17 Май, 2021 22:42 7 260 15

Санират близо 100 000 жилища с пари от Европа

  • саниране-
  • жилище-
  • блок

Със средствата ще могат да бъдат обновени близо 6,8 млн. квадратни метра площ

Санират близо 100 000 жилища с пари от Европа - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 100 000 домакинства ще подобрят начина си на живот и ще намалят сметките си за отопление и разходите по поддръжка на жилищата, благодарение на 765,1 млн. евро, които са предвидени да получи страната ни за енергийно обновяване на домове от Брюксел според третия вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост, пише "Труд".

Със средствата ще могат да бъдат обновени близо 6,8 млн. квадратни метра жилищна площ, изчисляват от регионалното министерство.

Мярката е сред най-важните за преодоляване на последиците от кризата, породена от COVID-19 и за подобряване качеството на живот в общността, затова и санирането заема основна част в националните планове на всички европейски държави.

Въпреки че на пръв поглед средствата изглеждат много, се оказва, че за да се обнови целият жилищен фонд до 2050 г. по изчисления, предоставени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, са необходими 23 млрд. лв. или 16 пъти повече от посочения в плана бюджет.

Само щастливците, чиито домове вече са санирани по различните европейски програми, които работиха досега, могат да обяснят как се повишава комфорта, облика на сградите и дори как новите условия повлияват психологически на обитателите.

Изследвания, направени в Германия, показват, че след саниране на панелни квартали, по-често определяни като гета, обитателите като че ли променят усещането си към заобикалящата ги среда и навсякъде в подобни региони се отчита спад на вандалските прояви и престъпността.

Не бива да се подценяват и финансовите ползи от санирането - сметките за ток и парно в обновените блокове и къщи намаляват с между 30 и 60 на сто.

Ползите за ЕС също не са за подценяване, защото милиарди евро всяка година биха били спестявани от вноса на петрол и газ в страните от общността, ако се санират всички сгради на територията на Евросъюза.

Именно заради тези факти през последното десетилетие санирането на цели сгради, а не изолацията на парче е сред приоритетите на общността.

Тъй като вече са се поучили от грешките при първите програми, вече задължително условие при програмите за енергийна ефективност ще е първо да се направи изследване за енергийна ефективност и техническо обследване на сградата.

Като основната цел е да се повиши енергийния клас на сградите.

Еднофамилните къщи и вили също ще могат да получат финансиране от плана, но не за саниране, а за подмяна на отоплителни уреди и поставяне на слънчеви колектори.

По програмата са предвидени и 206,1 млн. евро за енергийно обновяване на обществени сгради, които ще са достатъчни за обновяването на поне 500 такива, както и други 151,3 млн. евро за търговски и промишлени сгради.

Европари за саниране се очаква и да има по линия на Програма „Развитие на регионите“ (ПРР) през новия програмен период 2021-2027 г. Все още не е ясно на какъв принцип ще се разпределят парите, тъй като моделът за подкрепа с конкретни мерки е в процес на разработване.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да питам

    30 5 Отговор
    Кой ще ги санира ? Честните ли ?! Малиии , колко са гладни ..🤭😁
  • 3 Gadini

    28 9 Отговор
    Глупости, панелата трябва да диша иначе дишате плесен като я консервирате със стиропор!

    Коментиран от #9

  • 4 Пичове

    22 5 Отговор
    Пичове, от днес спирам да отварям тия факти
    Станаха си гроб пр отсекаде
  • 5 CaizerSoze

    7 26 Отговор
    Благодарим на нашият лидер и вожд. 4 юли гласувайте правилно, за да има санинаре, пътища, здраве и мир!

    Коментиран от #8

  • 6 И ка ше ми се подобри живота

    24 7 Отговор
    Като ми залепат стиропор на стената и го наплескат не бъркоч😂😂😂😂😂😂гаврата с народа е безкрайна и само се печели на търба на народа
  • 7 Гост

    22 5 Отговор
    Тук за 350 млн €, бат ви бою, ще санира 4-5 блока!!!
  • 8 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "CaizerSoze":

    Вие, гебавите, на 04.07 ли ще гласувате?
  • 9 От Чужбина

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Gadini":

    Най после една умна приказка!

    Така е ,съвсем си прав ,оставят се канали,
    межде панелата и стиропора,
    за циркулация на влагата навън от бетона,
    за да не се образува плесен и мухъл?
    Ако не оставят тези канали ,
    между бетона и стиропора , хората
    ще измрат от алергий и ракови заболавания?,
    За да се предотврати това,
    е нужно ново саниране, по правелния начин!
    Или още толкова , милиарда, колкото са дадени до тук?
    Така е когато санирането е спорт за кражба на милиарди ,
    а не правелния начин да помогнеш на хората?

    А дали някой, някога е измерил,
    концентрацията на радон в бетонните панелки?

    Да, говорим за радиация в бетона?????

    Коментиран от #10

  • 10 някой

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "От Чужбина":

    Прав си. А за радона бих казал, че не се отнася само за панелните жилища. Не съм чувал у нас при строежа на някаква жилищна сграда да се взима под внимание концентрацията на радон от терена.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай Иван

    7 1 Отговор
    Сметките за ток остават същите, щото кожодерите си вършат работата !
  • 13 chi

    4 1 Отговор
    Дайте на хората работа а не цветни картички!

    Коментиран от #14

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "chi":

    ГЕРБ и Бойко - значи ХЛЯБ И РАБОТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД...Всичко друго е "пунта мара"....Некадърниците се дразнят от Бойко, заради строежитe на магистрали, обществени сгради, водопроводи и т.н., c кoeтo ги кaрa дa ocъзнaят cвoятa нeпoтрeбнocт кaтo хoрa.
  • 15 МАЛКА пенсИЯ

    1 1 Отговор
    За радона не знам,но работих във,,Вулкан''с азбест,чак след20г разбрах,че е много вреден,но другарите,МЪЛЧАХА,КАО КОМУНИСТ,ПРЕД РАЗСТРЕЛ.От ТРИ БЛОКА,работещи,с вредния азбест,ОСТАНАХМЕ ЖИВИ-ЕДИН.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове