Last news in Fakti

15 Май, 2021 10:53 2 556 49

Елена Поптодорова: Външната политика от две години няма съприкосновение със събитията по света

  • елена поптодорова-
  • българия-
  • външна политика

България не е успявала да има ключова роля в решаването на регионални или пък по-големи кризисни ситуации

Елена Поптодорова: Външната политика от две години няма съприкосновение със събитията по света - 1
Снимка: БГНЕС

Външната политика е проекция на вътрешната, а вътрешната политика на България от две години няма съприкосновение със събитията извън страната. Това каза посланик Елена Поптодорова за обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Със съжаление тя обясни, че външната политика не е във високия клас заинтересованост на общественото мнение у нас. Според нея има прекрасни външно-политически анализатори, но всичко остава в кръга на „посветените“, защото България не е успявала да има ключова роля в решаването на регионални или пък по-големи кризисни ситуации.

И това не стимулира обществения интерес към въпросите на външната политика, защото от времето, когато България води собствена външна политика, най-видимата тема винаги е била свързана с Русия, а това според посланик Поптодорова задължително трябва да се промени.

„И в някакъв смисъл външната политика е проекция на вътрешната, а вътрешната политика при нас е, че две години въобще няма особено съприкосновение със събитията извън България. Много съм щастлива, че точно тези хора, които познавам и с които съм работила дълги години, ще са в този служебен кабинет - имам предвид служебния премиер и служебните министри на отбраната и на външните работи.

Те ми вдъхват спокойствие, защото са професионални хора. Имаше заявления за последователност, за постоянство във външната политика, така че ритуалът беше спазен по най-добрия начин. Тези заявки, които бяха дадени от ключовите постове за външната политика и на отбраната, бяха в най-добрата традиция на съхраняване на основните посоки, основните тезиси на външната политика. Така че ако постигнем медийна видимост и ако се водят повече дискусии по тези събития и документи, ще можем да вкараме външната политика и във всекидневието на нацията“, каза Елена Поптодорова, като отбеляза, че външнополитически рискове има и няма как да ги избегнем.

Тя изброи като такива хибридните войни, несъществуващата все още киберсигурност и Русия, като тревожен фактор в нашия регион, особено с последните действия. Посланик Поптодорова каза още, че тези заплахи могат да се овладеят единствено през съюзнически срещи, където „България да бъде включена наравно, не просто като физическо присъствие, но и като вокален ангажимент.

Ние нямаме възможности, които да са сравними с тези на по-мощни държави, но имаме ключово място“, допълни тя, като припомни, че то ни прави много важни и необходими и в двата ни съюза – и в Европейския, защото ще има Среща на върха и съответно в НАТО. Според Елена Поптодорова инициативата „Три морета“ е практически ориентирана програма на 12 държави, която е насочена към инфраструктура, към дигитално развитие и транспорт, към всички ключови и невралгични зони, които, ако са добре изградени, ще дадат сигурност и на България.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    83 1 Отговор
    Скоро Поптодорова не е крала козметика!

    Коментиран от #6, #11

  • 2 Порно

    79 1 Отговор
    На Ленчето му се е свършило кремчето и се чуди как да припечели
  • 3 Циганин

    72 2 Отговор
    Тая, скоро да са я хващали да краде?!:)
  • 4 Коментатор

    57 3 Отговор
    Освен една храчка по Русия всичко останало беше ала-бала
  • 5 Крадла

    72 2 Отговор
    крадлива си ти ! Във вечно съприкосновение с властта за лични облаги - от правешкия цървул до мутруправата ! Нулев морал , никакви принципи и без ценностна система !
  • 6 ™®®©%

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    Ти откъде знаеш?

    Коментиран от #27

  • 7 гост

    52 1 Отговор
    Тая дето "забравя" да плати квото успее да натъпче по чантата си в магазините ли е? Майкоооо как ли не сме се излагали с тия нещастници.
  • 8 Българка

    29 10 Отговор
    Външната политика на България до сега беше да се проснем пред големия руски брат Путин и по време на криза с ограбени над 3 милиарда българите да построим руски газопровод, по който ще тече руски газ, но не за нас. В същото време сме наведени пред другия голям брат САЩ и финансирахме американската икономика с 3 милиарда за несъществуващи хвърчила.
    В същото време не представихме пред ЕС и света проблемите ни с краденето на историята ни и речта на омраза срещу България от РСМ
    А бе с две думи сме силни в консумирането на торта сахер и "умно" овче мълчание
  • 9 антрашпиц

    42 1 Отговор
    Елено,преди да коментираш върни парфюма дет го открадна в Америка..
  • 10 какво да правя

    39 0 Отговор
    Аз пък обичам да ходя до Полша за безплатна козметика.
  • 11 @#$_&&

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    "Скоро Поптодорова не е крала козметика!"

    Козметика може да не е крала но нещо друго

    Коментиран от #14

  • 12 гост

    29 0 Отговор
    Крадецка. Да и разлепят снимките като на джебчииките по магазините.
  • 13 другарка

    27 1 Отговор
    Тази жена е болна комунистка. Бивш слуга на Тодор Живков. В момента го играе атлантик, но си остава агент на ДС.
  • 14 Гост

    24 0 Отговор

    До коментар #11 от "@#$_&&":

    Искаш да кажеш, че скоро не са я хващали?
  • 15 Тази нали страда от някаква крадлива...

    25 0 Отговор
    Болест?Била я прихванала на някакви коктейли в Америка...Те там всички са отдавна болни от тази болест и сега заразиха и цяла България...Патладжаните боледуваха зимно време,само когато им свършваха дървата за топлене...
  • 16 Анонимен

    27 0 Отговор
    ДА СИ ПРИПОМНИМ :


    Елена Поптодорова беше задържана на летище "Фредерик Шопен" на 27 февруари 2017 при завръщането си във Варшава три дни, след като е установено, че е откраднала скъп крем от безмитния магазин на летището. От материалите, събрани от Районната прокуратура на Варшава - Охота става ясно, че кражбата е извършена на 24 февруари в 10:26. Всички действия на Елена Поптодорова и движението ѝ са проследени с камерите за наблюдение.

    В 10:09 бившата дипломатка получава бордната си карта в пункта за проверка за сигурност. На снимките, които са приобщени към материалите по делото срещу нея се вижда как елегантно облечена жена с дълго бежово палто и малко синьо куфарче влиза в един от безмитните магазини. Минава покрай рафта с кремовете, след миг се спира, обръща се и отново отива към рафта. Оставя куфара, разтваря полите на палтото, с дясната си ръка посяга към тъмна опаковка и я крие под палтото. В 10:27 излиза от магазина. Шест минути по-късно влиза в зоната "Не Шенген", а в 11:23 отлита с полет LO631 за София.
  • 17 аййй бе

    31 0 Отговор
    Ленче-кремче! Не мога да повярвам, че запрати такива камъни по Ката и къдравата Сю. Иначе ти може и да си щастлива от служебното правителство, ама то едва ли е щастливо, че изобщо се обаждаш. И чуй сега, Ленче-кремче. Това правителство е толкова балансирано, че няма да чуеш от него нито дума за Русия и не постигаш нищо с твоята "тревожност". Случайно да си разбрала, че Русия НЕ включи България в списъка с неприятелски държави. СлучаЕно да си разбрала защо?!
  • 18 Хиндо

    29 0 Отговор
    ЕвроАтлантическото Ленче? а бе седни си на д`то, на стари години всеки ден срам не е хубаво
  • 19 3.14К

    35 0 Отговор
    Ни е ли срамота да показвате и цитирате непрекъснато тази нещастна жена? Това ли е пример за младите и носителя на евроатлантическите ценности?
  • 20 Някой си

    27 0 Отговор
    Ленче, търчи на летището.....заредили са нови кремчета в безмитния......
  • 21 НАГАЖДАЧКАТА

    33 0 Отговор
    Елена е сред големите още през далечната 1975година.Още Тодор Живков я харесал . Оттогава е все сред първите....чак до днес.....
    Интересен факт си остава и до днес, как успява да го прави, как така тя винаги е на челни позиции.
    Но и тя изпадна жестоко и показа всъщност в действителност каква е.
    И който и да беше на нейно място, след гафа който направи в Полша щеше да се скрие и щеше да се срамува да се покаже на улицата. Нея тогава я спаси единственно и само - дипломатическия имунитет.
    А тя не само , че не се покри ами и взима отношения по много въпроси , както и прави детайлни политически анализи .
    Що за наглост е това.....
  • 22 хохохо

    19 0 Отговор
    Тази не беше ли клептоманка? Навремето имахме една такава учителка по немски, която крадеше от тогавашните магазини "Валентина".
  • 23 Дипломат

    15 0 Отговор
    Да няма и съприкосновение с полските летища и магазините за козметика,слава Богу.
  • 24 Centurion

    19 0 Отговор
    Как е Ленче,има ли парфюми???
  • 25 смърди

    22 0 Отговор
    Абе докога ще ни натрапвате това крадливо продажно същество.Такава гнусна особа рядко се пръква на бял свят.И докато си бърбори познатите евроджендърски фрази,как пък никой не я попита колко кремчета още е откраднала и също така как такава върла "антикомунистка" е била личен преводач на другаря Тодор Живков.
  • 26 Виктор браво

    13 0 Отговор
    По-точно пенсионерка,крадла,бивш посланник,бивша БКП депутатка.Издигнете я есенес за президентка.

    Коментиран от #28

  • 27 Антимафия

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "™®®©%":

    Прав си , тази " Тодора" изреди,
    всички партий , постове и системи ,
    "превеждала" добре английски ,
    но най-добре
    преведе себе си , през държавното лапане?
    Стига и толкова ,при нея няма наяждане?
  • 28 От обоза

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Виктор браво":

    Кой иска , "дърт -таралеж",
    в гащите си?
    Тя беше и Бойкова "отличничка",
    от ГЕРБ, забравихте ли ?
    Приличат си нали?
  • 29 Перо

    8 0 Отговор
    Преводачката на бай Тошо и съпруга на служител от ДС,претърпя голяма метаморфоза до статута на “отявлен демократ”. Но остава риска при влизане в магазини за козметика и ювелирни изделия. Там вече нещата не могат да се контролират.
  • 30 Д. Димитров

    6 0 Отговор
    Тая клептоманка как има очи изобщо да говори... Тия трябва да потънат в забвение възможно най бързо! Човек лепнал такова петно на България трябва да се завре в миша дупка и никоя медия да не и дава трибуна... До кога?
  • 31 Зелени зъби

    7 0 Отговор
    Тая трябва да я видите как шофира по бул. България.... За нея няма бус лента, камери, дясно стоящи, мигачи, ограничение на скоростта. Направо ми иде да и оскубя перушината!
  • 32 Наглост

    4 0 Отговор
    Така е, повече стават за козметици или в парфумерийната индустрия, ти най-добре знаеш.
  • 33 естет

    4 0 Отговор
    На досадната госпожа от времето на соца няма ли кой да и каже, че просто трябва да се скрие от общественото полезрение и да ходи да раздава съвети как успешно се присвояват кремчета и мазила?
  • 34 Елена Крептоманова!!! Гьонсурат, като

    5 0 Отговор
    Сачева!!! От една Порода са!!! И Тази Наглярка дава Акъл??? Какви времена на станаха!!!!
  • 35 Реалист

    5 0 Отговор
    Крадла:)
  • 36 big

    6 0 Отговор
    Това не е от две години, а по-скоро от 20. След 10.11.1989 г. българската политика: вътрешна и външна падна в киреча! Ние се превърнахме в кукла на конци, а кукловодите ни са новите ни "приятели" от САЩ, ЕС и НАТО! В интерес на истината и преди не беше кой знае колко самостоятелна и значима, но имахме някаква "тежест" по света: не бяхме последни в положителните класации и първи в отрицателните!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Айше

    7 0 Отговор
    Ленче , другия път като ходиш да си купуваш крем за лице , ако не те хванат купи един и на мене
  • 40 Минувач

    6 0 Отговор
    Само от 2 години ли ха, ха.... тя никога не имала такова "съпрекосновение"! България Вънщна политика НЯМА!!! Българската "външна политика" ВИНГИ е била функция на чужди Външни политики!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 клептоманка

    4 0 Отговор
    Ленче , пуснали са ново кремче ма , бегай бърже че може да свърши.
  • 43 Аз съм

    7 0 Отговор
    клептоманката.Тази жена не се засрами!Само с каква наглост и просташко самочувствие се показва по телевизиите.Но това говори и за лош имидж и на телевизиите,които я канят.
  • 44 иван иванов

    5 0 Отговор
    а бе кой кретен я лансира тая крадла...стига ни я тикахте с тъпите й коментари...тая пример за децата ни ли е...кой ,,журналист,,ходи да й взема интервюта,имайте малко чувство за морал пред очите на децата ни.ама,че простащина.
  • 45 chi

    5 0 Отговор
    Тази, дискридитираната защо ни я показвате?
  • 46 123

    4 0 Отговор
    А ти защо до сега мълча? Ние си знаеме и без тебе, че България няма не само външна политика, тя няма и вътрешна. Никой не ни зачита за нищо, по всички показатели сме на последно място в Европа,
  • 47 no name no face no number

    3 0 Отговор
    Ама тая Писланик ли са я направили!?!?!? И къде във Варшава ли е???По голямо падение за българската дипломация няма. Ужас и Срам!
  • 48 Не ти вервам

    1 0 Отговор
    Преводачката на диктатора Живков и доказана клептоманка като ти каже "Добър ден!" е задължително да се увериш, че наистина е ден.
  • 49 истинко

    2 0 Отговор
    Да откраднем пак някое парфюмче....?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове