18 Май, 2021 15:11 3 228 50

Белянова: Отдавна се говори за ББР като за банката на олигарсите

  • албена белянова-
  • ббр-
  • кредити

Интересите на обществото са над всякаква банкова тайна. Това са нашите пари, каза Белянова

Белянова: Отдавна се говори за ББР като за банката на олигарсите - 1
Снимка: БГНЕС

Интересите на обществото са над всякаква банкова тайна. Това са нашите пари. Това мнение изрази в интервю за БНР адвокат Албена Белянова, бивш заместник-председател на Агенцията „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ).

В предаването „Преди всички“ тя коментира оповестените от Министерството на икономиката данни за дружествата, получили най-големи кредити от Българската банка за развитие (ББР).

„В крайна сметка законът казва – стимулиране и растеж на малки и средни предприятия. Тук въпросите са кой е решил да отпуска кредити на големи предприятия, на какво правно основание, при какви критерии, при какви условия, защо точно на тези, а не на всички големи предприятия? Това би следвало да са решения на управителния и надзорния съвет на ББР.“

Това е банка, създадена с парите на данъкоплатците, изтъкна Белянова, а относно обезпеченията отбеляза:

„Ще е интересно да се види тези големи кредити как са обезпечени. Ще се върна на кредита от 75 милиона, отпуснат на колекторска фирма, която е с 2 хиляди лева оборот. Това е абсурдно.“

„Тези 700 милиона, които бяха отпуснати с постановление на Министерския съвет по време на пандемията – с тях какво се е случило? Тук може да влезе Агенцията за държавна финансова инспекция и да направи проверка целево ли са разходвани тези средства – това са средствата на данъкоплатците“, подчерта още Албена Белянова.

АДФИ може да провери целево ли са разходвани тези 700 милиона, но не може да извърши проверката по отношение на отпусканите кредити, уточни тя.

„Възможно е да бъде направена проверка на начина на разходване на тези 700 милиона лева в рамките на месец. Въпросът е каква е целта – да бъде проверено качествено, обективно и всестранно или за пореден път да бъдат замазани нещата.“

Запитана това ли е новата КТБ, Албена Белянова коментира:

„Това се говори много отдавна - банката на олигарсите. Защото те работят крайно непрозрачно.“

„Когато се работи прозрачно, ние, българските граждани виждаме дали се работи за нас или в наш интерес“, допълни тя.

Година по-късно не знаем и какво се е случило с проверката в областта на хазарта, подчерта още Белянова.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 говори се

    25 5 Отговор
    ама под сурдинка. Сега се заговори гласно и подскочиха като ощипани моми! Не е достатъчно. Още трябва! Всичко на масата!
  • 2 От мошеници

    25 1 Отговор
    за мошеници !
  • 3 1234

    26 2 Отговор
    Щом има сделки с 10 г балонно плащане накрая такава сделка в частна банка няма особено за 140 млн лв! Това кой одитор какво е подписвал какво и банков надзор, всички за кауша! Сигурен съм че и този директор на бнб ще отърве кожата като предния. България е рай за всякакви мошенгии какви се сетиш, страната на неограничените възможности не е сащ
  • 4 зъл пес

    5 21 Отговор
    Да бе да,щото ти Белянова ако имаш милиони,ще ти бъде ок да те разнасят навсякъде.

    Коментиран от #19, #20

  • 5 Аз командвам тези, които управляват Бълг

    10 3 Отговор
    Аз командвам тези, които управляват България!“
    Ахмед Доган, най-тайнственият човек на Прехода, има достатъчно основания да изрече тези иначе доста самонадеяни думи.
    Защото след промените той почти неизменно крачи ръка за ръка с властта. През някаква част от времето управлението на държавата се реализираше пряко с мандата на движението му, а през останалите периоди, та чак и до ден днешен, Сокола тайно дърпа конците на марионетките си, спотаил се в дебелата сянка на Сараите.
    Най-измислената магистрала на Прехода, която уж минаваше по моста между християни и мюсюлмани, беше яхната от Доган. И това се оказа пагубно за България. Каквито и резерви да имам към Иван Костов, той беше съвсем прав в едно: „Сокола беше и е проклятието на България!“ Командира произнесе за пръв път тази сакрална фраза, когато Движението за права и свободи подари властта на правителството на Беров, което включи зелената светлина за групировките да започнат разграбването и опустошаването на България. После я повтори пред Би Ти Ви, като поясни, че разгромът на КТБ – трезора на Цветан Василев – е поръчан от кръгове на ДПС, ръководени от Сокола. Целта им е била да
    разграбят банката и те са я постигнали блестящо.
    Докато събирах материалите за тази книга, разговарях с много и различни хора. Между тях имаше и двама ветерани на разузнаването – Любо, син на легендарния „силен човек“ във Вътрешното министерство Григор Шопов, и Петър Бояджиев, дисидент, емигрант, френски шпионин. Разказите им
  • 6 Иво

    16 4 Отговор
    Рашков си бил казал Здрасти на някакъв плаж преди 30 години с Божков.
    Ами те тогава са били на по 30 години и нищо не се е знаело кой какъв ще стане.
    А как ще отговори Шофьора на Жипката, който беше ортак на Божков в краденето през последните 12 години и откраднаха заедно над 1.5 млрд, отделно ония 700 млн, които Владко смота. Разбира се комисионната в Чекмеджето си е комисионна.
  • 7 честен ционист

    4 19 Отговор
    Бе вие не се ли научихте, че работата на всяко служебно правителство е да извади държавната пара от банката перачница и в последствие да я фалира и замете следите.
  • 8 Спас

    16 5 Отговор
    За всеки нормален човек беше ясно, че изпълняват поръчка на Тлъстия от Бункнера в Банкя.
    Некадърни провинцални журналисти обаче скачат като Матросовци да бранят Вожда си и много грозно нападаха Рашков, който успя да запази добрия тон.
  • 9 666

    5 14 Отговор
    Една жена каза че..... само клюки и празни приказки жалки сте🦧🦧🦧🦧🦧

    Коментиран от #46

  • 10 069

    12 3 Отговор
    Те правилно са я кръстили банката за развитие, но не са допълнили и пояснили на кого. Като ни вземат парите от Европа, като ни вземат парите от банките и бюджета за една шепа хора и ето ви на вас заплата 300 евро и пенсия 150 и икономика клоняща към нула. Развитието е много добро.
  • 11 гост

    3 14 Отговор
    "Говори се", "както всички знаят ", "имат индиректна връзка с Пеевски"и бля, бля от един адвокат. Според икономическият министър става въпрос за над милиард лева, според другарката Милчева във съседната статия 900 милиона , тук говорят за 700 милиона и накрая ще се окаже цаца, не кит.
  • 12 хаха

    5 17 Отговор
    Поредния соросоиден адвокат финансиран от НПО-та на Сорос. Нека позная, една жена на пазара ли ти каза, че ББР е банка на олигарсите? Или това пише в някое соросоидно социологически проучване.
  • 13 тест

    4 14 Отговор
    Поредното внушение, че парите в ББР са на българския данъкоплатец. Парите, които ББР дава като кредити са капитал на банката.

    Коментиран от #23

  • 14 Българка

    12 2 Отговор
    „Щe e интeрecнo дa ce види тeзи гoлeми крeдити кaк ca oбeзпeчeни. Щe ce върнa нa крeдитa oт 75 милиoнa, oтпуcнaт нa кoлeктoрcкa фирмa, кoятo e c 2 хиляди лeвa oбoрoт. Тoвa e aбcурднo.“
    Абсурд до абсурда, престъпление до престъпление майнольо! И до кога? Тази банка е пълна с хлебарки, които обслужват олигарси! Закривайте! В криза пари трябват! Да се върнат парите на българите! Съдебна реформа!
    Май ще трябва извънреден съд/ народен за бившите управляващи и обръча им от фирми. Извращенията, грабежите са ИЗВЪНРЕДНО големи и многобройни!
    Предлагам рефререндум за връщане на смъртно наказание!

    Коментиран от #25

  • 15 Иво

    6 1 Отговор
    Ето за това НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ДЪРЖАВНИ БАНКИ !

    Коментиран от #33

  • 16 марко

    5 12 Отговор
    Само като й видиш злобната мутра на Белянова, ти става ясно що за човек е! Вън "мутрите вътре"!
  • 17 Минувач

    3 6 Отговор
    В България много говоренето е типично. Нищоправенето също!
  • 18 Демократична България

    8 2 Отговор
    СОКОЛА И „ДЕБЕЛОТО МОМЧЕ“, КУКЛОВОДИТЕ ОТ Сараите.. Доган е основната движеща сила на прехода
    За 30 години мафията заграби държавата,

    Коментиран от #42

  • 19 че те да

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "зъл пес":

    не са честно заработени! Това е банка на олигарсите, а те работят непрозрачно, разбирай крадат от отпуснатите им пари. При това е банка , създадена с парите на данъкоплатците. Ако ти е хубаво да те крадат, прибери си ги у вас и им давай още, а не да псуваш пред приятели, че не ти стигат парите.
  • 20 Антимафия

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "зъл пес":

    Защо да не ме разнасят,
    като съм ги изкарал с труд и работа?
    Божков и тогава го разнасяха ,
    но не му пукаше ,не му пука и сега,
    защото парите са си, от негов бизнес?
  • 21 цербер

    4 7 Отговор
    Това мнение изрази адвокатката Албена Беля нова, бивша заместник-председателка на Агенцията „Държавна финансова инспекция“.
  • 22 дааа

    3 10 Отговор
    В цялата статия прочетох няколко внушения от типа "говори се", "предполага се", както и много откровени лъжи като това, че ББР работила непрозрачно, при положение, че за всички има документи и са публични.
  • 23 я направи

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "тест":

    справка с чии пари е създадена и с чии пари управлява банката кредите. По-добре замълчи, че си смешен с незнанието си.
  • 24 БАЙ Х@Й ‼

    8 3 Отговор
    Абе верно ли БУЦИ вече е включен в учебниците на ВУЗ в чужбина 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 25 е как са

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    обезпечени! На принципа "отпускам ти 100 милиона - за мен 20" и така!
  • 26 Васил

    8 3 Отговор
    Много ясно че тази банка обслужва олигарсите обикновените хора ако искат кредит от 100 лева им искат ипотека на апартамента а тези за милиарди нищо къде е справедливостта трябва да има осъдени иначе всичко е прах в очите на хората. Ако няма осъдени значи ще гледаме същото като от диктатор имитация на действие.
  • 27 Богдана

    8 0 Отговор
    " Колко пъти, един ли сто ли...?" ще мамят племето?
  • 28 СпецЗакон

    8 0 Отговор
    Да се забрани на българи да се занимават с финансова дейност. Вероятността да бъдете измамени и ограбени е твърде висока.
  • 29 до ЦК на ГЕРБ

    8 2 Отговор
    Въпрос към Банковия надзор: И ББР ли не я забелязахте като КТБ?
  • 30 Станка

    4 5 Отговор
    Прилича на извънземна

    Коментиран от #41

  • 31 Биби

    3 5 Отговор
    Хе,хе, и тая се изака,опс,изказа.Банката има пълен лиценз за всякакви банкови операции, естествено и за кредитиране,а не за грантове към малкия и среден бизнес. Няма как вуйчо с баничарницата да вземе кредит от 100 хил. лева,като дневния му оборот е има- няма 300-400лв. Как ще го връща тоя кредит? За малък кредит си има търговски банки,където много по-лесно ще му отпуснат до 20 000 лв. Давам прост пример с ,,малък " бизнес. А в България е пълно с подобни малки бизнеси,с мижави обороти .

    Коментиран от #38

  • 32 Шишибанк

    4 1 Отговор
    Спрете да ни наричате бъбъръ!
  • 33 напротив

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Иво":

    държавни трябва да са, а не с чуждо участие, че много "фалират"!
  • 34 Тошко

    3 4 Отговор
    Плюенето по банки повишава лихвени проценти, такси и инфлацията! Тези (изказващи се) ще срутят държавата. Може би това е поръчано като стратегия на Радев, за да обвини ГЕРБ и по конкретно ББ!
  • 35 КОЙТО е

    5 1 Отговор
    отпущал кредитите в затвора.Нагледахме се на престъпления с нашите пари и разбойковските толупи и Горанов не поемат никаква отговорностСТИГА,ПИСНА НИ ОТ гьонсурати и примати,които се подиграват с гражданите и парите ни.То няма край вече 30 години само грабежи.Искаме да знаем как си плащат данъците "неговите олигарси".На тях не им пращат МВР,ДАНС И НАП.
  • 36 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ЗАТВАРЯМЕ ОЧИИ И СИ ПРЕДСТАВЯМЕ КАРТАТА НА БЪЛГАРИЯ -КАТО НАЦИОНАЛЕНИЯ ФЛАГ .... ОТВСЯКЪДЕ БЪЛГАРСКИ КУЧЕТА И ЧАКАЛИ СА ЗАХАПАЛИ И ДЪРПАТ -ЗА ДА ОТКЪСНАТ НЕЩО !!!! ДОБРЕ ,ЧЕ НАШИЯТ ФЛАГ Е ОТ "ЖЕЛАЗО " !!! НО ,ЛИГИТЕ НА ЗАХАПАЛИТЕ- ЩЕ СЪЗДАДАТ РЪЖДА ПО ЗАХАПАНИТЕ КРАИЩА !!!! ДА НАПРЪСКАМЕ С ... !!!!! АТАЗИ СИ Е С КУЧЕШКА ФИЗИОНОМИЯ !!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 не е вярно

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Биби":

    това, което пишеш. Слава Богу, че от вчера е изцяло държавна банка!
    ББР е мажоритарна собственост на Република България, с принципал Министерството на финансите, като има мандат за финансиране на публични проекти от национално значение, насърчаване растежа на експортно ориентирани фирми, подпомагане на малки и средни предприятия, както и осигуряване устойчиво развитие. Банковите операции се финансират с кредитни линии, които ББР договаря с международни банки за развитие, инвестиционни фондове и суверенни фондове. Да повторя: подпомагане на малки и средни предприятия, както и осигуряване устойчиво развитие. Друг е въпросът, че някой /КОЙ/ "удобно" е изтървал предназначението на банката!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пич

    3 3 Отговор
    На тая ако и кажат , че е уфтсъ ще отговори : не е верно , бееееее . Като Българката . И тая чупи глави с опитите си да мисли.
  • 41 Весо

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Станка":

    На мен ми прилича на жаба кикерана
  • 42 Вида

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Демократична България":

    Не така Дъ.Бъ.! Дебелия шкембак на Иво МирчеФ не отстъпва на шишо! Даже и главата му е квадратна даже и боядисана в черно. Липсват му черни очила и ще е ок!
  • 43 Пич

    3 2 Отговор
    Било се говорело . Тая знае ли за нея какво се говори в провинцията . Или вадиш доказателства , или траеш . Не усукваш като нископлатена хурвъ.

    Коментиран от #45

  • 44 😁😁😁😁😁

    3 1 Отговор
    Атака,победа, Волен, Волен....!Турската армия вън!Национализация! Пенсиите 1200 лева!Американските бази да плащат наем!
  • 45 Сър Алтън Джон

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Пич":

    "На моя позната някаква жена и била казала на улицата..."😁
  • 46 Една жена

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "666":

    Каза, че ти си : ... Нали знаеш и без това!?
  • 47 onq bez konq

    5 2 Отговор
    Защо я плюете, бе? Излезте и се разберете с нея по мъжки! Но тя има по-големи топки от вас!
  • 48 Тука

    2 2 Отговор
    Много пидрази защитават банката на шиши! Смях
  • 49 незнайко

    0 0 Отговор
    Вече сме толкова "богати", че 1-2 милиарда загуба не ни събаря !!! КТБ беше първа ще я последва и ББР !!! На простолюдието за да дадат кредит от примерно 3000 лева ( 3 заплати ) те мотаят два дена и подписваш 10 листа договор за заема и ти вземат 120 лева за документите - ГОЛЯМА ТРАГЕДИЯ !!! За лихвите не ми се говори, от 10 % надолу няма !!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове