7 Май, 2021 06:03 5 269 41

Проф. Петър Стоянович: Не може още да се возим на съветските самолети

  • проф.петър стоянович-
  • историк-
  • армия-
  • нато

Високият рейтинг на армията идва от това, че не се е налагало да бъде изпитана нейната реална боеспособност, смята историкът

Проф. Петър Стоянович: Не може още да се возим на съветските самолети - 1
Снимка: БГНЕС

"Ние трябва да сме ефективна част от НАТО и ЕС. Няма как да бъдем с единия крак винаги навън, защото едното краче иска да бъде обуто с друга маратонка".

Това каза пред БНР в Деня на българската армия историкът проф. Петър Стоянович.

Той подчерта, че България трябва да си даде ясна сметка дали е правилна политиката да поддържа войска и въоръжение, което се изисква от един малък партньор в НАТО, каквато е страната ни:

"Не става така - да се возим все още на съветските самолети от преди 100 години, няма как винаги да вземаме някакви лодки, които са трета ръка. По този начин ставаме все по-маргинални, а това не би трябвало да е нашата политика. И ние трябва да си дадем малко зор и да направим нещо повече и за пехотата, военноморските сили и авиацията".

По думите на проф. Стоянович високият рейтинг на армията идва от това, че не се е налагало да бъде изпитана нейната реална боеспособност.

"Никога не трябва да забравяме, че миналото ни може да ни прави много горди и много впечатляващи, когато се сещаме за своите предци, но нито ще ни запази бъдещето, нито ще ни гарантира сигурността срещу някакви чужди заплахи", каза още историкът.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    119 12 Отговор
    Но не може и на самолети, които още са на чертежи, и са връстници на МиГ 21 от шестдесетте години............

    Коментиран от #4, #30

  • 2 варшавския

    120 14 Отговор
    Ей заради такива политически лилипути и хрантутници на Сорос,сме на тоя хал вече 3 десетилетия.
  • 3 Петър Стоянович!!!! Още пари да наливаме

    127 14 Отговор
    Имаш ли Представа професоре, колко пенсионери" живеят" с250-300лв пенсии на месец??? Нямаш Имаш ли представа защо нямат зъби 1300 000 пенсионери,??? Защото са много бедни!!! Имаш ли представа, че хората се обличат само с дрехи втора Употреба!!! Идиот с титла си професоре!!!

    Коментиран от #6

  • 4 Може може

    55 8 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    От бегето нищо не зависи и никой няма да допусне тука да има модерна военна техника..срещу кого ще се използва
  • 5 нико

    79 8 Отговор
    Пази боже историк и компетентност по отбрана . Първо трябва сериозно селско стопанство и икономика за да изхранва и поддържа армията боеспособна . Иначе народа е казал - на калпава ракета космоса е виновен и според историка .

    Коментиран от #15

  • 6 Никои не го интересува пенсионера

    53 4 Отговор

    До коментар #3 от "Петър Стоянович!!!! Още пари да наливаме":

    Те не ги броят за живи ти заз зъби говориш

    Коментиран от #35

  • 7 kkk

    59 6 Отговор
    Няма НИКАКВО значение на какво ще се "возим"- с каквито и да е самолети ние сме БЕЗПОЛЕЗНИ във военно отношение. Нито с 8, нито с 16 самолета можем да помогнем на НАТО- Турция и Гърция имат СТОТИЦИ самолети и то не общо, а ВСЯКА от тях.
    А и като паднат по 2 бомби на 3-те летища в БГ където могат да се разположат тези самолети (някога, ако изобщо минат етапа "на картинка") каква полза от КАКЪВТО И ДА Е САМОЛЕТ?

    В тази държава е нужно МНОГО ЯКО ПВО (ама ФАЩ нямат такова и пак трябва да купим руско)- самолети са били нужни преди 50г., сега ни стигат 3 броя колкото да има какво да пише в статистиката.

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РЕАЛИСТ

    69 9 Отговор
    Високият рейтинг на армията идвал от това, че не била изпитана нейната боеспособност. Ти във война ли искаш да ни вкараш, бе професорче. Ти ще влезеш ли в окопа с химикалката. Това да не ти е , като да мандрахерсваш студентки. Огледай се. Колите , които кара българина са по на 20 години. Всички искат нова кола , но нямат пари. Така е и с армията.
  • 10 БНА

    54 7 Отговор
    Извън нАТО и с двата крака трябва да бъдем, ако искаме да имаме Българска армия, а не български теляшки придатък към кирливата международна военно-политико-търговска корпорация нАТО. нАТО обслужва световната финансово-корпоративна и сатанинска олигархия.
    Не е нормално българи да умират за запазване на заграбените от сатанинската световна мафия богатства на народите.
    Богатствата, с които световните сатанисти поробват човечеството и упражняват геноцид над него, чрез стартираната биологична война с лабораторния вирус SARS COV-2.
    Централата на сатанистите е в САЩ, а в Бостън е църквата на Луцифер, издигната от черния папа и довереник на дявола - масонът Алберт Пайк, наставник на нашия Съби-Сава-Георги Стойков Попович (Раковски).
  • 11 РЕАЛИСТ

    45 6 Отговор
    На гол тумбак чифте пищови ли искаш, бе професорче?
  • 12 3.14К

    48 6 Отговор
    Стоянович, Ив. Сотиров, Ал. Йорданов и темподобни! Няма как с такива хора да има национално съгласие.. Тези хора нямат друга тема, освен да плямпат глупости.
  • 13 Гого

    25 6 Отговор
    На 11.07 да пратим военните там където им е мястото. За пазят границата.
  • 14 Кикор

    17 4 Отговор

    До коментар #7 от "kkk":

    Защо само за самолетите сте се хванали? Достатъчно е да имаме най-съвтеменните ракети и достатъчно на брой от тях . По-евтини и лесни за обслужване А при война недай боже така или иначе ще разчитаме на авери със сигурност.
  • 15 Орел

    31 3 Отговор

    До коментар #5 от "нико":

    Всички разбират от футбол и национална сигурност. А дали професор Стоянович е забил САМ поне един пирон в живота си???
  • 16 ИСТОРИК

    21 4 Отговор
    Въоръжаването е за богати държави. Или за държави на хранилка на богати .България никой не я харесва , всички я мразят, особено самите "българи" , дето не знаят български. Комшиите също така не обичат България и само гледат сеира и.
  • 17 Дичо

    34 4 Отговор
    Профи ако бяхме с руснака щяхме да имаме съвременна техника и то без пари, но америте не дават без пари и то старо. За ново абсурд.
  • 18 нАТО

    30 3 Отговор
    е врагът на България.
    нАТО ни използва като мишена и заложници, заради такива като професорчето недоучено.
    България, за да я има, трябва спешно да излезе от нАТО и да обяви НЕУТРАЛИТЕТ, както и да сключи договори за дружба с всички съседни държави, гарантиран от Русия и Китай.
    САЩ отива в канализацията заедно с всичките си сатанисти.
    Бай Дън скоро ще бъде отстранен като недееспособен.
    Професорчето недоучено да учи китайски и руски езици!
  • 19 big

    27 3 Отговор
    Какво НАТО и какъв ЕС бе аланкоолу! За какъв "чеп" ти трябва тази престъпна и терористична организация? Та те помежду си се дръвчат постоянно: Гърция - Турция, Турция - САЩ, сега Англия - Франция и кой знае още колко незнайни проблеми! Колективна сигурност "глупости на търкалета". Първо има интереси и второ никой няма да дойде да се бие за нас според онзи прословут член от договора, дори не могат да ни защитят от Турция. За Русия не ми се говори, докато се усетим ще ни сдъвчат! Колкото до оръжията е прав, вече са доста стари, но все още ефективни и идва един въпрос: Щом сме им толкова ценни защо не ни доставят такива като помощи или преференциални цени? Отговора е прост: войната също е бизнес и за нас никой не дава пет пари! За ЕС е още по-зле, те са "единни" само срещу Русия и то не съвсем. С малки изключения България съществува от европейските помощи и парите на емигрантите, държат ни в абсолютна зависимост! Никакъв суверенитет!
  • 20 ХАН КРУМ

    17 2 Отговор
    това дали ще се возим на руски самолети или не, не зависи от желанията ни ,а от възможностите...възможностите пък зависят от икономическата мощ, на държавата,верните и переспективни политически решения,военната доктрина и защита нанационалния интерес...към момента , нямаме нито един от тези фактори. и по пирамидата на потребностите на Маслоу ние сме на първо ниво–задоволяване на физическите потребности , а по марксиското разбиране на обществото ,липсва базата на която да се изгради надстройката на обществото,част от, която е армията.30 години българия няма ,нито един стратегически национален преоритет в нито една област,няма нито една програма за стратегическо развитие в нито един отрасъл.живота ни започва наново с всяко ново правителство, обикновено в друга посока от досегашната, но винаги надолу.политиците не са държавници,а душмани и разбойници на собствената си държава и народ....
  • 21 дико

    26 3 Отговор
    О неразумни професоре . Военните самолети не ВОЗЯТ пасажери а изпълняват бойни задачи с екипаж положил клетва пред Родината . До къде стигна липсата на задължителната военна служба - невежество , срам и никаква отбрана .
  • 22 Draco

    21 2 Отговор
    Алоо ! Искате руски туристи или щатски самолети ?????
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 chi

    16 1 Отговор
    Професор, пък дрънка глупости!

    Коментиран от #36

  • 25 Брр

    13 3 Отговор
    Какъв професор е този продажник, защо политиканства, не знае ли че в университетите полит агитации са забранени, ако имахме нормални ректори щяха да му дадат едно НАТО с уволнение и да ходи да се вози на американски самолети.
  • 26 пешо

    1 0 Отговор
    и ти си знаеш!
  • 27 Активист на БКП

    0 0 Отговор
    А баща ти можеше!!!!!?
  • 28 Човеко

    4 1 Отговор
    иска да се вози на щатски самальот,

    Коментиран от #31

  • 29 хаберих

    7 0 Отговор
    "Не може още да се возим на съветските самолети." Професоре,нещо по-тъпо не можа ли да измислиш?! Ти ли се возиш на тях. Това са изтребители и не са за возене,най-малкото. Не се излагай,не си Бойко Методиев Борисов,който е на мнение,че "самальотите се карат". Като автомобили.
  • 30 Путин

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Самолетите на България- руски!! Танковете,- руски!! БТР - руски!! Ракетите - руски!! Корабите- руски!! Артилерията - руска!! Снарядите -руски!! Ало, България!! Вие членове на НАТО ли сте!! Що не искате от господарите си да ви въоръжат?? Според техните стандарти!!
  • 31 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Човеко":

    Че те падат най много ве ! Щом самолетите дори на японците са Еърбъс....никой не иска боинг.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Ти професор във Военната академия ли си бе мухльо?
  • 34 оа еж е

    2 0 Отговор
    ние искаме вън от нато и ес
  • 35 афжаеф

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Никои не го интересува пенсионера":

    м да те се интересуват само 10 проциента богати да не бъдат похарчени
  • 36 эи эе эе

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "chi":

    тоз е професор колкот иван тотев е инженер сегашните дипломе не саобезпечени с нищо само купени с пари
  • 37 айде де

    1 0 Отговор
    професоре, най-добре е еднага да излетиш еднопосочно с първият ф35 , за да нямаш възможност да ни дрънкаш глупостите си...
  • 38 Човек

    1 0 Отговор
    И това ли БКП+ДС-колхозно комуне Стоянович е станало "професор" по "история"?! Американците само ще губят на информационния фронт, ако оставят пропаганданта и агитацията си на подобни некадърни БКП-номенклатурни екземпляри! Ако незабавно не затегнат мерките за качество на пропгандата си и отсяване на некадърния БКП-номенклатурен обслужващ платен от американския данъкоплатец пропаганден персонал - да считат че са загубили вече войната срещу Русия! Дедо байДън да помни Ардените 1945 и да не повтаря Дюнкерк 1940!
  • 39 Хей

    2 0 Отговор
    Аааааа,много професори в тази малка България.Вече са на килограм и само глупости ръсят.Я си пишете статии във вашата област и не се занимавайте с това, от което не разбирате.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове