ФАКТИ.БГ

Нинова: В служебния кабинет участието на БСП е само Янаки Стоилов

Служебният кабинет е замислен в Конституцията като едно преходно управление за кратък период пот време, което трябва да осигури честни и прозрачни избори

Публикувана: 16 Май, 2021 15:24
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1518
Нинова: В служебния кабинет участието на БСП е само Янаки Стоилов
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.

Служебното правителство не е кабинет за политическа програма и за управление на страната. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Служебният кабинет е замислен в Конституцията като едно преходно управление за кратък период пот време, което трябва да осигури честни и прозрачни избори. Това не е кабинет за политическа програма и за управление на страната. Янаки Стоилов не е отишъл в служебния кабинет с нашата програма за здравна реформа и за това болниците да не са търговски дружества.

Да седнат с министъра на здравеопазването, който представляваше в предишното правителство, с представители на ДПС и при президента Радев да направят проект за реформа в здравната система. Това по Конституция не може да стане и по замисъл и по същност на служебно правителство.

Едно парламентарно правителство е съвсем различно. Там трябва да се състои точно този разговор – какво управление и какви реформи трябват. Да се седне с програми, да се видят червените линии, които никой не иска да прекрачи и да се търси някакво съгласие.

Служебният кабинет е сбор от експерти и професионалисти, които трябва да направят честни избори и да извадят истината за предишното управление.

Кабинет в Народното събрание е политически сбор от програми за управление, реформи и промени в секторите. Тези неща са несравними, за да каже някой: „моделът на служебното правителство можеше да стане в парламента“, заяви Нинова.

„Да правиш правителство за управление е в най-висока степен е практическо занимание. Това Народно събрание, което мина, трябваше да направи временен кабинет с няколко приоритета. Ние смятаме, че това трябваше да направи втората сила – „Има такъв народ“.

Предварително подадохме ръка и предложихме подкрепа при условие на няколко приоритета – спешни социално-икономически мерки, които да минат през актуализация на бюджета, да се направи подготовката за Плана за възстановяване и устойчивост за България, да се изправи в Брюксел и да се защити дългосрочно българският интерес, както и да се направи ревизия на управлението на Борисов. Тези приоритети, които начертахме, бяха надпартийни и нямахме условията на „Има такъв народ“.

Те показаха, че нямата нито потенциала, нито готовност, нито желание да направят този кабинет. Когато третият мандат дойде при нас, ние получихме отказ от трите нови партии. Рискувахме да направим кабинет, да го внесем в парламента, но не желаем след 4 години борба с този модел на управление, да правим правителство, което да е зависимо от този модел. Трябваше си усилието на втората сила“, допълни тя.

Нашата задача е да се покажем като управленска алтернатива и ще работим за това, добави Нинова.

На въпрос как гледа на коментара на ГЕРБ, че БСП са вкарани през задния вход във властта със служебния кабинет, Нинова посочи: „Гледаме като на несериозни коментари“.

„Доколкото прочетох в последните дни и представители на ГЕРБ има в служебния кабинет. Нашето представителство в служебното правителство е Янаки Стоилов. Ние го обсъдихме с президента. Той получи предложение да се включи, а Изпълнителното бюро и Националният съвет обсъдиха. Вземаме своите решения в колективните си органи. Представихме Янаки Стоилов, той има сериозна експертиза и мисля, че ще е от полза за служебното правителство“, заяви тя.

„Това е сериозна отговорност, но нашите политически позиции по въпроса за реформата в правосъдната система са всеизвестни, последователни и принципни. Виждаме реформата през закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, нов закон и нова форма на КПКОНПИ и други промени. Янаки Стоилов не е отишъл в служебния кабинет с програмата на БСП да прави реформа в правосъдната система“, заяви тя.

„Конституционният ред, който определя функциите и задачите на служебния кабинет, не предвижда там да се правят политически реформи според това министърът от коя политическа партия е. Работата на служебния кабинет е съвсем друга. Трябва да се извади истината за състоянието в системата, за която отговаря всеки министър, да се ревизират порочни практики, но това не предполага служебният кабинет да прави реформи“, каза още Нинова.

„Янаки Стоилов ще се справи с работата си. Той има качествата да се справи. Не смятам, че това трябва да се използва като аргумент на избори. Хората ще видят, че представителите на БСП са подготвени, професионалисти, честви и са си свършили работата, но не мисля, че това трябва да се ползва в предизборната кампания. Предизборните кампании се състезаваме с идеи и програми и там ще се състезаваме с това кой как вижда развитието на България и на съответните сектори“, добави Нинова

„Ако една партия си сменя програмата на всеки избори, особено ако са през един месец, не мисля, че е сериозна партия. Ние сме принципна, последователна и системна партия и няма да си сменим програмата. Вероятно ще направим промени в тактиката си, така че идеите ни да бъдат по-добре разяснени, да стигнат до хората и да бъдем припознати като по-добрата алтернатива. Мисля, че „Има такъв народ“ беше емоционален избор, но не са управленска алтернатива и мисля, че това се видя в този един месец, в който работи парламента. Нашата задача е да се покажем като управленска алтернатива и ще работим за това“, допълни тя.

По темата за платформата „Социализъм 21 век“ и партията около Жан Виденов, Нинова посочи: „Жан Виденов прави нова лява партия. Всеки е свободен да прави партия и да се опита да влезе в политиката. Вчера това, което се състоя вчера в НДК, е в рамките на БСП. То не е ново и не е отцепване или разделяне в БСП. В БСП винаги е имало различни идейни движения. Това не е нищо ново и може да обогати идейната дискусия в БСП. Чакаме с нетърпение нови идеи от това движение, ще ги обсъдим и може да се получи нещо добро с нови идеи“.

НАП и Агенция „Митници“ през годините бяха използвани като чадър за корупционни практики и бухалка срещу непослушните, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Целта на по-голямата част от българските граждани, които гласуваха на тези избори, беше да се разгради досегашният модел на управление. Няма как средството за постигане на тази цел да бъде колаборация с този модел на управление. Можехме да бавим една седмица и да водим консултации, но това означаваше, че през тази една седмица щеше да продължава да управлява Борисов. Ние щяхме да сме причината моделът да продължи да съществува и да носим риска да представим правителство, което да е в ръцете на този модел. Така нямаше да постигнем целта. По-добре е Румен Радев да поеме управлението със служебен кабинет“, посочи Корнелия Нинова.

„Промените, които прави президентът и след това министър-председателят в различните ведомства са абсолютно логични. Естествена е логичната реакция на ГЕРБ да са против това. Промените са логични и положителни. Ако искаш да започнеш ревизията и промяна в управление, тези промени са логични.

Интересни са промените в Митниците и НАП. Това са двете агенции, които трябва да осигурят висока събираемост и приходи. На България в момента са ѝ необходими средства за антикризисни мерки. Тези две агенции трябва да заработят на максимални обороти за приходи. Те бяха използвани през годините като чадър за корупционни практики, имам предвид Митниците, а другата като бухалка срещу непослушните - НАП. Масовите проверки, които се правеха и натискът върху малките и средни фирми минаваха през НАП, а Митниците осигуряваха чадър на различни бизнес интереси. Промените там са аргументирани“, заяви Нинова.

„Ако целта е правителството да осигури прозрачни и честни избори, едно от средствата е да бъдат сменени тези хора, които покриваха канали за купуване, за натиск и манипулации. Тези смени са разбираеми. Кой ще застава на тези постове е решение на премиера Стефан Янев“, допълни тя. По думите ѝ има необходимост пот промяна на хората, които да осигурят промяна на модела.

Притеснява ни не самият Изборен кодекс, а времето, организацията и мобилизацията, за да стане той реалност, обясни Нинова.

„Тревожи ни краткото време, за което трябва да се организират изборите. Политическата ни позиция за машинното гласуване е ясна. Ние винаги сме били за машинно гласуване, но бързите промени в Изборния кодекс и краткото време до следващите избори поставят много въпроси от организационна гледна точка и финансова такава. Това изисква време, добра организация и средства от бюджета, които не са предвидени. Това е притеснителното - не самият Изборен кодекс, а времето, организацията и мобилизацията, за да стане той реалност. Това е голямо предизвикателство пред служебния кабинет и новата ЦИК“, допълни тя.
Тя добави, че вярва, че служебното правителство и ЦИК ще положат усилия да се справят.

Според Корнелия Нинова предложението на Мая Манолова за съществуването на парламентарната комисия за ревизия на управлението, без да има работещо Народно събрание, е правен нонсенс. По думите ѝ смисълът на тази комисия ще е постигнат, когато има повдигнати от прокуратурата обвинения.

„Подкрепихме създаването на Комисията за ревизия, участвахме в нейната работа и предоставихме и наша информация, която имахме. Съществуването на парламентарна комисия, извън съществуването на парламент ми изглежда юридически нонсенс. Този процес може да продължи, като всички сигнали, които се подават в комисията, биват предадени на правораздавателните органи. Каквото и да направи тази комисия, за да има ефект и да видят хората, че има резултат от нейната работя, трябва всичко да завърши в прокуратурата с обвинителен акт в съда, ефективна присъда евентуални и носене на отговорност. Иначе тази комисия ще остане само като едно място, където всеки отива и говори. Всичко трябва да приключи в съдебната система. Докато няма парламент е хубаво тези сигнали да се насочват натам. Прокуратурата трябва да се забърза, да се организира и тази информация да се изнася публично пред обществото“, посочи Нинова.

„Започна при нас процесът по номинации за предстоящите избори. Отчели сме грешките, които допуснахме в някои райони. Вероятно ще има промени в листите на някои райони. Ще има промени. Това ще решим на Национален съвет. Ще предложа нов състав на Изпълнителното бюро и Националният съвет ще реши дали да го одобри. ще работим така, че да спечелим. Ако тръгваме на битка, за да сме трети, това е обречени. Един човек и една организация са толкова големи, колкото са големи целите им. Нека си поставим високи цели, за да се мобилизираме да ги постигнем", допълни Нинова.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 15 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Страх от
1 Отговор
За да решиш да си миеш ръцете, трябва да знаеш, че са мръсни. Интересно защо е тази "предпазливост" на другарката Нинова?

Оценка:
-7 +21

Бойко в затвора
2 Отговор
БСП и Корнелия Нинова са също толкова вредни и токсични,като ГЕРБ и Бойко Борисов!

Коментиран от #10


Оценка:
-21 +19

болен
3 Отговор
Някой прочете ли цялата глу пост (статия)? Курнела се обяснява, кой го интересува. БСП на следващите избори под 10% , ако изобщо блязат.

Оценка:
-19 +21

Страничен
4 Отговор
Бойчето в пола! Дрън,дрън и нищо!

Оценка:
-16 +12

КОТарАК
5 Отговор
БСП е единствената партия в БГ-не съм им фен , даже напротив , но другите всички са лидерски движени В небитието ще отидат и тиква , трио , патриоти , ДПС. жалко че все пак партия дала ни хора като Радев , Жан не намери себе си и се води към разруха. те отдавна не са комунисти, търсят себе си

Оценка:
-7 +18

представихте
6 Отговор
или Президентът го покани?! Янаки Стоилов пръв ти поиска оставката! Спри се, де!

Коментиран от #21


Оценка:
-5 +15

Хаха
7 Отговор
Лъжлив,а крушовска кобила

Оценка:
-10 +16

Българка
8 Отговор
„ нo нaшитe пoлитичecки пoзиции пo въпрoca зa рeфoрмaтa в прaвocъднaтa cиcтeмa ca вceизвecтни, пocлeдoвaтeлни и принципни. Виждaмe рeфoрмaтa прeз зaкривaнe нa Cпeциaлизирaния cъд и Cпeциaлизирaнaтa прoкурaтурa, нoв зaкoн и нoвa фoрмa нa КПКOНПИ и други прoмeни. "
Дори само за горното си струва в следващото НС новите протестни партии да не са толкова стерилни . Без подкрепа на БСП няма как да минат много реформи и да има конституционно мнозинство

Коментиран от #19


Оценка:
-8 +10

Столичанин
9 Отговор
Стар комунист съм, но ако БСП иска да се развива, трябва да разкара Кортни и останалите стари муцуни. Хората не виждат в момента алтернатива на Герб в БСП !

Коментиран от #16


Оценка:
-12 +12

Врачка
10 Отговор

До коментар #2 от "Бойко в затвора":


Биопродуктите говорещи и пишешти заучени от ФБ,Козяк,или Зайчарника да се замислят ,гласувайки за дясна партия на едрия капитал и олигархия какво очакват да се случи с тяхното бъдеще като наемна работна ръка?Та вие дори и държавни пенсии няма да взимате с оглед световната тенденция те да отпаднат след 10—15 год.и да останат само доброволните пожертвования във фондове

Оценка:
-4 +10

1618
11 Отговор
Трябва да има още нови разкрития за корупционните практики на правителството на ГЕРБ,за незачитането и негарантирането правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство! Едноличната диктаторска власт на Борисов и неговите олигарси трябва да бъде разобличена завинаги в България, Европа и Америка!

Оценка:
-3 +10

така така
12 Отговор
Стефан Янев не е ли от вашите... под прикритие? И той като тебе е с САЩ и НАТО. Еднакви сте.

Коментиран от #17


Оценка:
-8 +6

Защо не си
13 Отговор
затварят устата като Слави ? Това ми звучи като "гузен негонен бяга" 🤨😏🧐

Оценка:
-5 +8

курни
14 Отговор
не е важно котката дали е бяла, или черна, важното е да лови мишки!/дън сяо пин/

Оценка:
-3 +11

Яна Пацова
15 Отговор
Корнелия си незнае зам министрите.. бива, бива но по сла лидер от корнела не е имяло БСП

Оценка:
-6 +8

заради
16 Отговор

До коментар #9 от "Столичанин":


нея не гласувах на тези избори за БСП. Наблюдавам с разочарование какво се случва - Жан Виденов ще прави парти, Станишев също, а вчера в БСП се създаде ново идейно-политическо обединение. Жалко. Каквото и да говорим, за когото и да говорим, всичко започва и свършва с лидера. ГЕРБ е доказателството за това. Лесно е да пишем минуси, много трудно е да бъдем обективни.

Оценка:
-6 +1

не е
17 Отговор

До коментар #12 от "така така":


набедиха го, че е от ГЕРБ!

Оценка:
-2 +2

Ма Нелке
18 Отговор
не може само малко да е вътре, то си е живо уважение!

Оценка:
-2 +4

Що не се гръмнеш
19 Отговор

До коментар #8 от "Българка":


Како!?

Оценка:
-3 +6

сретан йосич
20 Отговор
затова гешеф още си стои, ама нищо ще му дойде реда.

Оценка:
-3 +7

Относно Я.Стоилов и дали е предложен от
21 Отговор

До коментар #6 от "представихте":


Мисля, не !
Да, Я.Стоилов трябва да оцени даденото му доверие от Президента Радев;
Той е страхлив - не успя да направи партийна кариера; беше прецакан от отцепника Първанов; оформи си научните постижения и в Китай, чете лекции и тук НО това си е за неговото его.
Сега е момента да служи на народа, да бъде устойчив и полезен.
В сравнение с отцепничката Т.Дончева която много знае и на практика се изявява на ползу роду, той до сега си гледаше спокойствието- обяви се за независим депутат, добре НО защо не излезе от Парламента ?
Дано оправдае гласуваното му сега доверие !!!

Коментиран от #22


Оценка:
-4 +1

не знам
22 Отговор

До коментар #21 от "Относно Я.Стоилов и дали е предложен от":


чий е този цитат, но знам, че Президентът му предложи поста. Досега чувам високи оценки за него и от свои , и от чужди.

Оценка:
-4 +1

Бай Курти
23 Отговор
Не си струва изгубеното време да прочета простотиите на позитанската кобила.

Оценка:
-5 +4

8945
24 Отговор
Где је возач џипа? Тућно је без његових срања!

Оценка:
-0 +3

селтак
25 Отговор
По комсомолски нагла и крадлива!

Оценка:
-2 +2

валентин
26 Отговор
НИНОВА ЕДИН БЕЗПЛАТЕН СЪВЕТ. БСП ДА ВЪРНЕ НАДВЗЕТИТЕ СУБСИДИИ И ДА СИ ПЛАТИ СМЕТКИТЕ НА ПОЗИТАНО 20 ЧЕ ИЗБОРИ ИДАТ И ИЗБИРАТЕЛНТА АКТИВНОСТ СЕ ОЧАКВА ДА Е ДОСТА ВИСОКА И С КЕБАПЧЕТА НЯМА ДА МИНЕ НОМЕРА С ПРОЦЕНТИТЕ.

Оценка:
-1 +0

Мутрофф
27 Отговор
Няма Костов,Станишев за да я уволнят за 3 път.Толкова наглост и
борба за кокала няма на света.Тя самата се задъхва като говори,
говори,а не казва истината,че 90год.БКП окраде БГ и колкото пъти са били на власт толкова БГ е фалирала,Лявата и ръка Гечев
майстора на фалита на БГ,това вашата .........,докато не ви заведе до
дъното на краха на най-фалшивата БСП партия.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Още новини
ТОП 5