Last news in Fakti

3 Юни, 2021 18:04 2 761 21

Сделката за купуването на патрулните кораби е приключила

  • армия-
  • патрулни кораби-
  • военни

Предстои сделка за боеприпасите и тя е на сериозна цена

Сделката за купуването на патрулните кораби е приключила - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов каза на пресконференция във военното ведомство във връзка с модернизационния проект за новите модулни патрулни кораби за Военноморските сили /ВМС/, че сделката за купуването на корабите е приключила, но предстои задължително сделка за боеприпасите и тя е на сериозна цена.

Панайотов каза, че корабите са купени, но без боеприпаси, като му е било обяснено, че това е нормален процес. Но мисля, че е важно да се знае, че предстои проект за купуване на боеприпаси за двата кораба, каза министърът и добави, че приблизителната цена на тези боекомплекти варира между 400-500 милиона и един милиард лева, уточни БТА.

Не можем да планираме купуване на боеприпаси преди да е ясна конфигурацията на двата кораба, преди да се сключи договорът не може да се планира купуването на боеприпаси, коментира началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който участва в пресконференцията. Доставката на боеприпаси не е еднократен, а непрекъснат процес, обясни началникът на отбраната и добави, че до получаването на първия от двата кораба през 2025 г. процесът по придобиване на боеприпаси ще върви паралелно. Не е задължително да придобиваме няколко боекомплекта, ще се съобразим с финансовите възможности. Можем да си позволим да бъдем гъвкави, но да осигурим достатъчно отбранителен потенциал, каза адмирал Ефтимов. По думите му ще водим преговорите за доставка на боеприпасите, защото фирмата доставчик на корабите не може да ги осигури. В договора има заложени вид оръжейни системи, на този етап се оглеждаме за боеприпаси, съвместими с предвидените оръжейни системи на кораба. Дали ще предпочетем други системи е в компетентността на ВМС, коментира министър Панайотов.

За проекта за нови бронирани бойни машини за Сухопътните войски министърът каза, че на 11 май е докладвано на Министерския съвет, че "Терем" евентуално има възможност да произведе тези бронирани машини. Но решение няма, конкретна оферта от "Терем" няма, няма решение да се правят там, обясни министърът на отбраната. Във връзка неосъществения проект, при който фирмите, допуснати до финалния кръг, дадоха оферти, надвишаващи предвидения финансов таван, Панайотов каза, че вчера се срещнал с представители на едната участвала фирма. Те обяснили, че дадените първоначално изисквания и условия са променяни в течение не преговорите, което принудило участниците да сложат т.нар. буфери, което довело до неприемливата цена.

Проверки на Главната дирекция "Инфраструктура на отбраната" констатират, че над 90 процента от поръчките са възлагани директно на фирми - без търг, не е имало разговори с други изпълнител и не е направено пазарно проучване. Като друг констатиран проблем Панайотов посочи 100 процента авансово предплащане, като така, по думите му, МО е кредитирало частни фирми с бюджетни средства. За 2020 г. например поръчките са на стойност над 159 млн. лева - от които 99 процента са дадени на директно възлагане, каза министърът. Приключила проверка за 2018 и 2019 г. е изпратена както до АДФИ, поради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина и нарушения в прилагането на закона за обществените поръчки, така и до прокуратурата - поради съмнения за прилагане на практики, противоречащи на приложимите закони и договорни клаузи, и липсата на контрол по изпълнението на договорите, посочи Георги Панайотов. В момента тече проверка в две търговски дружества - "Терем" и Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело".

Министърът представи и информация за договори, които МО е сключило за възлагане на услуги на медии. В периода януари-март т.г. за излъчването на рекламни клипове за кампанията "Бъди войник" в две национали телевизии са изразходвани 240 000 лева с ДДС. Като се има предвид, че министерството разполага с Военен телевизионен канал, който е на бюджетна издръжка към него, е бил сключен договор с телевизия с фолклорна насоченост за изготвяне на периодични месечни предавания с военна тематика, на стойност 36 000 лева с ДДС, каза Панайотов. Възлагана е и услуга за поддръжка на фейсбук платформа на стойност 36 000 лева, като предишните години това е било извършвано от щатни служители на ведомствения пресцентър.

За случая в Чешнегирово министърът посочи, че периметърът на учението е район, чиито граници са определени преди години, той е определен с конкретни географски координати. Мястото на цеховете е залесено и е станала грешка, посочи Панайотов. На въпрос защо Военната полиция не е докладвала инцидента, министърът каза, че има двама отговорни офицери, които не са докладвали, а защо - тепърва се проверява. За мен наистина е скандално и недопустимо, че не е докладвано, смятам, че отговорните трябва да понесат сериозни наказания, посочи Георги Панайотов.

Попитан ще има ли постоянни шефове на Военната полиция и на Военното разузнаване, министърът коментира, че и двете служби твърде дълго време стоят без титуляри. Да, ще има, надявам се, че по време на служебното правителство и за двете служби ще бъдат предложени титуляри, посочи той.

Министърът каза още, че едно от първите му действия е било да спре обществена поръчка в частта ѝ за два луксозни автомобила - лимузини Ауди А8. По другите два пункта обаче тя продължава, защото става въпрос за бюджетни автомобили от които ведомството има нужда.

Осигуряване на нормалното функциониране на МО, осигуряване на безпроблемното изтегляне на българския контингент от Афганистан и прибирането в България, подпомагане на МВнР за провеждането на изборите зад граница, посочи сред приоритетите си министър Панайотов.

Състоянието на отбранителните способности на въоръжените сили позволява изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната, отчете министърът, но добави, че това е придружено с редица ресурсни и технологични ограничения, за премахването на които се работи. Недостигът на личен състав е в рамките на около 20 процента - както за армията, така и за въоръжените сили, като най-сериозен е в Сухопътните войски - 30 процента при офицерите.

На пресконференцията беше съобщено също, че вчера, отново в Чешнегирово, е станал инцидент, при който има тежко наранен курсант. Той помагал на парашутист и е получил тежка черепно-мозъчна травма. Снощи е бил опериран в Пловдив, състоянието му е стабилно, но има риск, каза министър Панайотов. Спусналият се в короната на дърво парашутист е със счупвания на крака, но ще се възстанови.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    30 4 Отговор
    Пак да чакаме повишение ...на цените !
  • 2 Да,бе

    37 4 Отговор
    Значи от Билла са си взели последната комисионна.
  • 3 Гаргамел

    7 29 Отговор
    Тоя да беше прочел документацията за строежа на корабите, па после да се изненадва от нормални неща, като това. За 100м не иска ли и подводница да има включена в цената

    Коментиран от #6, #7

  • 4 гост

    29 2 Отговор
    Тате ще ми купи колело, ама без педали .

    Коментиран от #12

  • 5 Русенец

    40 2 Отговор
    Тези сделки са фиктивни и прикриват рекетът, който плащаме на САЩ, колкото да не си личи, че е рекет.
  • 6 Този

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гаргамел":

    Ами не, но като кзвахме, че шишавите купуват екскурзионни гемии вие казвахте другу! Просто наглостта на путкиотите в повече от фрапантна. Яки комисионни нагушиха! Никога няма да влезнат в НС!

    Коментиран от #9

  • 7 Тссс

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гаргамел":

    Не знам дали си гаргамел, но си със сигурност кукундрел
  • 8 Фърфалак

    7 4 Отговор
    Важното е че торбичката взе комисионата от домуса за строителството на корабите.От боеприпасите комисиона няма щот се купуват в междуправителствени договори.Пък и господарите от Москва не искат да имаме въоръжени кораби.
  • 9 И служебното

    7 9 Отговор

    До коментар #6 от "Този":

    правителство не изостават назад с комисионните, наваксват с бързи темпове. Още два милиарда на вятъра.
  • 10 Дългият

    9 5 Отговор
    Като гледам как се разкриват всеки ден все по нагли безобразия на гербаджийте май пак ще подкрепя Слави
  • 11 случаен

    13 3 Отговор
    нали гела държи корабостроенето,не могат два катера ли да направят,и военни заводи за боеприпаси имаме,ама все гушите на високите стандарти да пълним

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТКЗС"Никола Петков",с.Любен Каравелово

    10 1 Отговор
    Ще сеем но семена няма.Обявяваме конкурс за трактори.
  • 14 ха-ха

    9 1 Отговор
    То, тъй и тъй, ще се ползват само на 06.05. за демонстрации по спасяване на заложници и отблъскване на терористи, боеприпаси не трябват. Ще стане, някой сакатлък. И с пиратки става. :-)
  • 15 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "случаен":

    Какви боеприпаси и катери да правят? Държим и комбайните и тракторите и нивите, но за хляба зърното не идва от нас, а го внасяме.
  • 16 Падение

    8 2 Отговор
    Какво падение само на България.преди да си унищожим корабостроителниците, сме продали 14 военни фрегати на Бразилия,6 на САЩ,2 на Германците и т.н,сега ги купуваме за близо милиард парчето и то на старо без оборудване.
  • 17 Behemoth

    9 1 Отговор
    Ко става те ще излязат по скъпи от самолетоносач тия патрулки...
  • 18 SAAB

    6 0 Отговор
    Торбата БИЛА ще повръща....и шИ рИве !
  • 19 Божков

    0 0 Отговор
    Купувайте повече че като направа преврат да имам какво да превземам и да го ползвам срещу престъпниците
  • 20 Е сега разбрах

    1 3 Отговор
    Въпроса беше да имаме нови кораби или да нямаме нищо. Мониците се купуват - поръчват от бългаски производители и по план от 19хх за възстановяне на Българската Икономика и Българския Военнен промишлен комплекс. Ако не сте запознат моля ви да не се дъните повече.
  • 21 Е сега разбрах

    0 4 Отговор
    Още следва повишаване бългаския флот с 4 нови подводници 84 метрови на кооперация между SAAB Швеция, Делфин България , Дания , Германия. Не си ходил в Германия или тези държави да видиш с какво как те посрещат.
    А как да върнем тези визити ??? Как да отговорим
    На европейски стандарти в опазване на океаните на обединена Европа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове