всякакво предлози и по инициатива на ДПС
  • 16 me be re

    6 0 Отговор
    Ей това са истински БЪЛГАРИ, машала косаджии ..
  • 17 ИВАН

    12 0 Отговор
    Закони, закончета, правила ... някой гледа да угажда на турците, че отгоре гледат и европейците и американците и се търсят предлози да се спират такива мероприятия - уж се грижат за безопасноста .... то Априлското възстание е вдигнато все с обезопасени и регистрирани пушки и пищови
  • 18 За мен

    9 1 Отговор
    Тези от кос, трябва да ск ходят. Фесове не ни трябват в това министерство.
  • 19 нзьуду

    1 0 Отговор
    Винаги съм обичал хладните оръжия Нямат документи,не оставят барут или по явни следи,и се отърваш от тях лесно.Тези гърмящите много прозрачност искат.
  • 20 Сръндак

    0 0 Отговор
    Службата КОС е помощ на служба НОС и други наркоразпространители.
  • 21 Интересно

    0 5 Отговор
    Незнам дали е имало турско “робство”, ама на руското сме свидетели!

    Коментиран от #22

  • 22 радио елто

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Интересно":

    брадчед, сменяй дилъра че бълнуваш, дрогата ти е менте
  • 23 кочо

    2 0 Отговор
    комунистите преди а сега и служба кос --това са хората който ликвидират притежаването на ог. оръжие у българина.боико борисов и мвр направиха и невъзможното за да няма оръжие във обикновените хора.притежаването на о.о-е трябва да е записано в конституцията.на снемките видяхте как бойко си съхранява пищова -на шкавчето --против вички разпоредби на кос.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове