14 Май, 2021 14:26 2 380 19

Настояват за край на безплатното паркиране на депутатите и чиновниците в София

  • паркиране-
  • депутати-
  • чиновници

В момента безплатно из центъра паркират над 330 коли на чиновници от всякакви ведомства

Настояват за край на безплатното паркиране на депутатите и чиновниците в София - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

ВМРО в СОС предлагат да се сложи край на безплатното паркиране на депутатите и чиновниците.

Групата на Патриотите в Столичния общински съвет подготвя и ще внесе предложения да бъдат орязани безплатните места за паркиране на чиновниците. Подготвят се изменения в Наредбата за организация на движението, които ще орежат безплатните места, ползвани от министерства, държавни агенции и други институции.

Според Карлос Контрера – председател на комисията по „Транспорт и пътна безопасност“ в Общинския съвет е крайно наложително да се отворят места за паркиране за живущите. След създаването на пешеходни зони (например ул. „Съборна“, а преди това бул. „Витоша“) местата особено в „Синя зона“ са силно редуцирани. Със започване на ремонтите в централна градска част (ул. „Цар Шишман“, площад „Македония“ и други) допълнително броят на местата за паркиране намалява. Това причинява огромни неудобства на живущите.

Ето защо според представителя на ВМРО безплатният служебен абонамент трябва да бъде силно редуциран. В момента безплатно из центъра паркират над 330 коли на чиновници от всякакви ведомства.

Допълнително трябва да се редуцират паркоместата на парламента – в момента те са над 180 паркоместа на преференциална тарифа. Предложението е паркингът на парламента на площад „Александър Невски“ да се премахне изцяло, а на паркинга зад сградата на „Партийния дом“ да се обособят не повече от 50 места за Народното събрание. Предвижда се и премахване на безплатния паркинг пред Българска народна банка.

Карлос Контрера, Борислав Иванов и Михаил Петров - общински съветници от групата „Патриоти за София“, подготвят доклад, според който право на до 2 броя безплатни паркоместа ще имат само министерствата, съдилищата, прокуратурата и дипломатическите представителства. За Народното събрание ще бъдат определени 50 паркоместа. Също така ще бъде регламентирано и понятието „Зона за сигурност“, като там изрично ще се забрани престоя и паркирането. В момента с това се злоупотребява и т.нар. „зони за сигурност“ се ползват от висши държавни чиновници за безплатно паркиране в центъра на столицата.

Карлос Контрера посочва, че ще се иска и преразглеждане на статута на паркинга зад Министерство на труда и социалната политика (големият паркинг между сградата на МС и Централна баня). В момента той се ползва за паркиране на служебни и лични автомобили от ведомството. Идеята е да бъде отворен за свободно паркиране и да се осигурят и места за живущите в района.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПКП Цветето на Кърджалийската пустиня

    42 3 Отговор
    Да ходят пеш бе!
  • 2 я виж

    21 1 Отговор
    И сега ще плащат с парите събрани от нас.
  • 3 Да питам

    22 4 Отговор
    Бат Бойко върна ли джипкат
  • 4 А БЕ

    18 3 Отговор
    за тях ще е пак безплатно, защото ние ще ги плащаме, само някой си прави предизборната кампания и проветрение на белите дробове и!
  • 5 zeus

    18 3 Отговор
    Трябва строг контрол на броя на колите и кой ги ползва. Не може служебни коли да се ползват като лични да се ходи на работа.
  • 6 Хрантутници

    21 2 Отговор
    Само харчат парите на данъкоплатеца и никаква работа не вършат.
    Чекират се, че идват и си тръгват от работа и през целия ден си клатят краката зад бюрото.
    Трябва да намалят държавните служители поне наполовина и не им трябват никакви привилегии спрямо останалите граждани.

    Коментиран от #9

  • 7 смях

    6 3 Отговор
    Борис Бонев настоява за по-топло местенце в софийска администрация.
  • 8 Тиква

    12 2 Отговор
    Дмс та всеки втори месец. Безплатни карти за градски транспорт. Безплатно паркиране, Няма паркоместа заради тях за Инвалиди!!! Да не изброявам още какво, че ще Ви стане лошо!
  • 9 О не

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хрантутници":

    Тия завалий, като ги изритат, няма да се върнат на село, ще се регистрират като безработни и пак ще им плащаме. Трябва да останат на мин. заплата и без бонуси, сами ще побегнат.

    Коментиран от #18

  • 10 приоритет

    3 1 Отговор
    та трака! Друго не можахте ли да измислите за предизборен пиар. СлучаЕно да помните, че Марешки паркира неправилно в активна лента за движение, а Джамбазки шофира поркан. Аре, стига!
  • 11 един от многото

    6 2 Отговор
    Най много да си увеличат заплатите. Всеки техен масраф се заплаща по свободни тарифи от данъкоплатците.
  • 12 Софиянец

    3 2 Отговор
    Подземни паркинги е решението, хората отдавна са го измислили
  • 13 Софиянец

    3 1 Отговор
    Идеята е добра ама ще се промени ли формата на подзоните? Аз съм в зоната на Шишман и нито един от тези допълнителни паркинги дето уж ще се създадат не е в моята зона.

    А за десетките места за инвалиди, на които в 90% от случаите паркират 100-килограмови младежи с черни джипове и без видими недъзи какъв е планът? А 'зелените' паркоместа за ел. тротинетки, на които обикновено няма нищо, а тротинетките се търкалят по тротоарите? А някаква идея за ужасните кофи за боклук, които са свърталища за котки и плъхове?? Хайде, дерзайте!!

    Коментиран от #19

  • 14 Протест срещу безобразията в България

    5 1 Отговор
    И без охрана от НСО на всички и Бе Служебни лимузини.. Слушах ги тази сутрин ! ... “патриотите” ...
    Готови са на ВСИЧКО ! За да влезнат в парламента !
    С ВСЕКИ ! От ляво , от дясно , в средата !!!
    САМО да влезнат !!!
    ВенСЕРЕМос !!!
  • 15 Васил

    2 1 Отговор
    Трябва и служебните коли да им се вземат харчат бензин с тонове а после ми говорят за екология
  • 16 РАДЕВ.....ДЕЙСТВАЙ

    3 2 Отговор
    РАДЕВ ШЕ ОПРАВИ НЕЩАТА......
  • 17 РАДЕВ.....ДЕЙСТВАЙ

    3 2 Отговор
    МАХАЙ СЛУЖЕБНИТЕ КОЛИ....САМО ЗА ШЕФА НА НАП......ЩЯЛ ДА СЕ ВОЗИ ПО....ПРАШКИ
  • 18 Тия завалий?! 😀

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "О не":

    Ей, не се научихте да пишете правилно! Като някои неграмотни ученици сте! Завалия / завалии !!! Мислете с това между ушите си, ако изобщо има нещо там! 😄 За основното си прав обаче! 👍
  • 19 фрррф

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянец":

    Специално за теб ще направят паркинг под Радисън за да ти е удобно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове