Last news in Fakti

21 Май, 2021 09:16 2 917 27

Проф. Павлов: Македонската академия на науката се превръща в долнопробно министерство на пропагандата

  • проф. пламен павлов-
  • пламен павлов-
  • северна македония-
  • македония

Абсолютно никъде в тези над 1000 години, за които говорим, от IX век до XIX век, не се говори за македонци, припомни на западните ни съседи специалистът по средновековна история

Проф. Павлов: Македонската академия на науката се превръща в долнопробно министерство на пропагандата - 1
Снимка: БГНЕС

Македонската академия на науката и изкуствата /МАНИ/ се превръща в министерство на пропагандата от най-долнопробен тип. Това заяви професор Пламен Павлов, специалист по средновековна история пред БГНЕС. Повод за коментара му е поредната порция неистини за българската средновековна история и култура, разпространени от МАНИ под ръководството на академик Люпчо Коцарев.

По думите на проф. Павлов не може да има "две тълкувания на ясни събития и личности, на всичко, което е казано в огромен брой исторически извори - византийски, западни, български, сръбски, арабски и др. Абсолютно никъде в тези над 1000 години, за които говорим, от IX век до XIX век, не се говори за македонци", добави той.

Проф. Павлов припомни, че терминът "македонци" се използва, но става дума за Източна Тракия, днешна Европейска Турция, и за нейното население. По етнически състав това население е българско, гръцко или арменско. "Дори Василий II Българоубиец се нарича Македонец, защото е представител на Македонската династия. Учените от МАНИ много добре знаят това", подчерта проф. Павлов.

Според него наблюдаваме една пропагандна система, която постоянно променя позицията си. Това не може да бъде позиция на Академия, на научни среди в държава, която претендира да е европейска.

"Претенции от страна на България няма, претенции има към историческата истина. Нека уважаемите академици да отворят документите и там тя е казана хиляди пъти. Виждаме старите македонски мантри в един още по-арогантен вид, отколкото бяхме свикнали от последните десетина години. Има втвърдяване на тона и за голямо съжаление МАНИ се превръща в министерство на пропагандата от най-долнопробен тип", каза проф. Павлов, който е специалист по средновековна история.

Огромният брой на академиците в РС Македония е наследство от Титова Югославия. Там историческата и филологическата наука са превърнати в оръжия за борба, смята историкът, който прави аналогия между изявленията на председателя на академията и на други македонски академици и изказвания от 50-те и 60-те години на ХХ век.

Има и обидни и абсурдни квалификации. "Говори са за "Източен съсед", под който се подразбира България. Определението "Източен съсед" е език на омразата. Това е свидетелство за презрение и сарказъм. Самият този иносказателен език е съобразен, за да раздухва ниски страсти в македонското общество", каза проф. Павлов. По думите му това не може да бъде тон за разговор с когото и да било, особено с България.

"Този "Източен съсед" си има име и то е България, а не Бугария. Решително протестирам, че в македонските официални документи продължава да се използва сръбското наименование за България, макар в македонския език да няма никакъв проблем да се каже България. Чували сме от официални лица да го произнасят както е правилно", обясни проф. Павлов.

Той препоръчва в РС Македония да бъде издадена книгата на Венко Марковски "Кръвта вода на става".

"Марковски е участвал в създаването на македонския идентитет и после се разкайва. Много противоречива, но важна личност. В книгата си Венко Марковски казва искрено, че от един народ направихме два. Това е най-ценното признание, което опровергава всичко. Той написва книгата си като отговор на "капиталния" тритомен труд "История на Македония" от 1969 г.", описа проф. Павлов.

Тритомникът е мъдруван повече от четвърт век, за да започне изграждането на македонски идентитет. Една бездарна книга, написана отново от академици, повечето от тях бивши партизани. С всички тях Венко Марковски се е познавал и работил", отбеляза проф. Павлов.

Подходът на София е цивилизован. На 23 май, в навечерието на Деня на българската култура и писменост, Софийската опера под ръководството на акад. Пламен Карталов ще бъде представена операта-оратория на Живка Клинкова "Кирил и Методий", създадена през 1981 г. Тя е по текстове на Венко Марковски.

По думите на проф. Павлов там нещата са казани пределно ясно. Това е пътят да осмислим нашата култура и традиции, позовавайки се на истината и силата на изкуството. България предлага модерното, съвременно и обективно европейско решение как да се гледа на този въпрос, но македонският отговор е в стила на най-лошата титова гьобелсовска пропаганда./БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 консенсус

    8 21 Отговор
    Мястото на МОЧА не е в центъра на града.

    Коментиран от #5

  • 2 asdf

    36 1 Отговор
    В изкуствената държава всичко е пропаганда.
  • 3 КОТарАК

    28 2 Отговор
    най-лошото е , че имаме 2 национални катастрофи заради тях и чукарите , където живеят. всъщност продал ги е Г.Димитров под диктовката на Сталин , а КОМИНТЕРНа официално ги е създал заедно с Тито
  • 4 ВЕТО

    37 2 Отговор
    Абе вето и пак вето докато сме в ЕС и този съюз го има,защото тенденцията е скоро да го няма.Марсиоанците от РСМ,въобще нямат намерение да се съобразяват с нас,всеки ден има някой нещастник от тях,който се среща с друг нещастник от ЕС да го убеждава да ни се окаже натиск.За сега сме единни,независимо от партийната ни приндлежност и дано така си остане.

    Коментиран от #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Всичката

    8 17 Отговор
    Мара втасала , до Македония опряла ?!
  • 7 Да се поучи от Веждичката

    6 21 Отговор
    И да си коригира клюна,че мяза на"гарванът грачи грозно,зловещо"..
  • 8 Дългият

    32 2 Отговор
    Браво,Професоре,набийте им неоспоримите факти в главите твърди на тези стари българи.И не давайте на никой който не е запознат с нашата история да дава акъл...
  • 9 Мечо Кух

    26 1 Отговор
    Българският идеал... за който стотици хиляди са влизали в боя с песен... Много горчи в гърлото - но битката отдавна е изгубена.
    Нека в позицията си за Македония бъденм единни и не позволяваме на политиците - мекерета и търгаши - за пореден път да ни предадат
  • 10 Behemoth

    5 21 Отговор
    Ми нормално !Хората си изграждат държавна митология...България също си я е изградила като православна държава като нещо положително и тихомълком се премълчава истината ,че християнството е наложено със сила и масови убииства от един посредствен хан с единствената чел да се закрепи за власта ...това е същото все едно Путин да въведе демокрацията от американски тип в РУСИЯ за да си остане на власт...ама пишете ги тия неща бе!

    Коментиран от #14, #21

  • 11 Бугарина

    24 1 Отговор
    Една македонка била в България. Прибрала се в Скопие и мъжът я питал:
    - Къде ходиш ма, Атанаске?
    - Епааа... бех у Бугарско.
    - Е, що дири толкоз време у Бугарско?
    - Мани, не питай... един българин кат' ме фана и ме таковаше, таковаше...
    - Ужас! Ке те уморат ма, оуу, шо не му каза да запре?
    - Е па да му кажа, ама като не знам бугарски.
  • 12 ГРУ

    15 3 Отговор
    В. Путин и неговата говорителка Захарова казаха, че азбуката на която пишат идвала от македонските земи и Византия. Айде сетете се кой кой им дърпа конците на тези джуджета от Скопие!

    Коментиран от #19

  • 13 Българин трак

    11 3 Отговор
    След ката прочетох , старите автори ,
    като Прокопий, Йорданес,
    Херодот Овидий ,Вергилий, Плутарх и Касиодор,
    и прочетох 30 годишния труд,
    на големия наш изследовател -историк,
    Павел Серафимов- Спароток, колос сега за времето си?
    Мога да кажа, че най близо до фактите се налага ,
    истината написана от Спароток за България и Българите траки?
    Мога да покажа и генетичното ми изследване което направих!
    Роден съм в Старосел ,Одрис съм .... да тези Одриси ,които направиха
    Александър Македонски толкова велик?
    Без конницата на Тесалийците и конницата на Одрисите ,
    и Ситалк с Пехотинците одриси 5000 на брой Александър е никой?
    Въпреки, че Великия тракиец ,Велизарий от Сепарева Баня,
    е десат пъти по-велик във всички отношения,
    като държавник и пълководец?
    Който е воювал и много повече от Александър Македонски?
    История никой не трябва да изопачава , престъпление да погребеш живи легенди и държави!
  • 14 Античното Маке

    21 1 Отговор

    До коментар #10 от "Behemoth":

    Проблема не е в изграждането на държавна митология, а в това, че сърбоманите не изграждат, а преиначават. "Държавната митология"-хубава,лоша на България се изгражда над 1500 г. Сърбомана съществува от има няма 70-80 години, но се връща нагло назад и изгражда държавна митология за сметка на българската.

    Коментиран от #22

  • 15 Bar

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "ВЕТО":

    Единни ще сме! Колкото и да се джавкаме о псуваме по кръчмите за политика и за фоби и фили, ако се наложи да защитаваме родината се обединяваме и сме корав юмрук който никой не иска да среща. Те затова не ни обичат и съседите щото през годините който го е усетил още го помни. Все ни нападат или едновременно или докато сме воювали на другия край на България
  • 16 Абе и той като Каракачанката

    2 13 Отговор
    Думи,думи,думи,а макетата все повече ни мразят,мразят,мразят.Пък и вие с вашите патриотични вопли сте досадни,досадни,досадни..

    Коментиран от #17, #20

  • 17 Боли ме за РСМ

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "Абе и той като Каракачанката":

    Знаеш ли колко ме вълнува,че някакви измекяри ни мразели.Кой каквото си е надробил да го сърба.ВЕТО.
  • 18 Полковник РУМНО

    10 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 19 КИРИЛИЦАТА

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "ГРУ":

    Всъщност Кирил и Методи които са етнически българи живеещи в Солун са създали глаголицата, но се оказва, че тя е прекалено трудна и сложна за изписване. За това техните ученици Климент, Наум, Ангеларий, Сава, Горазд и Константин Преславски създават кирилицата която използваме днес именно във Велико-Преславската книжовна школа. Наричат я така в чест на техния учител Кирил. Така, че азбуката наистина не е славянска, византийска или македонска, а си е българска. Това Захарова, Путин, Мутин, сърби украйнци, руснаци, беларусци и монголци не трябва да го забравят!
  • 20 Скопие

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "Абе и той като Каракачанката":

    Тажно, но вистина...
  • 21 Умно си,бегемотче

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Behemoth":

    Ала ганьо не понася смислени думи..
  • 22 Комплексарче духовно си

    2 9 Отговор

    До коментар #14 от "Античното Маке":

    А кой не си преиначава Историята,и наш Ганьо не е ли шампиона? Самият факт че сме дъното на Европа е красноречив до болка,останалото е шовинистична плява за"плебеите"..
  • 23 Дебилчев

    5 1 Отговор
    Фабрикуват фалшиви юго интерпретации, каква наука, бе
  • 24 Павел Пенев

    5 1 Отговор
    Рлаво професоре.Нека представителя на ЕС по разширяването да се срещне с тебе а не с Борисов,който не е учил история на средновековието.Жалко че заради новите продажни типове отново македония ще бъде изкуствено разделена от България

    Коментиран от #25

  • 25 АНОНИМЕН

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Павел Пенев":

    Вcъщнocт тoвa e прoдължeниe нa пoлитикaтa "Рaздeляй и влaдeй" прилaгaнa тук oт aнгличaни, фрaнцузи, нeмци/Гeрмaния и Aвcтрoунгaрия/, руcнaци, a в пo-нoвo врeмe и aмeрикaнци! Пo врeмe нa вoйнaтa прeз 1829-30г./Дибич-Зaбaлкaнcки в Трaкия/ Гърция и Cърбия пoлучaвaт "cвoбoдaтa" cи дoгoвaрянa и гaрaнтирaнa oт Aнглия, Фрaнция, Aвcтрoунгaрия и Руcия! Прeз 1877-78г. Aвcтрoунгaрия cъглacнo прeдвaритeлнa дoгoвoркa e "изпaпкaлa" Бocнa и Хeрцeгoвинa! Изoбщo нe ca имaли нaмeрeниe дa ce cъздaдe пaк и тук гoлямa Бългaрcкa държaвa! Прocтo ca cи дeлкaли нaceлeниe и тeритoрии oт eврoпeйcкaтa чacт нa Ocмaнcкaтa импeрия, кoятo вeчe e билa cлaбa! Cлучилoтo ce cлeд 1900 гoдинa и cлучвaщoтo ce ceгa e caмo прoдължeниe! И нямa бългaрcки пoлитик в пo-нoвo врeмe дa ocъзнae, прeмиcли и извлeчe мaкcимумa oт тия зaигрaвки в пoлзa нa Бългaрия, тaкa кaктo успешно и за наша сметка гo прaвят cърби и гърци, че и румънци!

    Коментиран от #26

  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "АНОНИМЕН":

    Caми cмe cи винoвни
    1. Миниcтърът нa прocвeщeниeтo в Бългaрия 1881 – 1882, "историкът" специалист по Българска история прoф. Ирeчeк, e aвcтoунгaрcки шпиoнин oт вoeннoтo рзузнaвaнe...
    2. прoф. Вacил Злaтaрcки, кoрифeят нa Бългaрcкaтa Иcтoрия, e рeктoр нa CУ и същевременно е руcки aгeнт...Видeн "визaнтoлoг", въпрeки, чe тaкaвa държaвa Визaнтия никoгa нe e cъщecтвувaлa...
    3. Бeшeвлиeв, eдин oт cъздaтeлитe нa "ПРAБЪЛГAРCКAТA OРДA НA ХAН ACПAРУХ" e пък видeн гъркoфил...
    4. .....чeт нямaт прoдaжницитe!

    OФИЦИAЛНAТA бългaрcкa иcтoрия e пълнa фaнтacмaгoрия cътвoрeнa oт чужди aгeнти и бългaри-прoдaжници. Имeннo пo тaзи причинa ca възмoжни вcякaкви мaнипулaции c нeя, eдни вчeрa, други днec....
  • 27 Скопие лъжат че са бедни!

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!?Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове