Last news in Fakti

17 Юни, 2021 09:50 3 191 44

Проф. Матанов: Компромис със Скопие ще е катастрофа за авторитета ни

  • проф. христо матанов-
  • скопие-
  • рсм

РСМ има някакво лоби в Европа, успяха да убедят някои от европейските лидери, че нашата позиция е лоша, изтъкна историкът

Проф. Матанов: Компромис със Скопие ще е катастрофа за авторитета ни - 1
Снимка: БГНЕС

Ако направим компромиса, за който някои настояват, това би било катастрофа за авторитета на България в Европейския съюз. Този коментар направи пред БНР историкът проф. Христо Матанов преди посещението на премиера на Република Северна Македония у нас в последен опит да убеди българското правителство да даде зелена светлина за еврочленството на страната.

„Би било много хубаво, ако двете страни направят някакъв компромис. Аз не виждам компромисът от наша страна какъв да бъде. Да кажем, те направят компромис, което не е също реално“, отбеляза Матанов в предаването „Преди всички“.

„Това е една брънка от дипломатическата офанзива, която Заев предприе.“

РСМ има някакво лоби в Европа, успяха да убедят някои от европейските лидери, че нашата позиция е лоша, изтъкна историкът: „Както виждате, преговорите не мърдат. Историческата комисия не е направила никаква крачка.“

„Ние не възразяваме срещу идентичността, която те са си избрали. Ние възразяваме срещу езика на омразата“, подчерта проф. Матанов.

„Аз се удивлявам на това постюгославско самочувствие, което те имат. Те си мислят, че България приема всичко, всичко е възможно. Пък и някои от нашите им пригласят – че от нас нищо не зависело. Те си мислят, че българите приемат всичко – те ги пуснаха в НАТО, ще ги пуснат и в Европейския съюз, заедно с всичките глупости и манипулации, които правят. Но засега поне това не се вижда на хоризонта.“

Срещу кандидатурата на Албания пък има възражения от страна на някои от т.нар. пестеливи държави – Холандия, Франция също възразява, уточни историкът.

„Не сме само ние, които спираме. В един македонски стил, постюгославски стил ние сме виновни за всичко“, обобщи Матанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вето

    35 5 Отговор
    За Макетата в името на европейските ценности !

    Коментиран от #33, #44

  • 2 русенец

    43 5 Отговор
    Да наемем Виктор Орбан да реши проблема, че той има топки. Нашите полЮтици нямат.

    Коментиран от #27

  • 3 сара

    7 32 Отговор
    Не може да се въртим в този порочен кръг. Как искаме да накараме някой да се чувствува такъв, какъвто не иска да бъде ? Тази ситуация е без изход във вида, в който е сега .

    Коментиран от #28, #36

  • 4 Зайо мекере

    33 2 Отговор
    Истината е, че искат Македония, Албания и Босна в тоя съюз, за да скалдират там крайно дивите и непригодни за работа камилари.
  • 5 Българка

    43 12 Отговор
    Радев и служебното правителство няма да направят компромис с достойнството и историята на България!

    Коментиран от #6, #12, #20

  • 6 НАТО агент

    16 9 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Само гледай..
  • 7 сара

    9 33 Отговор
    Може ли някой ясно да формулира какво искаме от македонците ?

    Коментиран от #10, #11, #13, #19, #30

  • 8 !!!?

    6 27 Отговор
    То и без компромис за Македония авторитета на генералите е 00. Не случайно САЩ трестаха настоящия генералски режим със закона "Магнитски" за симбиоза с червената русофилска Мафия, за чадър над руския шпионаж в България и за измислените аргументи по блокирането на Северна Македония към ЕС в резултат на което държавата ни е в тежка външнополитическа изолация !!!?

    Коментиран от #14

  • 9 Извършителят

    20 4 Отговор
    Само сеч за тия майцепродавци!
  • 10 Пламен

    32 6 Отговор

    До коментар #7 от "сара":

    Да не ни крадът историята ! Цялата им идентичност се крепи на България .
  • 11 !!!?

    9 11 Отговор

    До коментар #7 от "сара":

    Ние не искаме, а Кремъл иска: Македонците да признаят, че са българи, но Историята им да не е българска !!!?
  • 12 !!!?

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Ти "Българка" ли си или Македонка !!!?
  • 13 Перо

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "сара":

    Образовай се,чети българската история през 20-ти век и ще разбереш!
    На една книжарница в Скопие имало залепена обява с надпис: “Книгата История на РСМ свърши! Нямаме наличности! Може да я получите само със СМС!”

    Коментиран от #25

  • 14 Гай Турий

    10 7 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    ГРОБарска гнида, ти да си видял в същия ден на ул. Козяк да притичва Янев, или Радев?! Който е бил ударен, той веднага е отишъл при козяците на килимчето и на колене. Ако обичаш напиши му името и фамилията, че някои хора не се сещат кой е ударения от закона "М." тиквоч.
  • 15 мислещ

    13 1 Отговор
    Нямат лоби, просто първо мразят нас, второ и може би по-ключово: Всичко, дето е свързано с унищожаване и преиначаване на историята, автоматично е нещо положително за тях. След време и македонците ще станат неудобни, ама от къде акъл да се схване нещо такова.
  • 16 Бойко Разбойко

    7 10 Отговор
    Със Зайо се разбрахме.За едно чекмедже продадох историята.хо хо хо хо
  • 17 Слабо

    9 2 Отговор
    Къде са бг езиковедите, защо си трайкат?
    Скопие като жест на добра воля да махне не-Климентовата буква j, a ни да отмениме изкуственото правило да не се мека, което е в разрез с класиците на българския език.
  • 18 Павел Пенев

    13 1 Отговор
    Нека признаят историята а да си мислят че са сърби а ние бугари. Идиоти.
  • 19 Гай Турий

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "сара":

    Ти можеш ли ясно да формулираш, каква истоирия има т.н. РСМ?! Посочи изворите.
  • 20 Колю

    18 5 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Радев вече го направи... Избрания от него премиер каза че служебното правитлество не е правомощията да направи такъв компромис...А истината е че България не може да направи компромис, защото това е против Българския национален интерес.

    Коментиран от #23

  • 21 Павел Пенев

    25 5 Отговор
    ЕС окраде държавата ни,съсипа икономиката ни,прокуди младите хора и сега последно подтиква македонците да откраднат и историята ни. Натрапената демокрация и родните български предатели ще ни довършат.
  • 22 яко ни лъжат

    17 1 Отговор
    ЛАКЕЙТЕ ПОЛИТИЦИ СА ГОТОВИ НА ВСИЧКО, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ДА ПРОДАДАТ РОД И РОДИНА И ЕЗИКА СИ И МАЙКА СИ ,САМО И САМО ДА СА НА ВЛАСТ. ОЩЕ ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ СМЕ КОЛОНИАЛНО БАНАНОВА ДЪРЖАВА НА САЩ. КОЛОНИЙТЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ НЕ ОТ ИЗБРАНИЦИТЕ НА НАРОДА А ОТ ЛАКЕЙ КУКЛИ НА КОНЦИ КАКЪВТО БЕШЕ БОЙКО БОРИСОВ А СЕГА КУКЛАТА НА КОНЦИ Е НОВА И ИМА ДРУГО ИМЕ.
  • 23 мислещ

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Колю":

    Ъъ, тоест направил е компромис, без да прави компромис?

    Коментиран от #26

  • 24 Българина

    15 0 Отговор
    Когато немците признаят че са австрийци или дранцузите че са белгийци
  • 25 сара

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    Задавайки така въпроса искам да кажа, че не са формулирани на официално ниво ясно и недвусмислено нашите искания. Ясно е, че причините се коренят в историята и съвременното и интерпретиране от РСМ. Трябва обаче ясно да се даде разбираема формулировка, за да бъдем наистина разбрани и подкрепени, а не атакувани от цяла Европа.
  • 26 Колю

    4 5 Отговор

    До коментар #23 от "мислещ":

    Тоест говори с половин уста по въпроса с Македония... А иначе показва юмруци на площада.
  • 27 Грогу

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Аз съм ЗА .Като няма мъже в парламента , да си внесем. Тия нашите пият женски хормони и не смеят глас да надигнат .След всичко казано по адрес на Бг . , на Заев трябваше да му бъде забранено да стъпва в Бг. , а не да сядат на маса с него .
  • 28 Българин

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "сара":

    Права си не трябва!:0 Иначе можем!:) Ти, съгласна ли си да те изнасилят?!:) Точно това се опитва да направи РСМ с България! На теб може и да ти достави удоволствие, но на 99% Не!
  • 29 Осман

    4 1 Отговор
    Кой авторитет професоре че сме Номер Едно в всички класации или...
  • 30 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "сара":

    Нека аз!:) Щом не ти е ясно, явно не си българка! Точка по въпроса!
  • 31 Българина

    18 0 Отговор
    Историята и идентичността е единственото което скапания ес и нато не са ни откраднали за 30 г. ! Но явно и това ще стане. Следбтозибакт вече няма да има значение и територията ставаме поданици на турция и ес едновременно и думата етнос ще загуби смисъла, ставаме ТО! Ако Бог е българин от части поне е време да се намеси защото няма да устискаме още дълго от предатели
  • 32 Драгомир

    14 0 Отговор
    Професорът не знае ли, че България отдавна няма политически авторитет заради големия брой услужливи „историци” на традиционно нискочели „политици”. Професорът не си ли спомня какво е отговорил гръцкият м-р председател Венизелос на Ал.Стамболийски, когато последният предлага да се разберат цивилизовано за Беломорска Тракия, която е българска територия и там винаги са живели българи? Венизелос отговорил: „Разбирам ви, но вижте какво говорят вашите историци”. Найс, а! Гърците водиха преговори, отстояваха тяхното и го постигнаха. Същата простотия на големия брой български услужливи „историци” се проявява и в сегашната ситуация и така се стигна до измишльотината РСМ. Българските уж политици така и не се научиха да отстояват българските интереси, но пък смело отстояват винаги чужди интереси.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост

    7 2 Отговор
    Проф. МАТАНов, кога българия е имала авторитет пред някого, бихте ли ни казали?

    Коментиран от #38

  • 35 Джавкащо професорче на заплатка

    12 0 Отговор
    Сега е момента тъй наречените "професорчета" дето са хиляди,да призоват Зайо пред БНТ на диспут относно Историята ни,и да ги гледа целокупният бг народец как го навират в ъгъла! Да,ама,не,дето викаше Петко Бочара,прегънат като шивашки метър пред бай Тошо..
  • 36 Хахо

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "сара":

    И аз се чувствам исландец,ама не съм....искам и милионер да се чувствам,ама не съм...Бъркаме се в делата Божии-никой те си избира родителите,държавата и пола! Това е Божа работа
  • 37 далекоглед

    13 0 Отговор
    Който отстъпи от позициите плюе върху костите на предците загинали във войните водени от т България за национално обединение и последвалите събития.Тогава по добре да не съществуваме като държава защото на нищо не държим.
  • 38 Четящ

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Ще има,като започнеш да пишеш България с главна буква!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Аз съм пак

    1 4 Отговор
    Метанов, минеков, Момеков мангъров, куцкова, абе кво става?
  • 41 Последици от компромиси

    2 0 Отговор
    Архиви, история, историци или поне регистратори. Може ли някой, някъде да издири от дата 07 юни 1946 г Заповед от Сталин с участието на Кимон Георгиев за начало на създаване на македонска "нация". Диалект на население на наша територия е кандидат за нация поради самосъзнание? А истината!
  • 42 Пфуууу

    0 2 Отговор
    Още една тъмно-кафява непрана смръдлива ДС-партенка осмърде за пореден път медиите!
  • 43 Скопие лъжат че са бедни!

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?!Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове