Last news in Fakti

11 Юни, 2021 10:38 1 664 15

Андрей Ковачев: Нелогично е, че тестовете за антитела не влизат в здравния сертификат

  • андрей ковачев-
  • здравен сертификат-
  • тест за антитела

Евродепутатът определи като вид дискриминация отпадането на маските на закрито за ваксинирани

Андрей Ковачев: Нелогично е, че тестовете за антитела не влизат в здравния сертификат - 1
Снимка: БГНЕС

Нелогично е, че не се намери механизъм резултатите от тестове за антитела срещу коронавируса да бъдат включени в европейския цифров сертификат. Тази позиция изрази в интервю за БНР евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев.

В предаването „Преди всички“ Ковачев отбеляза, че докато резултатите от PCR теста са валидни в много кратък времеви отрязък, то резултатите от серологичен тест за антитела дават информация „ако не за няколко месеца, то поне за няколко седмици напред“, защото ако са високи, антителата няма да изчезнат.

„Затова е нелогично, че не се намери механизъм да бъдат включени и те в сертификата, но категорично Комисията (Европейската комисия - бел. ред.) отказа.“

Андрей Ковачев отбеляза, че позицията на комисаря по здравеопазването се основава на научни анализи, че засега е много рано да се включват резултатите от тестовете за антитела.

Европейското удостоверение за преболедували, изследвани и ваксинирани, което ще се прилага от 1 юли, е критикувано заради ограниченията, които съдържа. Основните критики се отнасят към правата на безсимптомно прекаралите инфекцията и на преболедувалите, които не са си направили PCR тест, а са се тествали с бърз антигенен тест.

„Европейският парламент настояваше на всеки етап от преговорите да се включат и серологичните тестове за антитела, защото смятаме, че те са показателят за съществуване на защита в тялото срещу коронавирус. За момента ЕК трябва да даде доклад на Парламента след 4 месеца – какво се случва със серологичните тестове“, уточни Андрей Ковачев.

Според евродепутата всяка страна обаче може да използва на своята територия и други възможности.

„Ако България желае, може да признава и тестове за антитела.“

Относно обявеното допълнително разхлабване на мерките у нас от идната седмица и решението за отпадане на маските на места на закрито за ваксинирани Ковачев коментира:

„За мен на първо четене е странно. В други държави не съм чувал за такова нещо. Това е един вид дискриминация. Не знам дали води до нещо, особено ако се задълбочим в научния дебат, където няма достатъчно данни дали не само са защитени с антитела, но и достатъчно защитени да не предават вируса тези, които са ваксинирани.“


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5555

    22 0 Отговор
    Много е логочно профан. Целта е да се боцнем
  • 2 Jacques Yves Moineau

    18 1 Отговор
    Някой печели от ПСР тестове.
  • 3 Целта е ясна

    25 1 Отговор
    Ваксината пази само ваксинираните. Ваксинираните могат да са преносители, но специално за този вирус се прави изключение и се измисля нова медицина.

    Коментиран от #13

  • 4 Здрав

    17 0 Отговор
    А здравите какво да правим?
  • 5 абг

    24 0 Отговор
    Я дай най-напред да отговорим на въпроса логично ли е въобще да има здравен сертификат ?
  • 6 ГРОБ маже

    8 0 Отговор
    Тоя тербав тулуп да си гледа аферите с крадени либийски танкери и да не се опитва да се прави на загрижен. Новия главет прокурор ще му покаже от де изгрява слунцето.
  • 7 Псевдоним

    13 0 Отговор
    Ковачев, казваш неща които много добре ги знаем. От теб се иска да отговориш на два въпроса - как си гласувал при приемането на този документ в европарламента, и как си защитил позицията на 70% от българските граждани, които не желаят имунизация.

    Коментиран от #8

  • 8 Моряка

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Псевдоним":

    И как е гласувал за всичко,свързано с джендъризацията.
  • 9 ха-ха

    11 0 Отговор
    Е, как да стане? Правиш си два теста в различни лаборатории и двата с различни резултати :-)

    Коментиран от #10

  • 10 www

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "ха-ха":

    И с ваксинирането е така - един изгражда имунитет, друг не.
  • 11 dfu

    10 0 Отговор
    Антигенните тестове започнаха да ги признават само, за да вдигнат бройките на заразени в статистиката, с което да поддържат фалшивата паника. Значи за болест са валидни, а за сертификат - не. Това е още една основателна причина за ваксърите да се замислят за достоверността на това, в което вярват.

    Коментиран от #15

  • 12 язък че

    5 0 Отговор
    си евродепутат, а не знаеш какво влиза в "зеления коридор"! "Туристите ще влизат в България след ваксина, с антитела или отрицателен PCR" - Свободна Европа
    Иначе всяка държава ще определя какви ще са изискванията за влизане. Има цяла статия за това, но Факти не позволява публикуване на линкове. За твое сведение, другарю Ковачев, Албания нищо не иска.
  • 13 vaksina

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Целта е ясна":

    ЗА КАКВА ВАКСИНА ГОВОРИТЕ ВСИЧКИ СЛЕД КАТО ВЪВ ВСИЧКИ РНК ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ ТЕЧНОСТИ СЕ СЪДЪРЖА АДЕНОВИРУС ,А НЕ САРС КОВ 2 ?ВСИЧКИ ВЗЕМЕТЕ СИ ОТВОРЕТЕ ОЧИТЕ НА КРАЯ И БИЙТЕ ПО ТЯХНАТА ЛЪЖА С ФАКТИ!
  • 14 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор
    Тя тая работа с ваксините стана като кога Вуте объркал и от пазара си купил сапун вместо халва; джвакал, пенил се и викал :"Пениш се не пениш, че те ядем! Язе пари сам дал!" А парите са платени авансово на всичкото отгоре!
  • 15 123

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "dfu":

    Тест за антитела а не антигенен тест. Различни неща са. Антитела организма има след преболедуване или ваксинация.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове