Last news in Fakti

8 Юни, 2021 09:22 1 858 11

Сбъркан ли е моделът на здравеопазване?

  • болници-
  • пирогов-
  • д-р станимир хасърджиев

Бившият директор на "Пирогов" Доц. Спас Спасков посочи, че системата преразпределя средствата в здравеопазването

Сбъркан ли е моделът на здравеопазване? - 1
Кадър Bulgaria ON AIR

Какво ще последва след скандала с незаконни трансплантации и как болниците трупат дългове?

"Не е ново, че някои лечебни заведения винаги са покровителствени. Може би и така е редно. Всяка държава има структуроопределящи лечебни заведения, които в крайна сметка са важни, за да покрият нуждите и необходимостите на населението. Лошото е, че нашата система е така структурирана, че независимо дали си малка частна болница, с една-две диагнози, или си структура от национално значение, където хората с най-тежки заболявания се лекуват, системата плаща еднакво на всички", каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че такава е практиката по света - там не се плаща за преминал болен, а за излекуван болен. По думите му там се плаща за пациент, който е предпазен да не се разболява.

"Докато е обърната нашата система, ние като граждани да лъжем, че плащаме здравни осигуровки, държавата да лъже, че ни лекува, в болниците ще се случва това, което наблюдаваме и днес", категоричен е д-р Хасърджиев.

Бившият директор на "Пирогов" Доц. Спас Спасков посочи, че системата преразпределя средствата в здравеопазването.

"На едни болници дава повече, а на други - по-малко. Големият протест някога беше, че това се определяше от хора, които решават, че на голямата болница ще се дадат повече, а по-малката - по-малко. В момента това се отчита през извършена дейност и тук се получава възможността през извършената дейност да получиш малко повече", коментира той.

Д-р Хасърджиев допълни, че много български болници често изпадат в подобни ситуации.

"Два пъти съм член на Надзорния съвет на Здравната каса. Мога да ви кажа, че редовно има такива казуси. Повече от логично е, че в тези лечебни заведения са тежките случаи, които няма как да бъдат покрити с цената на клинична пътека. Не може да се плащат едни и същи пари за всичко, не може да се плащат едни и същи пари за различна експертиза. Има лечебни заведения с множество експерти, апаратура. Не е важно да се разпределят пари на безпринципна почва", каза още той.

И отбеляза, че в България има т.нар. "система на акредитации".

"На мен не ми е известно да има нито една болница, която да е акредитирана по международен стандарт", отсече д-р Станимир Хасърджиев.

Доц. Спас Спасков е категоричен, че особено притиснати от тази система са големите болници, каквото е "Александровска".

"Тя има няколко неща, поради които става по-различно от финансова гледна точка. Едното е, че те са длъжни като болницата, в която се обучават бъдещите лекари, да бъдат на най-високото технологично равнище. Оттам разходите за апаратура стават значително по-големи. Има още места, в които е "тясно" за парите. Това е, че те са длъжни да задържат пациентите по-дълго време, за да могат повече студенти да ги видят. А по-дългият престой води до по-големи разходи. И още нещо - персоналът, който работи в тези лечебни заведения, е на по-високо равнище. Това са лица, които получават по-големи заплати", добави доц. Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.

И според него "Александровска" е изключително търсена болница.

"Тя може да направи много голям оборот на болните, тъй като хората искат да бъдат лекувани от професори, доценти и т.н. Клиничните пътеки, които са за по-тежките заболявания, се заплащат по-добре от другите клинични пътеки. Този проблем го наблюдаваме години наред, но той не се решава", коментира още доцентът.

По думите на д-р Хасърджиев решението на проблема може да се реши чрез избиране на нов модел на финансиране. Той е категоричен, че в България не може да се плаща на "калпак".

"Погрешно е да смятаме, че всеки може да застане начело на лечебно заведение, защото е наш приближен човек. Уж има конкурси, но често остават съмнения за непрозрачност при осъществяването на тези конкурси. Повечето лечебни заведения при смяна на политическата система, има и смяна на ръководни длъжности в страната", подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре дошли при бай Марин

    5 0 Отговор
    Мноо яко оплетен.Бойко и комунистите са виновни.
  • 2 Последния Софиянец

    11 0 Отговор
    Гейчето Ангелов и НОЩ в затвора!И шефовете на болници!

    Коментиран от #3

  • 3 Добре дошли при бай Марин

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Продаваш ли шкембе чорба ве?
  • 4 Вилеско

    7 1 Отговор
    Думата здравеопазване и думата капитализъм са взаимоизключващи се.
    Здравеопазване няма. Има пациент-банкомат и лекар-потребител. За здравето тук несе говори иобщо. То не севключва в тия взаимотношения.
  • 5 хаха

    2 0 Отговор
    Като гледам сбъркан е Д-р Хасърджиев!))
  • 6 chi

    1 0 Отговор
    Тотално е сбъркан!

    Коментиран от #10

  • 7 big

    2 0 Отговор
    Отговора е категорично - ДА! В момента, ако кажем, че нямаме здравеопазване, няма да е далеч от истината. Да кажем, ориентировъчно около 30% от населението са лишени от адекватни медицински грижи, а за останалите - всичко се свежда до пари, не до здраве.
  • 8 безпартиен

    4 0 Отговор
    Всичко е сбъркано в тази територия с население България!!!Тук има 2.3 млн.пенсионери,650 хил.малолетни и непълнолетни,около 750 хил.чакащи заплати от бюджета,около 1 млн.ц.игани без образование професионална квалификация и трудови навици!Колко останаха да плащат данъци и осигуровки с които да издържат всички посочени по-горе???Отворете си очите и погледнете-само със заеми не се развива държава с народ,а територия с население!!!!Не виждате ли,че най-прекият път за материално облагодетелстване се оказва не бизнесът,а работата в бюджетната сфера-държавна или общинска!Прокуратура и съд?Ами е там нещата са "цъфнали,та вързали"!За това няма да видите скоро конфискувано имущество на политик,магистрат или нарочен от БКП за "бизнесмен"!
  • 9 един от многото

    2 0 Отговор
    Че има ли още някой , който да се съмнява в това.
  • 10 Д-р Хаус

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "chi":

    Сбъркан е МОДЕЛЪТ на здравеопазването!! Този порочен и неефективен " модел"- КАСОВО ОСИГУРИТЕЛЕН позволява законно да се краде и източва Здравната каса!! Той беше въведен през 1999 година от зъболекаря Илко Семерджиев и сегашния служ.Министър СТОЙЧО КАЦАРОВ!!Вече 22 години никой не иска да промени този " модел" който точи публичен финансов ресурс и разделя лекарите на милионери и такива , които едва свързват бюджета си от заплата до заплата!!!
  • 11 Мегре

    0 0 Отговор
    Хасарджиев е един гей аптекар, който хал хабер си няма от медицина , компетентността по въпросите на организиране на здравеопазване не смятам, че е силната му страна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове