Last news in Fakti

8 Май, 2021 19:24 1 751 39

Свиленски: Новото мнозинство в парламента беше между „Има такъв народ“, ГЕРБ и ДПС

  • георги свиленски

За БСП приоритет е грижата за хората – такива са и законопроектите ни, внесени в този парламент

Свиленски: Новото мнозинство в парламента беше между „Има такъв народ“, ГЕРБ и ДПС - 1

„В последните години държавата беше залята от скандали. Само че хората ги интересува и искат, освен скандалите, които виждат и фолклорът, който се разказва, решения на техните проблеми. От БСП сме си сложили за приоритет грижата за хората и решаването на проблемите на хората. За това бяха и законопроектите, които внесохме в това Народно събрание – преизчисляването на пенсиите, повишаването на детските надбавки, предоставянето на еднократна помощ на учениците от първи до четвърти клас, месечни добавки за второ и трето дете, еднократна помощ от 6 500 лв. – това са все неща, които българските граждани очакват. Разбира се, трябва да се обръща внимание и на скандалите, които се случват, но за нас е по-важно да решим поне един проблем и имахме желание да го направим в този парламент. За съжаление се оказа, че другите партии само фалшиво демонстрират, че искат да помогнат на българските граждани.“

Това каза заместник-председателят на парламентарната група „БСП за България“ Георги Свиленски в „Седмицата на Дарик“ по Дарик радио.

По темата за парламента Свиленски коментира още: „Видяхте председателката на парламента от „Има такъв народ“ как се противопостави законопроектът за преизчисляване на пенсиите да бъде разгледан на две четения, при положение че правилника позволява. В случая законопроектът се прие на първо четене със 127 „за“ и един „против“. Но те не очакваха, че ще предложим да бъде гледан на второ четене. Когато предложихме това, ДПС, „Има такъв народ“ и ГЕРБ веднага скочиха. ДПС бяха партията, която наклони везните и накараха председателката да прекрати заседанието, за да не се стигне до гласуване. Нашият прочит е, че новото мнозинство, макар и накрая формирано, беше между „Има такъв народ“, ГЕРБ и ДПС. Тези три партии действаха абсолютно синхронизирано и в случая потърпевши бяха българските пенсионери, които няма да могат да получат това преизчисляване на пенсиите.“

Според него анти-ГЕРБ мнозинството в парламента се е пропукало още в първите дни и фалшивото поведение на „новите“ партии е проличало още в първия ден, когато гласуваха против мораториума върху назначенията и сделките на Борисов.

„Отново ДПС, отново „Има такъв народ“, отново „Изправи се! Мутри, вън!“ скочиха и казаха, че решението не било правилно и да се остави за другата седмица. Е, оставиха го за другата седмица, но през съботата, неделята и понеделника бяха сменени всички директори в енергетиката, всички директори на горски стопанства, бяха сменени директори на болници, стигнаха и до директори на читалища и библиотеки. В срядата раздадоха и концесиите. Ето, тези хора видимо се противопоставят на ГЕРБ и на модела, но на по-ниско ниво подкрепят този модел. С действията си „новите“ партии показаха, че няма да са тези, които ще променят модела „ГЕРБ“, каза още Георги Свиленски.

Социалистът обясни, че това, че Борисов няма да бъде министър-председател няколко месеца, не решава въпроса със смяната на този модел, тъй като той е много дълбоко вкоренен във вторите и третите нива на управление вече. Той даде пример за това с разкритията в комисията по ревизията, където хората разбрали начина на функциониране на държавата – с рекет и с фалшиви обороти и фактури.

Според Свиленски машинното гласуване действително е уплашило ГЕРБ и това - колко стотици хиляди гласове ще загубят, когато не могат да правят недействителни бюлетини или да дописват гласове в протоколите.

„Въвеждането на изцяло машинно гласуване ще даде възможност на българските граждани реално да си упражнят гласа и да нямат страх, че ще бъдат контролирани. В София е лесно, тук можеш да си скриеш гласа, но вижте в малките населени места. Попитайте в Хасково как депутат от ГЕРБ печели 13 хиляди преференции. Този човек там упражнява натиск върху всеки един гражданин чрез службите на НАП, чрез службите на Агенцията по храните, чрез службите на ДАИ. Пенсионерите ги плашат, че няма да им дадат дърва за зимата. Под такъв натиск са подложени българските граждани, когато трябва да упражнят правото си на глас. Сега се надявам, че с машините ще бъдат поне малко по-спокойни, че няма да може да сработи „индианската нишка“, където ти дават попълнена бюлетина, ти влизаш, пускаш я и изнасяш празната“, коментира Георги Свиленски.

По отношение на ГЕРБ Свиленски е категоричен - корабът се клати. „В момента те се борят за оцеляване. Когато се изслушваха двамата бизнесмени в комисията по ревизията, цялата парламентарна група на ГЕРБ влязоха и застанаха като щит зад тях, за да не говорят. Самият г-н Илчовски им го каза: „Вашата свърши. Аз затова започнах да говоря.“ Бизнесът, като цяло, и не само той, вече усеща, че пътят на ГЕРБ във властта приключва“, изтъкна депутатът от левицата.

„Този парламент върна парламентаризма в пленарната зала. Дебатите започнаха да се случват и ангажира отново вниманието на хората. Със сигурност може и да сме допуснали някоя грешка през тези 9 работни дни на Народното събрание, но мога да кажа абсолютно отговорно, че предложихме и отстояваме с всички сили поетите ни ангажименти към българските граждани. Борихме се докрай Закона за преизчисляването на пенсиите да влезе в сила. Борихме се докрай за мораториума. За съжаление, парламентът ще остане в историята само с промените в Изборния кодекс“, завърши с равносметка от 45-ото Народно събрание Георги Свиленски.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 20 Отговор
    Имаше мнозинство на партиите на статуквото ДПС, БСП и ГЕРБ.Гласувайте за мнозинство на партиите на протеста!

    Коментиран от #3, #23, #27, #37

  • 2 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    23 12 Отговор
    А СТАРОТО МЕЖДУ ГЕРБ,БСП И ДПС!!
  • 3 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    9 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ОСТАВА САМО ИМВ И ДБ АКО НЕ СЕ ПОЯВИ НЕЩО НОВО!!

    Коментиран от #18

  • 4 Миризлив пор

    26 8 Отговор
    Ако имаше мнозинство щеше да има и правителство. Този само глупости говори.
  • 5 ТаУмВзе

    7 5 Отговор
    Всичките на стадиона, но не за мачле! От до.
  • 6 mazen

    30 11 Отговор
    Доста долни са БСП.
    Мазниха се, уж ще подкрепят, уж тва онова и когато бяха резнати сега плюят.
    Боклуци.
  • 7 факт

    24 7 Отговор
    В следващия парламент още по-малко депутати за мимикриращата партия БСП!

    Коментиран от #31

  • 8 Цецо Наглецо - Ушите на Дс...

    12 9 Отговор
    Герб е токсична партия и е по опасна от КОВИД-19
  • 9 Дельо Хайдутин

    12 10 Отговор
    БСП се разкриха че са в заговор с ДПС и ГЕРБ и сега прехвърлят от своята глава на Слави.Ама Слави не влезе в договорки.
  • 10 щаб за честни избори в България

    9 3 Отговор
    В основата на всичките ни беди е липсата на правосъдна система у нас, Не напразно професионалният доносник Доган е сложил ръка на цялото правосъдие чрез поставяне под зависимост така наречените ни висши магистрати. Без правосъдие,държавата е в застой-държавни поръчки и еврофондове се крадат наполовина, ,а народа е обезверен-не гласува ,което точно иска престъпната власт!
  • 11 българин

    17 7 Отговор
    Този лаладжия е по-голям враг на БСП и от кУрнела, къде ги намират такива жалки и нагли плужеци, този дърдорко мисли, че баламосва баба си. С подобни лидери и русофилството си за сметка на патриотизма БСП още дълго ще очукан декор на политическата сцена.
  • 12 фирма

    3 5 Отговор
    ИТН , БСП, и фалшивите гласове на ГЕРБ моиииии. ГЕРБ - 6.3% по данни на ЦИК.
  • 13 Жоре бе

    9 11 Отговор
    Жоро, Жороооо, поне ти ми се струваше свестен в БСП-то. Поряза ви Слави и не можахте да го преживеете. В продължение на години крепихте банкянския, накупиви почти всичките и сега сте сърдити, че хората ви разкриха. Гешев и всичките други гласувания с герберите са си чисти факти.
  • 14 нннн

    10 1 Отговор
    Машини - много добре! Но да се броят и запазват и отрязъците от машините. Контрол! Ако трябва и троен.
  • 15 sagittarius

    7 6 Отговор
    И новото и старото е ГЕРБ+ДПС+БСП и го доказахте. Винаги ще бъде така. Какво искаш да внушиш, Свиленски?
  • 16 Тоя ли караше

    6 3 Отговор
    официално учебната ГАЗка предпоследен,преди да я дадат на фръчилото,да се радва????
  • 17 Последният Софиянец

    2 2 Отговор
    Който плаща той печели.
  • 18 не забравяй

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "БУДЕН ГРАЖДАНИН":

    Мая Манолова! Истинско острие е тази жена!

    Коментиран от #30

  • 19 Майна

    8 6 Отговор
    БЕШЕ ТОЛКОВА ЯСНО...ИСТЕРИЧНИЯ ФАЛЦЕТНА НА ,,ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА , КОЯТО БЕШЕ ,,ТВЪРДО,, ИНСТРУКТИРАНА ....ЖАЛЪК СИ ,ТРИФОНОВ...ЯВНО НЯМАШ НИКАКВО ДОСТОЙНСТВО...ДАЛИ ЗА ПАРИ ПРОДАДЕ НАРОДА ИЛИ ОТ СТРАХ , ЧЕ ЩЕ ИЗВАДЯТ НЯКОИ НЕЩА, КОИТО МНОГО НЕ ЗНАЯТ....КОЙТО ГО Е СТРАХ ОТ МЕЧКИ НЕ ХОДИ В ГОРАТА...
  • 20 Другарю

    6 6 Отговор
    сливенски,защо във цяла Европа отдавна премахнаха машинното ви "гласуване"???? Отговор--за да ги няма любимите ви манипулации,и фалшификации...Всички от "новите лица" защо са със фесове????
  • 21 Петър Жеков

    7 4 Отговор
    Както го е казал народът, г-н Свиленски:"НА КРИВА РАКЕТА, КСМОСЪТ И ПРЕЧИ"!

    Коментиран от #33

  • 22 Бегай бе

    5 4 Отговор
    вие още от 1944година ги дрънкате тия простотии! Защо си мислиш,че освен вашите платени ви "вярва"? Гиди комунисти дол...ни......
  • 23 народ

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Защо ти нямам вяра така както и на изброените партии? Може би е народен вроден български инстинкт.
  • 24 Другия с коня

    8 7 Отговор
    БСП и Хунтата от Протеста вече са Фира....Нямат шанс с тази Агресия адвокатите на Олигарси и Мутри....Нито агентите на ДС на БКП и ГРУ....Юли няма да е Май,дрОгарки и дрОгаре!!!!
  • 25 замислен

    6 9 Отговор
    БСП заради такива глупости убедително - надолу...Искат да изземват и елекорат на Слави, но губят своя !
    БСП да се готви за 4та политическа сила !
    Протестният вот на ИТН, Бб и ИМВ ще има над 50%+ самостоятелно в новия парламент и ...мачът свършва!
  • 26 замислен

    6 7 Отговор
    БСП заради такива глупости убедително - надолу...Искат да изземват и елекорат на Слави, но губят своя !
    БСП да се готви за 4та политическа сила !
    Протестният вот на ИТН, ДБ и ИМВ ще има над 50%+ самостоятелно в новия парламент и ...мачът свършва!
  • 27 мисленето

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Повтаряте едно и също без да мислите. Не се учудвам, че и резултаите от изборите са все за едни "бащици", независимо как се казват. Ужасно ви е страх, някой да не подобри с малко социалните права на масовия българин. Родителите ми са над 80 години и във формулата за определяне на пенсиите им влиза средният доход от 380 лв. на страната за 2007 г. За миналата година този доход е над 1000 лв. Разбираш ли къде е проблемът? Няма държава в Европа, която да не осъвременява пенсиите според инфлацията, само България е. Защо трябва аз да издържам родителите си, а толупите да плюскат за моя сметка? Ей това искат ИТН, ГЕРБ, ДПС. Искат ние да издържаме възрастните си родители, а те да трупат в шкафчетата на наш гръб. И както се оказа, такива като родителите ми с почти минимални пенсии, поради липса на актуализация са 1100 000 пенсионери в момента. Това значи, че поне 1 100 000 българи издържат родители, докато онези толупи реват, че нямало от къде пари да намерят. Щом има инфлация от 2007 година до сега, значи ги има парите. Но вие продължавайте да си гласувате за "бащици" и ревете против лявата политика.
  • 28 отваряме очите

    5 6 Отговор
    Много добър анализ за политическата ситуация у нас. Да, прав е Свиленски, че повечето депутати от така нареклите се "партии на протеста" са против промяна с цел намаляване на мизерията и социалното изключване у нас; те са за да продължи този начин на шуробадженшката ни, алъш-вериш, икономика, която влече след себе си голямата бедност в България. За мен няма друга алтернатива на статуквото освен БСП.
  • 29 Страничен

    8 5 Отговор
    Няма такива мишоци като БСП ! Толкова треперене за депутатската заплата, толкова нерви и популизъм ,никой друг политически субект не е изразявал!
  • 30 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "не забравяй":

    МИ ЗА НЕЯ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ
  • 31 осъзнай се

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "факт":

    Ясно, а ти и другите като теб - още по-бедни, но грачещи с пълно гърло.
  • 32 Смръфиола

    2 1 Отговор
    Пффффффффффффффф............ Ще видиме след конгреса който смени това ръководство как ще се развият нещата, другарю Свиленски.
  • 33 Смръфиола

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Петър Жеков":

    Друго е казъл Народо, бай Жеков, ама айде – ти си човек партиен вече немаш право да го кажеш право куме в очи.
  • 34 СМЯХ

    6 1 Отговор
    С БОДРИ СТЪПКИ ПО ПЪТЯ НА СДС. ДРУГАРЯ СЛИВИнски САМО НОМЕНКЛАТУРА СТЕ СЕ СЪБРАЛИ, ЯЛИ, КРАЛИ И СЕ ОСРАЛИ...ТОВА Е ВАШТО бсп.

    Коментиран от #35

  • 35 ЧОБАНИН

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "СМЯХ":

    СУПЕР СИ /МАЛКА ПРОМЯНА/ КРАЛИ ЯЛИ И СЕ ОСРАЛИ , ЕВАЛЛА НАКЕФИ МЕ

    Коментиран от #36

  • 36 ЧОБАНИН

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "ЧОБАНИН":

    ЕЙ СЕГА МИ ДОДЕ НА АКЪЛА БСП ДА СЕ ПРЕИМЕНУВА НА /КЯО ОТ БЪЛГАРИЯ/
  • 37 Само да попитам

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Може ли да гласуваме за ГЕРБ,ако ни разрешите де?
  • 38 Онуфри

    2 0 Отговор
    Баджанака говори,че кораба на ГЕРБ се клати.Ами то и на коча се клатят ама не падат.
  • 39 НЕДКА

    1 0 Отговор
    НАТЕ ГАЧ -ГЛУП ЕНДЕР Е СВИЛЕ НСКИ,Р О ГОНОСЕЦ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове