Last news in Fakti

17 Май, 2021 15:41 8 651 63

Проф. Витанов: Не съм виждал такова нещо с COVID-19 у нас от миналото лято

  • covid-19-
  • николай витанов

Той насмете хейтърите, като ги сравни с Цезар и Октавиан

Проф. Витанов: Не съм виждал такова нещо с COVID-19 у нас от миналото лято - 1

Математикът Николай Витанов анализира ситуацията с развитието на пандемията от коронавируса и насмете хейтърите, като ги сравни с Цезар и Октавиан. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 17 май 2021 г.

Седмицата започва добре. Параметрите за смяна на тренда имат толкова ниски стойности, колкото не съм виждал от миналото лято. Не се вижда да е плъзнал нов щам из страната. Обстановката е спокойна. Ако нещо се появи, ще ви информирам.

Базовото репродуктивно число днес е 0.892. Под 1 е, обхвата на заразата продължава да се свива, броят на активните случаи се очаква да пада надолу към 30 000 и да падне под този брой.

Има много въпроси за щита. Затова днес ще напиша няколко реда повече. 70% стана магическо число. А не би трябвало. Неправилно е да се мисли, че като стигнем 69.99999999% и ваксинираме още 1 човек и стигнем 70.00000001% вече край, няма от какво да се притесняваме. Нещата стоят така.

В най-простите математически модели за разпространение на епидемии (да има такива от 100-на години и това отговаря на въпроса каква правя аз по въпроса с епидемиите, въпреки, че не съм лекар) има нещо, което се нарича носещ капацитет на средата. Това нещо стои в знаменателя на един член, който отговаря за ограничаване на разпространението на епидемията (говоря без формули, за да е разбираемо).

Колкото е по-малък носещият капацитет, толкова по-ефективно се потиска разпространението на епидемията. Носещият капацитет се намалява по 2 начина - чрез преминаване през заразата и чрез ваксиниране. 70% щит означава, че носещият капацитет е намалял около 3.3 пъти.

Забележете - намалял, не е станал 0. Това означава, че всеки опит за нова вълна се потиска добре, такава вълна се надига бавно и пикът и е доста по-нисък от случая на липса на щит.

Затова хората говорят за тези 70%. 80% е още по-добре, там носещият капацитет намалява 5 пъти и разпространението се потиска още по-добре. С други думи - колкото повече - толкова по-добре.

В момента обхватът на щита е около 40%, с тези темпове за около два месеца можем да го направил 70%. И не трябва да се спираме поне според мен. 80% е по-добре от 70%.

Някои неща започват да ми стават много смешни. Вече над месец съм обявил, че не искам да се занимавам с това (тоя канал за информация обаче ще остане, за да могат хората да знаят какво става - виждате какво става с другите канали за информация).

Изведнъж се оказа, че огромният брой "разбирачи" нещо не им се върши тая работа, която се върши без пари и генерира полза - 0 и хейт - безкрайност. Хайде, бъдете сериозни, освободил съм мястото, търчете с биографии и постижения, въртете телефони и пускайте връзки, нали беше престижно, туй интервюта, туй слава и тъй нататък. И да ви дам един акъл.

Действате както Цезар и Октавиан са действали да очернят Сула. Както знаете Сула спечелил гражданската война в Рим. При това защитил отечеството си срещу Митридат, въпреки, че от Рим му пращали редовно армии да го тормозят в гръб. Яка стрелба в гръб е имало значи.

После Сула разбил всичко наред, превзел Рим (втория път) и вместо да се провъзгласи за император (както му предлагали), той взел, че възстановил републиканската система и се отрекъл от властта. Трън в очите на тези, дето искали да станат императори. На Цезар му се искало, но не успял (убили го).

Той почнал с половин уста пропагандна кампания срещу Сула - не било с цяла уста, защото бил женен за дъщеря му (вие как си мислите, че се издигнал младият Цезар сред многобройните отрочета на знатните родове - бил женен за когото трябва). Октовиан обаче успял да стане император. И понеже често му набивали в челото примера на Сула, който се отказал от властта, той стартирал пропагандна кампания - Сула -лош, аз съм добър.

Та така - заемате мястото, защото на Витанов му стрелят в гърба и той се отказва. По аналогия, стартирате кампания колко лош е Витанов и колко сте добри вие. Няма що да хейтите. Просто е, историята винаги ни казва какво да правим, ако я познаваме добре. Ставайте от диваните, рупането на чипс е вредно за здравето, раздвижете се, действайте, че някой друг ще заеме мястото.

На другите, за които информацията е важна, казвам: Не се притеснявайте, хейтърите си хейтят, Витанов си върви и подава информация, няма да ви изоставя.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    117 25 Отговор
    Тоя не беше ли от Шайката.
    Те нали си заминаха.
  • 2 Мислех

    123 24 Отговор
    че Боко и Ботокса са ми не приятни, но тоя просто ги бие от всякъде. Смешник

    Коментиран от #33, #36

  • 3 Да попитам

    93 21 Отговор
    Абе от 4-и километър не си ли държат пациентите затворени без интернет???

    Коментиран от #50

  • 4 Asdfg

    98 21 Отговор
    На този МАЛОуМНИК докога ще му давате думата?!?

    Коментиран от #6

  • 5 др Гей Билтс

    64 17 Отговор
    Ето го пак сатанягата рокаджия изпълзя от леговището си, да плаши бедните Ганчовци с вещерските си сметки и заклинания.
  • 6 хонорар

    26 11 Отговор

    До коментар #4 от "Asdfg":

    Докогато кажат от Козляк.
  • 7 русенец

    70 16 Отговор
    Боже, какви хора стават професори у нас! Не искам да знам какви са академиците!:))))

    Коментиран от #19, #20

  • 8 Хаха

    55 17 Отговор
    От липса на внимание и стимули от чекмеджето тоя съвсем изтрещя - Цезар, Сула.... Абе хора, пратете санитари да му помогнат?! Явно страда от мания за величие това Нещо с вид на некъпан клУшар!
  • 9 Псевдоним

    33 12 Отговор
    Този ли пуснате за летния сезон да подгрява аудиторията?

    Коментиран от #61

  • 10 ЕС Натовец

    22 14 Отговор
    Септември месец се връщам от командировка в Австралия и този може да обяви, че е плъзнал новия щам и да се джаса с калкулатора в темето.
  • 11 Мал0умните орки на Мангъров

    13 34 Отговор
    са на амбразурата!
  • 12 Да,бе

    41 11 Отговор
    Тоя е бил по-учуден само на дипломирането си.
  • 13 Някой

    54 9 Отговор
    Същото това лице прогнозираше нов пик на новозаразените след Велик ден, поне българите сме били недисциплинирани и прочие ... Изключитлно арогантна личност, изживяваща се в ролята на полубог,
  • 14 Накратичко

    41 9 Отговор
    Много бла-бла, а системата е изключително проста, описана е от Дарвин: На който му е писано да живее, ще живее, на който му е писано да мре, ще мре.
  • 15 Българин

    37 11 Отговор
    На тоя и доживотната присъда му е малко!!!
  • 16 3.14К

    44 11 Отговор
    Медиите да се засрамят. Човека е за Курило, а те му дават трибуна. Вече прекалявате с търпението на читателите.
  • 17 Митьо джибрата

    20 7 Отговор
    Как е видиш бе колега,кат нямаш време да изтрезнееш:)))
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    28 8 Отговор
    Забрави какви прогнози даваше!Сега се сети и за Сула....За разлика от Сула,който си ловял риба до смърта си,този пак се изкашля...Вече си смени козината,забрави прогнозите и започна по новому....
  • 19 адаша

    23 8 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    Професор се става лесно . Плащаш - и си готов. Академик също е лесно. Един професор когато започне да пита -" а къде ми е шапката, а къде са ми очилата, а къде ми е , а къде ми е, а къде ми е...? АкъдеМИК...
  • 20 жжжжжж

    10 6 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    освен всичко работи и в германски институт. отговорът го направи сам.
  • 21 Този май

    22 7 Отговор
    се гласи за политик, не му вярвайте, че той не искал. Той и Чалгаря така разправяше.
  • 22 Тц Тц

    18 5 Отговор
    "Вече над месец съм обявил, че не искам да се занимавам с това"; "Хaйдe, бъдeтe ceриoзни, ocвoбoдил cъм мяcтoтo, търчeтe c биoгрaфии и пocтижeния, въртeтe тeлeфoни и пуcкaйтe връзки"; "Не се притеснявайте, хейтърите си хейтят, Витанов си върви и подава информация, няма да ви изоставя."...звучи ми като искам да се откажа от 7 бона месечно без да правя нищо, но нямам желание, така че моя коментар към думите на калинката Витанов ще е пак негов цитат: Някои неща започват да ми стават много смешни.
  • 23 Този що не си гледа математиката...?

    12 4 Отговор
    Ми тъй де

    Коментиран от #27

  • 24 Доктор Гълъбова

    23 7 Отговор
    Дръж се Сула Витанов!Санитарите са на път.
  • 25 Реалност

    24 8 Отговор
    Като гледам членовете на НОЩ, както и факта, че са още на свобода ми става ясно, че и съпругата на Мутафчийски е с купена диплома иначе досега щеше да е въдворила всички, начело с мъжа си в лудница. И един въпрос към медиите - не ви ли е срам да давате поле на изява на този откачалник?
  • 26 Витанов е Маниполатор!!! Този нанесе

    16 5 Отговор
    Вреда на хората повече от кВ19!!
  • 27 Витанов

    7 5 Отговор

    До коментар #23 от "Този що не си гледа математиката...?":

    Щях, ако си имах понятие, още не знам каква е разликата между число и цифра, но в хвърлянето на боб равен нямам

    Коментиран от #32, #37

  • 28 Еееехххх

    15 4 Отговор
    Преди да почнем да викаме на грипа Ковид си мислих, че професор е престижна научна титла, но като слушам Витанов, кака Радка и други професорчета, които час по час бълват глупости по телевизиите осъзнах, че в България професор е синоним на идиот! Дано само не засегна идиотите
  • 29 Анонимен

    16 1 Отговор
    "В мoмeнтa oбхвaтът нa щитa e oкoлo 40%, c тeзи тeмпoвe зa oкoлo двa мeceцa мoжeм дa гo нaпрaвил 70%. И нe трябвa дa ce cпирaмe пoнe cпoрeд мeн. 80% e пo-дoбрe oт 70%."
    А най-добре е 110%! Рвииййшш!?!?
    А къде изчезна счетоводителя-математик Лъчезар Томов от НБУ, че ми липсват и неговите блясъци в тъмното напоследък?!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сельо

    10 2 Отговор
    Много приказки на пазара,мазник
  • 32 9827

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Витанов":

    Що бе Витанов, Публикувано във факти.бг: Базовото репродуктивно число днес е 0.892 - това наистина е число - рационално число.
  • 33 Кикор

    2 12 Отговор

    До коментар #2 от "Мислех":

    Що бе Защото говори истини или ги говори много сложно?
  • 34 5555

    7 3 Отговор
    Питайте новия здравен що е поръчал ваксини и за 2022
  • 35 Перо

    9 2 Отговор
    Несбъднатите математически сметки ги оправдава с медицински причини и терминология.през време на пандемията стана мутренски “професор”.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Писна ми от крадливи патладжани!

    14 1 Отговор

    До коментар #27 от "Витанов":

    ВИТАНОВ, палавнико, защо си зачервил носа? Бас държа, че причината не е К 19! Виж сега
    приятелю, седи' си кротко в Биомеханиката, учи малките дебилчета на ум и разум, но не се бъркай в някои неща. Разбирам, че те гложди славолюбието, но ние имаме (за теб не знам) сериозен проблем с патладжаните и вирусът е отлично средство да го решим. Просто остави грешките да се надцакват!
  • 38 Опааа

    6 2 Отговор
    Още един луд. Кой ви дава думата?
  • 39 Уйке

    12 1 Отговор
    Професоре,нещата са ясни без твоите отнесени обяснения!Борисов,най-опасния вирус си отива и естествено заедно с него ковид19!Просто нещата при вирусите са свързани!
  • 40 КАЦАРОВ, РАЗКАРАЙТЕ ТОЗИ ВИТАНОВ, АКО Е

    12 1 Отговор
    Към НОЩ го Освободете!! Този е Нередовен!!!
  • 41 Ще ти дърпам

    6 1 Отговор
    проскубаната брада,овен с овен!!!
  • 42 Хаха

    8 1 Отговор
    Няма ли кой да ги осъди тия ненормалници???
  • 43 Кдйд

    8 1 Отговор
    Проскубан дърт козел!!!
  • 44 Врачката е

    8 1 Отговор
    "математик"- нарцистик !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Разбра се

    8 1 Отговор
    След това интервю става напълно ясно, че този не е много добре. Примерът със Сула е абсолютно неадекватен.
  • 47 НЯКОЙ

    5 0 Отговор
    имам познат на четвърти километър да ходи там да смята хората ще го разберат добре.
  • 48 Този лакей

    7 0 Отговор
    е прочел повече от една книга. Образован Лакей на Тиквата.

    Коментиран от #51

  • 49 Никой не

    6 0 Отговор
    обича слугите на Тиквоций. Дири и да са математици.
  • 50 АУУУУУ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да попитам":

    ами ако четеш коментарите и си специалист по психиатрия можеш да правиш и диагнози абе .....определено имат доста добър Интернет
  • 51 АУУУУУ

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Този лакей":

    ами колкото и да ти е завист .... образован е човека
  • 52 Фаро

    3 0 Отговор
    Спрете да давате сцена на неприятните лъжци.Тяхната наглост е безгранична и се хранят от лошотията
  • 53 Япа

    2 0 Отговор
    Не познавам нормален математик
  • 54 khgf

    4 0 Отговор
    Голям си малоумник....младият Цезар никога не е бил женен за дъщерята на Сула, нито пък стария Цезар ха ха
    Ако и математиката ти е като историята егати си професора хахах
  • 55 Ццц

    1 0 Отговор
    Тоя му хареса да се показва и сега и не питан ни казва разни работи. Време е да свиква, че се връща на преподавателска заплата и да спре да ни занимава.
  • 56 1234

    0 0 Отговор
    Няма ли кой да го въдвори в някой карцер, та и ние и той да си починем. Нищо не му чето, защото не съм откачалка.
  • 57 хахаха

    1 1 Отговор
    математика може ли да обясни как на базата на недоказани, непотвърдени и измислени данни прави прогнози и модели? когато изходните ти данни се неверни, и прогнозите ти са такива...
  • 58 Кандидат

    0 0 Отговор
    Очаквах анализите и математическите модели на професора да са на малко по-високо ниво от елементарна аритметика, но уви!
    Твоята аритметика, професоре, е толкова елементарна, че дори и аз като прост инженер, мога да измисля нещо по-умно...
  • 59 Матей

    2 0 Отговор
    Не ,те наистина няма да ни оставят,на мира.Наскоро съчиниха индийския щам,скоро ще го обявят за проникнал в страната,и чекръкът се завърта наново,чарковете са смазани и сработени,работи се по отработени схеми,трасето е утъпкано.Извънредната обстановка се удължава своевременно,макар през лятото да няма грип и простудни заболявания,ама тъй ,да не се отпускаме,да сме в готовност,като натегнати пружини.Взеха да докарват все повече ваксини,проблема е ,че все по-малко желаещи се отзовават.Заговори се за реваксинация,за тези които първи се боцнаха,срока на годност изтекъл и всичко започва отначало.От служебното правителство се очакваше да ни отърве от тия сер-сем -лици,но не би.

    Коментиран от #62

  • 60 На дълго

    3 1 Отговор
    Пууууу на продажните математици и медици.Никой не ви вярва нито за хубавото, нито за лошото.За пулицаите и пулитиците няма да говорим.За тях няма създадени противогази.
  • 61 Глупаци

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Псевдоним":

    Ще те подгрее тебе индийския щам, скоро.
  • 62 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Матей":

    Съчинили, пуснали, ама, си е факт, мрат като мухи, хем са доста по-млади като население от българското. Гледайте да не плъзне и тук лятото, че сме от първенците по смъртност в Европа, аз като се разболях докторът ми пожела успешно оздравяване, това беше помощта, тъй че не сме много по-напред от тях по здравни грижи.
  • 63 Този е болен физик, хлопа му Дъската!

    1 0 Отговор
    Този е за връзване, стига ни занимавай те с този, той е за лечение!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове